Travelgo
sun-solid Νομός Ηλείας
Sun 12.1°C
Rain

5 πανέμορφα δάση της Ελλάδας για φθινοπωρινές βόλτες

BEST OF
Κείμενο: Travelgo Team
5 πανέμορφα δάση της Ελλάδας για φθινοπωρινές βόλτες

Από την Πελοπόννησο μέχρι την Ήπειρο και τη Μακεδονία, σας δίνουμε ιδέες για χαλαρωτικά Σαββατοκύριακα στη φύση. Ανακαλύψτε τη μαγεία του φθινοπώρου σε πέντε υπέροχα ελληνικά δάση

Αν έπρεπε να διαλέξουμε την καλύτερη εποχή για βόλτες στο δάσος, αυτή ασυζητητί θα ήταν το φθινόπωρο. Τα χρυσαφένια τοπία των βουνών, τα μονοπάτια με τα πεσμένα φύλλα, η μυρωδιά του βρεγμένου χώματος και το κελάρυσμα των τρεχούμενων νερών στήνουν το καλύτερο αγχολυτικό σκηνικό για όσους θέλουν να γίνουν ένα με τη φύση.

Από την Πελοπόννησο μέχρι την Ήπειρο και τη Μακεδονία, πανέμορφα δάση της Ελλάδας, ντυμένα στα πορτοκαλοκόκκινα, μας περιμένουν για ατελείωτες βόλτες, πεζοπορίες και άλλες δραστηριότητες στη φύση. Ακολουθήστε μας σε μια αναζωογονητική φθινοπωρινή βόλτα σε πέντε από τα ωραιότερα ελληνικά δάση.

Διαβάστε ακόμη:

5 υπέροχα ελληνικά δάση για το φθινόπωρο

Δάσος Φολόης, Ηλεία

travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock

Αν ονειρεύεστε μια φθινοπωρινή απόδραση στην Πελοπόννησο με ατελείωτες, χαλαρωτικές βόλτες σε ένα παραμυθένιο δάσος, τότε ο προορισμός σας είναι ένας: το δάσος της Φολόης. Αυτό το μοναδικό δρυοδάσος είναι ένα από τα πολλά και καλά κρυμμένα μυστικά της Πελοποννήσου. Βρίσκεται στην ορεινή Ηλεία, στα σύνορα Αρκαδίας-Αχαΐας, στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του βουνού Ερύμανθος, μόλις 25 χλμ. μακριά από την Αρχαία Ολυμπία.

Σύμφωνα με τη μυθολογία πήρε το όνομά του από τον βασιλιά των Κενταύρων Φόλο, φίλο του Ηρακλή, που κατοικούσε στο δάσος. Οι βελανιδιές του οροπεδίου της Φολόης καλύπτουν έκταση πολλών χιλιάδων στρεμμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ένα από τα λίγα αμιγώς σπερμοφυή τέτοια δάση στην Ευρώπη. Κυριαρχούν οι ευθύκορμες βελανιδιές, που οι ντόπιοι ονομάζουν Κάπελη, αλλά υπάρχουν και δέντρα με μεγάλο κορμό και πολλά κλαδιά. Περιπλανηθείτε στα μονοπάτια του και παρατηρήστε τα τεράστια δέντρα, που μοιάζουν να αγγίζουν τους ουρανούς. Η πρόσβαση στο δάσος της Φολόης μπορεί να γίνει είτε από τον Πύργο Ηλείας, μέσω αρχαίας Ολυμπίας και Λάλας, είτε από την Τρίπολη, είτε από την Πάτρα.

Δάσος Στενής, Εύβοια

travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock

Το Αισθητικό Δάσος Στενής βρίσκεται στη νότια πλαγιά του Όρους Δίρφυς, κοντά στη Στενή Δίρφυος. Είναι ένα από τα 19 ελληνικά αισθητικά δάση και αποτελεί προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000. Έχει συνολική έκταση 6.740 στρέμματα, ενώ η προστατευόμενη περιοχή καλύπτει μία έκταση 13.600 στρέμματα, σε υψόμετρα 432 - 1740 μ. Το φυσικό περιβάλλον θα σας κόψει την ανάσα: ρυάκια, φαράγγια, διαφορετικά είδη δέντρων και φυτών, μικρά άγρια ζώα και σπάνια πουλιά συνθέτουν ένα παραδεισένιο τοπίο. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια, ιδανικά για φυσιολάτρες, που καταλήγουν σε κρυστάλλινες πηγές. Μετά την πεζοπορία, σας περιμένει η Στενή, ένα από τα γραφικότερα χωριά της Εύβοιας, με τις φημισμένες ταβέρνες που προσελκύουν τους λάτρεις του καλού φαγητού.

Βάλια Κάλντα, Πίνδος

travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock

Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, γνωστός και ως Βάλια Κάλντα, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων. Αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους και παρθένους δρυμούς της Ελλάδας. Περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα («ζεστή κοιλάδα» στα βλάχικα), η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400 περίπου μέτρων και περιτριγυρίζεται από τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι μέχρι και τις κορυφές του βουνού Αυγό.

Την κοιλάδα διασχίζουν αρκετά ρέματα με σημαντικότερο το Αρκουδόρεμα, το οποίο αποτελεί παραπόταμο του Αώου. Ο Εθνικός Δρυμός έχει πέντε βασικές εισόδους, περίπου όσα και τα χωριά που βρίσκονται στην περίμετρό του: Βωβούσα, Μηλιά, Κρανιά, Περιβόλι και Μικρολίβαδο. Κάθε χρόνο εκατοντάδες περιηγητές επισκέπτονται την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα για να θαυμάσουν τα εντυπωσιακά και αξέχαστα τοπία της.

Δάσος Λαϊλιά, Σέρρες

Πανύψηλα δέντρα, απόκρημνες χαράδρες και τεράστιοι βράχοι συνθέτουν την εικόνα της περιοχής του Λαϊλιά, του σπουδαιότερου δασικού πνεύμονα του νομού Σερρών, στο δυτικό τμήμα των βουνών της Βρόντους. Πρόκειται για ένα πανέμορφο δάσος από οξιές και ορεινή πεύκη με έκταση 33.000 στρεμμάτων. Κατά την επικρατέστερη εκδοχή, η ονομασία Λαϊλιάς προήλθε από παραφθορά τουρκικής λέξης (γιαϊλιάς ή γιαϊλάς) που σημαίνει παραθεριστικός οικισμός, ενώ ετυμολογείται και από παραφθορά του ονόματος του αγίου των Ελληνικών βουνών Προφήτου Ηλία. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκεντρώνει ο τεράστιος βράχος της Κατίγκας που βρίσκεται στο χείλος μιας βαθιάς χαράδρας και ξαναζωντανεύει το θρύλο της Κατίγκας, της κοπέλας που αυτοκτόνησε πέφτοντας από το βράχο για να μην παντρευτεί έναν μωαμεθανό. Στη βόρεια πλευρά της κορυφής Aλή Mπαμπά, μέσα σε δάσος σε υψόμετρο 1.600 μ., βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά, δημιούργημα του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Σερρών.

Δάσος Χαϊντούς, Ξάνθη

travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock

Στην οροσειρά της Ροδόπης, βόρεια από την πόλη της Ξάνθης, υπάρχει το δάσος Δρυμού, γνωστό και ως Χαϊντού. Πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο με θεόρατες αιωνόβιες οξιές ύψους άνω των 30 μέτρων που δημιουργούν μια επιβλητική εικόνα. Εκτός από τις οξιές, υπάρχουν πεύκα, ελάτη, ερυθρελάτη αλλά και κίτρινο κρίνο που φύεται στα βουνά της Ροδόπης. Στην περιοχή βρίσκουν καταφύγιο αρκούδες, λύκοι και ζαρκάδια. Από την δεκαετία του ογδόντα 180 στρέμματα του δάσους έχουν χαρακτηριστεί «Μνημείο της Φύσης» και είναι προστατευόμενη περιοχή. Εντός του δάσους της Χαϊντούς βρίσκεται το Δασικό Χωριό Ερυμάνθου, σε υψόμετρο 1.350 μ. Κατασκευάστηκε από το Δασαρχείο Ξάνθης και αποτελεί ένα χώρο αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Διαβάστε ακόμη:

Διαβάστε Επίσης

gazzetta
gazzetta insider reader insider