Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Τήνος
    Sun 18.6°C
    Clouds

    Τήνος: «Χειροποίητη» και αυθεντική

    ΤΗΝΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Τήνος: «Χειροποίητη» και αυθεντική

    Μαγικά χωριά, υπέροχες παραλίες, μοναδικές γεύσεις - Ένας μίνι καλοκαιρινός οδηγός για την Τήνο.

    Αν και συνδεδεμένη κυρίως με τον θρησκευτικό τουρισμό, η Τήνος έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει: από εκπληκτικές παραλίες και μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις μέχρι παραδοσιακά χωριά - ανοιχτά μουσεία λαϊκής αρχιτεκτονικής- που θα σας αποκαλύψουν την αυθεντική γοητεία του νησιού.

    Η Τήνος είναι ένα νησί που αξίζει τον κόπο να το γυρίσετε ολόκληρο για να ανακαλύψετε την κρυμμένη μαγεία του. Φύση, τέχνη, πολιτισμός και γαστρονομία συνδυάζονται μοναδικά σε αυτό το ξεχωριστό κυκλαδονήσι που τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να αλλάξει το τουριστικό προφίλ του, προσελκύοντας όλο και περισσότερο ένα «ανήσυχο» κοινό που αναζητά αυθεντικές εμπειρίες διακοπών.

    Στη Χώρα της Τήνου

    travelgo.gr
    Ναός Ευαγγελίστριας Τήνου (πηγή: Shutterstock)

    Η Χώρα της Τήνου μάλλον δεν θα σας κερδίσει με την πρώτη ματιά. Εξερευνώντας την θα ανακαλύψετε τυπικά κυκλαδίτικα σοκάκια, αρχοντικά, παλιές εκκλησίες αλλά και όμορφα μαγαζάκια που προσφέρουν μικρούς γαστρονομικούς θησαυρούς. Όμως, αυτό που κυριαρχεί στην πόλη είναι το συγκρότημα της Παναγίας της Τήνου. Ο επιβλητικός ναός της Παναγίας άρχισε να χτίζεται το 1823, πάνω στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Πρόκειται για ένα λαμπρό οικοδόμημα κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο. Το προσκύνημα μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη των μουσείων που βρίσκονται στο ίδιο συγκρότημα (Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων και Εικόνων, Μαυσωλείο της Έλλης, Μουσείο Αντωνίου Σώχου, Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών
    και Πινακοθήκη).

    Γραφικά χωριά για εξερεύνηση

    travelgo.gr
    Ο βράχος του Εξώμβουργου (πηγή: Shutterstock)

    «To χειροποίητο νησί». Έτσι αποκαλούσε την Τήνο ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης. Από τις λιθόστιχτες πεζούλες και τους δαντελωτούς περιστεριώνες μέχρι την υψηλή τέχνη της μαρμαρογλυπτικής, ό,τι κι αν δείτε στην Τήνο, είναι τέχνη. Για να ανακαλύψετε τη γοητεία του «χειροποίητου» νησιού, θα πρέπει να εξερευνήσετε την ενδοχώρα και να επισκεφθείτε τα πανέμορφα και καλοδιατηρημένα χωριά της.

    travelgo.gr
    Πύργος (πηγή: Shutterstock)

    Ο Πύργος, περίπου 25 χλμ. βόρεια της Χώρας, είναι το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου, ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός και ένα από τα πιο γραφικά χωριά των Κυκλάδων. Γενέτειρα σπουδαίων καλλιτεχνών και κέντρο μαρμαροτεχνίας της Τήνου, ο Πύργος είναι στο σύνολό του ένα υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης με υπέροχες δημιουργίες από μάρμαρο να κοσμούν κάθε γωνιά του. Τα τρία μουσεία του Πύργου (Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά, Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών) είναι ιδιαίτερα αξιόλογα και αξίζουν σίγουρα μια επίσκεψη.

    travelgo.gr
    Καρδιανή (πηγή: Shutterstock)

    Η Καρδιανή είναι ένα χωριό-έκπληξη: απροσδόκητα πράσινη, με ξεχωριστή αρχιτεκτονική και άπλετη θαλασσινή θέα. Όλο το χωριό είναι ένα αρχιτεκτονικό στολίδι. Τα σπίτια και οι εκκλησίες, τα στενά, οι θολωτές στοές, οι μαρμάρινες βρύσες, οι λουλουδιαστές αυλές και η κεντρική πλατεία με το σιντριβάνι δίνουν ένα μοναδικό χαρακτήρα σε αυτό το χωριό που χτίστηκε με τις πέτρες και τα μάρμαρα της περιοχής.

    travelgo.gr
    Βώλακας (πηγή: Shutterstock)

    Σεληνιακό τοπίο στην Τήνο; Κι όμως υπάρχει! Στο χωριό Βώλακας (ή Βωλάξ) θα αντικρίσετε ένα εντυπωσιακό σκηνικό με διάσπαρτους στρογγυλούς γρανιτένιους βράχους μεγάλων διαστάσεων που εντυπωσιάζουν. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο χωριό, από τα παλαιότερα του νησιού. Ο οικισμός είναι μικρός, με όμορφα σπίτια, περιποιημένες αυλές με μπουκαμβίλιες και λουλούδια, πλακόστρωτα δρομάκια και παραδοσιακά εργαστήρια καλαθοπλεκτικής. Το όνομά του το οφείλει στους μεγάλους γρανιτένιους βράχους (βολάκους) που το περιβάλλουν, δημιουργώντας ένα μοναδικό τοπίο στη μέση του Αιγαίου.

    travelgo.gr
    Περιστεριώνες (πηγή: Shutterstock)

    Τα αμφιθεατρικά χτισμένα Υστέρνια (σαν μπαλκόνι στο Αιγαίο), η Στενή (το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του νησιού), τα Δύο Χωριά, ο Φαλατάδος, ο Τριπόταμος και το ψαροχώρι του Πανόρμου συμπληρώνουν την παλέτα των πανέμορφων χωριών του νησιού. Κάθε ένα έχει τα δικά του αξιοθέατα και μυστικά που αξίζει να ανακαλύψετε.

    Παραλίες για όλα τα γούστα

    travelgo.gr
    Κολυμπήθρα (πηγή: Shutterstock)

    Όσο για τις βουτιές σας, στην Τήνο θα βρείτε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του Αιγαίου. Απομονωμένες ή κοσμοπολίτικες, εύκολα προσβάσιμες ή με λίγη περιπέτεια, οι παραλίες του νησιού καλύπτουν κάθε γούστο. Από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Τήνου, η Κολυμπήθρα βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού, περίπου 15 χλμ. από τη Χώρα. Γνωστή και ως Μικρή και Μεγάλη Άμμος, η παραλία χωρίζεται σε δύο τμήματα: το μικρότερο κομμάτι είναι απάνεμο και οργανωμένο, ενώ το μεγαλύτερο είναι εκτεθειμένο στους ανέμους και πιο ήσυχο.

    travelgo.gr
    Κιόνια (πηγή: Shutterstock)

    Η αμμουδιά του Αγίου Φωκά, μήκους 4 χλμ., είναι ό,τι πρέπει για όσους θέλουν να κάνουν τις βουτιές τους ακριβώς δίπλα στη Χώρα. Τα Κιόνια είναι επίσης μια μεγάλη σε μήκος αμμώδης παραλία κοντά στην πόλη. Η ειδυλλιακή Παχιά Άμμος εντυπωσιάζει με τη χρυσαφένια άμμο και τα διάφανα νερά της. Τα Καλύβια είναι μια οργανωμένη και και ιδανική για οικογένειες παραλία, ενώ όμορφες και δημοφιλείς είναι εξίσου ο Άγιος Πέτρος, ο Άγιος Ρωμανός και τα Υστέρνια. Η ήσυχη Αγία Θάλασσα στα βορειοδυτικά, η εντυπωσιακή και άγρια Λιβάδα και η Απηγανιά που είναι ιδανική για μοναχικές βουτιές, συμπληρώνουν το best of των παραλιών του νησιού.

    Η γαστρονομία της Τήνου

    Εξερευνώντας το νησί, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε μοναδικά τοπικά προϊόντα. Οι πεντανόστιμες τηνιακές αγκινάρες, η κάπαρη, η λούζα και το τυρί κοπανιστή, είναι από τα πιο γνωστά προϊόντα που φιγουράρουν σε καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων. Εξαιρετικά είναι και τα τοπικά κρασιά. Ένας χώρος όπου θα βρείτε μαζεμένες όλες τις νοστιμιές του νησιού είναι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τήνου.

    Διαμονή

    • Με πολυετή εμπειρία στην παροχή φιλοξενίας στο νησί της Τήνου, η Tinian Collection διαχειρίζεται πολυτελείς κατοικίες που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών επισκεπτών.
    • Μια ανάσα από το λιμάνι της Τήνου, οι τέσσερις πολυτελείς σουίτες του νέου boutique ξενοδοχείου Orion Suites έχουν απέραντη θέα στο γαλάζιο του Αιγαίου και προσφέρουν ανέσεις κορυφαίας ποιότητας.
    • Σε μια καταπληκτική τοποθεσία στην περιοχή Έξω Μεριά, στο Βαθύ, πάνω σε μια στενή χερσόνησο, το Vathi Bleu Private Villas διαθέτει 7 υπέροχες βίλες και σουίτες που συνδυάζουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με το σύγχρονο design. Όλες διαθέτουν βεράντες με ιδιωτική πισίνα ή εξωτερικό jacuzzi.
    • Στο χωριό Στενή, το White Tinos Luxury Suites θα σας φιλοξενήσει σε τρεις υπέροχες βίλες που θα σας κάνουν να αισθανθείτε μια ζεστή, «σαν στο σπίτι σας» φιλοξενία.
    • Στο μικρό χωριό Μέση θα βρείτε το Tutti Blu Tinos Living Space, ένα πανέμορφο συγκρότημα τεσσάρων ανεξαρτήτων και αυτόνομων ξενώνων, που αποτελούν ιδανική επιλογή για ήρεμες διακοπές.
    • Μόλις λίγα λεπτά με το αυτοκίνητο από το λιμάνι της Τήνου και κουρνιασμένο στην κορυφή των λόφων, ανάμεσα στους παραδοσιακούς οικισμούς Τριαντάρο και Μπερδεμιάροτο, το Aeolis Tinos Suites προσφέρει ένα γαλήνιο περιβάλλον για να χαλαρώσετε με μαγευτική θέα στο νησί.
    • Τα Παραδοσιακά Καταλύματα «Σταυροδρόμια» αποπνέουν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της διαμονής στο «δικό σας σπίτι» στο κυκλαδίτικο χωριό του Τριπόταμου, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να αποκτήσετε μια ξεχωριστή βιωματική εμπειρία.
    • To Ninemia Calm & Spa βρίσκεται σε ένα γαλήνιο περιβάλλον στα Κιόνια, 3 χλμ. από την πόλη της Τήνου και αποτελείται από 9 διαμερίσματα ιδανικά για ζευγάρια ή οικογένειες.
    • Το Anthea είναι ένα προσεγμένο ξενοδοχείο κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, χτισμένο αμφιθεατρικά σε ύψωμα, κοντά στη Χώρα και στη παραλία του Αγίου Φωκά.

    Φαγητό

    travelgo.gr
    Ταβέρνα «Ο Ντίνος» στον όρμο Γιαννάκη
    • Στη δροσερή αυλή του Ήταν ένα Μικρό Καράβι στη Χώρα της Τήνου, θα δοκιμάσετε νόστιμα δημιουργικά πιάτα με καλά τοπικά υλικά.
    • To Κουτούκι της Ελένης στη Χώρα σερβίρει μαμαδίστικα πιάτα: συνταγές από αρνί με θυμάρι, κουνελάκι στιφάδο, ψαριές ημέρας, τα περίφημα μεζεδάκια της όπως οι μαραθοκεφτέδες και την ανεπανάληπτη αγκιναρόπιτα.
    • Στην παραλία του Αγίου Φωκά, θα βρείτε τη Μαραθιά, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού, που σερβίρει πιάτα από την τηνιακή και την κυκλαδίτικη κουζίνα.
    • Από τα πιο γνωστά εστιατόρια του νησιού, το Θαλασσάκι στον Όρμο Υστερνίων σερβίρει εμπνευσμένα πιάτα με τοπικά προϊόντα εκεί που σκάει το κύμα.
    • Τα Δύο Χωριά έχουν μια πολύ καλή ομώνυμη ταβέρνα στην πλατεία του χωριού.
    • Στον Πάνορμο πιάστε τραπέζι στη Μαρίνα για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά και εξαιρετικές παραδοσιακές τηνιακές πίτες.
    • Στη Στενή, περάστε από το Ντουάρ, τη γνωστή ταβέρνα του χωριού για κοντοσούβλι, κατσίκι λαδόκολλας και μπριζόλες.
    • Σε μια πανέμορφη τοποθεσία στον όρμο Γιαννάκη, η ταβέρνα Ο Ντίνος σερβίρει φρέσκο ψάρι και ορισμένες παραδοσιακές συνταγές με κρέας.
    • Στο χωριουδάκι Μυρσίνη, αξίζει να δοκιμάσετε το μαμαδίστικο φαγητό στην μπακαλοταβέρνα Τερέζα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider