Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αρκαδία
    Sun 4.9°C
    Clouds

    Ορεινή Αρκαδία: 4 γραφικά χωριά πέρα από τα κλασικά

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ορεινή Αρκαδία: 4 γραφικά χωριά πέρα από τα κλασικά

    Πλούσια σε εικόνες μαγικής φύσης, ιστορίας και παράδοσης, αυτά τα γραφικά και χαμηλών τόνων χωριά στην Ορεινή Αρκαδία είναι ιδανικά για ήρεμα Σαββατοκύριακα και αποδράσεις στη φύση

    Όλα τα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας είναι υπέροχα και έχουν τη δική τους γοητεία και αυθεντικότητα. Βυτίνα, Δημητσάνα και Στεμνίτσα είναι οι πιο γνωστοί προορισμοί στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Μαινάλου, αλλά υπάρχουν κι άλλα πανέμορφα χωριά που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

    Αν αναζητάτε νέους προορισμούς για τα επόμενα Σαββατοκύριακα, τα παρακάτω χωριά θα σας δώσουν την ευκαιρία χαλάρωσης στη φύση και περιήγησης σε αυθεντικούς παραδοσιακούς οικισμούς. Πιο ήρεμα από τους διάσημους γείτονές τους, αλλά εξίσου γραφικά, αποτελούν πραγματικά διαμαντάκια που αξίζει να μπουν στη λίστα σας.

    Διαβάστε ακόμη:

    4 γραφικά χωριά της Ορεινής Αρκαδίας για ήρεμες αποδράσεις

    Ελληνικό

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Λιγότερο γνωστό χωριό, ανάμεσα στη Στεμνίτσα και την Καρύταινα, το Ελληνικό, χτισμένο επάνω σε τρεις καταπράσινους λόφους στα 700 μ. υψόμετρο, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν ήρεμες αποδράσεις στην αγκαλιά της φύσης. Τα σπίτια διατηρούν την παραδοσιακή τους μορφή και η βόλτα στα δρομάκια σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή. Στην κεντρική πλατεία της Αγίας Τριάδας θα σας εντυπωσιάσει το μεγαλοπρεπές διώροφο διδακτήριο που κάποτε φιλοξενούσε το δημοτικό σχολείο του χωριού. Απολαύστε έναν ελληνικό καφέ ή ένα τσίπουρο στα παραδοσιακά καφενεία της πλατείας και επισκεφθείτε το Εκκλησιαστικό Μουσείο του χωριού με τους δύο εντυπωσιακούς πολυέλαιους. Με βάση το Ελληνικό μπορείτε να κάνετε εκδρομές στο φαράγγι του Λούσιου με τα πολλά μονοπάτια και τα υπέροχα μοναστήρια, αλλά και rafting στο ποτάμι. Αξίζει οπωσδήποτε να δείτε και την Αρχαία Γόρτυνα, το φημισμένο στην αρχαιότητα ιερό του Ασκληπιού.

    Μαγούλιανα

    travelgo.gr

    Σε μικρή απόσταση από τη Βυτίνα, μέσα σε ένα πυκνό δάσος από έλατα, θα αντικρίσετε έναν οικισμό ψηλά στην κορυφή ενός μεγάλου πετάλου, να απλώνεται αμφιθεατρικά σε απότομη βουνοπλαγιά. Αν και άγνωστα σε πολλούς, τα Μαγούλιανα, χτισμένα σε υψόμετρο 1.365 μ., είναι το ψηλότερο κατοικήσιμο χωριό της Πελοποννήσου. Γαντζωμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά, προσφέρει μια υπέροχη πανοραμική θέα στην οροσειρά του Μαινάλου. Τα πετρόκτιστα σπίτια του, πολλά από τα οποία είναι καλά συντηρημένα, είναι έργα των περίφημων Λαγκαδινών μαστόρων της πέτρας. Το χωριό έχει ωραίες εκκλησιές, δύο παλιά πετρόχτιστα γεφύρια, μια όμορφη πλατεία με τον πλατανό της, γραφικά καφενεδάκια και ταβέρνες με παραδοσιακό φαγητό. Από τα Μαγούλιανα μπορείτε να επισκεφθείτε το κοντινό χωριό Βαλτεσινίκο, που βρίσκεται περίπου 7 χλμ. πιο πάνω, μέσα από μια ωραία διαδρομή μες στα έλατα. Οι διαδρομές από τη Βυτίνα προς τα Μαγούλιανα και το Βαλτεσινίκο είναι από τις πιο όμορφες της Αρκαδίας.

    Ζυγοβίστι

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Χτισμένο σε υψόμετρο 1.160 μέτρων, το Ζυγοβίστι είναι ένα γραφικό χωριό φωλιασμένο στην καρδιά του ελατοδάσους του Μαινάλου μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Δημητσάνα. Είναι από τα πιο ορεινά χωριά της Πελοποννήσου και έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Τα πέτρινα σπίτια είναι σκεπασμένα με κεραμίδια και συνδυάζονται μοναδικά με το καταπράσινο τοπίο. Στην είσοδο του χωριού θα σας υποδεχτεί ένα πρωτότυπο µαρµάρινο µνηµείο, ένα ανοιχτό βιβλίο µε τα ονόµατα όλων των Ζυγοβιστινών αγωνιστών, µέρος των οποίων ο Κολοκοτρώνης είχε εντάξει στη σωµατοφυλακή του ως «αθάνατο σώµα». Ο ναός της Μεταµόρφωσης του Σωτήρα µε το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέµπλο χτίστηκε το 1810 και, µάλιστα, εντός 40 ηµερών! ∆ιατηρητέο είναι και το κτίσµα του Καποδιστριακού σχολείου που οικοδοµήθηκε το 1830. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χωριού είναι και τα άφθονα τρεχούμενα νερά, γι’ αυτό και υπάρχουν πολλές πηγές όπως οι Πάνω, Κάτω και Μέση Βρύση, καθώς και η Βρύση Δρακουνά.

    Χρυσοβίτσι

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Φωλιασμένο μέσα σε ένα υπέροχο τοπίο στην καρδιά του Μαινάλου, στα 1.073 μέτρα υψόμετρο και σε απόσταση 21 χλμ. από την Τρίπολη, το Χρυσοβίτσι έχει ανακηρυχθεί ως παραδοσιακός οικισμός και είναι ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της Αρκαδίας. Θεωρείται ότι χτίστηκε τον 15ο αιώνα, ενώ γύρω στα 1700 αναφέρεται σαν Chrissovizzi σε ενετική απογραφή. Το χωριό βρίσκεται κοντά στα Κολοκοτρωναίικα χωριά, Αρκουδόρεμα και Λιμποβίσι και υπήρξε κέντρο δράσης των επαναστατών του 1821. Εδώ είχε το ιδιαίτερο γραφείο του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με γραμματέα του τον Αναγνώστη Ζαφειρόπουλο από το Ζυγοβίστι. Το 1939 κατασκευάστηκε εδώ ένα μεγάλο εργοστάσιο ξυλείας το οποίο λειτούργησε μέχρι το 1972 και διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην οικονομία της Αρκαδίας. Σε αυτό το εργοστάσιο στεγάζεται σήμερα το Μουσείο Δασικής Ιστορίας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider