Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 12.2°C
    Clouds

    10 μέρη της Ελλάδας που είναι μαγικά το φθινόπωρο

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    10 μέρη της Ελλάδας που είναι μαγικά το φθινόπωρο

    Ανακαλύπτουμε τη μαγεία του φθινοπώρου σε 10 υπέροχους προορισμούς της Ελλάδας. Εκεί όπου η φύση και η παράδοση δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για ειδυλλιακές αποδράσεις

    Το σκηνικό του καιρού σταδιακά αλλάζει και η ηπειρωτική Ελλάδα μάς καλεί να ανακαλύψουμε τις ομορφιές της. Γραφικά χωριά με πέτρινα σοκάκια, λίμνες που καθρεφτίζουν την ομορφιά της φύσης, βόλτες σε πορτοκαλοκόκκινα δάση και παραδοσιακό φαγητό είναι όλα αυτά που μας κάνουν να θέλουμε να ετοιμάσουμε τη βαλίτσα μας για την επόμενη φθινοπωρινή απόδραση.

    Είναι μερικά μέρη στην Ελλάδα που το φθινόπωρο τούς πάει πολύ. Από τη Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο, σας παρουσιάζουμε τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις και τα πιο γραφικά χωριά για να βρείτε τον δικό σας προορισμό για φθινοπωρινές αποδράσεις.

    Διαβάστε ακόμη:

    10 υπέροχοι φθινοπωρινοί προορισμοί στην Ελλάδα

    Τρίκαλα

    travelgo.gr
    Ο Ληθαίος ποταμός είναι το στολίδι των Τρικάλων (πηγή: Shutterstock)

    Ο ποταμός Ληθαίος, η γοητευτική παλιά πόλη, τα ιστορικά μνημεία, οι πλατείες, τα πάρκα και οι πεζόδρομοι καθιστούν την πόλη των Τρικάλων ιδανική για απολαυστικές βόλτες. Δίπλα στα Μετέωρα, τα Τρίκαλα είναι μια όμορφη και ζωντανή πόλη που προσφέρεται για μικρές ή και μεγαλύτερες αποδράσεις. Περπατήστε στην παλιά συνοικία Βαρούσι με τα παραδοσιακά σπίτια, κάντε μια βόλτα, με τα πόδια ή με ποδήλατο (στα Τρίκαλα κυκλοφορούν αμέτρητα ποδήλατα), στις όχθες του Ληθαίου, ανεβείτε ως το Φρούριο με το ύψους 33 μέτρων ρολόι για να απολαύσετε την πανοραμική θέα και περάστε από τα Μανάβικα όπου βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα στέκια για φαγητό και διασκέδαση.

    Καστοριά

    travelgo.gr
    Η λίμνη της Καστοριάς είναι πανέμορφη το φθινόπωρο (πηγή: Shutterstock)

    Από τις ομορφότερες πόλεις της βόρειας Ελλάδας, η Καστοριά αντικατοπτρίζεται αιώνες τώρα στα ασάλευτα νερά της λίμνης Ορεστιάδας, η οποία τραβάει τους επισκέπτες της Καστοριάς σαν μαγνήτης. Ο μικρός γύρος της λίμνης έχει μήκος περίπου 8 χλμ. και γίνεται ιδανικά με τα πόδια ή με ποδήλατο (υπάρχει και ο μεγάλος, που συνεχίζει προς τα χωριά της λίμνης). Όση ώρα περπατάτε, θα χαζεύετε τους πελεκάνους και τις πάπιες, αλλά και το εντυπωσιακό θέαμα των ψαράδων που κωπηλατούν όρθιοι τα «καράβια» τους. Σειρά έχουν οι βόλτες στις γραφικές γειτονιές Ντολτσό και Απόζαρι, με τα διατηρητέα αρχοντικά εύπορων Καστοριανών, που θα σας ταξιδέψουν στο παρελθόν.

    Γιάννενα

    travelgo.gr
    Η λίμνη Παμβώτιδα προσφέρει την πιο ωραία φθινοπωρινή βόλτα (πηγή: Shutterstock)

    Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για να ανακαλύψετε τα Γιάννενα, την πόλη των ασηµουργών, των φοιτητών, των θρύλων και των παραδόσεων. Προφανώς ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης είναι η λίμνη Παμβώτιδα. Ο παραλιακός δρόμος είναι στολισμένος με πανύψηλα δέντρα που στρώνουν με τα χρυσά φύλλα τους τις όχθες της λίμνης. Όταν πέφτει ομίχλη, το τοπίο γίνεται ονειρικό. Η διαδρομή με τα πόδια ή με ποδήλατο θα σας μείνει αξέχαστη.

    Ζαγοροχώρια

    travelgo.gr
    Η Βίτσα, ένα από τα ομορφότερα Ζαγοροχώρια (πηγή: Shutterstock)

    Φθινόπωρο στα Ζαγοροχώρια ίσον χρώματα και τοπία που θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής. Σαράντα έξι γραφικά χωριά, στα βόρεια των Ιωαννίνων, ανάμεσα στο Μιτσικέλι και στην Τύμφη, υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις στους λάτρεις της παράδοσης και της φύσης. Καλοδιατηρημένη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, αυθεντικές γεύσεις, πηγαία φιλοξενία από ανθρώπους δεμένους με τον τόπο τους. Όλα θα τα βρείτε σε αυτό τον προικισμένο «τόπο πίσω από το βουνό». Κάθε χωριό έχει τη γοητεία του και αποτελεί αφετηρία για συναρπαστικές περιηγήσεις.

    Μετέωρα

    travelgo.gr
    Το τοπίο των Μετεώρων μαγεύει όλες τις εποχές (πηγή: Shutterstock)

    Οι πελώριοι βράχοι των Μετεώρων, που υψώνονται πάνω από την Καλαμπάκα, αποτελούν ένα μοναδικό στον κόσμο θέαμα. Τα περίφημα μοναστήρια που είναι χτισμένα στις κορυφές των πελώριων βράχων, αποτελούν το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι (Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλο Μετέωρο, Βαρλαάμ, Ρουσάνου, Αγίας Τριάδας και Αγίου Στεφάνου), τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

    Λίμνη Πλαστήρα

    travelgo.gr
    Το φθινόπωρο ταιριάζει γάντι στη Λίμνη Πλαστήρα (πηγή: Shutterstock)

    Με όνομα δανεισμένο από τον οραματιστή της, Νικόλαο Πλαστήρα, η πανέμορφη τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε το 1959 και βρίσκεται 25 χλμ. δυτικά από την πόλη της Καρδίτσας, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς όλο τον χρόνο. Δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτή η λίμνη, τόσο αρμονικά δεμένη με το περιβάλλον, αποτελεί πρόσφατη προσθήκη στο τοπίο, αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης. Η εικόνα είναι μαγευτική, καθώς η λίμνη συναντιέται με υπεραιωνόβια έλατα που στολίζουν τις όχθες της και προσφέρει ένα μοναδικό παράδεισο για όσους αναζητούν περιπέτεια αλλά και χαλάρωση στη φύση.

    Πήλιο

    travelgo.gr
    Φθινοπωρινό σκηνικό στη Μακρυνίτσα (πηγή: Shutterstock)

    Πορταριά, Μακρυνίτσα, Ζαγορά, Τσαγκαράδα, Μηλιές, Βυζίτσα, Άγιος Λαυρέντιος κι άλλοι γραφικοί οικισμοί μάς αποκαλύπτουν τη φθινοπωρινή μαγεία του μυθικού βουνού των Κενταύρων. Οι πλατείες με τα τεράστια αιωνόβια πλατάνια, τα πεσμένα φύλλα στα πέτρινα καλντερίμια, τα δάση οξιάς και καστανιάς φτιάχνουν ονειρική ατμόσφαιρα. Όσες φορές κι αν πάμε, πάντα στα χωριά του Πηλίου θα επιστρέφουμε για αποδράσεις που συνδυάζουν άφθονη παράδοση, μοναδικές διαδρομές μες στη φύση και πληθωρικές τοπικές γεύσεις.

    Μεσολόγγι

    travelgo.gr
    Πελάδα στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου (πηγή: Shutterstock)

    Μια πόλη ηρώων και μια μαγευτική λιμνοθάλασσα. Χτισμένο σε χερσόνησο ανάμεσα στην ομώνυμη λιμνοθάλασσα και σε αυτήν της Κλείσοβας, στις εκβολές του Εύηνου και του Αχελώου, το Μεσολόγγι έχει τη δική του γοητεία. Και το φθινόπωρο είναι ιδανική εποχή για να την ανακαλύψετε. Η αβαθής λιμνοθάλασσα είναι σήμα κατατεθέν της περιοχής και «υπεύθυνη» για το ότι το μέρος αυτό φημίζεται για την πλούσια πτηνοπανίδα και ιχθυοπανίδα του. Η λιμνοθάλασσα με τις γραφικές «πελάδες» της - τα μικρά ξύλινα σπιτάκια που μοιάζουν να επιπλέουν στο νερό - αποτελεί περιβαλλοντικό πάρκο και οικοσύστημα. Μια βόλτα εδώ θα σας προσφέρει εικόνες μοναδικής ομορφιάς.

    Ορεινή Αρκαδία

    travelgo.gr
    Η Δημητσάνα, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας (πηγή: Shutterstock)

    Αληθινά μουσεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, τα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας επιφυλάσσουν δεκάδες προτάσεις για δραστηριότητες στη φύση ή χαλάρωση και γοητεύουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Η Στεμνίτσα με τα μεγαλόπρεπα αρχοντικά, η Βυτίνα με τον περίφημο δενδροσκέπαστο «δρόμο της αγάπης», η Δημητσάνα με το υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, το φαράγγι του Λούσιου με τα παλιά μοναστήρια, το ελατόδασος του Μαινάλου κι άλλα μικρότερα και πανέμορφα χωριά (Βαλτεσινίκο, Κάψια, Αλωνίσταινα, Παναγιά, Λιμποβίσι κ.ά.) φτιάχνουν το ωραιότερο σκηνικό για ορεινές αποδράσεις.

    Λίμνη Δόξα, Ορεινή Κορινθία

    travelgo.gr
    Το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στη λίμνη Δόξα (πηγή: Shutterstock)

    Κοντά στο χωριό Φενεός Κορινθίας, στα 900 μέτρα υψόμετρο, βρίσκεται μία από τις ωραιότερες λίμνες της Πελοποννήσου. Η πανέμορφη τεχνητή Λίμνη Δόξα περικλείεται από καταπράσινα μαυρόπευκα που φτάνουν μέχρι τις όχθες και το σκηνικό μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από πίνακα ζωγραφικής. Στο κέντρο της λίμνης απλώνεται μία στενή χερσόνησος, όπου υπάρχει το μικρό, γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, ενώ πιο ψηλά, σε μια πλαγιά σε απόσταση περίπου 2 χλμ., βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού του 15ου αιώνα μέσα στην πανέμορφη φύση.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider