Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αρκαδία
    Thu 8.1°C
    Clouds

    Στεμνίτσα Αρκαδίας: Ένα πέτρινο στολίδι στις πλαγιές του Μαινάλου

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Στεμνίτσα Αρκαδίας: Ένα πέτρινο στολίδι στις πλαγιές του Μαινάλου

    Χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου, η Στεμνίτσα είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας - Δείτε ένα υπέροχο βίντεο από το ιστορικό χωριό

    Η ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, σε συνδυασμό με την πλούσια φύση της, έχουν καθιερώσει την Ορεινή Αρκαδία ως αγαπημένο προορισμό της Πελοποννήσου για μικρές και μεγάλες αποδράσεις όλες τις εποχές του χρόνου. Ακολουθώντας την εθνική οδό Αθηνών-Τριπόλεως και μετά από περίπου δύο ώρες οδήγησης βρίσκεσαι στην καρδιά του ελατόφυτου Μαινάλου, ανάμεσα σε τοπία μοναδικής ομορφιάς και χωριά που αποτελούν αληθινά μουσεία παραδοσιακή αρχιτεκτονικής.

    Δεν γίνεται να επισκεφθείς την Ορεινή Αρκαδία και να μην περάσεις από τη Στεμνίτσα, ένα από τα πιο όμορφα και ιστορικά χωριά της περιοχής. Χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου και σε υψόμετρο 1.100 μ., γοητεύει με τα αρχοντικά της, τις ωραίες βυζαντινές εκκλησίες και τα πέτρινα καλντερίμια της.

    Διαβάστε ακόμη:

    Στεμνίτσα: Ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αρκαδίας

    travelgo.gr
    Η Στεμνίτσα είναι χτισμένη στο Μαίναλο, σε ύψος 1.000 μέτρων (πηγή: Shutterstock)

    Το αρχαίο της όνομα είναι Υψούς, όνομα το οποίο διατήρησε μέχρι περίπου τον 7ο αιώνα. Η σημερινή ονομασία της Στεμνίτσας έχει σλαβική προέλευση, και σημαίνει τόπος δασώδης και σκιερός. Λόγω της ιδιαίτερα απόκρημνης θέσης της, κατά την Τουρκοκρατία, κατέφυγαν σε αυτήν αρκετές οικογένειες επιφανών Ελλήνων, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά και βιοτεχνικά κέντρα της Πελοποννήσου. Οι στεμνιτσιώτικες καμπάνες έγιναν διάσημες στα Βαλκάνια, ενώ άνθισαν οι τέχνες της κατασκευής κηροπήγιων και της αργυροχρυσοχοΐας.

    travelgo.gr
    Η Στεμνίτσα από ψηλά (πηγή: Travel Inspiration)

    Τα επιβλητικά πυργόσπιτα, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και οι πέτρινες κρήνες δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Το περίτεχνο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου ξεχωρίζει από μακριά και θα σας οδηγήσει στην όμορφη και πάντα ζωντανή κεντρική πλατεία της Στεμνίτσας. Στο χωριό υπάρχει ένα αξιόλογο λαογραφικό μουσείο, καθώς και η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, μία από τις ελάχιστες στην Ελλάδα.

    Η Στεμνίτσα αποτελεί εξαιρετική βάση για βόλτες στην ευρύτερη περιοχή, όπως στη γειτονική Δημητσάνα με το Μουσείο Υδροκίνησης και στο φαράγγι του Λούσιου με τα πανέμορφα μοναστήρια (Νέα και Παλιά Μονή Φιλοσόφου και Μονή Προδρόμου).

    Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από τη Στεμνίτσα στο βίντεο του Travel Inspiration

    Η πρώτη άτυπη πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας

    Στα χρόνια της Επανάστασης, η Στεμνίτσα συνδέθηκε με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ο οποίος μετέφερε εκεί το κέντρο των επιχειρήσεων του, βρίσκοντας παρηγοριά στην «Χωριατοπούλα του Μοριά» - όπως την αποκαλούσε - έπειτα από το χαμό του γιου του. Λόγω του ρόλου της στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, η Στεμνίτσα διατέλεσε έδρα της πρώτης Πελοποννησιακής Γερουσίας και πρώτη άτυπη πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας για έναν μήνα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider