Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Νομός Λασιθίου
    Thu 19.1°C
    Clear

    Κουφονήσι Λασιθίου: Το εξωτικό νησάκι της Κρήτης με τις θαυμάσιες παραλίες

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Κουφονήσι Λασιθίου: Το εξωτικό νησάκι της Κρήτης με τις θαυμάσιες παραλίες

    Το Κουφονήσι Λασιθίου είναι ένας ανέγγιχτος παράδεισος στη νοτιοανατολική εσχατιά της Κρήτης. Σε αυτό το μικροσκοπικό νησάκι οι επισκέπτες απολαμβάνουν την ηρεμία, τα πεντακάθαρα νερά και την ομορφιά του εξωτικού τοπίου

    Η Κρήτη είναι γεμάτη εκπλήξεις και εξωτικές γωνιές που δύσκολα συναντάς αλλού. Αν σας αρέσει να δραπετεύετε σε μικρούς και ανέγγιχτους παραδείσους στις διακοπές σας, τότε αξίζει να ανακαλύψετε το Κουφονήσι Λασιθίου, ένα μαγευτικό νησάκι στην αγκαλιά του Λιβυκού πελάγους. Δεν έχει μόνιμους κάτοικους, αλλά το καλοκαίρι γεμίζει από επισκέπτες που φτάνουν εκεί με καραβάκι από το Μακρύ Γιαλό Λασιθίου για να βουτήξουν στις εξωτικές παραλίες του.

    travelgo.gr
    Το εξωτικό Κουφονήσι απέχει 10 μίλια από το Μακρύ Γιαλό Λασιθίου (Πηγή: Shutterstock)

    Γνωστό επίσης ως Λεύκη, το Κουφονήσι είναι το μεγαλύτερο νησί ενός συμπλέγματος που περιλαμβάνει επίσης τα ακατοίκητα νησάκια Μακρουλό, Στρογγυλό, Τράχηλα και Μάρμαρα. Στο νησί υπάρχουν θαυμάσιες αμμουδερές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, ενώ προς το εσωτερικό του το τοπίο θυμίζει αφρικανική έρημο. Ολόκληρο το νησί έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.

    Διαβάστε ακόμη

    Οι εξωτικές παραλίες στο Κουφονήσι Λασιθίου

    travelgo.gr
    Το Κουφονήσι διαθέτει περίπου 36 πανέμορφες παραλίες (Πηγή: Shutterstock)

    Τα τιρκουάζ νερά και οι αναρίθμητες παραλίες στο Κουφονήσι υπόσχονται το τέλειο μπάνιο. Το Πηγάδι, στα βόρεια, είναι η κοντινότερη παραλία από όπου θα σας αφήσει το σκάφος. Κοντά στην παραλία Πηγάδι βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, καθώς κι ένα πηγάδι, από το οποίο πήρε το όνομά της η παραλία. Ανατολικά βρίσκεται η πανέμορφη Ανεμερτιά, ενώ πηγαίνοντας νοτιοδυτικά θα συναντήσετε τις αμμώδεις παραλίες Χιλιαδέρφια και Προσφορά, τη μεγαλύτερη παραλία του νησιού.

    Η «Δήλος του Λιβυκού»

    travelgo.gr
    Το νησί είναι ακατοίκητο και έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 (Πηγή: Shutterstock)

    Πέρα από τις πανέμορφες παραλίες του, το Κουφονήσι είναι γνωστό και για τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν εκεί και τα οποία του χάρισαν τον τίτλο «Δήλος του Λιβυκού». Το νησί γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη κατά τους μινωικούς και ελληνορωμαϊκούς χρόνους καθώς αποτέλεσε κέντρο εξαγωγής πορφύρας. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως μία έπαυλη που διέθετε οκτώ δωμάτια και ειδικό χώρο επεξεργασίας της πορφύρας. Λίγο πιο πέρα βρέθηκε ένα λίθινο θέατρο, το οποίο υπολογίζεται ότι χωρούσε 1.000 άτομα, μεγάλο κομμάτι του οποίου έχει καταστραφεί. Βρέθηκαν επίσης δημόσια λουτρά ρωμαϊκής κατασκευής.

    travelgo.gr
    Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την ομορφιά των λευκών πετρωμάτων δίπλα στα γαλαζοπράσινα νερά (Πηγή: Shutterstock)

    Πώς θα πάτε

    Οι εκδρομές για το Κουφονήσι ξεκινούν νωρίς το πρωί από το Μακρύ Γιαλό (καιρού επιτρέποντος) και τα καραβάκια επιστρέφουν αργά το απόγευμα. Φροντίστε να πάρετε μαζί σας νερό, καπέλο, αντηλιακό και ό,τι άλλο χρειάζεστε για να περάσετε μια μέρα στην παραλία.

    Διαβάστε ακόμη

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider