Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Νομός Ηλείας
    Fri 19.3°C
    Clouds

    Ανδρίτσαινα: Το ορεινό διαμάντι της Ηλείας

    ΗΛΕΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ανδρίτσαινα: Το ορεινό διαμάντι της Ηλείας

    Χτισμένη σε μια καταπράσινη πλαγιά της ορεινής Ηλείας, με τη φανταστική φύση να την αγκαλιάζει, η Ανδρίτσαινα είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Πελοποννήσου.

    Μια αρχοντική πολιτεία φτιαγμένη από πέτρα στην καταπράσινη πλαγιά του βουνού. Παλιά αρχοντικά, πλακόστρωτα καλντερίμια και πέτρινες βρύσες. Ένα ορεινό τοπίο που εντυπωσιάζει. Αυτές είναι οι εικόνες που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στην Ανδρίτσαινα, το ιστορικό κεφαλοχώρι της Ηλείας.

    Χτισμένη αμφιθεατρικά στη δυτική πλευρά του Λυκαίου όρους, κοντά στα όρια Ηλείας και Αρκαδίας, η Ανδρίτσαινα είναι ένα από τα πιο γραφικά ορεινά χωριά της Πελοποννήσου. Όσοι την ανακαλύπτουν, απολαμβάνουν την απόλυτη ηρεμία και τη βουνίσια ομορφιά. Η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για αποδράσεις στη φύση και πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο περίφημος Ναός του Επικούριου Απόλλωνα.

    Ανδρίτσαινα: Το αρχοντοχώρι της ορεινής Ηλείας

    travelgo.gr
    Η Ανδρίτσαινα βρίσκεται στα σύνορα της Ηλείας με τη Μεσσηνία και την Αρκαδία (πηγή: Shutterstock)

    Περπατώντας στα πλακόστρωτα σοκάκια της Ανδρίτσαινας θα θαυμάσετε τα πέτρινα αρχοντικά της και θα απολαύσετε τη θέα από την κεντρική πλατεία στην οποία δεσπόζουν τρία ψηλά πλατάνια. Στον κεντρικό δρόμο, ακριβώς απέναντι από τον κεντρικό ναό, τον Άγιο Νικόλαο, βρίσκεται η Τρανή Βρύση, η οποία είναι πιθανότατα η παλαιότερη ολόκληρης της Πελοποννήσου, αφού έχει χτιστεί στις 10 Αυγούστου 1724, όπως πληροφορεί τον επισκέπτη η επιγραφή που βρίσκεται πάνω από τους τέσσερις κρουνούς της.

    travelgo.gr
    Η πλατεία της Ανδρίτσαινας (πηγή: Shutterstock)

    Αφού απολαύσετε το φαγητό σας στις ταβέρνες του χωριού (το εστιατόριο «Συνταγές Μαγειρικής» και η ταβέρνα «Πέτρινο» είναι δύο καλές επιλογές) και ψωνίσετε ντόπια προϊόντα, αξίζει να κάνετε μια στάση στο Λαογραφικό Μουσείο Ανδρίτσαινας που στεγάζεται στο αρχοντικό του Γεωργίου Κανελλοπούλου και φιλοξενεί μια πρωτότυπη συλλογή περίπου 4.000 εκθεμάτων: από το μπαούλο του φιλικού Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου με τα διακριτικά Π.Α.1832 μέχρι τοπικές ενδυμασίες, σπάνια έγγραφα και πίνακες ζωγραφικής.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στη δυτική είσοδο του χωριού βρίσκεται μία από τις σημαντικότερες, ιστορικότερες και πλουσιότερες βιβλιοθήκες της χώρας, η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας. Δημιουργήθηκε το 1840 και η συλλογή της αριθμεί πάνω από 40.000 τόμους βιβλίων. Εδώ φιλοξενούνται σπάνια χειρόγραφα του 16ου και του 17ου αιώνα και σημαντικά έγγραφα της Ελληνικής Επανάστασης.

    travelgo.gr
    Η βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας (πηγή: Shutterstock)

    Κοντινές εξορμήσεις

    Σε απόσταση 14 χλμ. από την Ανδρίτσαινα, στην τοποθεσία Βάσσες, βρίσκεται ο περίφημος Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιλογικούς χώρους της Ελλάδας. Είναι το πρώτο από τα ελληνικά μνημεία που εντάχθηκε στο δίκτυο της UNESCO το 1986. Γνωστός ως ο «Παρθενώνας της Πελοποννήσου», είναι ο μοναδικός αρχαίος ναός που συνδυάζει και τους τρεις αρχιτεκτονικούς ρυθμούς.

    travelgo.gr
    Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα (πηγή: Shutterstock)

    Επίσης, με βάση την Ανδρίτσαινα μπορείτε να επισκεφθείτε τη Νέδα. Το πιο γνωστό ποτάμι της Ελλάδας με θηλυκό όνομα, αποτελεί έναν «θησαυρό» φυσικής ομορφιάς στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Στο πέρασμά του, διασχίζει ένα πανέμορφο φαράγγι με στενά περάσματα και σημεία με υπέροχους καταρράκτες όπου σχηματίζονται μικρές φυσικές λίμνες με γαλαζοπράσινα νερά. Λόγω της εξαιρετικής ομορφιάς του τοπίου, η πεζοπορία στη Νέδα αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για τους λάτρεις της φύσης.

    travelgo.gr
    Στα σύνορα Ηλείας και Μεσσηνίας κρύβεται ο παράδεισος της Νέδας (πηγή: Shutterstock)

    Από την Ανδρίτσαινα μπορείτε να φτάσετε στην Καρύταινα και στη συνέχεια στα υπόλοιπα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας, ακολουθώντας μια όμορφη διαδρομή στις πλαγιές του Λυκαίου όρους.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider