Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Σύρου - Ερμούπολης
    Sat 16.4°C
    Clouds

    Σύρος: Αρχοντική και κοσμοπολίτισσα

    ΣΥΡΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Σύρος: Αρχοντική και κοσμοπολίτισσα

    Αν θέλετε διακοπές με ποιότητα, αέρα μιας άλλης εποχής και επιλογές για όλα τα γούστα, τότε η Σύρος είναι το νησί σας. Από τη νεοκλασική Ερμούπολη μέχρι τις εξοχές της, η αρχοντική πρωτεύουσα των Κυκλάδων γοητεύει τον επισκέπτη σε κάθε του βήμα

    Νησί με πλούσια ιστορία, μοναδικά αξιοθέατα και έναν εντελώς ξεχωριστό χαρακτήρα από τα υπόλοιπα κυκλαδίτικα νησιά, η Σύρος κρύβει πολλούς λόγους για να τη γνωρίσετε και να τη βάλετε ψηλά στη λίστα με τους αγαπημένους σας προορισμούς.

    Η νεοκλασική Ερμούπολη με τα γραφικά σοκάκια και την αρχιτεκτονική που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στις Κυκλάδες, οι παραλίες με τα βαθυγάλαζα νερά του Αιγαίου, οι εξοχές, η έντονη πολιτιστική ζωή και η αρμονική συνύπαρξη καθολικών και ορθοδόξων, είναι μερικά από τα στοιχεία που κάνουν το νησί του Βαμβακάρη και της «Φραγκοσυριανής» έναν ιδιαίτερο προορισμό για όλες τις εποχές.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ερμούπολη: Μια πόλη - κόσμημα

    travelgo.gr
    Η πρωτεύουσα της Σύρου μοιάζει με υπαίθριο μουσείο (πηγή: Shutterstock)

    Η πρωτεύουσα του νησιού, Ερμούπολη, κλέβει την παράσταση με την αρχιτεκτονική της. Ακολουθώντας τα γραφικά σοκάκια, θα νιώσετε σαν να μπαίνετε στη χρονομηχανή. Η Ερμούπολη είναι μια νησιωτική πόλη που έχει ζωή ανεξαρτήτως εποχής. Αποτελεί το κεντρικό λιμάνι της Σύρου και τον διοικητικό πυρήνα όλων των Κυκλάδων και της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου. Η πόλη άρχισε να κατοικείται από τους πρόσφυγες που ήρθαν σταδιακά στο νησί από τη Μικρά Ασία, τη Χίο, την Κάσο, τα Ψαρά και την Κρήτη από το 1822. Οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν εκεί άρχισαν να αναπτύσσουν τη ναυτιλία και το εμπόριο, χτίζοντας μια νέα πόλη αρχής γενομένης με την κατασκευή του ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που σήμερα αποτελεί τη Μητρόπολη των Ορθοδόξων κατοίκων της Σύρου. Έκτοτε η ανάπτυξη είναι συνεχής: το λιμάνι γίνεται το εμπορικό κέντρο του νέου ελληνικού κράτους, ενώ ακολουθεί η ανάπτυξη της βιομηχανίας, των ναυπηγείων, καθώς και διαφόρων διοικητικών υπηρεσιών. Έτσι, σιγά σιγά η Ερμούπολη μετατρέπεται σε μια πόλη - κόσμημα με έντονους ρυθμούς ζωής.
     

    travelgo.gr
    Η Πλατεία Μιαούλη είναι η καρδιά της Ερμούπολης (πηγή: Shutterstock)

    Τα πανέμορφα νεοκλασικά και τα εντυπωσιακά κτήρια, το επιβλητικό Δημαρχείο στην πλατεία Μιαούλη, έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, το ιστορικό Δημοτικό Θέατρο Απόλλων που δημιουργήθηκε το 1864 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό και αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, τα αρχοντικά πάνω στο κύμα στην αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια, ο ναός του πολιούχου Αγίου Νικολάου με τον χαρακτηριστικό γαλάζιο τρούλο και οι υπόλοιπες πανέμορφες ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες, κάνουν την Ερμούπολη να μοιάζει με υπαίθριο μουσείο που αξίζει να εξερευνήσετε απ’ άκρη σ’ άκρη.

    travelgo.gr
    Τα αριστοκρατικά Βαπόρια εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη (πηγή: Shutterstock)

    Η πλούσια ιστορία του νησιού ξαναζωντανεύει μέσα από εκθέματα αξιόλογων μουσείων. Αξίζει να επισκεφθείτε το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης όπου εκτίθεται και το θρυλικό Enfield 8000, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσετε από τα Αστέρια για βουτιές από την προβλήτα με φόντο τα Βαπόρια.

    Η γοητεία της Άνω Σύρου

    travelgo.gr
    Ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου (πηγή: Shutterstock)

    Μια βόλτα στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου προσφέρει υπέροχη θέα στο Αιγαίο και σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Η Άνω Σύρος ιδρύθηκε το 1200 από τους Ενετούς και συνέχισε να κατοικείται καθ’ όλη την πορεία της ιστορίας της, διατηρώντας την καθολική της ταυτότητα και το μεσαιωνικό της χαρακτήρα. Τα αμέτρητα σκαλοπάτια, που διαπερνούν τα λευκά σπιτάκια και τις καμάρες στην άκρη του λόφου, οδηγούν στην κορυφή του οικισμού, όπου βρίσκεται η Μητρόπολη των Καθολικών Σαν Τζώρτζης. Η θέα από εδώ θα σας αποζημιώσει. Στην Άνω Σύρο θα φωτογραφηθείτε με φόντο γραφικά στενά, μπαλκόνια με μπουκαμβίλιες, εκκλησάκια και γραφικά ταβερνάκια. Μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στο Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, όπου εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου ρεμπέτη.

    Στις εξοχές και τις παραλίες της Σύρου

    travelgo.gr
    Το χωριό Κίνι και η παραλία του (πηγή: Shutterstock)

    Αξίζει να οδηγήσετε μέχρι την Ποσειδωνία (γνωστή και ως Ντελαγκράτσια), παραλιακό χωριό 10 χλμ. από την Ερμούπολη, με πολλές εξοχικές επαύλεις με πυργίσκους και κατάφυτους κήπους που θα σας ταξιδέψουν στην αίγλη μιας άλλης εποχής. Ιδανικά χωριά για βόλτες είναι επίσης το γραφικό ψαροχώρι Κίνι με την οργανωμένη παραλία και τα ταβερνάκια, αλλά και τα Χρούσσα, ένας όμορφος οικισμός με γραφικά ξωκλήσια, μεγαλοπρεπή αρχοντικά, ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες, μονοπάτια και δρομάκια που ξεπροβάλλουν μέσα από ένα μαγευτικό πευκόδασος.

    travelgo.gr
    Το εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου στον Γαλησσά (πηγή: Shutterstock)

    Αν επισκέπτεστε για πρώτη φορά τη Σύρο δεν μπορείτε να παραβλέψετε τον Γαλησσά με την όμορφη παραλία του (ιδανική για οικογένειες με παιδιά), την πέτρινη προβλήτα με τους φοίνικες, το εκκλησάκι της Αγίας Πακού και το εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου που είναι χτισμένο ανάμεσα στα βράχια.

    travelgo.gr
    Η παραλία Αγκαθωπές (πηγή: Shutterstock)

    Οι Αγκαθωπές είναι το πιο κοσμοπολίτικο μέρος του νησιού. Η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη και αρκετά μεγάλη, έχει χρυσή άμμο και ρηχά, καταγάλανα νερά. Για πιο ήσυχες βουτιές, προτιμήστε το Κόμητο. Η Βάρη (8 χλμ. από την Ερμούπολη) είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Σύρου. Εδώ θα βρείτε μια ωραία αμμουδερή παραλία, οργανωμένη και ιδανική για οικογένειες. Πολύ κοντά στην Ερμούπολη (5 χλμ.) βρίσκεται ο Αζόλιμνος με μια αμμώδη παραλία με φυσική σκιά που προσφέρουν τα αλμυρίκια. Υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά θα βρείτε και στην παραλία Δελφίνι. Από εκεί ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στις παρθένες βόρειες παραλίες του νησιού (Βαρβαρούσα, Αετός, Λεία, Γράμματα) για τους λάτρεις της πεζοπορίας.

    Πάσχα στη Σύρο

    travelgo.gr
    Ορθόδοξοι και καθολικοί γιορτάζουν το ​Πάσχα μαζί στη Σύρο (πηγή: Shutterstock)

    Αυτό που κάνει ξεχωριστό το Πάσχα στη Σύρο είναι ότι γιορτάζεται μαζί από την Ορθόδοξη και την Καθολική κοινότητα. Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά των ορθόδοξων επιταφίων από τους ναούς του Αγίου Νικολάου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (της Μητρόπολης) στα γραφικά δρομάκια της πόλης. Οι επιτάφιοι συναντιούνται στην πλατεία Μιαούλη μπροστά από το Δημαρχείο. Ο επιτάφιος του καθολικού ναού της Ευαγγελίστριας έχει ήδη προηγηθεί. Ξεχωριστή εμπειρία είναι και η περιφορά των καθολικών επιταφίων στην Άνω Σύρο, από τους ναούς του Αγίου Γεωργίου (Σαν Τζώρτζη) και του Αγίου Σεβαστιανού. Το βράδυ της Ανάστασης θα εντυπωσιαστείτε αν παρακολουθήσετε τη λειτουργία στο ναό του Σαν Τζώρτζη ή στην κορυφή του λόφου Δήλι, όπου βρίσκεται η ορθόδοξη εκκλησία της Αναστάσεως. Από εκεί θα απολαύσετε από ψηλά τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται από τους λόφους της Ερμούπολης.

     

    ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΡΟΥ

    Διαμονή

    Ερμούπολη

    • Πάνω στο λιμάνι, στην καρδιά της Ερμούπολης, το NAVES Suites ξεχωρίζει για την προνομιακή τοποθεσία του και για τον εξοπλισμό και τη διακόσμηση των χώρων του, που χαρακτηρίζονται από «πράσινη» πολυτέλεια.
    travelgo.gr
    NAVES Suites
    • Το Εν Ερμουπόλει, που στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο του 1908, λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία, είναι έτοιμο να σας προσφέρει την παραδοσιακή του φιλοξενία.
    • Ο Ξενών Απόλλωνος, ένα πανέμορφο ιστορικό κτήριο του 1830 στα Βαπόρια, θα σας φιλοξενήσει σε ένα μοναδικό περιβάλλον άνεσης και υψηλής αισθητικής.
    • Σε ιδανική τοποθεσία κοντά στο λιμάνι της Ερμούπολης, το Esperance1 προσφέρει ευρύχωρα και άνετα δωμάτια. Σε μικρή απόσταση από το πρώτο κτήριο, θα βρείτε το Esperance 2 - ένα κατάλυμα διαφορετικό, με ποικιλία επιλογών.
    • Μια καλή επιλογή για άνετη και ήσυχη διαμονή στην Ερμπούπολη είναι και το Onar Syros - Rustic Rooms.

    Άνω Σύρος

    • Χτισμένο στους πρόποδες της Άνω Σύρου, με υπέροχη θέα της Ερμούπολης, το My Little Suites σας υποδέχεται σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον για στιγμές απόλυτης χαλάρωσης.

    Γαλησσάς

    • Το συγκρότημα 17 ενοικιαζόμενων δωματίων Syros Inn, στον γραφικό οικισμό του Γαλησσά, προσφέρει προσιτή και άνετη διαμονή με παροχές υψηλού επιπέδου.
    • Συνδυάζοντας τη χαλάρωση και την άνεση με την απλότητα, τα Seagull Rooms αποτελούν μια ποιοτική πρόταση διαμονής σε μια εξαιρετική τοποθεσία, λίγα μόλις μέτρα από την παραλία.

    Φοίνικας

    • Μόλις 50 μ. από την αμμώδη παραλία του Φοίνικα, το  Ανεμολόγιο προσφέρει φιλοξενία σε ένα φιλικό και ζεστό περιβάλλον. Διαθέτει στούντιο και διαμερίσματα με άρτια εξοπλισμένη μικρή κουζίνα.
    travelgo.gr
    Ανεμολόγιο
    • Στον όμορφο κόλπο του Φοίνικα υπάρχει και το ξενοδοχείο Brazzera με δωμάτια και χώρους που συνδυάζουν την αρχιτεκτονική αισθητική με την κυκλαδίτικη φιλοξενία και την άνεση με τη λειτουργικότητα.

    Άνω Μάννα

    • Στον οικισμό Άνω Μάννα, 6 χλμ. από την Ερμούπολη, η Villa Gaia είναι πλήρως εξοπλισμένη με όλες τις ανέσεις και μπορεί εύκολα να φιλοξενήσει 6 άτομα.

    Αζόλιμνος

    • Τα Kois Studios, στην παραλία της Αζολίμνου, είναι πλήρως εξοπλισμένα και μπορούν άνετα να φιλοξενήσουν μέχρι και 4 άτομα.
    • Επίσης, στην ίδια περιοχή θα βρείτε τα Anemelia Studios, ένα συγκρότημα διαμερισμάτων που βρίσκεται σε ένα ήσυχο σημείο μπροστά στη θάλασσα.
    • Το συγκρότημα επιπλωμένων διαμερισμάτων Κοχύλι βρίσκεται επίσης μια ανάσα από την αμμώδη παραλία με τα καταγάλανα νερά της Αζολίμνου.

    Βάρη

    • Αν επιλέξετε τη Βάρη για τη διαμονή σας, κοντά στην παραλία της θα βρείτε το μικρό κυκλαδίτικο ξενοδοχείο Syros Atlantis.
    • Μια ωραία επιλογή για φυσιολάτρες είναι το Melissanthi Farmhouse, ένα ανακαινισμένο και πλήρως εξοπλισμένο συγκρότημα διαμερισμάτων στην επαρχιακή οδό Μάννα-Βάρης, σε μια ήσυχη περιοχή μέσα στη φύση.

    Μέγας Γιαλός

    • Πάνω στην παραλία του Μέγα Γιαλού, η Marconi’s Sea Side Villa συνδυάζει μοναδικά την πολυτέλεια με την απλότητα για να σας χαρίσει τις πιο όμορφες καλοκαιρινές αναμνήσεις.
    • Στην ίδια περιοχή, η κομψή και φιλική προς το περιβάλλον Villa Nites διαθέτει 4 υπνοδωμάτια και ιδιωτική πισίνα.
    • Εναλλακτικά, μπορείτε να μείνετε στα άνετα και προσεγμένα δωμάτια του Litus Studios Syros.

    Φαγητό

    • Στο κέντρο της Ερμούπολης, δίπλα στη θάλασσα, το Περί Τίνος σερβίρει πιάτα με βάσεις στην κυκλαδίτικη κουζίνα και μοντέρνες πινελιές.
    • Στο Avant Garden θα δοκιμάσετε τα ιδιαίτερα πιάτα σύγχρονης ελληνικής κουζίνας από τον σεφ και ιδιοκτήτη Κωνσταντίνου Μπουραντά.
    • Για ελληνικό πρωινό, καφέ και νόστιμα μεζεδάκια, καθίστε στο Ελληνικό Καφενείο επί της Πλατείας Μιαούλη.
    • Στην Άνω Σύρο, θα βρείτε την ιστορική ταβέρνα του Λιλή με την πανοραμική θέα στην Ερμούπολη.
    • Κάντε μια στάση και στο Maison de Meze που πουλάει τοπικά προϊόντα και σερβίρει ιδιαίτερα πιάτα σε λίγα τραπεζάκια.
    • Μια πολύ καλή επιλογή είναι και η παραδοσιακή ταβέρνα Μήτσος στην Αληθινή, όπου βλέπεις όλη την Ερμούπολη από ψηλά.
    • Στο Κίνι, το Αλλού Γυαλού σερβίρει νόστιμα και προτότυπα πιάτα σε μια μεγάλη βεράντα πάνω στη θάλασσα.
    • Στην ίδια περιοχή θα βρείτε και τα Δύο Τζιτζίκια Στα Αρμυρίκια, ένα ωραίο καλοκαιρινό ταβερνάκι με καλό φαγητό.
    • Στο Γαλησσά, αξίζει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τη θαλασσινή κουζίνα στο Ηλιοβασίλεμα.

    Αγορές

    travelgo.gr
    Παραδοσιακά συριανά λουκούμια (πηγή: Shutterstock)

    Το πιο φημισμένο προϊόν του νησιού είναι το συριανό λουκούμι. Η τέχνη της παρασκευής του έφτασε στη Σύρο με τους πρώτους πρόσφυγες από Χίο, ενώ το έτερο συριανό προϊόν των λουκουμοποιών είναι η χαλβαδόπιτα που παρασκευάζεται από θυμαρίσιο συριανό μέλι και φρεσκοψημένο αμύγδαλο. Η Σύρος φημίζεται και για τα τυροκομικά της, όπως το περίφημο τυρί Σαν Μιχάλη που ξεχωρίζει για τη μοναδική πικάντικη γεύση του. Στην οδό Χίου θα βρείτε αρκετά μαγαζιά για να προμηθευτείτε παραδοσιακά προϊόντα του νησιού.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider