Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Wed 19°C
    Clear

    Κοττάνη: Το απομακρυσμένο Πομακοχώρι της Ξάνθης με τη φημισμένη ταβέρνα - μουσείο

    ΞΑΝΘΗ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Κοττάνη: Το απομακρυσμένο Πομακοχώρι της Ξάνθης με τη φημισμένη ταβέρνα - μουσείο

    Ψηλά στα Πομακοχώρια της Ξάνθης, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ο μικρός και απομονωμένος οικισμός της Κοττάνης διατηρεί το παραδοσιακό του χρώμα και αποτελεί φημισμένο γαστρονομικό προορισμό χάρη στην ταβέρνα που λειτουργεί εκεί

    Τα Πομακοχώρια, στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, φημίζονται για την πολιτιστική και την αρχιτεκτονική μοναδικότητά τους. Τα χωριά αυτά έχουν διατηρήσει το γραφικό χαρακτήρα τους, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών και τον ιδιαίτερο πολιτισμό των Πομάκων. Η Κοττάνη, περίπου 55 χλμ. βορειοανατολικά από την πόλη της Ξάνθης και σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, είναι ένα από τα πιο γραφικά αλλά και από τα πιο απομακρυσμένα Πομακοχώρια. Ο δρόμος μέχρι εκεί απαιτεί υπομονή, αλλά η εμπειρία αξίζει και με το παραπάνω.

    Η γραφική Κοττάνη στα Πομακοχώρια

    travelgo.gr
    Η Κοττάνη είναι ένας μικρός, παραδοσιακός οικισμός κοντά στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία (πηγή: Shutterstock)

    Η γραφική Κοττάνη, που έχει αναγνωριστεί ως «παραδοσιακός οικισμός», αριθμεί λιγότερα από 30 σπίτια, με πολλά από αυτά να είναι άνω των 200 ετών, προσφέροντας στον επισκέπτη μοναδικές εικόνες που τον ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει ο χαρακτηριστικός μιναρές ο οποίος δεσπόζει επιβλητικά δίπλα στο κτήριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου. Το μικρό χωριό κατάφερε να διατηρήσει ακέραιο το παραδοσιακό του χρώμα, λόγω ερήμωσης μετά το 1970. Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού μετανάστευσαν στη Γερμανία και σε άλλα μέρη της Ελλάδας για εύρεση δουλειάς. Σήμερα, η Κοττάνη μετρά μόλις 43 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011). Το χωριό συνδέθηκε οδικώς με την κοντινή Μέδουσα, με έναν χωμάτινο δρόμο, μόλις το 1998 (έως τότε η επικοινωνία γινόταν με άλογα και μουλάρια μέσω μονοπατιών). H πρόσβαση παραμένει δύσκολη, καθώς το κομμάτι αυτό του δρόμου (περίπου 6 χλμ.) είναι ακόμα χωματόδρομος και χρειάζεται λίγη προσοχή.

    Η ταβέρνα - μουσείο του Τζεμίλ

    travelgo.gr
    Η ξακουστή ταβέρνα του Τζεμίλ είναι μια φωλιά παράδοσης και γαστρονομίας στη Κοττάνη (πηγή: Kottani)

    Στην είσοδο του χωριού, μια μικρή έκπληξη περιμένει τον επισκέπτη: μια εξαιρετική παραδοσιακή ταβέρνα που αποτελεί από μόνη της προορισμό στην περιοχή. Η παραδοσιακή ταβέρνα – μουσείο του Τζεμίλ, ή αλλιώς «Ταβέρνα Κοττάνη», λειτουργεί στο ισόγειο μιας παραδοσιακής πετρόκτιστης κατοικίας με μια ωραία πλακόστρωτη, λουλουδάτη αυλή που έχει θέα στον Κομψάτο ποταμό και στο χωριό της Κοττάνης. Ο επάνω όροφος του σπιτιού διατηρείται όπως ακριβώς τον άφησαν ο παππούς και η γιαγιά του ιδιοκτήτη. Τα πάντα είναι στην θέση τους, παραδοσιακές φορεσιές, μπακίρια, γυαλικά, υφαντά, κιλίμια και κουβέρτες - σαν ένα λαογραφικό μουσείο πομάκικης ιστορίας.

    travelgo.gr
    Τα τραπέζια γεμίζουν με πιάτα από την πομάκικη κουζίνα και πεντανόστιμα ψητά ντόπια κρεάτα (πηγή: Kottani)

    Οι μυρωδιές από την ανοιχτή κουζίνα θα σας ανοίξουν αμέσως την όρεξη. Στο τραπέζι καταφθάνουν πεντανόστιμα πιάτα από την παραδοσιακή πομάκικη κουζίνα που ετοιμάζουν με μεράκι ο Τζεμίλ και η γυναίκα του, Μουσγιέν: πατάτνικ (πατατόπιτα), πάρενικ (πίτα με καλαμποκάλευρο, κρεμμύδι και τυρί, πεκάν πατλατζάν (ψητή μελιτζάνα με τυρί), καυτερή φασολάδα, υπέροχα σπιτικά τουρσιά, ψητά ντόπια κρεατικά και ζουμερά κεμπάπ. Θα τα συνοδεύσετε με ντόπιο τσίπουρο και γλυκό από τα χέρια της Μουσγιέν.

    Δείτε εικόνες από το χωριό και την ταβέρνα στο βίντεο του Travel Inspiration:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider