Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αρκαδία
    Fri 7.3°C
    Clouds

    Βυτίνα: Εξόρμηση στο διάσημο χωριό του χειμώνα

    ΑΡΚΑΔΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Βυτίνα: Εξόρμηση στο διάσημο χωριό του χειμώνα

    Σκαρφαλωμένη στον κατάφυτο ορεινό όγκο του Μαινάλου, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, η Βυτίνα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Αρκαδίας, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου, για τους λάτρεις της παράδοσης και της φύσης

    Κοντινός προορισμός στην Αθήνα, με ωραία τοπία και αξιοθέατα, προσεγμένους ξενώνες και καλό φαγητό, η ορεινή Αρκαδία προσφέρει πολλές επιλογές για δραστηριότητες ή χαλάρωση και γοητεύει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Το σίγουρο ότι είναι μόνο μία φορά δεν αρκεί. Θα θέλετε συνέχεια να επιστρέφετε σε αυτό τον τόπο για να ανακαλύψετε άλλη μία διαδρομή που σας προσκαλεί σε κάθε στροφή να συνεχίσετε παρακάτω.

    Ένα από τα πιο δημοφιλή ορεινά χωριά της Αρκαδίας, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου, είναι η Βυτίνα. Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.033 μέτρων, στο όρος Μαίναλο, σε μια κατάφυτη περιοχή με πεύκα, έλατα και καστανιές, αυτό το παραδοσιακό κεφαλοχώρι αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για χειμερινές εξορμήσεις.

    Διαβάστε ακόμη:

    Βυτίνα: Το στολίδι του Μαινάλου

    travelgo.gr
    Η Βυτίνα είναι από τα πιο δημοφιλή χωριά της Αρκαδίας (πηγή: Shutterstock)

    Σε απόσταση 35 χλμ. από την Τρίπολη, η Βυτίνα είναι το πρώτο χωριό στην περιοχή που αναπτύχθηκε τουριστικά χάρη στην κοντινή απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου. Το όνομά της, κατά την επικρατέστερη άποψη, προέρχεται από τη λέξη «βυθός» επειδή αρχικά ήταν χτισμένη σε μία λεκάνη ανάμεσα σε λόφους. Ο οικισμός απλώνεται νωχελικά μέσα στο Μαίναλο, τα έλατα τον οριοθετούν και τον αρωματίζουν με εκείνη την ιδιαίτερη μυρωδιά που δύσκολα ξεχνά κανείς.

    travelgo.gr
    Η κεντρική πλατεία της Βυτίνας (πηγή: Shutterstock)

    Λόγω της ενεργού δράσης που είχε στον απελευθερωτικό αγώνα της Επανάστασης του 1821, η Βυτίνα πυρπολήθηκε από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ επτά φορές. Μετά την απελευθέρωση και μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν το μεγάλο εμπορικό κέντρο της περιοχής. Μάλιστα, υπήρχε και υποκατάστημα της Τράπεζας Αθηνών καθώς και Δασοκομική Σχολή.

    travelgo.gr
    Η εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα (πηγή: Shutterstock)

    Στα δρομάκια του χωριού κυριαρχούν σπίτια και αρχοντικά από ντόπιο μαύρο μάρμαρο. Η καρδιά της Βυτίνας χτυπάει στην πλατεία με την πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, που οικοδομήθηκε το 1846. Γύρω της είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα μαγαζιά με τοπικά προϊόντα, cafes-μπαράκια και ταβέρνες που σερβίρουν τοπικές σπεσιαλιτέ. Κοντά στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η βιβλιοθήκη της Βυτίνας, με αξιόλογο ιστορικό αρχείο για την περιοχή, έγγραφα και βιβλία από τον 17ο αιώνα, καθώς και το ιστορικό πετρόχτιστο κτήριο του Ελληνικού Σχολείου.

    Τι να κάνετε στη Βυτίνα

    travelgo.gr
    Ο Δρόμος της Αγάπης (πηγή: Shutterstock)

    Η Βυτίνα είναι ιδανικός προορισμός για ατελείωτους περιπάτους. Ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία είναι ο «Δρόμος της Αγάπης», μια ρομαντική διαδρομή ανάμεσα σε ψηλά δέντρα που αλλάζουν χρώματα ανάλογα με την εποχή. Ο δρόμος ονομάζεται έτσι από πολύ παλιά, όταν ήταν χώρος περιπάτου και γνωριμιών για τους νέους της εποχής.

    Μπορείτε επίσης να ανεβείτε στον λόφο του Αϊ-Λια για να απολαύσετε την υπέροχη θέα, αλλά και να κάνετε μια βόλτα στα ιστορικά μοναστήρια της Κερνίτσας και των Αγίων Θεοδώρων.

    Τοποθετημένη σε στρατηγικό σημείο, η Βυτίνα συνδυάζει εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου, στο φαράγγι του Λούσιου και στα χωριά Δημητσάνα, Στεμνίτσα και Λαγκάδια. Ωραίες βόλτες θα απολαύσετε και στην Ελάτη, τα Μαγούλιανα (το ψηλότερο κατοικήσιμο χωριό της Πελοποννήσου) και το Βαλτεσινίκο.

    Οι λάτρεις του σκι σίγουρα θα τιμήσουν το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου που βρίσκεται στο οροπέδιο της Οστρακίνας, σε υψόμετρο 1.600 μ., κάτω από την υψηλότερη κορυφή του βουνού (1.981 μ.). Το χιονοδρομικό διαθέτει επτά πίστες, τρεις αναβατήρες, snowboard park και σαλέ.

    travelgo.gr
    Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου (πηγή: Shutterstock)

    Ένας από τους καλύτερους τρόπους να γνωρίσετε την περιοχή είναι πεζοπορώντας στο διάσημο πλέον μονοπάτι Menalon Trail, που αναπτύσσεται σε μήκος 75 χλμ. περνώντας από ιστορικούς οικισμούς της Αρκαδίας. Μια υπέροχη και βατή διαδρομή είναι αυτή από τη Βυτίνα στο ορεινό χωριό της Ελάτης (περίπου 2,5 ώρες), που περνάει μέσα από πλατάνια και μνημεία λαϊκής τέχνης, όπως η βρύση Μακρινού και οι ερειπωμένοι νερόμυλοι.

    Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε από τα καταστήματα του χωριού μοναδικά ξυλόγλυπτα σουβενίρ, χειροποίητα ζυμαρικά και φυσικά το φημισμένο μέλι Ελάτης Μαινάλου.

    Διαμονή

    • Εκατό μέτρα από το κέντρο της Βυτίνας, ακριβώς εκεί που αρχίζει ο περίφημος «Δρόμος της Αγάπης», το ξενοδοχείο Αίγλη διαθέτει 20 όμορφα και ευρύχωρα παραδοσιακά δωμάτια με θέα προς το κέντρο του χωριού και το δασωμένο Μαίναλο.
    • Χτισμένο με πέτρα και ξύλο, πάνω σε έναν καταπράσινο λόφο 15 στρεμμάτων, το Mylaon Boutique Hotel & Spa παντρεύει άρτια την πολυτέλεια και τις υπηρεσίες πέντε αστέρων με την παράδοση.
    • Τα 20 δωμάτια του Grand Vytina Hotel & Suites αναδύουν ατμόσφαιρα χαλάρωσης και ηρεμίας, ενώ οι παροχές και οι σύγχρονες ανέσεις ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς.
    • Το ξενοδοχείο Art Mainalon είναι ένα ξενοδοχείο-πινακοθήκη. Αυθεντικά έργα τέχνης και γλυπτά Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών κοσμούν τα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους.
    • Στο νότιο άκρο του οικισμού της Βυτίνας, στον γραφικό δρόμο που καταλήγει στην κεντρική πλατεία, το πετρόχτιστο ξενοδοχείο Θέα Μαινάλου προσφέρει όμορφα διακοσμημένα δωμάτια και εντυπωσιακή θέα.
    • Περιστοιχισμένο από το πλούσιο δάσος του Μαινάλου, μόνο 3 λεπτά από το κέντρο της Βυτίνας, το Natura Hotel Vytina υπόσχεται να σας προσφέρει μια ξεκούραστη διαμονή.
    • Το Elati Hills είναι μια παραδοσιακή πέτρινη διώροφη εξοχική κατοικία 160 τ.μ., στον γραφικό οικισμό Ελάτη, μέσα σε αγρόκτημα 5 στρεμμάτων και δίπλα στον μυθικό ποταμό Μυλάοντα.

    Φαγητό

    • Τα Κόκκινα Πιθάρια είναι ένα φημισμένο εστιατόριο που παντρεύει την παράδοση με τη δημιουργική κουζίνα.
    • Στην Κληματαριά, την παλαιότερη ταβέρνα της Βυτίνας, μαγειρεύουν σαν στο σπίτι τους - δοκιμάστε οπωσδήποτε τις πίτες με σπιτικό φύλλο και το παστό χοιρινό.
    • Στο εστιατόριο «Δειπνοσοφιστές» του ξενοδοχείου Art Mainalon θα απολαύσετε ποιοτικό και καλομαγειρεμένο φαγητό με παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider