Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Καρπενήσι
    Fri 20.5°C
    Clear

    Καρπενήσι: 5 εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Καρπενήσι: 5 εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε

    Ατελείωτες και συνήθως χιονισμένες βουνοκορφές, πανέμορφα φαράγγια, πετρόχτιστα χωριά και ιστορικά μοναστήρια συνθέτουν μια αξέχαστη απόδραση στις «Άλπεις» της Ευρυτανίας

    Η δική μας «μικρή Ελβετία», όπως πολλοί αποκαλούν το Καρπενήσι, βρίσκεται στην καρδιά της Ρούμελης και αποτελεί ιδανικό χειμερινό (και όχι μόνο) προορισμό για μικρές και μεγάλες αποδράσεις. Χτισμένο στις νότιες πλαγιές του Βελουχίου, το Καρπενήσι φημίζεται για το χιονοδρομικό του κέντρο, αλλά είναι συγχρόνως και αφετηρία για μαγευτικές εμπειρίες στην Ευρυτανία.

    Οι ατελείωτες και συνήθως χιονισμένες βουνοκορφές, τα πανέμορφα φαράγγια, οι καταρράκτες, τα ορμητικά ποτάμια, τα πετρόχτιστα χωριά και τα ιστορικά μοναστήρια γίνονται μέρος της εμπειρίας της περιήγησης σε έναν τόπο με μοναδική φύση και ιστορία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Βόλτα στο Καρπενήσι

    travelgo.gr
    Το Καρπενήσι περιτριγυρίζεται από βουνά και πλούσια φύση (πηγή: Shutterstock)

    Το Καρπενήσι, πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας, είναι μια μικρή ορεινή πόλη, χτισμένη σε υψόμετρο 960 μέτρων, που περιτριγυρίζεται από επιβλητικά βουνά και πλούσια φύση. Η βόλτα ξεκινάει ασφαλώς από την κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη με τις πέτρινες βρύσες, το ναό της Αγίας Τριάδας και το κτήριο του παλιού Δημαρχείου. Αρκετά ταβέρνες, στέκια για καφέ και ποτό και καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα συμπληρώνουν το σκηνικό. Ανεβείτε στο λόφο του Αγίου Δημητρίου για να απολαύσετε την καλύτερη πανοραμική θέα του Καρπενησίου. Σε απόσταση 2 χλμ. από την πόλη, θα βρείτε την τοποθεσία Κεφαλόβρυσο, έναν ειδυλλιακό χώρο με πλατάνια και τρεχούμενα νερά για να χαλαρώσετε.

    Road trip στα χωριά της Ευρυτανίας

    travelgo.gr
    Το Μεγάλο Χωριό (πηγή: Shutterstock)

    Από τα πιο γνωστά χωριά της περιοχής, το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό θα σας γοητεύσουν με τις πετρόχτιστες πλατείες τους, τα μονοπάτια τους και τους όμορφους ξενώνες τους. Να περάσετε οπωσδήποτε από το ιστορικό χωριό Κορυσχάδες. Στην πλατεία του παραδοσιακού οικισμού θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου του 1865 και το δημοτικό σχολείο του 1901, όπου στεγάζεται το μικρό αλλά ενδιαφέρον Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Κλαυσί, Βουτύρο, Νόστιμο και Γαύρος αξίζουν επίσης να μπουν στο πρόγραμμά σας.

    travelgo.gr
    Τα Φιδάκια (πηγή: Shutterstock)

    Από τα ομορφότερα στολίδια της Ευρυτανίας, το χωριό Φιδάκια απλώνει τα πέτρινα σπίτια του σε υψόμετρο 960 μ. και ξεχωρίζει για την υπέροχη θέα που προσφέρει στη λίμνη Κρεμαστών. Ο Άγιος Νικόλαος, 9 χλμ. από το Καρπενήσι, είναι ένας μικρός ορεινός παράδεισος μέσα στα έλατα και τις καστανιές. Μια εναλλακτική διαδρομή στα νοτιοανατολικά του νομού θα σας φέρει στο Κρίκελλο με την ωραία πλατανοσκέπαστη πλατεία και στο ιστορικό χωριό Δομνίστα.

    Πεζοπορία στο Φαράγγι Πάντα Βρέχει

    travelgo.gr
    Το φαράγγι Πάντα Βρέχει είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές της Ευρυτανίας (πηγή: Shutterstock)

    Ανάμεσα στα βουνά Καλιακούδα και Πλατανάκι, στο στενότερο σημείο του Κρικελλοπόταμου, βρίσκεται ένας μαγικός τόπος με λίμνες, καταρράκτες, απότομα βράχια και άγρια βλάστηση. Το φαράγγι Πάντα Βρέχει, μήκους περίπου 100 μέτρων, θα σας αφήσει με το  στόμα ανοιχτό. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό τοπίο που όμοιό του δεν συναντά εύκολα κανείς. Η πιο ασφαλής εποχή για να το διασχίσετε είναι φυσικά το καλοκαίρι (από Ιούνιο έως τέλος Σεπτεμβρίου), με τη βοήθεια πάντα έμπειρων οδηγών.

    Εκδρομή στην ιστορική Μονή Προυσού

    travelgo.gr
    Η Μονή Προυσού είναι χτισμένη πάνω σε ένα βράχο με μαγευτική θέα (πηγή: Shutterstock)

    Μια υπέροχη διαδρομή από το Καρπενήσι έως τον Προυσό, στην κοιλάδα που σχηματίζει ο ποταμός Καρπενησιώτης, θα σας οδηγήσει στην ιστορική Μονή Προυσού, που είναι λαξευμένη σε κάθετο βράχο σε ένα επιβλητικό τοπίο, μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Παναιτωλικού. Κατά την παράδοση το όνομα της μονής οφείλεται στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Προυσιώτισσας, που κατάγεται από την Προύσα της Μικράς Ασίας και εικάζεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Στο συγκρότημα λειτουργεί ξενώνας και μουσείο με πολύτιμα κειμήλια, εικόνες, και βιβλία, καθώς και μέρος του οπλισμού του Καραϊσκάκη.

    Εξερευνώντας τη Λίμνη Κρεμαστών

    travelgo.gr
    Η Λίμνη Κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα (πηγή: Shutterstock)

    Σε απόσταση 55 χλμ. δυτικά του Καρπενησίου, θα συναντήσετε τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας. Η Λίμνη Κρεμαστών δημιουργήθηκε το 1965, όταν ενώθηκαν τα νερά των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη και Ταυρωπού. Η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας οι οποίοι ενώνονται μέσω της Γέφυρας της Επισκοπής. Το σκηνικό που περιλαμβάνει ήσυχα γαλαζοπράσινα νερά, μικρά νησάκια και το μονότοξο γεφύρι του Μανώλη θα σας μαγέψει. Η θέση Τσαγκαράλωνα, κοντά στο χωριό Φιδάκια, προσφέρει υπέροχη θέα στη λίμνη Κρεμαστών και τη γέφυρα.

    ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

    Διαμονή

    • Στο χωριό Άγιος Νικόλαος, το Kastanea House & Bar προσφέρει μια μοναδική εμπειρία φιλοξενίας στους ταξιδιώτες που αναζητούν στιγμές ηρεμίας και θαλπωρής μέσα στη φύση.
    travelgo.gr
    Kastanea House Bar
    • Χτισμένο σε ένα ειδυλλιακό ορεινό τοπίο, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο του Καρπενησίου, το 5 αστέρων Avaris Hotel προσφέρει ζεστή φιλοξενία, πολυτέλεια, στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας, υπηρεσίες και παροχές που θα σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας.
    travelgo.gr
    Avaris Hotel
    • Το Mythica Chalet είναι ένα εντυπωσιακό κατάλυμα στην περιοχή των Γοριανάδων, μόλις 5 χλμ. από το κέντρο του Καρπενησίου. Τα δύο αυτόνομα σαλέ είναι ιδανικά για οικογενειακές διακοπές ή μια παρέα φίλων ή ζευγαριών.
    travelgo.gr
    Mythica Chalet
    • Το The View Village, στους πρόποδες του Βελουχίου, μόλις 1,8 χλμ. από το Καρπενήσι, διαθέτει κομψά δωμάτια και σουίτες με μεγάλη βεράντα με θέα στην πόλη και τα βουνά, εξωτερική και εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, καθώς και spa.
    • Σε απόσταση 5 λεπτών από το κέντρο του Καρπενησίου, το Ρόδο και το Ρόιδο είναι ένα παραμυθένιο σπίτι μέσα στη φύση και δίπλα στο ποτάμι, που υπόσχεται να κάνει τη διαμονή σας ανεπανάληπτη.
    • Φωλιασμένο σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, στο Μεγάλο Χωριό, το Anerada Inn Boutique Hotel αποτελείται από 5 δωμάτια διακοσμημένα σε ρομαντικό στυλ και ένα αναξάρτητο διώροφο σπίτι στον κήπο.
    • Στο Μεγάλο Χωριό θα βρείτε και τον Ξενώνα Αρχοντικό που προσφέρει άνετη διαμονή 5 δωμάτια που συνδυάζουν την παραδοσιακή με τη σύγχρονη αισθητική.
    • Στην κορυφή του Μικρού Χωριού, ο ξενώνας Η Γωνιά διαθέτει δωμάτια που αποπνέουν μια αίσθηση οικειότητας και ζεστασιάς.
    • Στο χωριό Κλαυσί, τα 6 διαμερίσματα του ξενώνα Μαγεμένο Βουνό σάς περιμένουν για μια αξέχαστη διαμονή.
    • Στο Βούτυρο υπάρχει η Βίλλα Βιργινία με όμορφα δωμάτια με ζεστά χρώματα, κλασικά έπιπλα και διαλεχτά αντικείμενα.
    • Ο παραδοσιακός ξενώνας και εστιατόριο 4 Εποχές σάς περιμένει στο γραφικό χωριό της Αγίας Τριάδας, 30 χλμ. από το Καρπενήσι, για να σας προσφέρει μια ζεστή, οικογενειακή διαμονή αλλά και γεύσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες.
    • Σε μια πανέμορφη τοποθεσία, 15χλμ. από το Καρπενήσι, κυριολεκτικά μέσα στη φύση και στο καταπράσινο δάσος, το Δασικό Χωριό «Λιβαδάκι» αποτελεί ιδανική επιλογή για χαλαρωτικές διακοπές και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

    Φαγητό

    • Στο Πάρκο Κεφαλόβρυσο, σε μια υπέροχη τοποθεσία μέσα στα πλατάνια, κοντά στο Καρπενήσι, θα γευτείτε καλοψημένα κρεατκά και νόστιμα μαγειρευτά.
    • Το Χωριάτικο στο Μικρό Χωριό είναι μία απο τις κορυφαίες επιλογές της περιοχής με καλό φαγητό και ωραίο χώρο.
    • Λίγο πιο έξω από το Καρπενήσι, στο δρόμο προς το μοναστήρι του Προυσού, η ταβέρνα Μεσοστράτι αποτελεί μια καλή επιλογή για μαγειρευτά και πολύ καλής ποιότητας ψητά.  
    • Στον Γαύρο κάντε μια στάση στο Πέταλο ή στο Σπίτι του Ψαρά για ψητή πέστροφα κι άλλα παραδοσιακά πιάτα.
    • Στην πλατεία του Κρίκελλου θα φάτε καλά και παραδοσιακά στην Αντιγόνη.
    • Το Villaggio Café-Mezé στους Κορυσχάδες προσφέρει καφέ, ζεστό ρακόµελο και ντόπιο τσίπουρο µε µεζεδάκια.
    • Στο Μεγάλο Χωριό επιβάλλεται μια στάση καφενείο της κυρά-Παρασκευής για να δοκιμάσετε το περίφημο γαλακτομπούρεκο του Καρβέλη,που φτιάχνεται με μυστική συνταγή από το 1981. Το ίδιο γαλακτομπούρεκο μπορείτε να το δοκιμάσετε και στο Ρακόμελο, ακριβώς απέναντι, παρέα με καφέ και ζεστό ρακόμελο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider