Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 16.2°C
    Clear

    Άνω Πεδινά: Μια πραγματική έκπληξη στο Ζαγόρι

    ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Άνω Πεδινά: Μια πραγματική έκπληξη στο Ζαγόρι

    Από τα πιο γραφικά χωριά του Ζαγορίου, τα Άνω Πεδινά αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να περάσουν στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας δίπλα στη φύση

    Μια εξόρμηση στα Ζαγοροχώρια είναι ό,τι πρέπει για να δραπετεύσεις για λίγο από την καθημερινότητα, να εισπνεύσεις καθαρό αέρα και να χαλαρώσεις μέσα σε ένα υπέροχο σκηνικό από φύση και πέτρα. Στο Ζαγόρι θα συναντήσετε πολλά όμορφα χωριά. Τα Άνω Πεδινά είναι ένα από αυτά και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα χωριό-έκπληξη. Με ένα μικρό οροπέδιο στα πόδια του, καλοδιατηρημένα πέτρινα σπίτια, νοικοκυρεμένα καλντερίμια και ποιοτικούς ξενώνες, αυτό το γραφικό και γαλήνιο χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν μια καλή βάση για να εξερευνήσουν την περιοχή.

    Απόδραση στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τα Άνω Πεδινά είναι χτισμένα σε υψόμετρο 960 μέτρων πάνω από ένα μικρό οροπέδιο, στις νότιες πλαγιές της Τύμφης και σε απόσταση 35 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων. Το χωριό είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς διατηρεί τη χαρακτηριστική ζαγορίτικη αρχιτεκτονική. Παντού βλέπεις καλοδιατηρημένα σπίτια και αρχοντικά, εναρμονισμένα πλήρως με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον. Στα Άνω Πεδινά θα βρείτε ωραίους ξενώνες και την πολύ καλή ταβέρνα Σωτηρία Τσιγαρά.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τα Άνω Πεδινά (Άνω Σουδενά, η παλαιότερη ονομασία του χωριού) γνώρισαν περίοδο ακμής στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Από το χωριό κατάγονταν, μεταξύ άλλων, ο Νεόφυτος Δούκας, ένας από τους γνωστότερους δασκάλους του Γένους και από τις πιο σημαντικές μορφές του νεοελληνικού διαφωτισμού, αλλά και ο ιατροφιλόσοφος και συγγραφέας Ιωάννης Λαμπρίδης.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σημαντικό αξιοθέατο των Άνω Πεδινών είναι η Μονή Ευαγγελίστριας, στην είσοδο του χωριού. Το καθολικό της, που είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, χτίστηκε το 1793. Η μονή έχει φρουριακή όψη, με ψηλά τείχη στη βορειανατολική πλευρά και κελιά στη νοτιοδυτική, ενώ αξιοσημείωτη είναι η απεικόνιση αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και ιστορικών σε μικρό εσωτερικό τρούλο. Άλλα μνημεία του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (1793) και το παλιό σχολείο όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη του Νεόφυτου Δούκα με σπάνια συγγράμματα. Στα Άνω Πεδινά λειτουργούσε, από το 1933, η «Λαμπριάδειος Οικοκυρική Σχολή» όπου γίνονταν μαθήματα υφαντικής μέχρι το 2006, οπότε και έκλεισε, λόγω έλλειψης μαθητριών.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η τοποθεσία των Άνω Πεδινών είναι ιδανική για να γνωρίσετε την περιοχή, να διασχίσετε το μεγαλειώδες φαράγγι του Βίκου και να κάνετε ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα και στα Κάτω Πεδινά, καθώς και στον γειτονικό οικισμό του Ελαφότοπου, ενώ σε κοντινή θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα χωριά (Βίτσα, Μονοδένδρι, Αρίστη, Πάπιγκο κ.ά.), παλιές εκκλησίες και πέτρινα γεφύρια.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Διαμονή

    • Χτισμένος στο ψηλότερο σημείο του χωριού, σε υψόμετρο 1.100 μ., ο Ξενώνας Γιωράλδη αποτελείται από τέσσερα πέτρινα κτήρια του 18ου αιώνα που παντρεύουν με μοναδικό τρόπο το παλιό με το σύγχρονο.
    • Το Pirrion Wellness Boutique Hotel είναι ένα ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών, απόλυτα εναρμονισμένο με το μαγευτικό τοπίο. Χαλαρώστε στο Hamam - Εudemonia και δοκιμάστε πιάτα από την ελληνική κουζίνα με μεσογειακές και διεθνείς πινελιές στο εστιατόριο «Σκαντζόχοιρος».
    • Πολύ ιδιαίτερο είναι το Amaryllis Guest House, ένα πετρόχτιστο αρχοντικό του 19ου αιώνα με 8 ρομαντικά δωμάτια, που συνδυάζει την αισθητική της γαλλικής εξοχής με τη ζαγορίσια παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
    • Το Ameliko Zagori θα σας φιλοξενήσει σε όμορφα δωμάτια με απλή διακόσμηση, χειροποίητα ξύλινα έπιπλα, άνετα κρεβάτια και τζάκι. Διαθέτει μπαρ και κήπο.
    • To Μονοπάτια Mountain Resort είναι μια γειτονιά στο κέντρο του χωριού. Καλαίσθητα δωμάτια και πέτρινα ανεξάρτητα σπιτάκια προσφέρουν άνεση και πολυτέλεια.
    • Όμορφο είναι και το Primula Country Hotel & Spa, ένα παραδοσιακό boutique hotel που στεγάζεται σε αναστηλωμένο αρχοντικό, με προσεγμένα δωμάτια, σουίτες και διώροφα πέτρινα σπίτια.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider