Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Καβάλα
    Sat 14.3°C
    Clouds

    Καβάλα: 5 λόγοι για να ταξιδέψετε στη «γαλάζια πολιτεία» της Μακεδονίας

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Καβάλα: 5 λόγοι για να ταξιδέψετε στη «γαλάζια πολιτεία» της Μακεδονίας

    Ταξιδεύουμε στη «γαλάζια πόλη» της ανατολικής Μακεδονίας και ανακαλύπτουμε τα καλύτερά της: την παλιά πόλη, τις παραλίες, τις γεύσεις και όλα όσα κάνουν την Καβάλα έναν προορισμό ιδανικό για διακοπές χειμώνα - καλοκαίρι

    Χτισμένη αμφιθεατρικά δίπλα στη θάλασσα, η Καβάλα είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας και ο επισκέπτης έχει πολλά να δει, να κάνει να δοκιμάσει, όποια εποχή κι αν επιλέξει να την επισκεφθεί. Μια πόλη στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, με μακραίωνη ιστορία. Μια πόλη που έχει αμέτρητες ιστορίες να σας διηγηθεί.

    Σε απόσταση 153 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, η γραφική πόλη της Μακεδονίας συνδυάζει Ιστορία και σύγχρονη ζωή, γευστικές απολαύσεις, αρχαιολογικές περιηγήσεις και συναρπαστικές κοντινές εκδρομές σε νησιά, γραφικά χωριά και βουνά. Υπέροχες αμμώδεις παραλίες δίπλα στην πόλη της Καβάλας σάς περιμένουν από νωρίς το καλοκαίρι ως το φθινόπωρο, ενώ η Παλιά Πόλη κρύβει θησαυρούς και σας προκαλεί να τους ανακαλύψετε.

    Διαβάστε ακόμη

    Η υπέροχη Παλιά Πόλη της Καβάλας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ένας περίπατος στην Παλιά Πόλη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Παναγίας είναι σαν μια βόλτα στην ιστορία 2. 500 ετών της Καβάλας. Ήσυχα καλντερίμια και πολύχρωμα αρχοντικά με ξύλινα μπαλκόνια και αυλές γεμάτες λουλούδια σε ταξιδεύουν σε μιαν άλλη εποχή. Θησαυροί χρόνων αποκαλύπτονται σε κάθε βήμα. Ξεκινώντας από την πλατεία Καραολή, μπορείτε να ανεβείτε την οδό Θεοδώρου Πουλίδου και να δείτε το Ιμαρέτ – ένα υπέροχο μνημείο, κλασικό δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Χτισμένο στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Μεχμέτ Αλή (ιδρυτή της τελευταίας Αιγυπτιακής Δυναστείας), έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί σαν ξενοδοχείο. Καθώς κατευθύνεστε προς το άκρο της Χερσονήσου της Παναγίας, θα βρείτε την πλατεία Μωχάμετ Άλη, όπου βρίσκεται το «κονάκι» του Μωχάμετ Άλη και το άγαλμά του, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Κωνσταντίνο Δημητριάδη. Στο άκρο της χερσονήσου της Παλιάς Πόλης, μπορείτε να περπατήσετε ως τον Φάρο με την πανοραμική θέα της θάλασσας που – αν ο καιρός το επιτρέπει – φτάνει μέχρι τη Θάσο.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην κορυφή της Παλιάς Πόλης στέκεται επιβλητικό το Φρούριο της Καβάλας, ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της πόλης, που έχει διοικηθεί κατά καιρούς από Λομβαρδούς, Φράγκους, Βυζαντινούς και Οθωμανούς. Από εκεί θα απολαύσετε μια μοναδική θέα προς το Βόρειο Αιγαίο. Ολοκληρώστε τη βόλτα σας στις εντυπωσιακές Καμάρες, το παλιό Υδραγωγείο, σήμα κατατεθέν της πόλης και έργο των αρχών του 16ου αιώνα.

    Οι γαλαζοπράσινες παραλίες μια ανάσα από την πόλη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην Καβάλα θα βρείτε υπέροχες οργανωμένες παραλίες σε απόσταση 5-6 χλμ. από την πόλη, όπως τον Μπάτη, το Περιγιάλι, τη Ραψάνη, την Τόσκα, την Καλαμίτσα κ.ά. Επισκεφθείτε επίσης τη Νέα Πέραμο, μια πολυσύχναστη αμμώδη παραλία με μεγάλη ποικιλία σε ταβέρνες, καφέ και ξενοδοχεία. Σε κοντινή απόσταση, οι παραδεισένιοι Αμμόλοφοι θα σας δώσουν την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε κάποιο εξωτικό νησί. Τρεις μαγευτικοί κολπίσκοι, με ψιλή άμμο και γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά, αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς ντόπιους και ξένους επισκέπτες που αναζητούν χαλάρωση σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Στην αντίθετη κατεύθυνση, 45 λεπτά ανατολικά από την Καβάλα βρίσκεται η Αμμόγλωσσα Κεραμωτής, κοντά στο σημείο απ’ όπου αναχωρούν τα καραβάκια για τη Θάσο. Με εντυπωσιακό σχήμα που θυμίζει γλώσσα, η χρυσαφένια αμμουδιά στην Κεραμωτή αποτελεί μία από τις πιο ιδιαίτερες παραλίες του νομού. Η αμμουδιά συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες το καλοκαίρι χάρη στα σχετικά ρηχά και ήρεμα νερά της και είναι ιδανική για οικογένειες.


    Το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Για ένα μεγαλύτερο ταξίδι στο χρόνο, κατευθυνθείτε βόρεια, 25 λεπτά από την Καβάλα, στους Αρχαίους Φιλίππους, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η πόλη των Φιλίππων ιδρύθηκε το 360 π. Χ. ως αποικία των Θασίων και κατείχε στρατηγική θέση. Το 356 π. Χ. ο Φίλιππος Β΄ κατέλαβε την πόλη, ολοκλήρωσε την οχύρωσή της και την μετονόμασε σε Φιλίππους. Η πόλη εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες της Μακεδονίας. Αναμφισβήτητα, το πιο εντυπωσιακό κτίσμα της εποχής αυτής, παρά τις αλλαγές που υπέστη ανά τους αιώνες, είναι το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, το οποίο κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί παραστάσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων.

    Ταξίδια γεύσης

    Ένα από τα αυθεντικά πολιτιστικά στοιχεία της Καβάλας της είναι η γαστρονομία της, ένα πολύχρωμο μωσαϊκό γεύσεων που συνδυάζει τη διαφορετική γαστρονομική κουλτούρα των λαών που πέρασαν από αυτό τον τόπο, σε γευστικά παντρέματα της Ανατολής με τη Δύση. Οι μακεδονίτικες συνταγές με τις επιρροές από την κουζίνα των προσφύγων από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Καππαδοκία, θα σας ενθουσιάσουν. Τα ψάρια και τα θαλασσινά, άφθονα και ολόφρεσκα, έχουν την τιμητική τους. Στα εστιατόρια και τις ταβέρνες της πόλης θα δοκιμάσετε φοβερά αλίπαστα, πικάντικα πιλάφια με θαλασσινά, αλλά και εδέσματα με καβουρμά. Από τα γλυκά, ιδιαίτερη φήμη έχουν οι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης με ολόκληρο αμύγδαλο. 

    travelgo.gr
    Η ταβέρνα ουζερί Μπαλαούρο στην περιοχή Σφαγεία (πηγή: www.balaouro.gr)

    Το Μπαλαούρο, ο Σάββας, το Ψαράκι και η Κυρα Βαγγελιώ είναι μερικές από τα καλύτερες ταβέρνες για φρέσκο ψάρι, θαλασσινά και νόστιμους μεζέδες. Το bar-restaurant Τσαλαπετεινός σερβίρει σύγχρονη ελληνική και διεθνή κουζίνα και είναι ανοιχτό από νωρίς για πρωινό έως αργά για ποτό.

    Απόδραση στο Παγγαίο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Παραδοσιακοί οικισμοί, τρεχούμενα νερά, βυζαντινά μοναστήρια, μύθοι, ιστορία, ομορφιά… Σε απόσταση 17 χλμ. από την Καβάλα και 130 χλμ. από Θεσσαλονίκη, ο Δήμος Παγγαίου και τα ορεινά χωριά του αποτελούν έναν γοητευτικό προορισμό για όσους αγαπούν τη φύση, την παράδοση και την περιπέτεια. Ανακαλύψτε τη Μουσθένη με τα τοξωτά γεφύρια και τα λιθόκτιστα παραδοσιακά σπίτια, τη Μεσορόπη με τα επιβλητικά αρχοντικά του 19ου αιώνα και τα εντυπωσιακά καπνομάγαζα, το Παλαιοχώρι με το Βρανόκαστρο και το καστανόδασος, τα τεράστια πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά, αλλά και τον ιστορικό παραδοσιακό οικισμό της Ελευθερούπολης με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που θυμίζει μεγάλα μακεδονικά αστικά κέντρα. Αξίζει η πεζοπορία στο πανέμορφο μονοπάτι της Μεσορόπης, που οδηγεί σε μικρούς καταρράκτες και λίμνες, αλλά και μια επίσκεψη στην ιστορική Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας. Οι οινόφιλοι θα ενθουσιαστούν με τα οινοποιεία της περιοχής που παράγουν τον γνωστό «Βίβλινο οίνο», που αναφέρεται στον Ησίοδο ως κρασί εξαιρετικής ποιότητας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider