Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Τήνος
    Tue 22.7°C
    Clouds

    Βώλακας Τήνου: Το χωριό με το «σεληνιακό» τοπίο

    ΤΗΝΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Βώλακας Τήνου: Το χωριό με το «σεληνιακό» τοπίο

    Σεληνιακό τοπίο στην Τήνο; Κι όμως υπάρχει! Στο χωριό Βώλακας (ή Βωλάξ) θα αντικρίσετε ένα εντυπωσιακό σκηνικό με διάσπαρτους στρογγυλούς γρανιτένιους βράχους μεγάλων διαστάσεων που εντυπωσιάζουν και εξάπτουν τη φαντασία.

    Τα ελληνικά νησιά ξεχωρίζουν για τις υπέροχες παραλίες, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τα γραφικά χωριά τους. Μέσα στις τόσες ομορφιές τους, υπάρχουν κάποιες τοποθεσίες σε αυτά που θυμίζουν... εξωγήινα τοπία. Μέρη με μια απόκοσμη ομορφιά και περίεργους σχηματισμούς που εξάπτουν τη φαντασία.

    Στο χωριό ΒώλακαςΒωλάξ) στην Τήνο θα συναντήσετε ένα τέτοιο τοπίο. Διάσπαρτοι στρογγυλοί γρανιτένιοι βράχοι μεγάλων διαστάσεων (μάλλον απομεινάρια μιας ηφαιστειακής έκρηξης) εντυπωσιάζουν και εξάπτουν τη φαντασία των επισκεπτών. Ένα σεληνιακό σκηνικό που όμοιό του δεν υπάρχει αλλού στην Ελλάδα.

    Βώλακας: Το χωριό της Τήνου με τους παράξενους στρογγυλούς βράχους

    travelgo.gr
    Το γεωτοπίο του Βώλακα είναι μοναδικό (πηγή: Shutterstock)

    O Βώλακας είναι χτισμένος σε υψόμετρο 284 μ., σε ένα μικρό οροπέδιο στη μέση της Τήνου, 11 χλμ. από τη Χώρα. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο χωριό, από τα παλαιότερα και γνωστότερα του νησιού. Ο οικισμός είναι μικρός, με όμορφα σπίτια, περιποιημένες αυλές με μπουκαμβίλιες και λουλούδια, πλακόστρωτα δρομάκια και παραδοσιακά εργαστήρια καλαθοπλεκτικής. Το όνομά του το οφείλει στους μεγάλους γρανιτένιους βράχους (βολάκους) που το περιβάλλουν, δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό - ένα «σεληνιακό» τοπίο στη μέση του Αιγαίου.

    travelgo.gr
    Οι διάσπαρτοι γρανιτένιοι βράχοι εξάπτουν τη φαντασία (πηγή: Shutterstock)

    Φτάνοντας εδώ δεν μπορείς παρά να αναρωτηθείς πώς βρέθηκαν στην Τήνο αυτά τα μεγάλα ολοστρόγγυλα βράχια. Είναι σαν να έπεσαν από ψηλά. Οι τεράστιοι αυτοί βράχοι από γρανίτη τροφοδότησαν τη φαντασία των ανθρώπων, πλάθοντας μάλιστα έναν μύθο ότι πρόκειται για τα απομεινάρια της μάχης των Γιγάντων και των Τιτάνων. Σήμερα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι στην περιοχή προσέκρουσε κάποτε τμήμα κάποιου μετεωρίτη, ενώ άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι βράχοι προήλθαν από έκρηξη ηφαιστείου, 20 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ανεξάρτητα με το πώς δημιουργήθηκαν οι βράχοι, το σίγουρο είναι ότι προσφέρουν ένα εντυπωσιακό θέαμα που δεν έχετε ξαναδεί. Χάρη σε αυτό το ιδιαίτερο τοπίο, μάλιστα, ο Βώλακας αποτελεί σημείο συνάντησης αναρριχητών από όλον τον κόσμο για bouldering (αναρρίχηση χωρίς σχοινί).

    Τι άλλο θα δείτε στον Βώλακα

    travelgo.gr
    Ο Βώλακας είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα χωριά των Κυκλάδων (πηγή: Shutterstock)

    Ο Βώλακας φημίζεται για την τέχνη της καλαθοπλεκτικής. Στα εργαστήρια καλαθοπλεκτικής του χωριού μπορείτε να δείτε από κοντά τους τεχνίτες εν ώρα εργασίας και να αγοράσετε τα προϊόντα τους. Επίσης, στον Βώλακα θα βρείτε δύο ταβερνάκια που σερβίρουν ντόπιες συνταγές, ένα μικρό λαογραφικό μουσείο και ένα υπαίθριο πέτρινο θέατρο 300 θέσεων, όπου το καλοκαίρι πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αν σας αρέσει η πεζοπορία, από εδώ μπορείτε να περπατήσε σε υπέροχα μονοπάτια προς την Αγάπη, το Φαλατάδο και τα γύρω χωριά.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Πρώτη δημοσίευση: 20/05/2022

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider