Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 18.1°C
    Clouds

    Βραδέτο: Γνωρίστε το ψηλότερο χωριό του Ζαγορίου

    ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Βραδέτο: Γνωρίστε το ψηλότερο χωριό του Ζαγορίου

    Χτισμένο στα 1.340 μέτρα υψόμετρο, το Βραδέτο θεωρείται το ψηλότερο χωριό στα Ζαγοροχώρια. Η περίφημη πέτρινη «σκάλα» του, με τα 1.100 λιθόστρωτα σκαλοπάτια, ίσως το ομορφότερο καλντερίμι της Ηπείρου, μοιάζει με έργο τέχνης

    Τα Ζαγοροχώρια είναι από τους τόπους όπου θέλεις να έρχεσαι και να ξανάρχεσαι, κάθε εποχή του χρόνου. Η περιήγηση σε αυτά τα πανέμορφα χωριά της Ηπείρου, με την αυθεντική αρχιτεκτονική και τα μοναδικά τοπία, είναι εμπειρία ζωής.

    Πέρα από τα διάσημα Ζαγοροχώρια, αξίζει να κάνετε μερικές διαδρομές για να γνωρίσετε και κάποια από τα λιγότερο γνωστά όπως είναι το Βραδέτο. Χτισμένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές της Τύμφης, αυτό το γαλήνιο και απομακρυσμένο χωριό, που απέχει περίπου 50 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων, περιβάλλεται στην κυριολεξία από το εντυπωσιακό φαράγγι του Βίκου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.340 μ. και θεωρείται το ψηλότερο από όλα τα χωριά του Ζαγορίου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Βραδέτο: Το «μπαλκόνι» του Ζαγορίου

    travelgo.gr
    Το Βραδέτο θεωρείται το ψηλότερο χωριό του Ζαγορίου (πηγή: Shutterstock)

    Το Βραδέτο ιδρύθηκε το 1616 μετά από την εγκατάσταση νομάδων από γειτονικό χωριό και είναι χτισμένο πάνω σε ένα βράχο, ο οποίος έχει από τις τρεις πλευρές του το φαράγγι του Βίκου και πίσω του την πλαγιά της οροσειράς της Τύμφης. Η διασταύρωση μετά το χωριό Καπέσοβο οδηγεί σε αυτό μετά από διαδρομή 9 χλμ. και δεν υπάρχει άλλη οδική σύνδεση με τα υπόλοιπα χωριά εκτός από τον δρόμο αυτό.

    travelgo.gr
    Πηγή: Travel Inspiration

    Το χωριό έχει απέραντη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ κοντά του υπάρχει η θέση Μπελόη απ' όπου έχεις όλη τη χαράδρα του Βίκου στα πόδια σου. Για αυτό το λόγο είναι γνωστό και ως το «μπαλκόνι» του Ζαγοριού.

    Η Σκάλα του Βραδέτου με τα 1.100 σκαλοπάτια

    travelgo.gr
    Η Σκάλα του Βραδέτου μέχρι και το 1973 αποτελούσε το μοναδικό δρόμο για το χωριό (πηγή: Shutterstock)

    Έως τη δεκαετία του '70, η μοναδική σύνδεση του χωριού με τον «έξω» κόσμο, υπήρξε η περίφημη σκάλα του με τα 1.100 λιθόστρωτα σκαλοπάτια, τα οποία καλύπτουν μια αρκετά μεγάλη υψομετρική διαφορά 250 περίπου μέτρων. Η πέτρινη αυτή κατασκευή συνολικού μήκους 1.200 μέτρων αποτελούσε την είσοδο και έξοδο από το χωριό και οδηγούσε στο γειτονικό Καπέσοβο, ενώ χρειάστηκε 20 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί.

    travelgo.gr
    Η θέα στη γύρω περιοχή είναι μαγευτική (πηγή: Shutterstock)

    Μάλιστα η κατασκευή της χρονολογείται με επιφύλαξη στις αρχές του 18ου αιώνα. Αποτελείται από τρεις ζώνες κυκλοφορίας - μία για τα ζώα η οποία σηματοδοτείται με μαύρη πέτρα και δύο με λευκή για τους ανθρώπους. Το πλάτος της είναι σωστά υπολογισμένο για την αποφυγή ατυχημάτων κυρίως των ζώων, μιας και φορτώνονταν με υπερβολικό όγκο εμπορευμάτων. Από το 1998 η σκάλα μαζί με τα δύο πέτρινα γεφύρια μεταξύ των χωριών έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

    Δείτε το Βραδέτο από ψηλά στο βίντεο του Travel Inspiration

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider