Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 20.9°C
    Clouds

    Πράμαντα: Ταξίδι στο όμορφο κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων

    ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Πράμαντα: Ταξίδι στο όμορφο κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων

    Χτισμένα αμφιθεατρικά στους πρόποδες της επιβλητικής κορυφής Στρογγούλας, μέσα σε ένα άγριο και επιβλητικό φυσικό τοπίο, τα Πράμαντα είναι ένα ομορφότερα χωριά των Τζουμέρκων

    Το ταξίδι στα Τζουμέρκα (Αθαμανικά Όρη), μια από τις μεγαλύτερες οροσειρές της δυτικής Ελλάδας, είναι πλούσιο σε δυνατές εικόνες. Το άγριο τοπίο, τα ποτάμια, τα φαράγγια, οι καταρράκτες και τα πετρόχτιστα χωριά με την ιδιαίτερη γοητεία, που μοιράζονται ανάμεσα στους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό για τους ταξιδιώτες που αγαπούν το βουνό και τη φύση. Δεν γίνεται να ταξιδέψετε σε αυτό τον τόπο και να μην περάσετε από τα Πράμαντα, ένα από τα ομορφότερα χωριά του. Είναι η έδρα του δήμου Βόρειων Τζουμέρκων και το πιο ζωντανό κεφαλοχώρι της περιοχής.

    Πράμαντα: Απόδραση στα Βόρεια Τζουμέρκα

    travelgo.gr
    Η κεντρική πλατεία στα Πράμαντα (πηγή: Shutterstock)

    Τα Πράμαντα είναι χτισμένα αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 840 μ. στις πλαγιές της κορυφής Στρογγούλας, μιας από τις πιο εντυπωσιακές κορυφές των ελληνικών βουνών. Το χωριό απέχει περίπου 60 χλμ. από τα Ιωάννινα και 65 χλμ. από την Άρτα. Ονομαστό μαστοροχώρι με πολλές κτηνοτροφικές οικογένειες. Στη σημερινή του θέση ο οικισμός πιθανολογείται πως αναπτύχθηκε στα μέσα του 15ου αιώνα.

    travelgo.gr
    Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (πηγή: Shutterstock)

    Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε φτάνοντας στα Πράμαντα είναι να πιείτε τον καφέ σας στην ωραία πλατεία του χωριού, κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο. Εδώ δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ενώ θα δείτε και την ιστορική βρύση του Αράπη. Μέσα από τα Πράμαντα περνούν τρία ρέματα, τα οποία χωρίζουν τον οικισμό σε πέντε συνοικίες.

    Πράμαντα Τζουμέρκα
    Πράμαντα Τζουμέρκα
    Η βρύση του Αράπη (πηγή: Shutterstock)

    Σε απόσταση 3 χλμ. από τα Πράμαντα, σε υψόμετρο 900 μ., θα συναντήσετε το φημισμένο Σπήλαιο της Ανεμότρυπας με τους χρωματιστούς σταλαγμίτες και τις τρεις λιμνούλες. Το σπήλαιο έχει τρία επίπεδα. Το υψηλότερο και παλαιότερο έχει καταρρεύσει στο παρελθόν και σώζονται κάποια τμήματά του. Το μεσαίο επίπεδο είναι αυτό που έχει αξιοποιηθεί τουριστικά. Το τρίτο επίπεδο είναι η κοίτη υπόγειου ποταμού, ο οποίος φαίνεται στο τέλος του τουριστικού μονοπατιού, λίγο πριν δημιουργήσει ένα καταρράκτη 2 μέτρων, 10 μέτρα χαμηλότερα από το μονοπάτι.

    travelgo.gr
    Σπήλαιο Ανεμότρυπα (πηγή: Shutterstock)

    Τα Πράμαντα αποτελούν ιδανικό ορμητήριο για βόλτες στην περιοχή. Αξίζει το ανέβασμα στο Ορειβατικό Καταφύγιο Πραμάντων (υψόμετρο 1.300 μ.), που βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. από το χωριό, για καφέ και φαγητό με θέα στην επιβλητική Στρογγούλα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και την ιστορική µονή της Αγίας Παρασκευής, 3 χλµ. ανατολικά του χωριού. Το μοναστήρι είναι περιτοιχισμένο σαν φρούριο και βρίσκεται πάνω σε ένα μικρό λόφο.

    travelgo.gr
    Στο Ορειβατικό Καταφύγιο Πραμάντων

    Κοντά στα Πράμαντα βρίσκονται οι Κτιστάδες, οι Μελισσουργοί με το ορειβατικό καταφύγιο σε υψόμετρο 1.023 μ., τα Άγναντα και ο Καταρράκτης με τους δύο εντυπωσιακούς δίδυμους καταρράκτες του. Με αφετηρία τα Πράμαντα μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τους Καλαρρύτες και το Συρράκο, τα δύο αντικριστά βλαχοχώρια που χωρίζονται από τη βαθιά χαράδρα του Καλαρρύτικου ποταμού, κάνοντας μια στάση και στην εντυπωσιακή Μονή της Κηπίνας, που φωλιάζει στη σχισμή ενός κάθετου βράχου.

    travelgo.gr
    Μονή Κηπίνας (πηγή: Shutterstock)

    Διαμονή & φαγητό

    • Το Οrizontes Τzoumerkon προσφέρει πολυτελή διαμονή μέσα στο καταπράσινο δάσος. Διαθέτει καφέ, εστιατόριο και κέντρο ευεξίας.
    • Χτισμένο σε μια μαγευτική τοποθεσία στους πρόποδες της Στρογγούλας, στον οικισμό Tσόπελα (2 χλμ. από τα Πράμαντα), το ξενοδοχείο Ξενείον του Γιώργου Μεράντζα διαθέτει όμορφα παραδοσιακά διαμερίσματα, καθώς και πισίνα για το καλοκαίρι.
    • Στην πλατεία των Πραμάντων, η φημισμένη χασαποταβέρνα του Μπούτζα αποτελεί αγαπημένο στέκι των κρεατοφάγων. Από το 1957 προσφέρει εξαιρετικά κρέατα κατευθείαν από το κρεοπωλείο της οικογένειας.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider