Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αρκαδία
    Sat 5.8°C
    Clouds

    Αρκαδία: Φύση και Ιστορία σε απόλυτη αρμονία

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αρκαδία: Φύση και Ιστορία σε απόλυτη αρμονία

    Ταξιδεύουμε στην Αρκαδία, τον «μυθικό» προορισμό στην καρδιά της Πελοποννήσου, για να ανακαλύψουμε πέτρινα χωριά με μοναδική αρχιτεκτονική, ατμοσφαιρικούς ξενώνες και τοπία απίστευτης φυσικής ομορφιάς

    Κοντινή, μαγευτική και μυθική, η Αρκαδία είναι ένας προορισμός γεμάτος εκπλήξεις. Το ταξίδι στην καρδιά της Πελοποννήσου αποκαλύπτει τοπία μοναδικής ομορφιάς και χωριά που αποτελούν αληθινά μουσεία παραδοσιακή αρχιτεκτονικής και έχουν να σου διηγηθούν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία. Σε αυτά προσθέστε και τους προσεγμένους ξενώνες και το εξαιρετικό φαγητό, και έχετε έναν από τους top ελληνικούς προορισμούς.

    Τα χωριά της Αρκαδίας επιφυλάσσουν δεκάδες προτάσεις για δραστηριότητες ή χαλάρωση και γοητεύουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Το σίγουρο ότι είναι μόνο μία φορά δεν αρκεί. Θα θέλετε συνέχεια να επιστρέφετε σε αυτό τον τόπο για να ανακαλύψετε άλλο έναν κρυμμένο θησαυρό.

    Με αφετηρία την Τρίπολη

    Τρίπολη, Αρκαδία

    Βάση για τις εξορμήσεις στην Αρκαδία αποτελεί η Τρίπολη. Η πρωτεύουσα του νομού Αρκαδίας είναι μια πόλη γεμάτη όμορφες πλατείες, καταπράσινα πάρκα, πολλούς πεζόδρομους και προσεγμένα μαγαζιά με καλό φαγητό. Βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου, μόλις δύο ώρες μακριά από την Αθήνα. Η πλατεία Άρεως με τον ανδριάντα του Κολοκοτρώνη, γύρω από την οποία είναι μαζεμένα όμορφα νεοκλασικά, όπως το δικαστικό μέγαρο, η πλατεία του Αγίου Βασιλείου με τον υπερυψωμένο μαρμαρόλιθο μητροπολιτικό ναό, στο ισόγειο του οποίου στεγάζονται εμπορικά καταστήματα, η πλατεία Πετρινού με το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο περιτριγυρισμένο από καφετέριες και μπαράκια και ο πεζόδρομος της Δεληγιάννη με τη μόνιμη κίνηση, είναι μερικές από τις σίγουρες στάσεις που θα κάνετε. Αξίζει να δείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο σε κτήριο του Ερνέστου Τσίλερ και το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης, με κειμήλια και ενθύμια από τους αγώνες των Ελλήνων σε διάφορες φάσεις της νεώτερης ιστορίας. Στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης βρίσκονται δύο αρχαιολογικοί χώροι εξέχουσας σημασίας, η Μαντίνεια και η Τεγέα, που επίσης αξίζουν μια επίσκεψη.

    Τα στολίδια του Μαινάλου

    Δρόμος της Αγάπης, Βυτίνα

    Το Μαίναλο με τα κοντά 2000 μέτρα ύψος του, είναι η ίδια η ψυχή της Αρκαδίας. Δεσπόζει στο κέντρο της Πελοποννήσου και διακρίνεται για το φυσικό του πλούτο και την ομορφιά του. Κάθε μονοπάτι στο Μαίναλο, κάθε πηγή, κάθε χωριό έχει να διηγηθεί κι ένα παραμύθι.

    Σε υψόμετρο 1.033 μέτρων, στο όρος Μαίναλο, σε μια κατάφυτη περιοχή με πεύκα, έλατα και καστανιές, ξεπροβάλλει η Βυτίνα, ένα από τα πιο δημοφιλή ορεινά χωριά της Πελοποννήσου. Είναι ο πρώτος οικισμός που αναπτύχθηκε τουριστικά χάρη στην κοντινή απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου. Η εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα οριοθετεί την πλατεία της, πέριξ της οποίας θα βρείτε δεκάδες μαγαζιά. Ο Δρόμος της Αγάπης, μια διαδρομή στη σκιά των δέντρων που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την εποχή, αποτελεί την ιδανική ρομαντική βόλτα.

    Δημητσάνα, Ορεινή Αρκαδία

    Η Δημητσάνα θα σας δώσει την αίσθηση του πόσου κοντά βρίσκεστε στο ποτάμι του Λούσιου, καθώς αγναντεύει από ψηλά την πεδιάδα της Μεγαλόπολης. Λιθόστρωτα σοκάκια, βυζαντινές εκκλησίες και πανύψηλα αρχοντικά συνθέτουν το ιστορικό αυτό χωριό που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Η κατοικία του Παλαιών Πατρών Γερμανού και η ιστορική βιβλιοθήκη που φιλοξενεί σπάνιες εκδόσεις, θα βρεθούν στο δρόμο σας καθώς βολτάρετε στα γραφικά δρομάκια. Λίγο έξω από τη Δημητσάνα, αξίζει να κάνετε μια στάση στο μοναδικό στην Ελλάδα Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης που προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία.

    Μόλις 9 χλμ. πιο κάτω, θα συναντήσετε τη Στεμνίτσα, ένα από τα ομορφότερα αρκαδικά χωριά. Τα επιβλητικά πυργόσπιτα, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και οι πέτρινες κρήνες δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Το περίτεχνο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου ξεχωρίζει από μακριά και θα σας οδηγήσει στην όμορφη και πάντα ζωντανή κεντρική πλατεία της. Στο χωριό υπάρχει ένα αξιόλογο λαογραφικό μουσείο, καθώς και η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, μία από τις ελάχιστες στην Ελλάδα.

    Στεμνίτσα, Ορεινή Αρκαδία

    Ανάμεσα στη Στεμνίτσα και Δημητσάνα, η ιστορική Mονή του Τιμίου Προδρόμου, χτισμένη στη ρίζα ενός πανύψηλου και κατακόρυφου βράχου, μοιάζει να αιωρείται στο φαράγγι του Λούσιου. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα μοναστήρια της Πελοποννήσου. Μια επίσκεψη αξίζει επίσης η Μονή Φιλοσόφου, στη δυτική πλευρά του φαραγγιού του Λούσιου. Η Μονή αποτελείται από δύο μοναστηριακά συγκροτήματα, ένα παλαιό και ένα νέο, τα οποία βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

    Η Καρύταινα, χτισμένη στην πλαγιά ενός βράχου στο νοτιοδυτικό άκρο της Ορεινής Αρκαδίας, αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι στην περιοχή. Έχει αναγνωριστεί ως παραδοσιακός οικισμός, ενώ το πιο γνωστό αξιοθέατο είναι το κάστρο της- γνωστό ως «Τολέδο της Ελλάδας»- που βρίσκεται στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου πάνω από το χωριό.

    Καρύταινα, Ορεινή Αρκαδία

    Λιγότερο γνωστό χωριό, ανάμεσα στη Στεμνίτσα και την Καρύταινα, το Ελληνικό, χτισμένο επάνω σε τρεις καταπράσινους λόφους, έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν ήρεμες αποδράσεις στην αγκαλιά της φύσης.

    Πανέμορφα είναι και τα Λαγκάδια, ένα χωριό διάσημο για τους εξαιρετικούς χτίστες και τεχνίτες της πέτρας. Χτισμένο σε απότομη πλαγιά βουνού, είναι γνωστό ως το «κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου» λόγω της τοποθεσίας του. Τα σπίτια, οι εκκλησίες, οι βρύσες και τα ανηφορικά καλντερίμια είναι πραγματικά κομψοτεχνήματα της αρχιτεκτονικής της πέτρας.

    Λαγκάδια, Ορεινή Αρκαδία

    Κοντά στη Δημητσάνα, στην απέναντι πλευρά του φαραγγιού του Λούσιου, βρίσκεται η Ζάτουνα, ένα γραφικότατο χωριό που γοητεύει τους επισκέπτες με τη γορτυνιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών του. Από τα κτίσματα ξεχωρίζει το παλιό δημοτικό σχολείο που σήμερα στεγάζει μουσείο αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη, που έζησε στη Ζάτουνα ως εξόριστος.

    Το Λεβίδι, το πρώτο μεγάλο χωριό που θα συναντήσετε στον δρόμο ερχόμενοι από Αθήνα, θα σας εντυπωσιάσει με τα πετρόχτιστα σπίτια του και τη γεμάτη ζωή πλατεία του. Από εδώ αξίζει να επισκεφθείτε το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού, καθώς και το μοναδικό σπήλαιο Κάψια που κατατάσσεται στα δέκα πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας.

    Ωραίες βόλτες θα απολαύσετε και στα Μαγούλιανα (το ψηλότερο κατοικήσιμο χωριό της Πελοποννήσου), το Βαλτεσινίκο, την Αλωνίσταινα, το Λιμποβίσι (το χωριό του Κολοκοτρώνη), την Πιάνα και το Χρυσοβίτσι.

    Μια παραμυθένια λίμνη

    Λίμνη Λάδωνα

    Η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, ανάμεσα στα Λαγκαδινά βουνά και στο Αφροδίσιο όρος, είναι το «μυστικό» της ορεινής Αρκαδίας. Αν αναζητάτε μια ήσυχη απόδραση στη φύση, αξίζει να κινηθείτε προς τον Λάδωνα και να ανακαλύψετε τα γαλήνια και γραφικότατα χωριά του: τη Δάφνη, την Κοντοβάζαινα και τη Δήμητρα. Ο Λάδωνας, ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Αλφειού, ήταν ονομαστός ήδη από την αρχαιότητα για την ομορφιά του τοπίου του. Ο Παυσανίας, που επισκέφθηκε την περιοχή τον 2ο αιώνα μ.Χ., τον αναφέρει ως τον ωραιότερο ποταμό που υπάρχει. Εκεί που η Αρκαδία συναντά την Αχαΐα και την Ηλεία, σας περιμένει ένας τόπος με παρθένα φύση, φιλόξενους ξενώνες, πέτρινα γεφύρια, μια γαλήνια λίμνη και πολλές φυσιολατρικές δραστηριότητες: από ράφτινγκ στο ποτάμι και κανό στη λίμνη μέχρι ποδήλατο στις όχθες και πεζοπορίες στα γύρω μονοπάτια.

    Στα χωριά του Πάρνωνα

    Καστάνιτσα, Πάρνωνας

    Ορεινή Αρκαδία δεν είναι μόνο το Μαίναλο. Είναι και ο Πάρνωνας (τουλάχιστον ένα κομμάτι του), το βουνό που χωρίζει την Αρκαδία από τη Λακωνία. Με πετρόχτιστα χωριά ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, καταπράσινα δάση και εικόνες άγριας βουνίσιας ομορφιάς, αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις των «ήρεμων» ορεινών αποδράσεων. Η Καστάνιτσα είναι ένας από τους ομορφότερους παραδοσιακούς διατηρητέους οικισμούς της Πελοποννήσου. Πετρόκτιστα σπίτια ασπρισμένα με ασβέστη, ξύλινα μπαλκόνια και στέγες από τοπικό σχιστόλιθο δίνουν σε συνδυασμό με τους ασβεστωμένους πλακόστρωτους δρόμους μια ειδυλλιακή και ταυτόχρονα αιγαιοπελαγίτικη όψη σε τούτο το χωριό.

    Ο Κοσμάς, γνωστός ως το «μπαλκόνι της Κυνουρίας», είναι ένας ήσυχος παραδοσιακός οικισμός κρυμμένος στις νοτιοανατολικές παρυφές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1.150 μ. Έχει πετρόχτιστα σπίτια και μια πανέμορφη πλατεία με τεράστια πλατάνια, στο κέντρο της οποίας δεσπόζει η επιβλητική εκκλησία των Αγίων Αναργύρων.

    Κοσμάς, Αρκαδία

    Αμφιθεατρικά χτισμένα σε υψόμετρο 1.050 μ., κοντά στο δρόμο που οδηγεί από την Τρίπολη στον Πάρνωνα, τα Άνω Δολιανά είναι ένα κουκλίστικο χωριό με ωραία καλντερίμια, καλοδιατηρημένα πετρόχτιστα σπίτια και υπέροχη θέα στον κάμπο της Τρίπολης, στο Μαίναλο και στον Χελμό.

    Πραστός, Αρκαδία

    Αξίζει να κάνετε και μια βόλτα στον γραφικότατο Πραστό, την πάλαι ποτέ αρχοντική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Αυτό το χωριό θα σας γοητεύσει με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, τα ψηλά πέτρινα πυργόσπιτα με τις πολεμίστρες και τις τοξωτές εξώπορτες και τις εκκλησίες του.

    Από τα βουνά στα νερά

    travelgo image

    Εκεί που η Βόρεια Κυνουρία ακουμπά στη θάλασσα, σε μια πεδινή περιοχή κοντά στην ακτή του Αργολικού κόλπου, βρίσκεται το Άστρος, ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα της Αρκαδίας. Το Παράλιο Άστρος ελκύει με τα πέτρινα σπίτια του, την όμορφη πλατεία και το μικρό θεατράκι, όπου το καλοκαίρι πραγματοποιούνται εκδηλώσεις. Στην πόλη δεσπόζει το Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα από την έπαυλη του Ηρώδου του Αττικού (2ος αιώνας μ.Χ.), που βρίσκεται δίπλα στην ονομαστή Μονή της Λουκούς.

    travelgo image

    Αν θέλετε να συνδυάσετε βουνό και θάλασσα, τότε ο Τυρός είναι ο επόμενος σας προορισμός. Απέχει 21 χλμ. νότια από το Άστρος και ανήκει στην περιοχή της ιστορικής Τσακωνιάς όπου ακόμη ομιλείται η τσακωνική διάλεκτος. Πρόκειται για μια πανέμορφη κωμόπολη, η μισή σκαρφαλωμένη στις καταπράσινες απολήξεις του Πάρνωνα, η άλλη μισή απλωμένη στα πόδια του Μυρτώου πελάγους.

    travelgo image

    «Καούρ Εκοκιάτε», καλώς ορίσατε δηλαδή, θα διαβάσετε σε μια επιγραφή που σας υποδέχεται στο Λεωνίδιο στην τσακώνικη διάλεκτο. Η αρκαδική κωμόπολη είναι χτισμένη στις ακτές του Μυρτώου πελάγους, στη σκιά του Πάρνωνα και απέχει περίπου 90 χλμ. από την Τρίπολη. Η πιο χαρακτηριστική εικόνα στο Λεωνίδιο είναι ο κατακόκκινος απότομος βράχος που υψώνεται πάνω από τον παραδοσιακό οικισμό με τα νεοκλασικά και αρχοντικά σπίτια.

    Το πράσινο από τις πλαγιές του Πάρνωνα και τα καταγάλανα νερά συνδυάζονται αρμονικά στο παραθαλάσσιο χωριό Πούλιθρα, 8 χλμ. μακριά από το Λεωνίδιο. Τα σπίτια με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το όμορφο λιμανάκι, οι ψαροταβέρνες και η βοτσαλωτή παραλία του χωριού με τα πεντακάθαρα νερά δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για ήσυχες διακοπές.

    Δραστηριότητες για όλους

    travelgo image

    Με μήκος 15 χλμ. και πλάτος περίπου 2 χλμ., το φαράγγι του Λούσιου είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αρκαδίας κι ένα από τα πιο επιβλητικά φαράγγια της Ελλάδας. Πρόκειται για έναν τόπο με σπάνια φυσική ομορφιά και μεγάλη ιστορία. Εντυπωσιακή βλάστηση, παλιά γεφύρια, νεροτριβές και νερόμυλοι δημιουργούν ένα πανέμορφο σκηνικό που καθηλώνει τους επισκέπτες. Η διάσχιση του φαραγγιού είναι μια μοναδική εμπειρία. Μια τυπική διαδρομή ξεκινά από τη νέα Μονή Φιλοσόφου και ακολουθώντας το μονοπάτι περνά από την παλαιά Μονή Φιλοσόφου, στη συνέχεια κατεβαίνει στον Λούσιο, έπειτα ανεβαίνει στη Μονή Προδρόμου και τέλος καταλήγει στην Αρχαία Γόρτυνα (διάρκεια 2 ώρες περίπου). Ο ποταμός Λούσιος είναι επίσης ιδανικός για όσους αγαπούν το ράφτινγκ αλλά και για όσους θα ήθελαν να έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με το σπορ.

    travelgo image

    Οι λάτρεις του σκι σίγουρα θα τιμήσουν το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου που βρίσκεται στο οροπέδιο της Οστρακίνας, σε υψόμετρο 1.600 μ., κάτω από την υψηλότερη κορυφή του βουνού (1.981 μ.). Το χιονοδρομικό διαθέτει επτά πίστες, τρεις αναβατήρες, snowboard park και σαλέ.

    ΜΙΝΙ ΟΔΗΓΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    Βυτίνα: Εκατό μέτρα από το κέντρο της Βυτίνας, ακριβώς εκεί που αρχίζει ο περίφημος «Δρόμος της Αγάπης», το ξενοδοχείο Αίγλη διαθέτει 20 όμορφα και ευρύχωρα παραδοσιακά δωμάτια με θέα προς το κέντρο του χωριού και το δασωμένο Μαίναλο.

    travelgo image
    Ξενοδοχείο Αίγλη

    Τα 20 δωμάτια του Grand Vytina Hotel & Suites αναδύουν ατμόσφαιρα χαλάρωσης και ηρεμίας, ενώ οι παροχές και οι σύγχρονες ανέσεις ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς.

    Το ξενοδοχείο Art Mainalon είναι ένα ξενοδοχείο-πινακοθήκη. Αυθεντικά έργα τέχνης και γλυπτά Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών κοσμούν τα δωμάτια καθώς και τους κοινόχρηστους χώρους του.

    Στο νότιο άκρο του οικισμού της Βυτίνας, στον γραφικό δρόμο που καταλήγει στην κεντρική πλατεία, το πετρόχτιστο ξενοδοχείο Θέα Μαινάλου προσφέρει όμορφα διακοσμημένα δωμάτια και εντυπωσιακή θέα.

    Περιστοιχισμένο από το πλούσιο δάσος του Μαινάλου, μόνο 3 λεπτά από το κέντρο της Βυτίνας, το Natura Hotel Vytina υπόσχεται να σας προσφέρει μια ευχάριστη και ξεκούραστη διαμονή.

    Το Elati Hills είναι μια παραδοσιακή πέτρινη διώροφη εξοχική κατοικία 160 τ.μ., στον γραφικό οικισμό Ελάτη, μέσα σε αγρόκτημα πέντε στρεμμάτων και δίπλα στον μυθικό ποταμό Μυλάοντα.

    Δημητσάνα: Χτισμένο σε μια πλαγιά κάτω ακριβώς από το μικρό θέατρο της Δημητσάνας, το Μπαρουτόμυλος είναι ένα ξενοδοχείο-κόσμημα που αναβαθμίζει την τέχνη της φιλοξενίας με εξαιρετικές παροχές.

    Ο Ξενώνας Θεονύμφη βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Δημητσάνας και διαθέτει τέσσερα όμορφα και ευρύχωρα δωμάτια, στο σχέδιο παλιού αρχοντικού σπιτιού.

    Στο Lousiou Nymfes, η πολυτέλεια και η απλότητα συνδυάζονται αρμονικά για να σας προσφέρουν μια αξέχαστη διαμονή.

    Ο παραδοσιακός Ξενώνας Δεσποτικόν σάς περιμένει για να σας προσφέρει μοναδικές στιγμές χαλάρωσης στο κέντρο της Δημητσάνας με θέα όλο το βουνό.

    Το πετρόκτιστο Nerida Boutique Hotel, χτισμένο σε μια μοναδική τοποθεσία γεμάτη ήχους και εικόνες από τη ροή του ποταμού Λούσιου, προσφέρει ζεστή φιλοξενία με υπέροχη θέα.

    Πρόσφατα ανακαινισμένος, το καλοκαίρι του 2019, ο παραδοσιακός Ξενώνας Ορίζοντες έχει υπέροχη θέα στα γύρω βουνά, τη χαράδρα του Λούσιου και το χωριό.

    Ράφτης: Το Dimitra’s Resort είναι ένα διακριτικά πολυτελές πέτρινο αρχοντικό χτισμένο σε ένα παραδοσιακό χωριό της ορεινής Αρκαδίας που ακούει στο όνομα Ράφτης, μόλις 18 χλμ. από τη Δημητσάνα.

    Στεμνίτσα: Στην είσοδο της Στεμνίτσας, ο ξενώνας Αρχοντικό Κολοκοτρώνη προσφέρει ζεστή αρκαδική φιλοξενία σε 6 ευρύχωρα, ζεστά και προσεκτικά διακοσμημένα δωμάτια.

    Ο όμορφος ξενώνας Μπελλαίικο είναι ένα πέτρινο, αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 17ου αιώνα με παραδοσιακά δωμάτια και απέραντη θέα στην καταπράσινη φύση.

    Επίσης, στο χωριό θα βρείτε τον ξενώνα Τσαρμπού, ένα ζεστό καταφύγιο φιλοξενίας με πινελιές διακριτικής πολυτέλειας.

    Βαλτεσινίκο: Το Πέτρα & Έλατο Art Hotel του Γεωργίου Βασιλικού βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το εκπληκτικό ορεινό τοπίο και προσφέρει απαράμιλλη θέα στον παραδοσιακό οικισμό και στο καταπράσινο τοπίο.

    Καρύταινα: Το Petra Thea Villa Karitaina είναι μια πετρόκτιστη βίλα ιδανική για οικογένειες και παρέες. Βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία κάτω από το μεσαιωνικό κάστρο της Καρύταινας και δίπλα από τους ποταμούς Αλφειό και Λούσιο.

    travelgo image
    Petra Vila Thea

    Κάτω από το ιστορικό κάστρο της Καρύταινας, στο κέντρο του χωριού, ο πετρόχτιστος ξενώνας Βρένθη διαθέτει 9 άνετα και πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια, καθώς και ένα όμορφο cafe.

    Στις παρυφές της Καρύταινας, σε απόσταση 10 λεπτών οδικώς από τον ποταμό Λούσιο, το Hotel Pelasgos διαθέτει περιποιημένα δωμάτια και εστιατόριο που σερβίρει τοπικές σπεσιαλιτέ.

    Ελληνικό: Το Elaion Guesthouse είναι ένα παραδοσιακό πέτρινο κατάλυμα με όμορφα δωμάτια. Διαθέτει μικρό αγρόκτημα, καθώς και μια παιδική χαρά για τα παιδιά.

    Λεβίδι: Χτισμένο στον υψηλότερο λόφο του χωριού Λεβίδι, κοντά στη Βυτίνα, το ξενοδοχείο Villa Vager αναβιώνει με μεγάλο σεβασμό τις μνήμες του παρελθόντος και ταξιδεύει τον επισκέπτη σε άλλες εποχές.

    Ο παραδοσιακός ξενώνας Xenonas Epavli, χτισμένος στην ανατολική πλαγιά του Μαινάλου, παρέχει οικογενειακά δωμάτια και βεράντα με μοναδική θέα.

    Πιάνα: Ο ξενώνας Παπανικόλα προσφέρει όμορφα ρουστίκ δωμάτια και ξύλινη βεράντα με εκπληκτική θέα στην οροσειρά του Μαινάλου.

    Καρδαράς: Το πετρόκτιστο Nefeles Luxury Residences & Lounge προσφέρει κομψές σουίτες και βίλες με σαλόνι, τζάκι και μικρή κουζίνα.

    Λαγκάδια: Σε κεντρική τοποθεσία στο χωριό Λαγκάδια, στις παρυφές μιας χαράδρας, το Kentrikon Hotel διαθέτει λιτά διακοσμημένα δωμάτια με όλες τις ανέσεις και εστιατόριο.

    Άνω Ασέα: Στη γραφική Άνω Ασέα, πάνω στην μικρή πλατεία του οικισμού, η Villa Soure είναι ένα ιστορικό αρχοντόσπιτο που αναπαλαιώθηκε και προσφέρει ζεστή φιλοξενία στους επισκέπτες.

    Βλαχοκερασιά: Το Foresta in Medias Mores είναι ένα ολοκαίνουργιο συγκρότημα χτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μ. έξω από το ορεινό χωριό Βλαχοκερασιά, σε απόσταση 22 χλμ. νότια της Τρίπολης.

    Άγιος Ιωάννης: Σε μια πλαγιά του χωριού Άγιος Ιωάννης, στον Πάρνωνα, ο ξενώνας Abelos Villas προσφέρει διαμονή σε τρεις πέτρινες βίλες που θα σας μείνει αξέχαστη.

    Τυρός: Το Zen Minimal Luxury Housing είναι ένα βραβευμένο κατάλυμα, υψηλού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, που παρέχει φιλικές προς το περιβάλλον, πολυτελείς υπηρεσίες και την καλύτερη φιλοξενία.

    Λεωνίδιο: Χτισμένο σε μια μοναδική τοποθεσία στο Λεωνίδιο, το Αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη συνδυάζει τις ανέσεις του σήμερα με την πλούσια ιστορία αυτής της γόνιμης γης και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

    Τρίπολη: Το Mainalon Resort δεσπόζει στην καρδιά της Τρίπολης από το 1936. Αποτελείται από 30 δωμάτια και μία σουίτα με καλαίσθητη διακόσμηση.

    Κλασική επιλογή αποτελεί και το ανακαινισμένο Ξενοδοχείο Ανακτορικόν, ακριβώς απέναντι από το Παλαιό Δημαρχείο, στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης.

    Το Palatinο Rooms & Apartments, σε προνομιακή θέση, εξασφαλίζει ησυχία, θέα και ταυτόχρονα άμεση πρόσβαση στο κέντρο της πόλης.

    ΦΑΓΗΤΟ

    Βυτίνα: Στο εστιατόριο «Δειπνοσοφιστές» του ξενοδοχείου Art Mainalon θα απολαύσετε φρέσκο, ποιοτικό και καλομαγειρεμένο φαγητό με παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής, χειροποίητα γλυκά και αρίστης ποιότητας κρασί. Τα Κόκκινα Πιθάρια είναι ένα φημισμένο εστιατόριο που παντρεύει την παράδοση με τη δημιουργική κουζίνα. Στην Κληματαριά, την παλαιότερη ταβέρνα της Βυτίνας, μαγειρεύουν σαν στο σπίτι τους-δοκιμάστε οπωσδήποτε τις πίτες με σπιτικό φύλλο και το παστό χοιρινό.

    Δημητσάνα: Σταθερή αξία στη Δημητσάνα το Καπηλειό των Αθανάτων, μια ζεστή και λιτή ταβέρνα με νόστιμο φαγητό. Καλές επιλογές και το Κιούπι και ο Δρυμώνας. Στάση για καλοφαγάδες εδώ και πολλά χρόνια είναι το παραδοσιακό ταβερνάκι Ζέρζοβα στο χωριό Παναγιά, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Δημητσάνα.

    Στεμνίτσα: Στην πλατεία του χωριού η παραδοσιακή ταβέρνα Στεμνίτσα σερβίρει καλά ψητά και μαγειρευτά. Φυσικά, θα κάνετε και μια στάση στο παραδοσιακό καφενείο Γερουσία για τσίπουρο με ωραίους μεζέδες και σπιτικά γλυκά.

    Αξίζει η εκδρομή μέχρι το χωριό Ψάρι, πολύ κοντά στη Στεμνίτσα, για να φάτε στην Αρκαδιανή. Εκτός από το καλό εστιατόριο, ο πολυχώρος περιλαμβάνει βιοτεχνία που παράγει παραδοσιακά προϊόντα κι ένα μουσείο μαγειρικής.

    Λεβίδι: Κάντε μια στάση στη φημισμένη ταβέρνα-ψησταριά του Κουμπούρη για γουρνοπούλα με τραγανή πέτσα, κοκορέτσι και κοντοσούβλι.

    Καστάνιτσα: Στην Καστάνιστα θα φάτε ωραία στην ταβέρνα Στολίδι, στην πλατεία του χωριού. Πολύ καλά είναι τα πιάτα με κάστανα και το κοκκινιστό αγριογούρουνο.

    Κοσμάς: Στην πλατεία του χωριού δοκιμάστε γίδα βραστή και πιταρούδες (τοπικές χορτόπιτες) στην ταβέρνα Μαλεάτης Απόλλων.

    Τρίπολη: Σταθερή αξία για καλό, μαγειρευτό φαγητό η ταβέρνα Κληματαριά Πιτερός, που λειτουργεί από το 1933. Ένα ακόμη αξιόλογο εστιατόριο της Τρίπολης είναι το Villa Incognito, που σερβίρει παραδοσιακές γεύσεις με μοντέρνες πινελιές.

    Αρκαδία: Φύση και Ιστορία σε απόλυτη αρμονία
    Αρκαδία: Φύση και Ιστορία σε απόλυτη αρμονία
    Αρκαδία: Φύση και Ιστορία σε απόλυτη αρμονία
    Αρκαδία: Φύση και Ιστορία σε απόλυτη αρμονία
    Αρκαδία: Φύση και Ιστορία σε απόλυτη αρμονία
    Αρκαδία: Φύση και Ιστορία σε απόλυτη αρμονία
    Αρκαδία: Φύση και Ιστορία σε απόλυτη αρμονία
    Αρκαδία: Φύση και Ιστορία σε απόλυτη αρμονία
    Αρκαδία: Φύση και Ιστορία σε απόλυτη αρμονία
    Αρκαδία: Φύση και Ιστορία σε απόλυτη αρμονία

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider