Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Σκύρος
    Wed 18.7°C
    Clouds

    Οι 5 top προορισμοί για να γιορτάσετε τις Απόκριες

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Οι 5 top προορισμοί για να γιορτάσετε τις Απόκριες

    Από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, οι πιο γνωστοί αποκριάτικοι προορισμοί στην Ελλάδα μάς καλούν να πάρουμε τη μάσκα μας και την καλή μας διάθεση για μια σύντομη εξόρμηση που συνδυάζει μοναδικά έθιμα και διασκέδαση

    Μετά από τρία χρόνια πανδημίας και απουσίας εκδηλώσεων, οι πιο.... καρναβαλικοί προορισμοί της Ελλάδας φορούν το πολύχρωμο πρόσωπό τους και μας καλούν για αποκριάτικο ξεφάντωμα με παρελάσεις, χορούς και ξεχωριστά έθιμα. Αν δεν έχετε αποφασίσει ακόμα πού θα πάτε το τριήμερο του Καρναβαλιού και της Καθαράς Δευτέρας, ιδού πέντε ιδανικοί προορισμοί, από το βορρά ως το νότο της χώρας, για να γιορτάσετε τις Απόκριες.

    Πάτρα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Πάτρα αυτή την εποχή ζει στους ρυθμούς του μεγαλύτερου και διασημότερου καρναβαλιού της χώρας, που ξεσηκώνει την πόλη αλλά και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, με δεκάδες φαντασμαγορικά και εντυπωσιακά happenings, θεατρικά δρώμενα, χορούς, παρελάσεις και παιχνίδια. Mετά από τρία χρόνια απουσίας, λόγω της πανδημίας, το Πατρινό Καρναβάλι επιστρέφει δυναμικά. Χιλιάδες καρναβαλιστές από κάθε γωνιά της Ελλάδας θα φτάσουν στην Πάτρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, για να συμμετάσχουν σε μια διαδρομή 4 χιλιομέτρων στο κέντρο της πόλης στη Μεγάλη Παρέλαση. Το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου με τη συνοδεία φαντασμαγορικού σόου με βεγγαλικά θα γίνει την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 21.00 στο Μόλο Αγίου Νικολάου. Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

    Μη χάσετε: Μια βόλτα στην Άνω Πόλη και στα ιστορικά αξιοθέατα της είναι επιβεβλημένη. Θα δείτε το Ρωμαϊκό Ωδείο, που είναι παλαιότερο ακόμη και από το Ηρώδειο, καθώς και τα Χαμάμ που χτίστηκαν επί Ενετοκρατίας και λειτουργούν μέχρι σήμερα. Για βόλτες με θαλασσινό αέρα, ακολούθησε τους Πατρινούς στο Νότιο Πάρκο της παραλίας. Σε έναν καταπράσινο λόφο, 8 χλμ. από το κέντρο της Πάτρας, βρίσκεται το Achaia Clauss. Είναι το πρώτο οινοποιείο της Ελλάδας που χτίστηκε το 1861 και μέχρι σήμερα παράγει μερικά από τα πιο διάσημα ελληνικά κρασιά.

    Ξάνθη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι είναι το μεγαλύτερο της Βόρειας Ελλάδας και ένα από τα πιο δημοφιλή της χώρας. Αυτή την περίοδο, τα σοκάκια της Παλαιάς Πόλης της Ξάνθης υποδέχονται χιλιάδες κόσμο για ξεφάντωμα και γλέντι. Η κεντρική πλατεία της γίνεται τόπος συγκέντρωσης, διασκέδασης και οργάνωσης αυθόρμητων γλεντιών, που περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς και αναβίωση παλιών εθίμων. Ο Τζάρος, ένα ομοίωμα του Βασιλιά Καρνάβαλου, καίγεται σε μια μεγάλη φωτιά δίπλα στον ποταμό Κόσυνθο, που βρίσκεται στην είσοδο της παλιάς πόλης της και σηματοδοτεί τη λήξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε ένα πανδαιμόνιο πυροτεχνημάτων και γλεντιού. Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

    Μη χάσετε: Περιπλανηθείτε στα στενά της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης για να θαυμάσετε τα παραδοσιακά σπίτια και τα όμορφα αρχοντικά. Αν έχετε περισσότερο χρόνο και όρεξη για εξορμήσεις, επισκεφθείτε το Πόρτο Λάγος με τη γραφική εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη μέση της λιμνοθάλασσας, ένα μοναδικό τοπίο - ό,τι πρέπει για να χαλαρώσετε και να βγάλετε φωτογραφίες, ή ανηφορίστε βορειοανατολικά από την πόλη της Ξάνθης για να γνωρίσετε τα απομονωμένα Πομακοχώρια, που φημίζονται για την πολιτιστική και την αρχιτεκτονική μοναδικότητά τους.

    Ρέθυμνο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Από τις πιο φημισμένες διοργανώσεις της Κρήτης και το τρίτο μεγαλύτερο καρναβάλι στην Ελλάδα (μετά από εκείνα της Πάτρας και της Ξάνθης), το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της πόλης, έχοντας κλείσει πάνω από 100 χρόνια ζωής (οι πρώτες χιουμοριστικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα το 1914). Η πανέμορφη Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου μετατρέπεται στο ιδανικό σκηνικό για μια πληθώρα καρναβαλικών εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα τις μεγάλες παρελάσεις του τελευταίου Σαββατοκύριακου της Αποκριάς. Αξίζει να ακολουθήσετε τους παραδοσιακούς κανταδόρους, για να ταξιδέψετε στο χρόνο μέσα από τις μουσικές συνήθειες μιας άλλης εποχής. Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

    Μη χάσετε: Η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου είναι ένας λαβύρινθος γεμάτος εκπλήξεις. Οι βόλτες ξεκινούν από το γραφικότατο ενετικό λιμάνι με το διάσημο φάρο και συνεχίζονται στα σοκάκια με τα θαυμαστά αρχοντικά μιας άλλης εποχής, τις κρυφές ολάνθιστες αυλές και τα πολλά ενετικά και τουρκικά μνημεία. Μην παραλείψετε να ανεβείτε στο λόφο του Παλαιοκάστρου και να κάνετε μια βόλτα στο φρούριο της Φορτέτζας. Η πανοραμική θέα από τις επάλξεις κόβει την ανάσα. Την Καθαρά Δευτέρα μπορείτε να επισκεφθείτε κοντινά χωριά, όπως οι Αρμένοι, όπου αναβιώνουν παραδοσιακά έθιμα ή να κάνετε μια εκδρομή μέχρι την ιστορική Μονή Αρκαδίου.

    Νάουσα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στη Νάουσα το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» κλέβει την παράσταση. Το ιδιαίτερο αυτό έθιμο χρονολογείται στον 18ο αιώνα, ενώ οι ρίζες του ανιχνεύονται σε γιορτές στην αρχαία Ελλάδα, σχετικές με τον θεό Διόνυσο. Μπουλούκια αντρών ντυμένων με την παραδοσιακή ενδυμασία του Γενίτσαρου γυρίζουν στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς με τη συνοδεία του ζουρνά και του νταουλιού. Το έθιμο διαδραματίζεται την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς και τη Δευτέρα, συνεχίζεται την Κυριακή της Αποκριάς (το απόγευμα πραγματοποιείται γλέντι στην περιοχή Αλώνια με παραδοσιακούς μεζέδες και το φημισμένο Ναουσαίικο κρασί) και την Καθαρά Δευτέρα, για να ολοκληρωθεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

    Μη χάσετε: Μια βόλτα στις γειτονιές Αλώνια, Πουλιάνα και Μπατάνια θα σας ταξιδέψει στο παρελθόν της πόλης, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε και το Δημοτικό Πάρκο με την άπλετη θέα στον εύφορο κάμπο της Ημαθίας. Σε απόσταση 3 χλμ. από την πόλη, απλώνεται το Άλσος του Αγίου Νικολάου, μια καταπράσινη έκταση που προσφέρει ένα μοναδικό σκηνικό απόδρασης για όλη την οικογένεια. Βάλτε στο πρόγραμμά σας και μια επίσκεψη σε κάποιο από το ονομαστά οινοποιεία της Νάουσας για να μάθετε την ιστορία πίσω από τα περίφημα κρασιά της περιοχής.

    Σκύρος

    Απόκριες Σκύρος
    Απόκριες Σκύρος
    Πηγή: Δήμος Σκύρου

    Οι Απόκριες στη Σκύρο είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσετε. Το έθιμο του νησιού απαιτεί το «Γέρο» και την «Κορέλα» (άντρας και γυναίκα ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές) να βγαίνουν στους δρόμους και να δίνουν το δικό τους χρώμα στη γιορτή που προσελκύει πολύ κόσμο κάθε χρόνο. Τα σοκάκια γεμίζουν από τους ήχους των κουδουνιών και το θέαμα είναι εντυπωσιακό. Μία άλλη εκδήλωση της σκυριανής αποκριάς είναι η «Τράτα», που γίνεται την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα: οι κάτοικοι φορώντας στολή ναυτικών σατιρίζουν την επικαιρότητα λέγοντας στιχάκια. Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται στη Χώρα με παραδοσιακές φορεσιές, νηστίσιμους μεζέδες, τοπικές σπεσιαλιτέ και υπαίθρια γλέντια.

    Μη χάσετε: H πανέμορφη Χώρα είναι αμφιθεατρικά χτισμένη γύρω από το βυζαντινό κάστρο που «επιτηρεί» την περιοχή. Στενά δρομάκια και κατάλευκα σπίτια που σκαρφαλώνουν στην πλαγιά συνθέτουν ένα σκηνικό που θυμίζει έντονα Κυκλάδες. Όμοροι οικισμοί της Χώρας, που αξίζει να γνωρίσετε, είναι τα Μαγαζιά, ο Μώλος, τα Γυρίσματα και τα Πουριά, οι οποίοι εκτείνονται στα επίπεδα βόρεια της πρωτεύουσας προς τη θάλασσα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider