Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 20.6°C
    Clouds

    Ζαγοροχώρια: Μια βόλτα στα πιο εντυπωσιακά γεφύρια

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ζαγοροχώρια: Μια βόλτα στα πιο εντυπωσιακά γεφύρια

    Τα πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου είναι πραγματικά μνημεία μέσα στην ομορφιά της φύσης. Η βόλτα σε αυτά αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις πιο δυνατές εμπειρίες που μπορείτε να ζήσετε στα Ζαγοροχώρια.

    Μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες στα Ζαγοροχώρια είναι χωρίς αμφιβολία τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις παραδόσεις και τους θρύλους της περιοχής, αριστουργήματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής της Ηπείρου και αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού τοπίου. Χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα και φτάνουν τα 60 σε αριθμό.

    Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο γνωστά και εντυπωσιακά γεφύρια της περιοχής του Ζαγορίου. Αξίζει να κάνετε μια στάση και να φωτογραφηθείτε με φόντο αυτά τα μοναδικά αριστουργήματα, έργα ξακουστών μαστόρων της πέτρας, που ακόμα και σήμερα προκαλούν τον θαυμασμό.

    Γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Από τα πιο γνωστά και ξεχωριστά γεφύρια του Ζαγορίου, το Γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό βρίσκεται δυτικά του χωριού Κήποι. Το συγκεκριμένο γεφύρι αρχικά ήταν ξύλινο, αλλά μετατράπηκε σε πέτρινο το 1814 με χρηματοδότηση ενός καλόγερου από το μοναστήρι της Βίτσας- εξού και το δεύτερο όνομά του. Αυτό που εντυπωσιάζει όσους το αντικρίζουν από κοντά είναι το γεγονός ότι οι τρεις ημικυκλικές του καμάρες όπως στέκουν σε αρμονική παράταξη δημιουργούν την αίσθηση της ανάλαφρης κίνησης, δίνοντας την εντύπωση κινούμενης κάμπιας.

    Γεφύρι του Κόκκορου ή Νούτσου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ένα από τα πιο φημισμένα κι εντυπωσιακά γεφύρια της Ηπείρου είναι αυτό του Κόκκορου ή Νούτσου, που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Κουκούλι, Δίλοφο και Κήποι κι έχει μήκος 24 περίπου μέτρα και ύψος 13 μέτρα. Χτίστηκε το 1750 και πήρε το δεύτερο όνομα του Νούτσου από τον ευεργέτη του, καθώς ο Νούτσος Κοντοδήμος από το χωριό Βραδέτο ήταν εκείνος ο οποίος χρηματοδότησε την κατασκευή του. Ωστόσο λέγεται και γεφύρι του Κόκκορη (ή του Κόκκορου), καθώς ο Κόκκορος από το χωριό Κουκούλι, που είχε μύλο εκεί, διέθεσε το 1910 χρήματα για την επισκευή του. Δίπλα στο γεφύρι ορθώνεται ένας επιβλητικός κατακόρυφος βράχος ενώ από κάτω του ρέει ο Βοϊδομάτης με τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά του.

    Γεφύρι του Λαζαρίδη ή Κοντοδήμου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το μονότοξο Γεφύρι του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη βρίσκεται λίγο πριν την δυτική είσοδο του χωριού Κήποι πάνω από το ρέμα Βικάκη και περιστοιχίζεται από πλούσια βλάστηση. Χτίστηκε το 1753 από τον Τόλη Κοντοδήμο, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Το δεύτερο όνομα, «Λαζαρίδη», οφείλεται στον ιδιοκτήτη του γειτονικού νερόμυλου. Το άνοιγμα του τόξου είναι 15 μέτρα, ενώ το ύψος φτάνει τα 7,8 μέτρα. Με αφετηρία αυτό το γεφύρι μπορεί κανείς να φτάσει στο Κουκούλι, ακολουθώντας ένα πανέμορφο μονοπάτι.

    Γεφύρι της Κλειδωνιάς ή του Βοϊδομάτη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το μονότοξο αυτό γεφύρι με τη μακρόστενη καμάρα χτίστηκε το 1853 και διατηρείται σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Κλειδωνιά, εκεί που τελειώνει η χαράδρα του Βίκου, και γεφυρώνει τον ποταμό Βοϊδομάτη. Στην πανέμορφη περιοχή του γεφυριού, μέσα στην άγρια φύση, μπορείτε να απολαύσετε μια σειρά από δραστηριότητες όπως rafting, kayak και πεζοπορία.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider