Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Μέτσοβο
    Thu 9.6°C
    Clouds

    Μέτσοβο: 10 μοναδικές εμπειρίες στην «αετοφωλιά της Πίνδου»

    ΜΕΤΣΟΒΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Μέτσοβο: 10 μοναδικές εμπειρίες στην «αετοφωλιά της Πίνδου»

    Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, οι αυθεντικές βουνίσιες γεύσεις και η μοναδική ομορφιά της ηπειρώτικης φύσης κάνουν το Μέτσοβο έναν από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας - Το TravelGo ετοίμασε έναν μικρό οδηγό με όλα όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε στη γραφική κωμόπολη της Ηπείρου

    Χτισμένο αμφιθεατρικά στις κατάφυτες πλαγιές της Πίνδου, σε υψόμετρο 1.150 μ., το Μέτσοβο είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της Ηπείρου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Το φημισμένο βλαχοχώρι σφύζει από ζωή και είναι πανέμορφο όλες τις εποχές, όμως το χειμώνα είναι πραγματικό χάρμα οφθαλμών. Ειδικά όταν χιονίζει, ο γραφικός οικισμός και το τοπίο γύρω του, θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής. Μυρωδιά καμμένου ξύλου, καθαρός βουνίσιος αέρας, εκπληκτική θέα, δάση από οξιές και έλατα και τραπέζια που γεμίζουν με παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες, λαχταριστά ψητά κρέατα, σπουδαία τυριά και τοπικά κρασιά. Ακολουθεί ένας μικρός οδηγός με όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε σε μια απόδραση στο Μέτσοβο.

    Ο οικισμός και η διάσημη πλατεία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Φτάνοντας στο Μέτσοβο θα αφήσετε το αυτοκίνητο για να περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια, να δείτε τα αρχοντικά με τα χαγιάτια και τις βαριές ξύλινες πόρτες, τις πέτρινες βρύσες και τα τοπικά μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης. Η κεντρική πλατεία του Μετσόβου είναι μία από τις διασημότερες της ορεινής Ελλάδας, με χιλιάδες επισκέπτες να φωτογραφίζονται δίπλα στο αξιοθέατο γλυπτό με τις δύο αρκούδες. Μια στάση σε κάποια ταβέρνα επιβάλλεται, για να δοκιμάσετε θεϊκές πίτες, κοντοσούβλι και κοκορέτσι.

    Αβερώφειος Κήπος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο Αβερώφειος Κήπος βρίσκεται πάνω ακριβώς από την κεντρική πλατεία του Μετσόβου και είναι μια μικρογραφία της Πίνδου. Αυτό το πανέμορφο πάρκο είναι γεμάτο με πεύκα, έλατα, οξιές και οτιδήποτε άλλο υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή. Διαθέτει παιδική χαρά, ενώ στο κέντρο του βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η βόλτα εδώ συνοδεύεται από μια απολαυστική θέα στο Εθνικό Πάρκου Πίνδου.

    Πινακοθήκη Αβέρωφ

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Πινακοθήκη Αβέρωφ είναι μουσείο νεοελληνικής τέχνης που χτίστηκε το 1985 και εγκαινιάστηκε το 1988. Στο εσωτερικό της θα δείτε έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και του 20ού αιώνα (Λύτρας, Γύζης, Βολανάκης, Παρθένης, Χατζηκυριάκος - Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Φασιανός κ.ά).

    Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου

    travelgo.gr
    Πηγή: Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου

    Στο Μέτσοβο υπάρχει και το σπουδαίο Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα. Στεγάζεται στο πλήρως ανακαινισμένο αρχοντικό της οικογένειας Τοσίτσα που χρονολογείται στον 17ο αιώνα. Εδώ θα έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε στους εσωτερικούς χώρους ενός πραγματικού μετσοβίτικου αρχοντικού και να δείτε μια σειρά αντικειμένων καθημερινής χρήσης, παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, υφαντά, κεντήματα και χρυσοκέντητες φορεσιές, όπλα, σπαθιά και άλλα εκθέματα που θα σας ταξιδέψουν στο χρόνο.

    Μοναδικές οινικές εμπειρίες

    travelgo.gr
    Πηγή: Κατώγι Αβέρωφ

    Ανακαλύψτε την τοπική οινική παράδοση με μια επίσκεψη στο οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ, όπου εμφιαλώνεται το ομώνυμο κρασί. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Ευάγγελος Αβέρωφ φυτεύει τα πρώτα στην Ελλάδα κλήματα της ποικιλίας Cabernet Sauvignon στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου και εμφιαλώνει στο κατώγι του σπιτιού του στο Μέτσοβο το κρασί που παίρνει το όνομα Κατώγι Αβέρωφ. Το οινοποιείο που δημιούργησε διοικείται σήμερα από τον εγγονό του. Οι αμπελώνες του στο Γινιέτς είναι οι πιο ορεινοί της χώρας (900 -1.050 μ.), ενώ στα κελάρια του φιλοξενούνται πάνω από 1.200 δρύινα βαρέλια, όπου ωριμάζουν τα κόκκινα κρασιά. Για τους φίλους του οινοτουρισμού, το οινοποιείο προσφέρει μοναδικές ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις του. Πλάι στο οινοποιείο βρίσκεται το ομώνυμο ξενοδοχείο προσφέροντας μία ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία.

    Σπουδαία τυριά

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Τυροκομείο Ιδρύματος Τοσίτσα για να προμηθευτείτε εκλεκτά γαλακτοκομικά προϊόντα και φυσικά το περίφημο καπνιστό τυρί Μετσοβόνε. Δοκιμάστε και τα άλλα τυριά που παράγει το ίδρυμα, όπως μετσοβέλλα, γραβιέρα, γιδίσιο ή μαΐσιο με χονδρό πιπέρι κ.ά.

    Το νεότερο χιονοδρομικό της Ελλάδας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην κορυφή της Πίνδου, με εύκολη και άμεση πρόσβαση μέσω της Εγνατίας Οδού (μόλις 7 χλμ. από την Έξοδο Ανηλίου), το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012, είναι το νεότερο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα. Το Anilio Park αποτελεί ένα ξεχωριστό σημείο συνάντησης για σκι, χιονοδρομίες, trekking, ορειβασία, ποδηλασία, εναλλακτικούς τρόπους χαλάρωσης και διασκέδασης, στο γεωγραφικό κόμβο Μακεδονίας -Ηπείρου-Θεσσαλίας.

    Πεζοπορία στο Μονοπάτι της Αρκούδας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Ursa Trail - Μονοπάτι της Αρκούδας είναι μια ορεινή πεζοπορική διαδρομή μήκους 40 χλμ. γύρω από το Μέτσοβο. Το μονοπάτι μπορεί να περπατηθεί σχεδόν όλο το χρόνο και φιλοξενεί σε ετήσια βάση τους ορεινούς αγώνες τρεξίματος «Ursa Trail» και «Στα χνάρια της Aρκούδας», που διοργανώνει ο Αθλητικός Όμιλος Μετσόβου. Το 2016, το Ursa Trail έλαβε την πιστοποίηση Leading Quality Trails - Best of Europe από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπορίας, καθιερώνοντας το Μέτσοβο ως έναν από τους σημαντικούς πεζοπορικούς προορισμούς της Ευρώπης. Το μονοπάτι περνά από τοπία μοναδικής ομορφιάς και η πεζοπορία σε αυτό είναι οργανωμένη σε τέσσερα ημερήσια τμήματα. Δείτε περισσότερα εδώ.

    Εκδρομή στη «Γαλάζια Λίμνη»

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μοναδική εμπειρία και η επίσκεψη στην τεχνητή Λίμνη Αώουλίμνη Πηγών Αώου), 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου. Εδώ θα συναντήσετε ένα αλπικό τοπίο σπάνιας ομορφιάς. Η λίμνη κατασκευάστηκε το 1987 στο οροπέδιο Πολιτσές με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Η έκταση της είναι 11,5 τ.χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο ορεινή μεγάλη λίμνη της Ελλάδας.

    Το Μουσείο Υδροκίνησης στο Ανθοχώρι

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αν επισκεφθείτε το Μέτσοβο, αξίζει να γνωρίσετε και μερικά γειτονικά χωριά. Μια ωραία ιδέα είναι η εκδρομή στο Ανθοχώρι, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση νοτιοδυτικά του Μετσόβου. Το χωριό είναι σκαρφαλωμένο στα 1.100 μ. και έχει πετρόκτιστα σπίτια και άφθονα νερά. Εντός του οικισμού βρίσκεται το Μουσείο Υδροκίνησης Ανθοχωρίου, το οποίο αποτελείται από νερόμυλο, νεροτριβή και μαντάνια που κινούνται με τη δύναμη του νερού από το ρέμα Ρόνα. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα εκμετάλλευσης της υδάτινης ενέργειας και μνημείο της τεχνολογίας που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι κατά την προβιομηχανική περίοδο για να καλύψουν τις ανάγκες διατροφής και ένδυσης.

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    • Απλωμένο σε μια πλαγιά με μοναδική θέα στο Μέτσοβο, το Grand Forest Metsovo είναι ένα πολυτελές ορεινό resort με μοναδικές υπηρεσίες. Διαθέτει εστιατόριο, μπαρ και spa με εσωτερική πισίνα.
    • Μόλις λίγα λεπτά από την κεντρική πλατεία του Μετσόβου, το πολυτελές, πετρόκτιστο Aroma Dryos διαθέτει δωμάτια με μοναδική διακόσμηση και υπέροχη θέα στα βουνά.
    • Μια ξεχωριστή εμπειρία φιλοξενίας προσφέρει το γνωστό οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ. Το ξενοδοχείο δίπλα στο οινοποιείο διαθέτει 15 δωμάτια, εστιατόριο και wine bar.

    ΦΑΓΗΤΟ

    • Η ταβέρνα του ξενοδοχείου Γαλαξίας σερβίρει τοπικά πιάτα με κορυφαίες τις χειροποίητες πίτες.
    • Καλό παραδοσιακό φαγητό θα φάτε και στο Κουτούκι του Νικόλα. Δοκιμάστε τη βραστή γίδα και το μοσχαράκι στο πήλινο.
    • Η ταβέρνα τα 5Φ (σημαίνει «φίλε φέρε φίλους φάε φύγε») φημίζεται για το κοντοσούβλι και τα κρεατικά της.
    • Τα πιο νόστιμα παϊδάκια πάντως θα τα βρείτε στο Νιαο στο Ανήλιο.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider