Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Wed 24.7°C
    Clouds

    10+1 μέρη της Ελλάδας που είναι μαγικά τον χειμώνα

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    10+1 μέρη της Ελλάδας που είναι μαγικά τον χειμώνα

    Από τις πλαγιές του Καϊμάκτσαλαν και τα καλντερίμια του Πηλίου μέχρι τις πίστες του Παρνασσού και τα πετρόχτιστα χωριά του Μαινάλου, η ορεινή Ελλάδα είναι γεμάτη από μαγευτικά μέρη για αξέχαστες χειμερινές αποδράσεις

    Ατμοσφαιρικές πόλεις δίπλα σε λίμνες, παραδοσιακοί οικισμοί που δένουν απόλυτα με το φυσικό τοπίο, ζεστοί ξενώνες, τσιπουροκαταστάσεις και βόλτες σε χιονισμένες ελατοσκέπαστες πλαγιές. Η ορεινή Ελλάδα είναι γεμάτη από πανέμορφα μέρη όπου η φύση και η παράδοση δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για αξέχαστα χειμερινά ταξίδια. Από τη Μακεδονία και την Ήπειρο μέχρι την Πελοπόννησο, ανακαλύπτουμε τη μαγεία του χειμώνα σε 10+1 ορεινούς προορισμούς που είναι ιδανικοί για μικρές και μεγάλες αποδράσεις.

    10 μαγευτικοί χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα

    Νυμφαίο

    travelgo.gr
    Το Νυμφαίο μοιάζει βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής (πηγή: Shutterstock)

    Μόλις λίγη ώρα από την πόλη της Φλώρινας, υπάρχει ένα μικρό ορεινό χωριό, χτισμένο στα 1.350 μέτρα υψόμετρο στις πλαγιές του όρους Βίτσι, που μοιάζει βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής. Το Νυμφαίο έχει αναδειχθεί διόλου τυχαία ένα από τα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Η είσοδος με το τοξωτό ξύλινο γεφυράκι, τα λιθόστρωτα μονοπάτια, τα καλοφτιαγμένα πέτρινα σπίτια και τα πανύψηλα δέντρα οξιάς που περιβάλλουν το χωριό δημιουργούν ένα σκηνικό που γοητεύει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά. Το χειμώνα, με το λευκό πέπλο του χιονιού να έχει σκεπάσει τα πάντα, το τοπίο μοιάζει πραγματικά ονειρικό.

    Καϊμάκτσαλαν - Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

    travelgo.gr
    Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα-Καϊμάκτσαλαν είναι το ψηλότερο χιονοδρομικό της Ελλάδας (πηγή: Shutterstock)

    Χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στις πλαγιές του Καϊμάκτσαλαν, του τρίτου ψηλότερου βουνού της Ελλάδας, ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι ένας από τους δημοφιλέστερους χειμερινoύς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας. Το χωριό ξεχωρίζει για την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική του, αλλά και λόγω της γειτνίασής του με το φημισμένο χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα, που έχει το μεγαλύτερο υψόμετρο από όλα τα χιονοδρομικά της Ελλάδας, στα 2.500 μέτρα περίπου.

    • Δείτε τον οδηγό μας για τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο εδώ

    Καστοριά

    travelgo.gr
    Η λίμνη της Καστοριάς είναι από τα πιο ειδυλλιακά τοπία της Ελλάδας (πηγή: Shutterstock)

    Από τις ομορφότερες πόλεις της βόρειας Ελλάδας, η Καστοριά αντικατοπτρίζεται αιώνες τώρα στα ασάλευτα νερά της λίμνης Ορεστιάδας, η οποία τραβάει τους επισκέπτες σαν μαγνήτης. Ο μικρός γύρος της λίμνης έχει μήκος περίπου 8 χλμ. και γίνεται ιδανικά με τα πόδια ή με ποδήλατο (υπάρχει και ο μεγάλος, που συνεχίζει προς τα χωριά της λίμνης). Όση ώρα περπατάτε, θα χαζεύετε τους πελεκάνους και τις πάπιες, αλλά και το εντυπωσιακό θέαμα των ψαράδων που κωπηλατούν όρθιοι τα «καράβια» τους. Σειρά έχουν οι βόλτες στις γραφικές γειτονιές Ντολτσό και Απόζαρι, με τα διατηρητέα αρχοντικά εύπορων Καστοριανών, που θα σας ταξιδέψουν στο παρελθόν.

    Ζαγοροχώρια

    travelgo.gr
    Το γεφύρι του Κόκκορου ή Νούτσου στο κεντρικό Ζαγόρι (πηγή: Shutterstock)

    Κορυφαίος προορισμός της Ηπείρου, τα Ζαγοροχώρια, στα βόρεια των Ιωαννίνων, ανάμεσα στο Μιτσικέλι και στην Τύμφη, ασκούν μια άγρια γοητεία που καθηλώνει τον επισκέπτη. Κατάφυτες πλαγιές και εντυπωσιακές χαράδρες, ορμητικά και παγωμένα ποτάμια, καλοδιατηρημένα παραδοσιακά χωριά, υπέροχοι πέτρινοι ξενώνες, γεφύρια κομψοτέχνηματα και μοναστήρια χτισμένα στο βράχο γίνονται μέρος μιας εμπειρίας που θα σας συναρπάσει. Εσείς δεν έχετε παρά να επιλέξετε ποιο χωριό θα αποτελέσει την αφετηρία για τις εκδρομές σας.

    • Διαβάστε τα πάντα για τα Ζαγοροχώρια εδώ

    Μέτσοβο

    travelgo.gr
    Το Μέτσοβο ντυμένο στα λευκά (πηγή: Shutterstock)

    Χτισμένο αμφιθεατρικά σε μία από τις ωραιότερες πλαγιές της Πίνδου, ανάμεσα από οξιές και έλατα, το Μέτσοβο αποτελεί υπόδειγμα ορεινού οικισμού που σφύζει από ζωή όλες τις εποχές του χρόνου. Το πλούσιο φυσικό τοπίο, ο αναλλοίωτος παραδοσιακός χαρακτήρας, τα αρχοντικά με τα ξύλινα χαγιάτια, οι αυθεντικές βουνίσιες γεύσεις και η φολκλόρ ατμόσφαιρα κάνουν αυτή την αρχοντική κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων έναν από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας.

    Ελάτη – Περτούλι

    travelgo.gr
    Χιονισμένο τοπίο στο Περτούλι (πηγή: Shutterstock)

    Οι δύο πετρόκτιστοι παραδοσιακοί οικισμοί με τα γραφικά ταβερνάκια και τους ξενώνες «βυθισμένους» στα χιονισμένα ελατοδάση του Κόζιακα θα σας μαγέψουν. Η Ελάτη και το Περτούλι είναι από τους πιο γνωστούς χειμερινούς προορισμούς στον νομό Τρικάλων. Η Ελάτη βρίσκεται σε υψόμετρο 938 μέτρων και είναι το μεγαλύτερο από τα ορεινά χωριά της περιοχής. Το μαγευτικό Περτούλι βρίσκεται λίγο πιο ψηλά, στα 1.200 μέτρα. Το μικρό σε μέγεθος, αλλά μοναδικό χάρη στο φυσικό τοπίο που το περιβάλλει, χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου προσελκύει πολλούς σκιέρ και λάτρεις των χειμερινών σπορ.

    Πήλιο

    travelgo.gr
    Η πλατεία της Βυζίτσας (πηγή: Shutterstock)

    Ο χειμώνας στο Πήλιο είναι μία απολαυστική εμπειρία. Οι πλατείες με τα τεράστια αιωνόβια πλατάνια, τα πέτρινα καλντερίμια, οι καμινάδες που καπνίζουν και τα υγρά δάση φτιάχνουν μια ονειρική ατμόσφαιρα. Όσες φορές κι αν πάμε, πάντα στα χωριά του Πηλίου θα επιστρέφουμε για αποδράσεις που συνδυάζουν άφθονη παράδοση, μοναδικές διαδρομές μες στη φύση και πληθωρικές τοπικές γεύσεις. Όσοι αναζητούν την περιπέτεια στο χιόνι, θα τη βρουν στο Χιονοδρομικό Κέντρο Αγριόλευκες όπου η κατάβαση γίνεται σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο με θέα στο Αιγαίο.

    Καρπενήσι

    travelgo.gr
    Το χωριό Κορυσχάδες (πηγή: Shutterstock)

    Η δική μας «μικρή Ελβετία», όπως πολλοί αποκαλούν το Καρπενήσι, βρίσκεται στην καρδιά της Ρούμελης και αποτελεί ιδανικό χειμερινό προορισμό. Χτισμένο στις νότιες πλαγιές του Βελουχίου, το Καρπενήσι φημίζεται για το χιονοδρομικό του κέντρο, αλλά είναι συγχρόνως και αφετηρία για μαγευτικές εμπειρίες στην Ευρυτανία. Οι ατελείωτες και συνήθως χιονισμένες βουνοκορφές, τα πανέμορφα φαράγγια, οι καταρράκτες, τα ορμητικά ποτάμια, τα πετρόχτιστα χωριά και τα ιστορικά μοναστήρια γίνονται μέρος της εμπειρίας της περιήγησης σε έναν τόπο με μοναδική φύση και ιστορία.

    • Δείτε τις καλύτερες εμπειρίες που μπορείτε να ζήσετε στο Καρπενήσι εδώ

    Αράχωβα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Για άλλους είναι η γνήσια κοσμοπολίτισσα με τα πολυτελή resorts, τις χιονοδρομικές πίστες και την έντονη νυχτερινή ζωή – η «Μύκονος του χειμώνα». Και για άλλους η ενσάρκωση της παράδοσης με τα χωριάτικα πέτρινα σπίτια, τα πλακόστρωτα καλντερίμια, τις γραφικές εκκλησίες και τα νόστιμα τοπικά προϊόντα. Για όλους, όμως, η Αράχωβα είναι ένας από τους πιο αγαπημένους χειμερινούς προορισμούς.

    • Δείτε τον οδηγό του Reader.gr με τις καλύτερες προτάσεις διαμονής και φαγητού στην Αράχωβα εδώ

    Τρίκαλα Κορινθίας

    travelgo.gr
    Τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι ένας μικρός παράδεισος κοντά στην Αθήνα (πηγή: Shutterstock)

    Φωλιασμένα στις πλαγιές της Ζήρειας, τα Τρίκαλα Κορινθίας προσφέρουν ένα ελβετικό σκηνικό μια ανάσα από την Αθήνα. Χτισμένα σε 1.000 μέτρα υψόμετρο, σε ένα πανέμορφο τοπίο, αποτελούνται από τρεις συνοικίες – την Κάτω, τη Μεσαία και την Άνω. Σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, μόλις 10 χλμ. από τα Τρίκαλα Κορινθίας, βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας, ένα από τα νεότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, ιδανικό για αρχάριους και οικογένειες με παιδιά που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη χιονοδρομία. Βάλτε οπωσδήποτε στο πρόγραμμα μια επίσκεψη στην τεχνητή Λίμνη Δόξα, κοντά στο χωριό Φενεός. Το τοπίο είναι μαγικό όλες τις εποχές του χρόνου.

    Ορεινή Αρκαδία

    travelgo.gr
    Η γραφική Δημητσάνα (πηγή: Shutterstock)

    Αληθινά μουσεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, τα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας επιφυλάσσουν δεκάδες προτάσεις για δραστηριότητες στη φύση ή χαλάρωση. Η Στεμνίτσα με τα μεγαλόπρεπα αρχοντικά, η Βυτίνα με τον περίφημο δενδροσκέπαστο «δρόμο της αγάπης», η Δημητσάνα με το υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, το φαράγγι του Λούσιου με τα παλιά μοναστήρια, το ελατόδασος του Μαινάλου κι άλλα μικρότερα και πανέμορφα χωριά (Βαλτεσινίκο, Κάψια, Αλωνίσταινα, Παναγιά, Λιμποβίσι κ.ά.) φτιάχνουν το ωραιότερο σκηνικό για χειμερινές αποδράσεις.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider