Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Μέτσοβο
    Fri 3.6°C
    Clouds

    Ένα γευστικό ταξίδι στο Μέτσοβο

    ΓΕΥΣΗ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ένα γευστικό ταξίδι στο Μέτσοβο

    Το ταξίδι στο Μέτσοβο υπόσχεται μια αληθινή γευστική εμπειρία στους λάτρεις του καλού φαγητού. Φτιάξαμε μια λίστα με όλα όσα αξίζει να δοκιμάσετε στον γαστρονομικό παράδεισο της Ηπείρου

    Χτισμένο αμφιθεατρικά σαν αετοφωλιά σε μία από τις ωραιότερες πλαγιές της Πίνδου, το Μέτσοβο δεσπόζει επιβλητικά σε υψόμετρο 1.150 μ. και γοητεύει κάθε επισκέπτη με την παραδοσιακή ατμόσφαιρα που αποπνέει. Ιδιαίτερα το χειμώνα, το φημισμένο βλαχοχώρι, γενέτειρα σπουδαίων εθνικών ευεργετών (Τοσίτσας, Στουρνάρας, Αβέρωφ κ.ά.), αποτελεί σταθερή αξία στον τουριστικό χάρτη της Ηπείρου.

    Η αυθεντική γαστρονομική του ταυτότητα είναι ένας από τους λόγους που κάνουν το Μέτσοβο τόσο αγαπητό. Στις ταβέρνες του χωριού τα τραπέζια γεμίζουν με λαχταριστά ψητά κρέατα και παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες που συνοδεύονται απολαυστικά με τα περίφημα τοπικά κρασιά και τυριά.

    Μέτσοβο: Οι καλύτερες γευστικές στάσεις

    • Μέτσοβο 1350

    travelgo.gr
    Πηγή: Grand Forest Metsovo

    Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Grand Forest Metsovo θα απολαύσετε σύγχρονα τοπικά πιάτα και εκπληκτική θέα στις πλαγιές του Μετσόβου. Το μενού έχει σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να αντανακλά τη μεγάλη γαστρονομική παράδοση της περιοχής και βασίζεται σε φρέσκα, ντόπια υλικά με μοντέρνα αίσθηση. Το κελάρι κρασιών είναι εφοδιασμένο με όλα τα εξέχοντα τοπικά κρασιά του Οινοποιείου Αβέρωφ, μια μεγάλη ποικιλία από ελληνικά και διεθνή κρασιά και πολλά εξειδικευμένα ποτά.

    • Γαλαξίας

    Galaxias Metsovo
    Galaxias Metsovo
    Πηγή: Hotel Galaxias

    Η ταβέρνα του ξενοδοχείου Γαλαξίας αποτελεί κλασική αξία για τοπικά πιάτα. Χειροποίητες πίτες, τραχανάς, κεφτέδες με πράσα, κυνήγι αλλά και το περίφημο μετσοβίτικο κοντοσούβλι και κοκορέτσι είναι μερικές από τις καλύτερες γεύσεις. Από την πλούσια κάβα θα έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε κρασιά του οινοποιείου του Μετσόβου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

    • Κουτούκι του Νικόλα

    travelgo.gr
    Πηγή: Κουτούκι του Νικόλα

    Καλό παραδοσιακό φαγητό θα φάτε και στο Κουτούκι του Νικόλα, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία. Βραστή γίδα, μοσχαράκι στο πήλινο, αρνάκι φρικασέ και μπουγιουρντί είναι μερικά από τα πιάτα που ξεχωρίζουν.

    • Τα 5 Φ

    Σταθερή αξία στην πλατεία του Μετσόβου, η ταβέρνα τα (σημαίνει «φίλε φέρε φίλους φάε φύγε») φημίζεται για το κοντοσούβλι και τα κρεατικά της. Μην παραλείψετε να προσθέσετε στην παραγγελία σας σαγανάκι μετσοβόνε και παραδοσιακό γαλοτύρι.

    • Νιάο

    Τα πιο νόστιμα, τρυφερά και ζουμερά παϊδάκια θα τα βρείτε στο Νιαο στο χωριό Ανήλιο, περίπου 6 χλμ. από το Μέτσοβο. Δοκιμάστε επίσης το εξαιρετικό κοντοσούβλι κοτόπουλο και τις άπαιχτες τηγανητές πατάτες.

    Τα φημισμένα τυριά του Μετσόβου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Τυροκομείο Ιδρύματος Τοσίτσα για να προμηθευτείτε εκλεκτά γαλακτοκομικά προϊόντα και φυσικά το περίφημο καπνιστό τυρί Μετσοβόνε. Δοκιμάστε και τα άλλα τυριά που παράγει το ίδρυμα, όπως μετσοβέλα, γραβιέρα, γιδίσιο με χονδρό πιπέρι και Rezzana Tossizza.

    Μοναδικές οινικές εμπειρίες

    travelgo.gr
    Πηγή: Κατώγι Αβέρωφ

    Ανακαλύψτε την τοπική οινική παράδοση με μια επίσκεψη στο οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ, όπου εμφιαλώνεται το ομώνυμο κρασί. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Ευάγγελος Αβέρωφ φυτεύει τα πρώτα στην Ελλάδα κλήματα της ποικιλίας Cabernet Sauvignon στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου και εμφιαλώνει στο κατώγι του σπιτιού του στο Μέτσοβο το κρασί που παίρνει το όνομα Κατώγι Αβέρωφ. Το οινοποιείο που δημιούργησε διοικείται σήμερα από τον εγγονό του. Οι αμπελώνες του στο Γινιέτς είναι οι πιο ορεινοί της χώρας (900 -1.050 μ.), ενώ στα κελάρια του φιλοξενούνται πάνω από 1.200 δρύινα βαρέλια, όπου ωριμάζουν τα κόκκινα κρασιά.

    Κατώγι Αβέρωφ
    Κατώγι Αβέρωφ
    Πηγή: Κατώγι Αβέρωφ

    Για τους φίλους του οινοτουρισμού, το οινοποιείο προσφέρει μοναδικές ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις του. Πλάι στο οινοποιείο βρίσκεται το ομώνυμο ξενοδοχείο προσφέροντας μία ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία. Το εστιατόριο του ξενοδοχείου προσφέρει πιάτα βασισμένα σε συνταγές της τοπικής κουζίνας με έμφαση στα υλικά της περιοχής και εντείνει την οινική απόλαυση μέσα από τον κατάλληλο συνδυασμό τους με τα κρασιά του οινοποιείου.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider