Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 11.3°C
    Clouds

    Τιθορέα: Το χωριό του Φιλοποίμενα Φίνου δίπλα στο εντυπωσιακό φαράγγι

    ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Τιθορέα: Το χωριό του Φιλοποίμενα Φίνου δίπλα στο εντυπωσιακό φαράγγι

    Ταξίδι από ψηλά στην Τιθορέα Φθιώτιδας, τη γενέτειρα του «πατριάρχη» του ελληνικού κινηματογράφου, Φιλοποίμενα Φίνου. Ένα χωριό που μαγεύει τον ταξιδιώτη με το εκπληκτικό φυσικό τοπίο που το περιβάλλει

    Παρνασσός δεν είναι μόνο η Αράχωβα. Υπάρχουν και καλά «κρυμμένες» ομορφιές που αποκαλύπτονται σε αυτούς που θέλουν να απολαύσουν τη φύση και τις χάρες του βουνού μακριά από την πολυκοσμία. Ένα όμορφο και άγνωστο σε πολλούς χωριό είναι η ΤιθορέαΒελίτσα) που είναι χτισμένη στην άκρη ενός εντυπωσιακού φαραγγιού, στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού. Η ομάδα Up Stories μάς ταξιδεύει με ένα drone βίντεο στη γραφικήΤιθορέα Φθιώτιδας, τη γενέτειρα του «πατριάρχη» του ελληνικού κινηματογράφου και ιδρυτή της Φίνος Φιλμ, Φιλοποίμενα Φίνου. Ένα χωριό που μαγεύει τον ταξιδιώτη με το εκπληκτικό φυσικό τοπίο που το περιβάλλει.

    Τιθορέα Φθιώτιδας: Το χωριό με το εκπληκτικό φυσικό τοπίο

    travelgo.gr
    Πηγή: Up Stories

    Η Τιθορέα είναι χτισμένη στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Παρνασσού, σε υψόμετρο 440 μέτρων. Μέχρι το 1926 ονομαζόταν Βελίτσα, οπότε μετονομάστηκε σε Τιθορέα, λόγω της αρχαίας φωκικής πόλης Τιθορέας, που βρισκόταν στην ίδια ακριβώς τοποθεσία. Τα ερείπια της αρχαίας Τιθορέας διακρίνονται ακόμα ανάμεσα στα σπίτια του οικισμού, ενώ διασώζεται σε πολύ καλή κατάσταση το τείχος που περιέβαλλε την πόλη. Σήμα κατατεθέν του χωριού είναι ο εντυπωσιακός πλάτανος που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και χρονολογείται από το 1887.

    travelgo.gr
    Πηγή: Up Stories

    Δίπλα στο γραφικό χωριό απλώνεται το εντυπωσιακό φαράγγι του Καχάλα, ή αλλιώς το φαράγγι της Τιθορέας. Η πεζοπορία στο φαράγγι αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για τους φυσιολάτρες καθώς λίγα χιλιόμετρα μετά ενώνεται με την εντυπωσιακή ορειβατική διαδρομή που περιλαμβάνει τη διάσχιση της χαράδρας της Βελίτσας και την ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Παρνασσού, τη Λιάκουρα, με υψόμετρο 2.456 μέτρων.

    travelgo.gr
    Πηγή: Up Stories

    Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα δείτε έναν παραδοσιακό εγκαταλειμμένο νερόμυλο αλλά και τη Σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου (ή αλλιώς «Μαύρη Τρούπα»), η οποία αποτέλεσε καταφύγιο και ορμητήριο του οπλαρχηγού κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Πάνω από το χωριό δεσπόζει το Αισθητικό Δάσος Τιθορέας, ένας καταπράσινος παράδεισος και ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας. Πανύψηλα έλατα, πεύκα, βελανιδιές, κέδροι, θάμνοι και πολλά άλλα είδη φυτών συνθέτουν ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο.

    Δείτε την Τιθορέα στο όμορφο βίντεο της Up Stories

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider