Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Σίκινος
    Fri 15.3°C
    Rain

    7 μικρά νησιά – διαμάντια του Αιγαίου για διακοπές μακριά από τα πάντα

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    7 μικρά νησιά – διαμάντια του Αιγαίου για διακοπές μακριά από τα πάντα

    Στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά αληθινά «διαμάντια» για όσους αναζητούν την ηρεμία και την απόλυτη χαλάρωση στις διακοπές τους. Δεν έχετε παρά να τα ανακαλύψετε και να περάσετε αξέχαστες καλοκαιρινές στιγμές

    Πλάι στα διάσημα και πολυφωτογραφημένα νησιά του, το Αιγαίο έχει «κρυφά διαμαντάκια» με φανταστικές παραλίες και μια ησυχία ονειρική. Μπορεί να μην κάνουν θραύση στο Instagram, όμως αυτά τα μικρά και άγνωστα σε πολλούς νησάκια διαθέτουν πανέμορφα τοπία και υπόσχονται απολαυστικές διακοπές μακριά από όλους και από όλα.

    Αν στο πλάνο των διακοπών σας γράφει ήσυχες βουτιές σε παρθένες παραλίες, ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα, ήσυχα βράδια και απόλυτη χαλάρωση μακριά από πολυκοσμία και φασαρία, τότε αξίζει να γνωρίσετε αυτά τα επτά νησιά του Αιγαίου τα οποία υπόσχονται αξέχαστες εμπειρίες σε όσους αναζητούν το αυθεντικό και το ξεχωριστό. Άλλωστε η μαγεία των καλοκαιρινών διακοπών είναι να ανακαλύπτεις νέους μικρούς παραδείσους.

    Διαβάστε ακόμη:

    7 μικρά νησιά του Αιγαίου που αξίζει να ανακαλύψετε

    Σίκινος, Κυκλάδες

    travelgo.gr
    Η κεντρική πλατεία του Κάστρου στη Σίκινο (Πηγή: Shutterstock)

    Ανάμεσα σε Φολέγανδρο και Ίο, η Σίκινος καλοσωρίζει τους επισκέπτες έχοντας για όπλο την αυθεντικότητα της. Το νησί έχει τρεις οικισμούς, την Αλοπρόνοια, το Χωριό και το Κάστρο, όλοι γραφικοί και με κρυμμένους θησαυρούς. Στην πρώτη, που αποτελεί το μικρό λιμάνι της Σικίνου, μπορείτε να κολυμπήσετε στη μεγαλύτερη παραλία του νησιού, το Λιβάδι, να απολαύσετε τοπικούς μεζέδες σε ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα ή να πάρετε κάποιο από τα καΐκια με τελικό προορισμό τις απομακρυσμένες παραλίες.

    • Tip: Οι παραλίες της Σικίνου βρίσκονται προφυλαγμένες μέσα σε ορμίσκους, αθέατες πίσω από βραχονησίδες. Αλοπρόνοια, Άγιος Γεώργιος και Διαλισκάρι είναι προσβάσιμες με το αυτοκίνητο, ενώ στις υπόλοιπες μπορείτε να πάτε είτε από τα μονοπάτια είτε με το καΐκι.

    Λειψοί, Δωδεκάνησα

    travelgo.gr
    Η παραλία Πλατύς Γιαλός στους Λειψούς (Πηγή: Shutterstock)

    Ένα γραφικό, ήσυχο λιμανάκι και μερικές καταπληκτικές παραλίες αρκούν για αξέχαστες διακοπές στο νησί της θεάς Καλυψούς, που προσεγγίζεται εύκολα από την Πάτμο. Στους Λειψούς οι μέρες κυλάνε ήσυχα, με βουτιές σε υπέροχα νερά και βόλτες στα μονοπάτια του νησιού. Επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγιάς του Χάρου (γιορτάζει στις 23 Αυγούστου) και περιηγηθείτε στην αρχαία ακρόπολη και στον αρχαίο οικισμό στη θέση Κουσέλιο. Οι παραλίες Λιεντού, Κάμπος, Χοχλακούρα, Πλατύς Γιαλός, Μονοδένδρι και Κατσαδιά θα σας προσφέρουν ατέλειωτες ώρες χαλάρωσης.

    • Tip: Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το περίφημο ντόπιο κρασί.

    Μαράθι, Δωδεκάνησα

    travelgo.gr
    Το Μαράθι διαθέτει έναν μόνο μικρό οικισμό (Πηγή: Shutterstock)

    Λίγοι είναι οι ήχοι που θα ακούσετε πέρα από το κελάηδισμα των πουλιών και τα κουδούνια των κατσικιών σε αυτό το μικρό νησί των Δωδεκανήσων, στα ανατολικά της Πάτμου, που ανήκει στο σύμπλεγμα των Αρκιών. Εδώ δεν υπάρχουν ούτε δρόμοι, ούτε αυτοκίνητα, παρά μόνο μία υπέροχη παραλία. Αν και εξαιρετικά μικρό, με έκταση μόλις 355 στρέμματα, το Μαράθι είναι κατοικημένο (5 κάτοικοι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή) και διαθέτει έναν μικρό οικισμό.

    • Tip: Στο Μαράθι λειτουργούν δύο ταβέρνες και κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια. Θα φτάσετε με καραβάκι από την Πάτμο.

    Ψέριμος, Δωδεκάνησα

    travelgo.gr
    Οι παρθένες παραλίες στην Ψέριμο υπόσχονται πραγματική χαλάρωση (Πηγή: Shutterstock)

    Ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Κω, η μικροσκοπική Ψέριμος των 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι ιδανικός προορισμός για μια μονοήμερη εκδρομή από τα γύρω νησιά ή για ήρεμες διακοπές. Οι καλοκαιρινοί επισκέπτες έρχονται για να χαρούν τις παρθένες παραλίες του νησιού και ένα τοπίο που πραγματικά σε γαληνεύει. Τα Αυλάκια είναι το μοναδικό χωριό και το λιμάνι του νησιού. Εκεί θα απολαύσετε το μπάνιο σας σε με μια πολύ ωραία, πεντακάθαρη παραλία με ρηχά νερά. Στην Ψέριμο δεν υπάρχουν δρόμοι και δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα.

    • Tip: Αν ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί έξω από τον κεντρικό οικισμό, θα βρείτε τις υπόλοιπες παραλίες του νησιού, μετά από 10 λεπτά έως και μία ώρα περπάτημα.

    Χάλκη, Δωδεκάνησα

    travelgo.gr
    Το λιμάνι της Χάλκης με τα πολύχρωμα αρχοντικά μοιάζει με ζωγραφιά (Πηγή: Shutterstock)

    Σε μικρή απόσταση δυτικά της Ρόδου, η Χάλκη είναι ένα μικρό νησί που κρύβει αληθινούς θησαυρούς. Το κουκλίστικο λιμάνι, το Νημποριό, με τα πολύχρωμα αρχοντικά σαν ζωγραφιά, το Χωριό- η έρημη σήμερα παλιά πρωτεύουσα- με το Φρούριο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη και την απίστευτη θέα στο Καρπάθιο πέλαγος, αλλά και οι πανέμορφες παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά υπόσχονται ήρεμες διακοπές που θα σας μείνουν αξέχαστες. Σε κάποιες παραλίες του νησιού μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια, ενώ στις υπόλοιπες θα πάτε με καΐκι.

    • Tip: Ο Πόνταμος είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη (και η μόνη αμμώδης) παραλία του νησιού, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε επίσης τα Φτενάγια, τα Κάνια, το Γιάλι και την παραλία Αρέτα.

    Άη Στράτης, Βόρειο Αιγαίο

    travelgo.gr
    Το γραφικό λιμάνι στον Άη Στράτη (Πηγή: Shutterstock)

    Μακριά από τα φασαριόζικα νησιά και τις ορδές των τουριστών, ο Άγιος Ευστράτιος ή Άη Στράτης, ένα μικρό, ακριτικό νησί που μοιάζει να αιωρείται κάπου ανάμεσα στη Λέσβο, τη Σκύρο, τη Λήμνο και τις Σποράδες, θα σας γαληνέψει με την ατμόσφαιρά του και θα σας συνεπάρει με τις γραφικές γωνιές του. Γνωστό ως τόπος εξορίας, αποτελεί σήμερα έναν μικρό παράδεισο για όσους αναζητούν ήρεμες φυσιολατρικές διακοπές. Τα πάντα εδώ είναι συγκεντρωμένα στον ένα και μοναδικό οικισμό του, στο λιμάνι. Στον Άγιο Ευστράτιο θα απολαύσετε το μπάνιο σας σε κρυστάλλινα νερά στο Παχύ, στον Άγιο Δημήτριο, την Τρυπητή, το Φτελιό και το Λυδαριό.

    • Tip: Αξίζει να νοικιάσετε βάρκα για να επισκεφτείτε και την παραλία Καραβοτσάκισμα με το πολύχρωμο βοτσαλάκι και τον εντυπωσιακό βράχο.


    Φούρνοι Κορσέων, Βόρειο Αιγαίο

    travelgo.gr
    Οι Φούρνοι Κορσεών είναι ένας παράδεισος στην άκρη της Ελλάδας (Πηγή: Shutterstock)

    Φούρνοι, Θύμαινα κι ένα μικρό σύμπλεγμα μικρών ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων μεταξύ Σάμου και Ικαρίας, με κρυστάλλινα νερά και δαντελωτές παραλίες, είναι τα νησιά που αποτελούν τους Φούρνους Κορσεών. Η πρώτη εικόνα που έχει ο επισκέπτης, κατεβαίνοντας από το πλοίο στους Φούρνους και αντικρίζοντας τη Χώρα, είναι το λευκό και το μπλε που αναμειγνύονται με το πράσινο των δέντρων. Κάντε μια βόλτα στα γραφικά στενά για να απολαύσετε την ηρεμία, να πιείτε τον καφέ σας στα παραδοσιακά καφενεία και να δοκιμάσετε φρέσκα θαλασσινά. Η δαντελωτή ακτογραμμή του νησιού δημιουργεί πολλές και μαγευτικές παραλίες. Εύκολα προσβάσιμες και με τα πόδια είναι η Ψιλή Άμμος (δίπλα στη Χώρα) και το Καμπί. Με αυτοκίνητο ή καΐκι μπορείτε να πάτε μέχρι τον Άγιο Ιωάννη, ενώ με καΐκι επίσης θα επισκεφθείτε και την παραλία του Πετροκοπιού.

    • Tip: Απέναντι από τους Φούρνους, βρίσκεται η Θύμαινα, ένα μικρό νησάκι με λιγοστούς κατοίκους. Αξίζει να το επισκεφθείτε με καΐκι, καθώς και εκείνο κρύβει αρκετούς κολπίσκους για αξέχαστες βουτιές.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider