Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Καρπενήσι
    Fri 16.7°C
    Clouds

    Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου: 6 προορισμοί για κάθε γούστο

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου: 6 προορισμοί για κάθε γούστο

    Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου πλησιάζει και μας δίνει την τέλεια αφορμή για μια μικρή φθινοπωρινή απόδραση. Ιδού 6 ωραίες ιδέες για εκδρομές σε πανέμορφες ελληνικές πόλεις και γραφικά χωριά

    Το καλοκαίρι μπορεί να τελειώσε, όμως τα ταξίδια δεν σταματούν. Φέτος, η 28η Οκτωβρίου πέφτει Παρασκευή και το τριήμερο που σχηματίζεται αποτελεί μια καλή ευκαιρία για μίνι αποδράσεις. Το φθινόπωρο, άλλωστε, είναι η ιδανική εποχή για να επισκεφθούμε γραφικά ορεινά χωριά, να κάνουμε βόλτες δίπλα σε λίμνες και να ανακαλύψουμε την ομορφιά που κρύβουν οι ελληνικές πόλεις.

    Για να σας δώσουμε ιδέες, συγκεντρώσαμε έξι προορισμούς για κάθε γούστο, που είναι ιδανικοί για ένα τριήμερο χαλάρωσης πριν επιστρέψετε στη ρουτίνα της πόλης. Απόδραση στα ορεινά, μέσα στη φύση ή μήπως σε μια ατμοσφαιρική πόλη; Η επιλογή είναι δική σας.

    Διαβάστε ακόμη:

    28 Οκτωβρίου: 5+1 προτάσεις για εκδρομή το τριήμερο

    Θεσσαλονίκη

    travelgo.gr
    H Θεσσαλονίκη είναι ιδανική για φθινοπωρινές αποδράσεις (πηγή: Shutterstock)

    Η Θεσσαλονίκη είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς φθινοπωρινούς προορισμούς και το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να ανακαλύψετε τις εικόνες, τις μυρωδιές, τις γεύσεις και τους θησαυρούς που κρύβονται σε κάθε γωνιά της. Ακολουθήστε τους ντόπιους σε έναν χαλαρό περίπατο στη Νέα Παραλία για να απολαύσετε τον ήλιο και τον ουρανό της Θεσσαλονίκης. Ανεβείτε στην στην Άνω Πόλη, κάντε μια στάση για τσίπουρα και μεζέδες σε κάποιο από τα μεζεδοπωλεία που βρίσκονται εκεί και απολαύστε τη θέα από τον Πύργο του Τριγωνίου σε όλη την πόλη.

    travelgo.gr
    Η θέα από την Άνω Πόλη (πηγή: Shutterstock)

    Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στις παραδοσιακές αγορές, στο Καπάνι, στα γραφικά σοκάκια γύρω από την Πλατεία Άθωνος και στο Μπιτ Παζάρ, όπου θα βρείτε καφενεδάκια και ουζερί που σερβίρουν οικονομικούς μεζέδες. Το βράδυ, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα Λαδάδικα και τη Βαλαωρίτου. Η Θεσσαλονίκη θα σας βάλει αμέσως στους δικούς της χαλαρούς ρυθμούς και θα σας ταξιδέψει σε διαδρομές που θα σας μείνουν αξέχαστες.

    Ιωάννινα

    travelgo.gr
    Τα Ιωάννινα είναι μία από τις ωραιότερες και πιο ατμοσφαιρικές πόλεις της Ελλάδας (πηγή: Shutterstock)

    Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για να ανακαλύψετε την πόλη των ασηµουργών, των θρύλων και των παραδόσεων. Τα Ιωάννινα είναι ένας μοναδικός προορισμός που συνδυάζει ιστορία, πολιτισμό, μαγευτική φύση, γαστρονομικές απολαύσεις και νεανικό παλμό. Η γνωριμία σας με την πόλη δεν θα μπορούσε να αρχίσει με κάτι άλλο παρά με τη λίμνη Παμβώτιδα. Ο παραλιακός δρόμος είναι στολισμένος με πανύψηλα δέντρα που στρώνουν με τα φύλλα τους τις όχθες της λίμνης. Περπάτημα ή ποδήλατο, ό,τι κι αν επιλέξετε για βόλτα, η διαδρομή δίπλα στα γαλήνια νερά θα σας ανταμείψει.

    travelgo.gr
    Φθινοπωρινό σκηνικό στη λίμνη Παμβώτιδα (πηγή: Shutterstock)

    Περιπλανηθείτε στο ιστορικό κέντρο και στο επιβλητικό Κάστρο και στη συνέχεια πάρτε το καραβάκι για να επισκεφθείτε το νησάκι της λίμνης, να δείτε το Μουσείο Αλή Πασά και να δοκίμασετε βατραχοπόδαρα και χέλι σε κάποιο από τα ταβερνάκια που βρίσκονται εκεί. Φυσικά, από την πόλη των Ιωαννίνων μπορείτε να κάνετε και μικρές εκδρομές στα πασίγνωστα πέτρινα χωριά του Ζαγορίου, αλλά και στο αρχοντικό Μέτσοβο. Υπέροχα πιάτα από την ηπειρώτικη κουζίνα, κρέατα στη γάστρα και λαχταριστές πίτες κάθε λογής, συμπληρώνουν την εμπειρία.

    Καρπενήσι

    travelgo.gr
    Το Μεγάλο Χωριό (πηγή: Shutterstock)

    Η δική μας «μικρή Ελβετία», όπως πολλοί αποκαλούν το Καρπενήσι, βρίσκεται στην καρδιά της Ρούμελης και αποτελεί ιδανικό χειμερινό (και όχι μόνο) προορισμό για μικρές και μεγάλες αποδράσεις. Η πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας, μια μικρή ορεινή πόλη, χτισμένη σε υψόμετρο 960 μέτρων, ανάμεσα από επιβλητικά βουνά και πλούσια φύση, αποτελεί αφετηρία για αξέχαστες διαδρομές και εμπειρίες σε όλο το νομό. Από τα πιο γνωστά χωριά της περιοχής, το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό θα σας γοητεύσουν με τις πετρόχτιστες πλατείες τους, τα μονοπάτια τους και τους όμορφους ξενώνες τους.

    travelgo.gr
    Η Μονή Προυσού (πηγή: Shutterstock)

    Να περάσετε οπωσδήποτε από το ιστορικό χωριό Κορυσχάδες. Κλαυσί, Βουτύρο, Νόστιμο και Γαύρος αξίζουν επίσης να μπουν στο πρόγραμμά σας. Μια υπέροχη διαδρομή από το Καρπενήσι έως τον Προυσό, στην κοιλάδα που σχηματίζει ο ποταμός Καρπενησιώτης, θα σας οδηγήσει στην ιστορική Μονή Προυσού, που είναι λαξευμένη σε κάθετο βράχο σε ένα επιβλητικό τοπίο, μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Παναιτωλικού.

    Λίμνη Πλαστήρα

    travelgo.gr
    Η Λίμνη Πλαστήρα γοητεύει όλες τις εποχές (πηγή: Shutterstock)

    Δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτή η λίμνη, τόσο αρμονικά δεμένη με το περιβάλλον, αποτελεί πρόσφατη προσθήκη στο τοπίο, αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης. Με όνομα δανεισμένο από τον οραματιστή της, Νικόλαο Πλαστήρα, η πανέμορφη τεχνητή λίμνη Πλαστήρα που σχηματίστηκε το 1959 και βρίσκεται 25 χλμ. δυτικά από την πόλη της Καρδίτσας, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς όλο τον χρόνο. Η εικόνα είναι μαγευτική, καθώς η λίμνη συναντιέται με υπεραιωνόβια έλατα που στολίζουν τις όχθες της και προσφέρει ένα μοναδικό παράδεισο για όσους αναζητούν περιπέτεια (ποδηλασία, ιππασία, κανό-καγιάκ, τοξοβολία, υδροποδήλατο κ.ά.) αλλά και χαλάρωση στη φύση.

    travelgo.gr
    Το Νεοχώρι (πηγή: Shutterstock)

    Κάντε μια στάση στο Μορφοβούνι, την πατρίδα του Νικόλαου Πλαστήρα, περάστε από το Μεσενικόλα, που είναι γνωστός για το φημισμένο κρασί του, επισκεφθείτε το Νεοχώρι για να απολαύσετε την πανοραμική θέα στη λίμνη, δείτε την ανατολή από τη Νεράιδα και κατεβείτε στα Καλύβια Πεζούλας για καφέ και φαγητό σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη. Αν θέλετε να δείτε την πιο γοητευτική εικόνα της λίμνης, οδηγήστε μέχρι το Παρατηρητήριο. Με φόντο τα Άγραφα και τη λίμνη σε πρώτο πλάνο, θα βγάλετε τις ωραιότερες φωτογραφίες.

    Ναύπλιο

    travelgo.gr
    Σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου, το Μπούρτζι (πηγή: Shutterstock)

    Διαχρονικής αξίας επιλογή, το Ναύπλιο αποτελεί μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας, συνδυάζοντας την ομορφιά της θάλασσας με τα μονοπάτια πολιτισμού και ιστορίας που διαθέτει σχεδόν σε κάθε του γωνία. Πανέμορφα νεοκλασικά αρχοντικά, βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, πλακόστρωτα στενά και λουλουδιασμένα μπαλκόνια φτιάχνουν ένα σκηνικό που γοητεύει με την ομορφιά και την ιστορικότητά του. Σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου, το Μπούρτζι, το μικρό νησάκι-φρούριο στην είσοδο του κόλπου.

    travelgo.gr
    Η Πλατεία Συντάγματος (πηγή: Shutterstock)

    Η μέρα σας θα γεμίσει με βόλτες στη λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος, στον κεντρικό πεζόδρομο της Βασιλέως Κωνσταντίνου με τα αμέτρητα καταστήματα, στην οδό Σταϊκοπούλου με τα πολλά ταβερνάκια, στην παραλιακή περατζάδα της Μπουμπουλίνας, αλλά και στον Ψαρομαχαλά, την πιο παλιά συνοικία που κατοικείται από τις αρχές του 13ου αιώνα. Για να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά, θα πρέπει να ανέβετε τα περιβόητα 999 σκαλοπάτια (στην πραγματικότητα είναι λίγο λιγότερα) μέχρι το Παλαμήδι που ορθώνεται πάνω σε έναν τεράστιο γκρίζο βράχο. Οι πιο ρομαντικοί θα ενθουσιαστούν με τον περίπατο στο μονοπάτι της Ακροναυπλίας με θέα τα νερά του Αργολικού Κόλπου.

    Ορεινή Αρκαδία

    travelgo.gr
    Η Δημητσάνα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς κοντά στην Αθήνα (πηγή: Shutterstock)

    Κοντινή, μαγευτική και μυθική, η Αρκαδία είναι γεμάτη εκπλήξεις. Τοπία μοναδικής ομορφιάς, χωριά που αποτελούν αληθινά μουσεία παραδοσιακή αρχιτεκτονικής, ατμοσφαιρικοί ξενώνες, εξαιρετικό φαγητό και απόλυτη σύνδεση με τη φύση. Και όλα αυτά σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα. Ακολουθείς την εθνική οδό Αθηνών-Τριπόλεως και μετά από περίπου 2 ώρες οδήγησης βρίσκεσαι στην καρδιά του ελατόφυτου Μαινάλου.

    travelgo.gr
    Ο Δρόμος της Αγάπης στη Βυτίνα (πηγή: Shutterstock)

    Βυτίνα, Δημητσάνα και Στεμνίτσα είναι οι πιο γνωστοί προορισμοί στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Μαινάλου, αλλά υπάρχουν κι άλλα πανέμορφα χωριά που αξίζει κανείς να ανακαλύψει, όπως το Ελληνικό, τα τα Μαγούλιανα (το ψηλότερο κατοικήσιμο χωριό της Πελοποννήσου), το το Βαλτεσινίκο, το Ζυγοβίστι και το Χρυσοβίτσι. Αν σας αρέσει η δράση, μπορείτε να κάνετε extreme sports στον ποταμό Λούσιο αλλά και πολλές πεζοπορικές διαδρομές.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider