Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Θάσου
    Thu 17.3°C
    Clouds

    Θάσος: 5 λόγοι για να την επιλέξετε για τις διακοπές σας

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Θάσος: 5 λόγοι για να την επιλέξετε για τις διακοπές σας

    Οι βουτιές στις ωραιότερες παραλίες, οι βόλτες στα ορεινά και παραθαλάσσια χωριά, το κολύμπι στο «δάκρυ της Αφροδίτης» και όλα όσα θα κάνουν αξέχαστες τις διακοπές σας στη Θάσο

    Τι είναι αυτό που κάνει τη Θάσο μοναδική; Είναι οι θαυμάσιες γαλαζοπράσινες παραλίες που σε κάνουν να νομίζεις ότι βρέθηκες σε κάποιο εξωτικό νησί; Είναι τα πευκόφυτα δάση που αγγίζουν τα σμαραγδένια νερά; Είναι τα βυθισμένα στο πράσινο ορεινά χωριά με την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική; Ή τα διάσπαρτα αρχαία μνημεία που σε ταξιδεύουν στην Ιστορία; Είναι όλα αυτά μαζί και άλλα πολλά που κάνουν αυτό το νησί έναν υπέροχο προορισμό για διακοπές σε απόσταση αναπνοής από την Καβάλα.

    Την έχουν αποκαλέσει «σμαραγδένιο νησί», «πράσινο νησί», «σμαράγδι του Αιγαίου», αλλά καμία περιγραφή δεν είναι αρκετή για να αποτυπώσει την απαράμιλλη ομορφιά της Θάσου. Έχουμε 5 καλούς λόγους για να σας πείσουμε να επισκεφθείτε το βορειότερο νησί του Αιγαίου.

    Διαβάστε ακόμη

     
    Λιμένας: Εκεί που χτυπάει η καρδιά του νησιού

    travelgo.gr
    Ο Λιμένας αποτελεί ιδανική βάση για να ανακαλύψετε τη Θάσο (Πηγή: Shutterstock)

    Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νησιού είναι ο Λιμένας, όπου θα φτάσετε με φέριμποτ από την Κεραμωτή. Τα σπιτάκια του φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, το ίδιο και τα πεύκα. Ακόμη και η μικρή παραλία εδώ είναι πεντακάθαρη. Ο Λιμένας αποτελεί ιδανική βάση για να ανακαλύψει κανείς το νησί, καθώς διαθέτει τις καλύτερες επιλογές για φαγητό και διασκέδαση. Η μακραίωνη ιστορία της Θάσου έχει αφήσει αξιόλογα σημάδια στην ευρύτερη περιοχή του Λιμένα. Ακολουθώντας τις ταμπέλες από το παλιό λιμάνι θα οδηγηθείτε στο λόφο πάνω από τον Λιμένα, στην αρχαία πόλη της Θάσου. Επισκεφθείτε το αρχαίο θέατρο του 5ου αι. π.Χ.  αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο που φιλοξενεί αξιόλογα εκθέματα.

    Εξερευνήστε τα υπέροχα χωριά της Θάσου

    travelgo.gr
    Τα Λιμενάρια (Πηγή: Shutterstock)


    Τα Λιμενάρια είναι το δεύτερο μεγάλο παραθαλάσσιο χωριό του νησιού με ένα όμορφο προστατευμένο λιμανάκι και πολλές επιλογές για διαμονή και φαγητό. Σήμα κατατεθέν του είναι το Παλατάκι, ένα εντυπωσιακό κτήριο που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου πάνω από το λιμάνι. Σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Arigoni, χτίστηκε το 1903 και εγκαταλείφθηκε το 1963. Λειτούργησε ως κατοικία, στέγασε τα γραφεία της γερμανικής εταιρίας Speidel που εκμεταλλευόταν τα Μεταλλεία των Λιμεναρίων και γνώρισε ένδοξες εποχές.

    travelgo.gr
    Η Σκάλα Μαριών (Πηγή: Shutterstock)

    Ο Ποτός είναι ένα δημοφιλές παραθαλάσσιο χωριό που φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή του, στη νότια πλευρά του νησιού, 2 χλμ. από τα Λιμενάρια. Μπροστά στο χωριό εκτείνεται η οργανωμένη παραλία του Ποτού η οποία επεκτείνεται έως την παραλία του Αγίου Αντωνίου. Από τις παραλίες αυτές μπορείτε να θαυμάσετε ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα. Αξίζει επίσης να κάνετε μια στάση στην αμφιθεατρικά χτισμένη Σκάλα Μαριών, όπου υπάρχουν πολλές ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι. Άλλος ένας δημοφιλής προορισμός στο νησί είναι η Σκάλα Ποταμιάς, το λιμάνι του χωριού Ποταμιά, με την παραλία Χρυσή Ακτή που είναι ιδανική για οικογένειες.

    travelgo.gr
    Το ορεινό χωριό Παναγία (Πηγή: Shutterstock)

    Η Θάσος όμως έχει και υπέροχα ορεινά χωριά, πνιγμένα στο πράσινο, που θα σας κάνουν να ξεχάσετε πως βρίσκεστε σε νησί. Ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο που ξεκινά από τον Πρίνο, θα φτάσετε στο Καζαβίτι, το παλαιότερο χωριό του νησιού. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο χωριά, το Μικρό και το Μεγάλο Καζαβίτι, που απέχουν μεταξύ τους 500 μ. Εκεί θα βρείτε πέτρινα αρχοντικά με ξύλινους εξώστες, καφενεδάκια και ταβέρνες με τοπικές λιχουδιές.

    travelgo.gr
    Παραδοσιακά σπίτια στον Θεολόγο (Πηγή: Shutterstock)

    Η Παναγία διακρίνεται για τα μεγάλα πλατάνια στην πλατεία, τα πολλά τρεχούμενα νερά και τα γραφικά καφενεία της. Σημαντική είναι η εκκλησία της Παναγίας, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ζωή του χωριού. Τέλος, αξίζει να δείτε τον Θεολόγο, που είναι χτισμένος αμφιθεατρικά. Τα παραδοσιακά σπίτια του είναι χτισμένα παράλληλα προς την κλίση του εδάφους και έχουν σχήμα ορθογώνιο ή τετράγωνο. Χαρακτηριστικό τους η πελεκητή πέτρα στην σκεπή. Αξίζει μια επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό του Χατζηγιώργη. Άφθονα καθαρά νερά και πυκνή βλάστηση συμπληρώνουν την όμορφη εικόνα του οικισμού.

    Ανακαλύψτε τον «Παράδεισο» και άλλες μαγευτικές παραλίες

    travelgo.gr
    Η παραλία Παράδεισος (Πηγή: Shutterstock)

    Στη Θάσο υπάρχουν άπειροι όρμοι και παραλίες για όλα τα γούστα, μικροσκοπικές ή οργανωμένες, όλες τους πανέμορφες και με κρυστάλλινα νερά. Ο συνδυασμός του γαλαζοπράσινου της θάλασσας, της χρυσής άμμου και του πράσινου της φύσης γύρω θα σας γοητεύσει. Κολυμπήσετε στα σμαραγδένια νερά της Αλυκής, στον Μακρύαμμο, στην Ψιλή Άμμο, στη Χρυσή Αμμουδιά (η μεγαλύτερη παραλία της Θάσου, βραβευμένη με μπλε σημαία), αλλά στην παραλία (όνομα και πράγμα) Παράδεισος.

    travelgo.gr
    Η παραλία Σαλιάρα (Πηγή: Shutterstock)

    Όλοι θέλουν να βουτήξουν στη Σαλιάρα, μια εντυπωσιακή παραλία στο βόρειο άκρο του νησιού. Αποκαλείται και Marble Beach, επειδή ακριβώς από πάνω της βρίσκεται ένα εργοστάσιο μαρμάρων. Εδώ το εκτυφλωτικό άσπρο συναντά τις αμέτρητες αποχρώσεις του γαλάζιου.

    Γκιόλα: Βουτιές στην ομορφότερη φυσική πισίνα της Ελλάδας

    travelgo.gr
    Βουτιές από τα βράχια στην Γκιόλα (Πηγή: Shutterstock)

    Αξέχαστη εμπειρία και το κολύμπι στην Γκιόλα (γνωστή και ως το «Δάκρυ της Αφροδίτης»), μια μαγευτική φυσική πισίνα, σχηματισμένη ανάμεσα στα βράχια, στην περιοχή Αστρίς, στα νοτιοανατολικά του νησιού. Η Γκιόλα είναι ίσως το πλέον φωτογραφημένο σημείο της Θάσου τα τελευταία χρόνια. Μόλις λίγα εκατοστά τη χωρίζουν από τη θάλασσα, με τα γαλαζοπράσινα νερά της (βάθους 3 μέτρων) να ανανεώνονται από τα κύματα. Όσοι επισκέπτονται την Γκιόλα κάνουν ηλιοθεραπεία στα πλατιά βράχια και γεμίζουν το Instagram με φωτογραφίες από το υπέροχο θέαμα, ενώ οι πιο τολμηροί βουτάνε από τον φυσικό βατήρα ύψους 8 μέτρων στο βάθος.


    Ένα ταξίδι στην Ιστορία

    travelgo.gr
    Το Αρχαίο Θέατρο Θάσου (Πηγή: Shutterstock)

    Η ιστορία και ο πολιτισμός αυτού του νησιού είναι ανεξάντλητα. Τα πιο σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που επιβάλλεται να επισκεφτείτε είναι η Αρχαία αγορά, το Αρχαίο θέατρο, η Ακρόπολη, τα ερείπια από τα τείχη και τις πύλες της αρχαίας πόλης στο Λιμένα, και τον αρχαίο ναό, το ιερό και το λατομείο στην Αλυκή. Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναρίθμητες εκκλησίες και τα μοναστήρια. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Ποτό, που είναι κρεμασμένο κυριολεκτικά πάνω από τη θάλασσα.

    Διαβάστε ακόμη

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider