Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sun 23.7°C
    Clear

    Στενή Ευβοίας: Για τους λάτρεις της φύσης και του καλού φαγητού

    ΕΥΒΟΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Στενή Ευβοίας: Για τους λάτρεις της φύσης και του καλού φαγητού

    Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Δίρφυς, η Στενή είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Εύβοιας. Η οργιαστική βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο όλες τις εποχές, ενώ οι φημισμένες ταβέρνες προσελκύουν τους λάτρεις του καλού φαγητού

    Αν ονειρεύεστε μια απόδραση για να ξεφύγετε για λίγο στη φύση, να χαλαρώσετε σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με πλατάνια και τρεχούμενα νερά, να ανακαλύψετε τις μυρωδιές του δάσους και να απολαύσετε καλό φαγητό σε χαλαρή ατμόσφαιρα χωριού, τότε ο προορισμός σας βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια και ονομάζεται Στενή.

    Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Δίρφυς, σε υψόμετρο 400 μέτρων και σε απόσταση 30 χλμ. από τη Χαλκίδα, η Στενή είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Εύβοιας. Ξεκινώντας πρωί από την Αθήνα, σε λιγότερο από μιάμιση ώρα θα βρεθείτε σε ένα φιλόξενο, πνιγμένο στο πράσινο και «νόστιμο» χωριό, που αποτελεί ιδανικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Στενή Δίρφυος: Ένα από τα ομορφότερα χωριά της Εύβοιας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τα Σαββατοκύριακα, η Στενή γεμίζει με κόσμο. Τα σοκάκια και η πλατεία του χωριού σφύζουν από ζωή από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ. Το χωριό αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Πάνω και την Κάτω Στενή και τον σχεδόν εγκαταλειμμένο οικισμό του Πύργου, γνωστό και ως Σκουντέρι. Κέντρο του χωριού είναι η πλακόστρωτη πλατεία απ’ όπου ξεκινούν στενά μονοπάτια και διακλαδίζονται ως την τελευταία άκρη του χωριού. Μέσα στην πλατεία υπάρχουν γραφικές βρύσες με άφθονα τρεχούμενα νερά, ενώ μεγάλα πλατάνια απλώνουν τη σκιά τους πάνω από τα γραφικά καφενεδάκια και τις περίφημες κρεατοταβέρνες.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η πιο φημισμένη από τις πολλές κοντινές πηγές είναι του «γιατρού η βρύση», 500 μέτρα μετά το κέντρο του χωριού, μέσα σε μια πλατανοσκέπαστη ρεματιά με γάργαρα τρεχούμενα νερά. Αν βρεθείτε εκεί, μην παραλείψετε να αγοράσετε τοπικά προϊόντα (τσάι του βουνού, ρίγανη, χυλοπίτες, τραχανά, θυμαρίσιο μέλι, γλυκά του κουταλιού κ.ά.) από το παζάρι που στήνουν οι γυναίκες. Το καλύτερο σημείο για πεζοπορία είναι αδιαμφισβήτητα το Αισθητικό Δάσος της Στενής, ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας, το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura. Πεύκα, καστανιές και κρυστάλλινες πηγές με τρεχούμενα νερά συνθέτουν ένα παραδεισένιο τοπίο που ενθουσιάζει τους φυσιολάτρες.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Από τα αξιοθέατα που αξίζει να δείτε είναι το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, περίπου 1 χλμ. μακριά από τη Στενή. Αυτός ο όμορφος ναός ακουμπά πάνω σε ένα βράχο που βρίσκεται πάνω από τη σπηλιά, στην οποία, σύμφωνα με το θρύλο, οι ντόπιοι βρήκαν την εικόνα της Αγίας Κυριακής. Επίσης, σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία 8 χλμ. από το χωριό, σε υψόμετρο 1.120 μ., βρίσκεται το ορειβατικό καταφύγιο Δίρφυος, το οποίο προσφέρει απεριόριστη θέα από τον Ευβοϊκό Κόλπο έως το Αιγαίο.

    Πού να φάτε στη Στενή Ευβοίας

    Ο Κισσός είναι μία από τις κλασικές ψησταριές σε κεντρικό σημείο της Στενής. Πολύ καλή επιλογή ο Θανάσης των Ορέων, όπου εκτός από καλοψημένα κρέατα, θα βρείτε και ιδιαίτερες γεύσεις που παντρεύουν την παραδοσιακή με τη σύγχρονη κουζίνα. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε την ταβέρνα Νερόμυλος στα πλατάνια της Αγίας Κυριακής.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider