Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ζωνιανά
    Mon 17.4°C
    Clouds

    Λακωνία: Ανεξάντλητη ομορφιά

    ΛΑΚΩΝΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Λακωνία: Ανεξάντλητη ομορφιά

    Συνδυάζοντας πλούσια ιστορία και ιδιαίτερη παράδοση, ατμοσφαιρικά χωριά, κάστρα που σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή, τοπία άγριας ομορφιάς και σαγηνευτικές παραλίες, η Λακωνία είναι ένας συναρπαστικός προορισμός για διακοπές όλο τον χρόνο

    Η Λακωνία είναι ένας προορισμός ανεξάντλητος. Από την ιστορική πόλη της Σπάρτης και την ξακουστή βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά μέχρι τον επιβλητικό βράχο της Μονεμβασιάς, την ονειρική Ελαφόνησο και τη Μάνη με το άγριο τοπίο και τους επιβλητικούς πύργους, αυτός ο τόπος έχει πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες να σου πει και τον δικό του τρόπο να σε γοητεύσει.

    Πλούσια ιστορία και ιδιαίτερη παράδοση, αξιοθέατα, κάστρα και παλάτια που σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή, όμορφα βουνά και άγρια τοπία, ατμοσφαιρικά χωριά και γραφικοί παραθαλάσσιοι οικισμοί, αλησμόνητο φαγητό, σαγηνευτικές παραλίες και δραστηριότητες για όσους αγαπούν τη φύση, κάνουν τον νομό Λακωνίας, τον νοτιότερο της ηπειρωτικής Ελλάδας, έναν συναρπαστικό προορισμό που τα έχει όλα. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχεις χρόνο και όρεξη για χιλιόμετρα...


    Σπάρτη: Η πόλη των ηρώων

    Σπάρτη, Λακωνία

    Μια βόλτα στη Σπάρτη αποτελεί ίσως τον καλύτερο τρόπο για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας. Η πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας είναι χτισμένη σε μια καταπράσινη κοιλάδα ανάμεσα στις οροσειρές του Πάρνωνα και του Ταΰγετου, κοντά στη δεξιά όχθη του ποταμού Ευρώτα. Η σύγχρονη πόλη της Σπάρτης έχει μεγάλες πλατείες, φαρδείς και δεντροφυτεμένους δρόμους και μοναδικά νεοκλασικά κτήρια. Το άγαλμα του Λεωνίδα μπροστά από το δημοτικό στάδιο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο της Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη, η Ακρόπολη της Αρχαίας Σπάρτης, το Λεωνιδαίο στα βόρεια της σύγχρονης πόλης (κατά την τοπική παράδοση και τον περιηγητή Παυσανία σ’ αυτό μεταφέρθηκαν τα οστά του Λεωνίδα από τις Θερμοπύλες), το Ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος λίγο έξω από το κέντρο της πόλης και το Μενελάιον (το ιερό του Μενέλαου και της Ελένης) στην κορυφή του Προφήτη Ηλία είναι τα σημαντικότερα αξιοθέατα που μπορεί να δει ο επισκέπτης.

    Η ατμοσφαιρική καστροπολιτεία του Μυστρά

    Μυστράς, Λακωνία

    Στους πρόποδες του Ταΰγετου, 5 χλμ. βορειοδυτικά της Σπάρτης, υψώνεται ο λόφος του Μυστρά, γεμάτος ερείπια και ιστορία. Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες καστροπολιτείες της χώρας, που το 1989 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η ιστορία του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν ολοκληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους και ο Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος έχτισε ισχυρό τείχος και κάστρο στην κορυφή ενός υψώματος που λεγόταν Μυστράς ή Μυζηθράς. Στο πέρασμα των χρόνων, αναπτύχθηκε μια ολόκληρη καστροπολιτεία που πέρασε στα χέρια των Βυζαντινών, των Οθωμανών και των Ενετών. Τώρα την άνοιξη, το περπάτημα στα καλντερίμια του Μυστρά είναι απόλαυση. Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελείται από το μεσαιωνικό κάστρο και τον οχυρωμένο οικισμό, που κλείνει μέσα από τα τείχη του μονές, εκκλησίες, παρεκκλήσια, οικίες και παλάτια. Τα πιο γνωστά σωζόμενα μνημεία είναι η επιβλητική Αγία Σοφία, το Παλάτι των Δεσποτών, η Μονή της Παντάνασσας, η Μητρόπολη (ή Άγιος Δημήτριος), οι Άγιοι Θεόδωροι και η Παναγία η Οδηγήτρια, ενώ στη νότια πλευρά της Κάτω Χώρας υπάρχουν τα ερείπια από τα αρχοντικά των Λάσκαρη και Φραγκόπουλου. Το μουσείο ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την περιήγηση σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

    Βόλτες στην αγκαλιά της φύσης

    travelgo image

    Αν αγαπάτε τη φύση, αξίζει να εξερευνήσετε τον επιβλητικό Ταΰγετο, ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας, με ύψος 2.404 μέτρα. Όμορφα χωριά, δάση, φαράγγια και χαράδρες γοητεύουν τον επισκέπτη. Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα ανακαλύψουν ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών με υποδειγματική σηματοδότηση, ενώ οι τολμηροί αναρριχητές θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο αναρριχητικό πάρκο της Λαγκάδας. Γραφικά χωριά όπως το Γεωργίτσι (το «Μπαλκόνι του Ταΰγετου»), το Ξηροκάμπι (γνωστό για το πέτρινο μονότοξο Ελληνικό Γεφύρι), η Άρνα με την υπέροχη πετρόχτιστη πλατεία, το Καστόρι, η Κουμουστά και η Αναβρυτή προσφέρονται για ήρεμες αποδράσεις στην αγκαλιά της φύσης.

    Ο Πάρνωνας είναι χαμηλότερος από τον Ταΰγετο (η ψηλότερη κορυφή του φτάνει τα 1.934 μ.), αλλά εξίσου γοητευτικός, κατάφυτος από πεύκα και έλατα. Με γραφικά χωριά, καταπράσινα δάση και μοναδικές διαδρομές για τους λάτρεις της πεζοπορίας, της ποδηλασίας και της οδήγησης, προσφέρει το ιδανικό σκηνικό για συναρπαστικές φυσιολατρικές αποδράσεις. Από τα πιο γνωστά και όμορφα χωριά του Πάρνωνα είναι τα Τσίντζινα (ή Πολύδροσο) που αποτελούν ιδανικό ορμητήριο για να εξερευνήσετε το βουνό, αλλά και οι Καρυές που βρίσκονται στη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης στην οποία οφείλουν το όνομά τους οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου.

    Μονεμβασιά: H ζωντανή καστροπολιτεία που συναρπάζει

    Μονεμβασιά, Λακωνία

    Στο νότιο άκρο της ανατολικής ακτής της Πελοποννήσου, η μεσαιωνική περιτειχισμένη καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, η πατρίδα του Γιάννη Ρίτσου, με τις 40 βυζαντινές εκκλησίες και τα δαιδαλώδη καλντερίμια της μοιάζει σαν να έχει βγει από παραμύθι. Ακόμα και από μακριά, είναι αδύνατο να μην αισθανθείς δέος στη θέα του τεράστιου βράχου. Περνώντας την κεντρική πύλη αρχίζει το σεργιάνι σε έναν άψογα διατηρημένο μεσαιωνικό οικισμό με λιθόστρωτα καλντερίμια, παλιά αρχοντικά και βυζαντινές εκκλησίες που συνυπάρχουν αρμονικά με παραδοσιακούς ξενώνες, δεκάδες καταστήματα, εστιατόρια και καφέ. Στην κεντρική πλατεία με το φημισμένο κανόνι που σημαδεύει προς τη θάλασσα, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ θα δείτε και τον περίφημο ναό του Ελκόμενου Χριστού, με σπάνιες εικόνες, από τις οποίες ξεχωρίζει εκείνη της Σταύρωσης. Στην Πάνω Πόλη, η σιωπή της ερειπωμένης πολιτείας ενώνεται με τις μυρωδιές από τα άγρια βότανα. Στην άκρη ενός γκρεμού, 300 μέτρα πάνω από το Μυρτώο πέλαγος, δεσπόζει ο ναός της Αγίας Σοφίας που χτίστηκε τον 12ο αιώνα. Από εδώ η θέα της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της είναι καθηλωτική. Ακριβώς πριν από τη γέφυρα, που ενώνει τον βράχο με τη λακωνική ακτή, απλώνεται η νέα πόλη της Μονεμβασιάς: ένας ζωντανός τουριστικός οικισμός με μεγάλη ποικιλία σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ με θέα τον βράχο.

    Νεάπολη & Κάβο Μαλιάς: Ανεξερεύνητη Λακωνία

    Νεάπολη, Λακωνία

    Στο νοτιότερο σημείο της Πελοποννήσου βρίσκεται η Νεάπολη, μια παραλιακή κωμόπολη με πλούσιο ναυτικό παρελθόν, η οποία συνδέεται με τη γειτονική Ελαφόνησο. Αξίζει να την περπατήσετε και να ανακαλύψετε το γραφικό παλιό κομμάτι της, να επισκεφτείτε τον ναό Αγίας Τριάδος στο ψηλότερο σημείο του λόφου και να απολαύσετε ούζο και χταποδάκι δίπλα στο κύμα. Ένα πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών δίνει τη δυνατότητα γνωριμίας με έναν τόπο ιδιαίτερου κάλλους, τη χερσόνησο του Μαλέα- έναν παράδεισο για τους ταξιδιώτες που θέλουν να ανακαλύπτουν. To μεσαιωνικό κάστρο της Αγίας Παρασκευής, το εντυπωσιακό σπήλαιο Καστανιάς, το όμορφο ναυτικό χωριό Βελανίδια, τα εκκλησάκια της Αγίας Ειρήνης και του Αγίου Γεωργίου στο ακρωτήριο του Μαλέα, ο φάρος του Κάβο Μαλιά, χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο, το απολιθωμένο δάσος και η λίμνη Στρογγύλη είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα που θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις των εναλλακτικών διακοπών και τους ανήσυχους περιηγητές.

    Ελαφόνησος: Ένα παραδεισένιο νησί

    Ελαφόνησος

    Στο νότιο άκρο της Λακωνικής χερσονήσου, η Ελαφόνησος, ένα νησί μόλις 19 τ. χλμ. σε απόσταση 500 μέτρων από την απέναντι ακτή (Πούντα), είναι ένας τόπος βγαλμένος από όνειρο. Εδώ σας περιμένει μία από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου, η εξωτική παραλία του Σίμου. Λευκή άμμος και γαλαζοπράσινα νερά, πανέμορφες παραλίες με λευκές η γκρίζες αμμοθίνες και θαλασσόκεδρους, είναι στοιχεία που έκαναν αυτό το μικρό νησί έναν δημοφιλή προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές. Το οργανωμένο camping στη μεγάλη παραλία του Σίμου έχει ορκισμένους φαν που το επιλέγουν για διακοπές κάθε χρόνο.

    Απόδραση στη Λακωνική Μάνη

    Λιμένι, Λακωνία

    Επιβλητικά πυργόσπιτα, σπήλαια που προκαλούν δέος, τοπία άγριας ομορφιάς και παραδοσιακοί οικισμοί απίστευτης γοητείας. Ήλιος, πέτρα, θάλασσα... Από το γραφικό Γύθειο με το νησιωτικό αέρα, την ιστορική Αρεόπολη, το παραδοσιακό Οίτυλο και το πανέμορφο Λιμένι μέχρι τον Διρό με τα περίφημα σπήλαια, τον Γερολιμένα με το μαγευτικό κολπίσκο, την εντυπωσιακή Βάθεια, το γαλήνιο λιμανάκι του Πόρτο Κάγιο και το ακρωτήρι Ταίναρο, αυτός ο τόπος ασκεί μια γοητεία που καθηλώνει κάθε επισκέπτη. Τώρα είναι η ιδανική εποχή για να ανακαλύψετε την άγρια λακωνική πλευρά της Μάνης, σταματώντας σε όσα περισσότερα χωριά μπορείτε.

    Γύθειο: Πρωτεύουσα της Λακωνικής Μάνης είναι το Γύθειο, μια όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη χτισμένη αμφιθεατρικά, με πολύχρωμα νεοκλασικά που καθρεφτίζονται στη θάλασσα, στενά σοκάκια και χαρακτηριστική νησιωτική φυσιογνωμία. Με ένα γραφικό λιμάνι όπου θα βρείτε πολλά ουζερί και ψαροταβέρνες, αλλά και ωραίες παραλίες σε κοντινή απόσταση, το Γύθειο σίγουρα θα σας κρατήσει για μερικές ώρες ή θα αποτε­λέσει τη βάση σας για εξορμήσεις στην περιοχή. Κοντά στο Γύθειο θα κολυμπήσετε στην παραλία του Μαυροβουνίου, μία από τις ομορφότερες της Λακωνικής Μάνης, στο Βαλτάκι με το εντυπωσιακό ναυάγιο και στις παραλίες κάτω από το χωριό Σκουτάρι.

    Γύθειο, Λακωνία

    Αρεόπολη: Η πιο ζωντανή κωμόπολη της Μάνης. Ολόκληρος ο παλιός οχυρωμένος οικισμός με τα ατμοσφαιρικά καλντερίμια, τα πέτρινα κτίσματα, τους επιβλητικούς πύργους και τις εκκλησιές είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός. Τα πλακόστρωτα δρομάκια της είναι γεμάτα από ταβέρνες και ωραία μπαράκια. Ο Ναός των Ταξιαρχών, η πλατεία της 17ης Μαρτίου και οι πύργοι των οπλαρχηγών Καπετανάκου, Μπαρελάκου και Πικουλάκη είναι τα σημαντικότερα αξιοθέατα.

    Λιμένι: Κατηφορίζοντας από την Αρεόπολη προς τη θάλασσα, ξεπροβάλει το μαγευτικό Λιμένι, όπου τα διάφανα νερά φτάνουν ως τα πέτρινα σπίτια. Έδρα και λιμάνι των Μαυρομιχαλαίων, το Λιμένι αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Ελλάδας. Εδώ θα δείτε το «παλάτι» του Πετρόμπεη Mαυρομιχάλη, καθώς και γραφικά εκκλησάκια όπως αυτό του Aγίου Σώστη.

    Λιμένι

    Οίτυλο: Ακόμα ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός με πέτρινα πυργόσπιτα, που συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα. Το Οίτυλο έχει υπέροχη θέα στον ιδιαίτερα γραφικό, κλειστό όρμο της περιοχής με τους τρεις παραθαλάσσιους οικισμούς: το Καραβοστάσι, το Νέο Οίτυλο και το Λιμένι. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την ιστορική Μονή Ντεκούλου με την περίφημη τοιχογραφία του ζωδιακού κύκλου.

    Σπήλαια Διρού: Το Σπήλαιο Βλυχάδα Διρού είναι ένα από τα ωραιότερα σπήλαια και βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον όρμο του Διρού. Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης η φύση με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία, κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα.

    Γερολιμένας: Κατεβαίνοντας νοτιότερα θα συναντήσετε έναν από τους ωραιότερους παραθαλάσσιους οικισμούς της Μάνης, ο οποίος πιθανότατα πήρε το όνομά του από τον χαρακτηρισμό του ως «ιερού λιμανιού» στην αρχαιότητα. Με γαλαζοπράσινα νερά, πέτρινα σπίτια και αξιόλογη τουριστική υποδομή, ο Γερολιμένας είναι ιδανικός για όσους αναζητούν έναν προορισμό χαλάρωσης αλλά και εξερεύνησης.

    Γερολιμένας, Λακωνία

    Βάθεια: Στο νότιο άκρο της μανιάτικης χερσονήσου, λίγο πριν το ακρωτήριο Ταίναρο, βρίσκεται η επιβλητική Βάθεια, γνωστή και ως «Παρθενώνας» της μανιάτικης αρχιτεκτονικής παράδοσης. Χτισμένη μέσα σε ένα άγριο και επιβλητικό τοπίο, με τα πέτρινα πυργόσπιτά της σκαρφαλωμένα πάνω σε πλαγιά, είναι ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο χωριό της Μάνης. Κοντά στη Βάθεια θα βρείτε το Μαρμάρι, μία αμμουδιά-έκπληξη, κρυμμένη ανάμεσα στους γυμνούς λόφους.

    Βάθεια

    Ακρωτήρι Ταίναρο: Τελευταίος σταθμός της περιήγησης στη Μάνη, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης: το ακρωτήριο Ταίναρο, όπου βρισκόταν, σύμφωνα με τη μυθολογία, η πύλη του Άδη. Η διαδρομή ξεκινάει με τα πόδια από το εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων, χτισμένο με τις πέτρες του ιερού του Ταινάριου Ποσειδώνα. Μια εύκολη πεζοπορία 45 λεπτών θα σας οδηγήσει στο Φάρο του Ακροταίναρου εκεί που το Ιόνιο πέλαγο συναντά το Αιγαίο.

    ΜΙΝΙ ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    Μυστράς: O πολυτελής ξενώνας Πύργος του Μυστρά φιλοξενεί τους ταξιδιώτες σε ένα μοναδικό περιβάλλον πολυτέλειας, άνεσης και υψηλής αισθητικής, στην ποδιά της ξακουστής βυζαντινής καστροπολιτείας.

    travelgo image
    Πύργος του Μυστρά

    O παραδοσιακός ξενώνας Αρχοντικό Ταϋγέτη στεγάζεται σε ένα όμορφο αρχοντικό του 1800 μπροστά στο κεντρικό δρόμο του χωριού Ταϋγέτη, που απέχει μόλις 5 χλμ. από το Μυστρά.

    Σπάρτη-Ξηροκάμπι: Ο παραδοσιακός ξενώνας Taleton Eco Guest House προσφέρει ποιοτική διαμονή με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην καρδιά του χωριού Ξηροκάμπι, σε μικρή απόσταση από την πόλη της Σπάρτης.

    Καρυές: Εάν επιλέξετε σαν βάση σας το χωριό Καρυές στον Πάρνωνα, σας προτείνουμε τα Αραχωβίτικα Καλύβια.

    Κυπαρρίσι: Το Kyfanta Hotel βρίσκεται στο Κυπαρίσσι, ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό της Λακωνίας, περίπου 60 χλμ. βόρεια από τη Μονεμβασιά, που εντυπωσιάζει όσους αναζητούν την ηρεμία και την απλότητα.

    Μονεμβασιά: Χτισμένες στην καρδιά του κάστρου της Μονεμβασιάς, οι σουίτες του Moni Emvasis Luxury Suites σας προσκαλούν να ζήσετε μια πραγματικά ονειρεμένη διαμονή μέσα στην παραμυθένια καστροπολιτεία με θέα τα καταγάλανα νερά του Μυρτώου Πελάγους. Ο υπέροχος ξενώνας Καλντερίμι Θέα στην καρδιά της κεντρικής αγοράς, κοντά στην πύλη του Kάστρου, προσφέρει διαμονή υψηλής ποιότητας με αίσθηση πολυτέλειας. Το Bastione Malvasia Hotel, σε απόσταση 300 μ. από την πύλη, συνδυάζει μοντέρνα και παραδοσιακά στοιχεία και προσφέρει δωμάτια με θέα στο πέλαγος. Μια ιδιαίτερη πρόταση διαμονής είναι το Casa Felicia, ένα τριώροφο αρχοντικό διακοσμημένο με σπάνιες αντίκες. Στο Casa Bella Vista θα βρείτε ωραία δωμάτια με θέα στη θάλασσα και στο κάστρο. Τα δύο διαμερίσματα του συγκροτήματος Casa Palma μοιράζονται μια μεγάλη βεράντα/αυλή με άπλετη θαλασσινή θέα. Εκτός κάστρου, σας προτείνουμε το ξενοδοχείο Pramataris δίπλα στη θάλασσα και το Panorama πάνω σε έναν λόφο με θέα στο Κάστρο.

    Ξιφίας: Το Xifoupolis Apartments Hotel & Studios είναι ένα συγκρότημα άνετων στούντιο και διαμερισμάτων στην παραθαλάσσια περιοχή του Ξιφιά, μόλις 100 μ. μακριά από την παραλία και 5 χλμ. νότια από τη Μονεμβασιά.

    Άγιος Φωκάς: Σε απόσταση μόλις 12 χλμ. από τη Μονεμβασιά και 15 χλμ. από την Ελαφόνησο, το Anatoli Studios είναι ιδανική επιλογή για αυτούς που αναζητούν την ηρεμία και την ησυχία στις διακοπές τους.

    Ελαφόνησος: Το Ξενοδοχείο 9 Μούσες σας καλωσορίζει στην πανέμορφη Ελαφόνησο για να σας προσφέρει μια υπέροχη διαμονή. Βρίσκεται στον οικισμό της Ελαφονήσου, κοντά στις παραλίες Σίμος και Νησιά Παναγιάς.

    Γύθειο: Ο ξενώνας The Olive Yard είναι ένα παραδοσιακό συγκρότημα χτισμένο σε μία ιδανική τοποθεσία στην παραλία Σελινίτσας, κοντά στην πόλη του Γυθείου. Στην παραλία της Σελινίτσας ξεχωρίζει επίσης το Niriides Resort με 11 ανεξάρτητες βίλες μέσα σε ένα καταπράσινο κήπο.

    Ο Πύργος Πετροπουλάκη βρίσκεται στη Ράχη Γυθείου, στην κορυφή ενός λόφου, με μοναδική θέα στον Λακωνικό Κόλπο, τον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο.

    Η εξοχική κατοικία Filanthi's Retreat In Mani's Nature, στην Κρήνη Γυθείου, δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να απολαύσει την απομόνωση και την ησυχία του χωριού.

    Το Thirides Beach Resort προσφέρει πολυτελή δωμάτια και σουίτες στο Μαυροβούνι, σε απόσταση αναπνοής από την παραλία.

    Το Κτήμα Πεταλέα, 7 χλμ. από το Γύθειο, είναι ιδανικό για όσους θέλουν να χαλαρώσουν στη φύση. Στο Βαθύ προτείνουμε τα Astra Studios.

    Αρεόπολη: Φωλιασμένο μέσα στο γοητευτικό και συνάμα άγριο τοπίο, το ολοκαίνουργιο boutique ξενοδοχείο Bassa Maina Villas & Suites εντυπωσιάζει με την εκλεπτυσμένη αισθητική του, τη μοναδική θαλασσινή θέα του, αλλά και την προσωποποιημένη εξυπηρέτηση και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρει.

    Bassa Maina Villas & Suites
    Bassa Maina Villas Suites

    Στην είσοδο της Αρεόπολης, βρίσκεται το Achelatis Guest Houses, ένας πετρόκτιστος παραδοσιακός ξενώνας που θα σας κάνει να νιώσετε σαν στο σπίτι σας, μακριά από το σπίτι σας. Το πέτρινο boutique ξενοδοχείο Kastro Maini στην καρδιά της Αρεόπολης και το ξενοδοχείο Τραπέλα με 12 καλόγουστα δωμάτια αποτελούν δύο από τις καλύτερες επιλογές διαμονής.

    Λιμένι: Το ξενοδοχείο Trapela Luxury Suites στο Λιμένι αποτελεί ένα μοναδικό ορμητήριο για όμορφες και ποιοτικές διακοπές στη Μάνη.

    Οίτυλο-Νέο Οίτυλο: Ζήστε την εμπειρία μιας ξεχωριστής και πολυτελής φιλοξενίας σε έναν από τους πετρόχτιστους πύργους του Akrolithi Boutique Hotel & Suites, σε μία εκπληκτική τοποθεσία κυριολεκτικά μεταξύ ουρανού και θάλασσας, με θέα τον μαγευτικό κόλπο του Οιτύλου. Εναλλακτικά, μπορείτε να μείνετε στον ξενώνα Ακρολίθι που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, σε μια καταπληκτική θέση και αποτελείται από τρία παραδοσιακά πετρόχτιστα διαμερίσματα.

    Στην τοποθεσία Σουκίδια, ακριβώς πάνω από το παλιό λιμάνι του Καραβοστασίου, οι πετρόκτιστες κατοικίες Soukidia Villas προσφέρουν υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και απόλυτη ιδιωτικότητα.

    Χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μάνης, τα Alkyon SeaSide Studios, στην περιοχή Τριψιάνα, στo Νέο Οίτυλο, προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία διαμονής.

    travelgo image
    Alkyon SeaSide Studios

    Μια πολύ καλή επιλογή στην περιοχή είναι το πετρόκτιστο Petra & Fos Boutique Hotel με δωμάτια υψηλής αισθητικής και υπέροχη θέα στον κόλπο του Οιτύλου.

    Οι πολυτελείς σουίτες του Brazzo di Maina είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν επισκέπτες υψηλών απαιτήσεων που επιθυμούν να απολαύσουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Τα πέντε ανεξάρτητα πετρόκτιστα κτήρια δεσπόζουν επιβλητικά πάνω από τον κόλπο του Νέου Οιτύλου, μόλις 500 μ. από τη θάλασσα.

    Το Όναρ αποτελείται από τρία κτήρια δομημένα εξωτερικά βάσει της παραδοσιακής αισθητικής των μανιάτικων πυργόσπιτων, αμφιθεατρικά χτισμένα σε απόσταση μόλις 400 μέτρων από την παραλία.

    Στο Νέο Οίτυλο προτείνουμε επίσης τα διαμερίσματα Elezar Apartments, λίγα μόλις βήματα από την παραλία.

    Εναλλακτικά, επιλέξτε τα άνετα δωμάτια του Aedon & Itylos Seaside Studios Karavostasi Oitylο.


    Μέζαπος: Στον παραθαλάσσιο οικισμό Μέζαπος, στον κόλπο της χερσονήσου Τηγάνι, μια ωραία πρόταση είναι το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών Mezapos Villas.

    Οικισμός Ψίο: Στον οικισμό Ψίο Μέσα Μάνης, οι Vorino Luxury Villas είναι προσφέρουν ιδιωτικότητα σε μια όμορφη τοποθεσία σε συνδυασμό με σπιτική φιλοξενία και παροχές υψηλού επιπέδου.

    Έξω Νυμφίο: Σε απόσταση 22χλμ. από την Αρεόπολη, μεταξύ των χωριών Έξω Νυμφίου και Κοκκάλας, το Aegila Boutique Hotel αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόταση για απόδραση στην καρδιά της Μέσα Μάνης.

    Πόρτο Κάγιο: Η παράδοση συναντά την τέχνη στον όμορφο ξενώνα Ψαμαθούς, που προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία διαμονής λίγο πριν το ακρωτήριο Ταίναρο.

    ΦΑΓΗΤΟ

    Σπάρτη: Στην πόλη της Σπάρτης αξίζει να κάνετε μια στάση στην Κάπαρη που σερβίρει ελληνική-μεσογειακή κουζίνα και στο Τσιπουράδικο το 50 για τσίπουρο και λαχταριστούς μεζέδες. Λίγο έξω από το κέντρο, η οικογενειακή ταβέρνα Εν Χατίπι σερβίρει καλοφτιαγμένα μαμαδίστικα πιάτα.

    Μυστράς: Απαραίτητη γευστική στάση το εστιατόριο Χρώματα, στα Πικουλιάνικα, για νόστιμα πιάτα δημιουργικής ελληνικής κουζίνας (καλό είναι να κλείσετε τραπέζι πριν). Για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα θα πάτε στην ταβέρνα Πικουλιάνικα, ενώ για φαγητό και καφέ με υπέροχη θέα σημειώστε το cafe-εστιατόριο Ξενία.

    Μονεμβασιά: Δοκιμάστε την κουζίνα της φημισμένης Ματούλας που αποτελεί σταθερή αξία από το 1950. Εξίσου φημισμένο το Κανόνι, που απλώνει τα τραπέζια του σε μια βεράντα με υπέροχη θέα και σερβίρει νόστιμες σπεσιαλιτέ όπως παραδοσιακά σαΐτια (χορτόπιτα με λεπτό φύλλο) και μελιτζάνα «κανόνι». Σε προνομιακό σημείο στην είσοδο του Κάστρου, το Χρυσόβουλο σερβίρει σύγχρονη ελληνική κουζίνα με τη δημιουργική μαεστρία του chef Γιώργου Τσιμπίδη.

    travelgo image
    Χρυσόβουλο

    Λακωνική Μάνη: Το Saga στο Γύθειο αποτελεί απαραίτητη στάση για φρέσκο ψάρι ή χταποδάκι και ουζάκι. Για καλή, σπιτική κουζίνα θα πάτε στην Καλή Καρδιά. Στην Αρεόπολη, καλά θα φάτε στον Μπαρμπα-Πέτρο, στο Λιθόστρωτο και στο Μαυρομιχαλέικο. Στο Λιμένι, η πιο φημισμένη ψαροταβέρνα είναι ο Τάκης, ο οποίος έχει πάντα φρέσκο και σωστά ψημένο ψάρι. Άλλη μια καλή και φημισμένη επιλογή είναι η ψαροταβέρνα Κουρμάς. Στο Νέο Οίτυλο, ο Μαύρος Πειρατής αποτελεί σταθερή αξία για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Ακόμα και αν δεν μένετε εκεί, δοκιμάστε οπωσδήποτε τη δημιουργική κουζίνα στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Κυρίμαι στον Γερολιμένα. Στο γραφικό λιμανάκι του Πόρτο Κάγιο, κάντε μια στάση στην ταβέρνα Porto για φρέσκο ψάρι κι άλλους μεζέδες μπροστά στη θάλασσα.

    ΑΓΟΡΕΣ

    Η Λακωνία φημίζεται για το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή, το μέλι και το κρασί της. Το σύγκλινο (χοιρινό παστό, που καπνίζεται και ύστερα βράζεται με πορτοκάλι) και γενικά το χοιρινό κρέας σε όλες του τις μορφές (γουρουνοπούλα, λουκάνικο κ.λπ.) έχει εξέχουσα θέση στην κουζίνα της περιοχής. Κάντε μια στάση στο Εδωδιμοπωλείο στο Κάστρο της Μονεμβασιάς για να προμηθευτείτε ιδιαίτερα και ποιοτικά της λακωνικής γης: έξτρα ελαιόλαδο δικής τους παραγωγής (Μπενιός), το τοπικό ηδύποτο μελιτόκρασο (ή υδρόμελο), εξαιρετικά κρασιά, αμυγδαλωτά, σπιτικά ζυμαρικά κ.ά. Από τη Σπάρτη μην παραλείψετε να αγοράσετε σύγκλινο και χωριάτικα λουκάνικα από την εταιρεία Τσικάκης-Γιαννόπουλος.

    Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery

    Λακωνία: Ανεξάντλητη ομορφιά
    Λακωνία: Ανεξάντλητη ομορφιά
    Λακωνία: Ανεξάντλητη ομορφιά
    Λακωνία: Ανεξάντλητη ομορφιά
    Λακωνία: Ανεξάντλητη ομορφιά
    Λακωνία: Ανεξάντλητη ομορφιά
    Λακωνία: Ανεξάντλητη ομορφιά
    Λακωνία: Ανεξάντλητη ομορφιά
    Λακωνία: Ανεξάντλητη ομορφιά
    Λακωνία: Ανεξάντλητη ομορφιά

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider