Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Καστοριά
    Thu 14.4°C
    Clouds

    Καστοριά: Αστείρευτη ομορφιά

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Καστοριά: Αστείρευτη ομορφιά

    Ταξιδεύουμε σε μία από τις ωραιότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

    Από τις πιο όμορφες και γραφικές πόλεις της βόρειας Ελλάδας, η Καστοριά καθρεφτίζεται στα νερά της λίμνης Ορεστιάδας και γοητεύει τους επισκέπτες της με την αρχοντιά και τη γαλήνια αύρα της.  Η λίμνη που ειδικά παγωμένη το χειμώνα είναι εικόνα μαγική, οι παραδοσιακές γειτονιές Ντολτσό και Αποζάρι με τα επιβλητικά αρχοντικά, οι βυζαντινές εκκλησίες και οι γαστρονομικές απολαύσεις κάνουν την Καστοριά έναν από τους καλύτερους χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα.

     

    Το κάλεσμα της λίμνης

    travelgo image

    Το πρώτο πράγμα που θα θελήσετε να κάνετε στην Καστοριά είναι να δείτε από κοντά τη λίμνη της, η οποία θα σας τραβήξει σαν μαγνήτης. Η λίμνη Ορεστιάδα είναι ταυτισμένη με τη φυσιογνωμία, την ιστορία και την εξέλιξη της πόλης. Έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιδιαίτερου κάλλους από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «NATURA 2000». Στα νερά της φιλοξενούνται πολλά είδη ψαριών, καθώς και περισσότερα από 200 είδη πουλιών (εκ των οποίων τα 16 είναι σπάνια και απειλούμενα), καθιστώντας την έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους στη χώρα.

    Κάντε τη βόλτα με το πάσο σας, όσο νωχελικά χρειαστεί για να απολαύσετε την ομορφιά του τοπίου. Ο μικρός γύρος της λίμνης έχει μήκος περίπου 8 χλμ. και γίνεται ιδανικά με τα πόδια ή με ποδήλατο (υπάρχει και ο μεγάλος, που συνεχίζει προς τα χωριά της λίμνης). Όση ώρα περπατάτε, θα χαζεύετε τους πελεκάνους και τις πάπιες, αλλά και το εντυπωσιακό θέαμα των ψαράδων που κωπηλατούν όρθιοι τα «καράβια» τους.

    travelgo image

    Στη διαδρομή υπάρχουν κιόσκια ιδανικά για πικνίκ, ενώ στο πλάτωμα μπροστά στη Μονή της Παναγιάς Μαυριώτισσας θα δείτε έναν πλάτανο 900 περίπου ετών. Η μονή αυτή- ένα από τα περίπου 80 μνημεία της βυζαντινής περιόδου που υπάρχουν στην πόλη- ιδρύθηκε πιθανότατα τον 11ο αιώνα και διαθέτει υψηλής αισθητικής αγιογραφίες που χρονολογούνται την περίοδο 1259-1264. Στο βόρειο τμήμα της λίμνης βρίσκεται το Σπήλαιο του Δράκου με τις δέκα επισκέψιμες αίθουσες και τις επτά υπόγειες λίμνες.

     

    Βόλτα στις παραδοσιακές γειτονιές

    travelgo image

    Σειρά έχουν οι βόλτες στις γραφικές γειτονιές Ντολτσό και Απόζαρι, με τα διατηρητέα αρχοντικά εύπορων Καστοριανών, που θα σας ταξιδέψουν στο παρελθόν. Tα επιβλητικά και μεγαλοπρεπή αρχοντικά, διώροφα και τα τριώροφα κτίσματα του 18ου και του 19ου αιώνα, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την τοιχοδομία, την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική τους. Μάλιστα αρκετά από αυτά έχουν μετατραπεί σε μουσεία, όπως το αρχοντικό Νεράτζη Αϊβάζη που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο και το αρχοντικό Εμμανουήλ που στεγάζει το Μουσείο Ενδυματολογίας.

     

    Αξίζει να επισκεφθείτε

    travelgo image

    Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τον προϊστορικό λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στη νότια όχθη της λίμνης. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1992, ενώ σήμερα στην αναπαράσταση, που αποτελείται από 8 καλύβες, ο επισκέπτης αποκτά την εικόνα ενός προϊστορικού λιμναίου οικισμού, βλέπει τα ευρήματα της εποχής εκείνης και μπορεί να καταλάβει πως ήταν ένα νοικοκυριό πριν από 7.500 χρόνια.

    Ανεβείτε στον λόφο του Προφήτη Ηλία, πάνω από το κέντρο της πόλης, για να φτάσετε στην ομώνυμη εκκλησία και να απολαύσετε τη μοναδική πανοραμική θέα στην πόλη και τη λίμνη.

    Στο ψηλότερο σημείο της πόλης, στην περιοχή του παλιού Ξενία, το πρόσφατα ανακαινισμένο Βυζαντινό Μουσείο διαθέτει μία από τις πλουσιότερες συλλογές βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων στην Ελλάδα.

    Στα γραφικά Κορέστεια, στα βόρεια του νομού, η εικόνα των ερειπωμένων πλίνθινων σπιτιών με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα θυμίζει σκηνικό από ταινία. Τα σπίτια κατασκευάζονταν από μάστορες στο πρώτο μισό του περασμένου αιώνα με λάσπη από κοκκινόχωμα, νερό και άχυρο.

    Αξίζει να κάνετε ένα πέρασμα από το χωριό Νόστιμο, εκεί που βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος, που πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια ήταν κατάφυτο με τροπικά και υποτροπικά φυτά.

    Σε απόσταση 25 χλμ. νοτιοδυτικά από την Καστοριά, θα συναντήσετε το χωριό Νεστόριο, όπου κάθε καλοκαίρι στις όχθες του Αλιάκμονα ποταμού διοργανώνεται το διάσημο River Party με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.

    Και μόλις 22 χλμ. από την Καστοριά βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου, σε υψόμετρο 1.800 μ., πλήρως οργανωμένο και ιδιαίτερα αγαπητό από τους σκιέρ και τους snowboarders.

     

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    Το Hotel Doltso είναι παραδοσιακά χτισμένο με πέτρα και ξύλο και βρίσκεται σε βολική τοποθεσία, στην παλιά πόλη της Καστοριάς, σε απόσταση μόλις 50 μ. από τη λίμνη

    Στην καρδιά του Ντολτσού, το Αρχοντικό Ωρολογόπουλου, που χτίστηκε τον 19ο αιώνα, είναι ένα πανέμορφο boutique hotel με εννέα ξεχωριστά διακοσμημένα δωμάτια.

    Λίγα λεπτά από το κέντρο της Καστοριάς, το Esperos Palace Luxury & Spa Hotel συνδυάζει την άνεση με το εκλεπτυσμένο στυλ και την πολυτέλεια.

    Το Andromeda Boutique Hotel στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτήριο στο κέντρο της Καστοριάς και προσφέρει 10 εξαιρετικά, καλαίσθητα δωμάτια.

    Στις νότιες όχθες της λίμνης, δίπλα στην παλιά πόλη, ο Ξενώνας Κωνσταντίνος Μπάκαρης διαθέτει ζεστά και προσεγμένα δωμάτια με όμορφη θέα.

    Το Europa Hotel είναι ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης, δίπλα στην πλατεία Δαβάκη, 250 μ. από τη βόρεια πλευρά και 250 μ. από τη νότια πλευρά της λίμνης.

    Μια καλή επιλογή είναι και το ολοκαίνουργιο Kyknos De Luxe, στην περιοχή Χλόη στη βόρεια άκρη της πόλης.

    Στο Νεστόριο ξεχωρίζει το Afkos Grammos Boutique Hotel Resort, με θέα στον Αλιάκμονα και το Γράμμο. Διαθέτει εστιατόριο,κέντρο ευεξίας, γήπεδο τένις και γήπεδο μίνι γκολφ.

    Στον Απόσκεπο, ο Bυσσινόκηπος είναι ένας «μικρός ξενώνας εξοχής» με 10 όμορφα δωμάτια για μια αξέχαστη διαμονή με θέα στη λίμνη.

     

    ΦΑΓΗΤΟ

    Η Γράδα είναι το καλό, gourmet εστιατόριο της Καστοριάς, πάνω στην όχθη της λίμνης. Κλασική αξία για παραδοσιακή τοπική κουζίνα το εστιατόριο Ντολτσό. Νόστιμη ελληνική κουζίνα θα γευτείτε στην Παλιά Πόλη και στο Στέκι της Παρέας. Για καλό και οικονομικό φαγητό με ζωντανή μουσική πιάστε τραπέζι στο Τσιπουράδικο του Θωμά. Φημισμένο είναι το εστιατόριο θαλασσινών Γαϊτάνης, στο Δισπηλιό. Δοκιμάστε την ψαρόσουπα, το λεμονάτο ψάρι και τις μακαρονάδες θαλασσινών.

    Καστοριά: Αστείρευτη ομορφιά
    Καστοριά: Αστείρευτη ομορφιά
    Καστοριά: Αστείρευτη ομορφιά
    Καστοριά: Αστείρευτη ομορφιά
    Καστοριά: Αστείρευτη ομορφιά
    Καστοριά: Αστείρευτη ομορφιά
    Καστοριά: Αστείρευτη ομορφιά
    Καστοριά: Αστείρευτη ομορφιά
    Καστοριά: Αστείρευτη ομορφιά

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider