Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αρκαδία
    Fri 13.4°C
    Clear

    Αρκαδία: Το «Άγιον Όρος» της Πελοποννήσου στο φαράγγι του Λούσιου

    ΑΡΚΑΔΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αρκαδία: Το «Άγιον Όρος» της Πελοποννήσου στο φαράγγι του Λούσιου

    Στο φαράγγι του Λούσιου ποταμού στην Ορεινή Αρκαδία υπάρχουν δύο ιστορικά μοναστήρια με μαγευτική θέα. Η Μονή Φιλοσόφου και η Μονή Προδρόμου προσφέρουν ένα πραγματικά μοναδικό θέαμα και προκαλούν δέος στον επισκέπτη.

    Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αρκαδίας είναι το φαράγγι του Λούσιου ποταμού, ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της Ελλάδας σε μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Το φαράγγι είναι γεμάτο από μονές λαξεμένες πάνω στους βράχους, εκκλησίες και ασκηταριά. Δεν είναι τυχαίο ότι η περιοχή αποκαλείται το «Άγιον Όρος» της Πελοποννήσου. Στις δύο πλευρές του φαραγγιού βρίσκονται η Μονή Φιλοσόφου και η Μονή Προδρόμου, δύο ιστορικά μοναστήρια που προσφέρουν απόλυτη γαλήνη και μαγευτική θέα.

    Οι ιστορικές μονές πάνω από το φαράγγι του Λούσιου

    travelgo.gr
    Μονή Τιμίου Προδρόμου (πηγή: Shutterstock)

    Ανάμεσα στη Στεμνίτσα και Δημητσάνα, η ιστορική Mονή του Τιμίου Προδρόμου, κυριολεκτικά σφηνωμένη, σχεδόν κρεμασμένη στον πανύψηλο και κατακόρυφο βράχο, μοιάζει να αιωρείται στο φαράγγι του Λούσιου. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα μοναστήρια της Πελοποννήσου. Η πρόσβαση στη Μονή Προδρόμου απαιτεί περπάτημα στη χαράδρα του Λούσιου, γι’ αυτό καλό θα ήταν να φοράτε κατάλληλα παπούτσια. Για να φτάσετε εκεί, λίγα χιλιόμετρα από τη Στεμνίτσα όπως έρχεστε από Δημητσάνα, θα στρίψετε στη πινακίδα που γράφει για Μονή Προδρόμου. Το επόμενο σημείο είναι ο χώρος στάθμευσης από τον οποίο ξεκινάει το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι του Λούσιου.

    Η μονή υπολογίζεται ότι χτίστηκε τον 16ο αιώνα, αλλά από τον 12ο αιώνα άκμαζαν στην περιοχή πολλά ασκητήρια. Καμουφλαρισμένη στην πλαγιά του φαραγγιού, το 1821 αποτέλεσε ορμητήριο των οπλαρχηγών της Επανάστασης. Το μπαλκόνι της μονής προσφέρει άπλετη θέα στην άγρια ομορφιά του φαραγγιού.

    travelgo.gr
    Μονή Τιμίου Προδρόμου (πηγή: Shutterstock)

    Από το μονοπάτι που κατεβαίνει στον Λούσιο και διασχίζει το φαράγγι μπορείτε να φτάσετε στη Μονή Φιλοσόφου. Σε σημείο που η κοίτη στενεύει υπάρχει ένα μικρό γεφύρι που περνά στην απέναντι όχθη. Η Μονή Φιλοσόφου αποτελείται από δύο μοναστηριακά συγκροτήματα, ένα παλαιό και ένα νέο, τα οποία βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

    travelgo.gr
    Μονή Φιλοσόφου (πηγή: Shutterstock)

    Η Παλαιά Μονή Φιλοσόφου είναι μία από τις αρχαιότερες μονές της Ελλάδας, με τις ρίζες της να φτάνουν στο 963 μ.Χ. Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας και ήταν χτισμένη στο εσωτερικό σπηλιάς. Σήμερα, σώζεται μόνο ένα εκκλησάκι, βυζαντινής τεχνοτροπίας, με αξιόλογες τοιχογραφίες.

    Κοντά στα ερείπια της παλιά μονής (συνδέεται με μονοπάτι) βρίσκεται η Νέα Μονή Φιλοσόφου, η ύπαρξη της οποίας τοποθετείται πριν το 1691. Σήμερα λειτουργεί με άνδρες μοναχούς και ως μετόχι της Μονής Τιμίου Προδρόμου. Από το 1955 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider