Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Wed 18.3°C
    Clouds

    Βόνιτσα: Η γοητευτική θαλασσινή πολιτεία του Αμβρακικού

    ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Βόνιτσα: Η γοητευτική θαλασσινή πολιτεία του Αμβρακικού

    Στολίδι του Αμβρακικού κόλπου, η Βόνιτσα είναι ένας χαμηλών τόνων προορισμός με κρυμμένες ομορφιές. Το βενετσιάνικο κάστρο πάνω στο λόφο, η πολυσύχναστη προκυμαία και το πευκόφυτο νησάκι Κουκουμίτσα συνθέτουν την όμορφη εικόνα της παραλιακής κωμόπολης της Αιτωλοακαρνανίας.

    Χτισμένη σε προνομιακό σημείο στη νότια πλευρά του Αμβρακικού κόλπου, η Βόνιτσα είναι μια ευχάριστη έκπληξη για όσους αποφασίσουν να την εξερευνήσουν. Το έντονο νησιώτικο χρώμα, το εντυπωσιακό κάστρο στον πευκόφυτο λόφο, η πολυσύχναστη προκυμαία με τα εστιατόρια και τα καφέ, η σύγχρονη μαρίνα και το καταπράσινο νησάκι Κουκουμίτσα συνθέτουν τη γοητευτική εικόνα της παραλιακής κωμόπολης της Αιτωλοακαρνανίας που αποτελεί έδρα του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας.

    Μόλις 20 χιλιόμετρα από τη Λευκάδα και άλλα τόσα από την Πρέβεζα, η Βόνιτσα προσφέρεται για ήρεμες διακοπές, ενώ αποτελεί ιδανική βάση για εξορμήσεις στη γύρω περιοχή. Οι επιλογές για εξερεύνηση είναι πολλές. Σε αυτή τη γωνιά της Δυτικής Ελλάδας θα έχετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε σε ιστορικά κάστρα, υπέροχα θαλασσινά τοπία και σημαντικούς υγροτόπους. Το υγρό στοιχείο είναι κυρίαρχο εδώ. Άλλωστε, σύμφωνα με την επικρατούσα εκδοχή, η ονομασία της πόλης προέρχεται από τη σλαβική λέξη «βόντα» που σημαίνει νερό (τόπος με πολλά νερά).

    Βόνιτσα: Το στολίδι του Αμβρακικού

    travelgo.gr
    Η παραλιακή κωμόπολη είναι χτισμένη στη νότια πλευρά του Αμβρακικού κόλπου (πηγή: Shutterstock)

    Στη βόλτα σας στη Βόνιτσα θα δείτε γειτονιές με παραδοσιακό χρώμα και αρκετές παλιές εκκλησίες, όπως αυτή του Αγίου Σπυρίδωνα με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο και του Αγίου Νικολάου με το πέτρινο καμπαναριό. Κάτω από το εντυπωσιακό κάστρο της πόλης, απλώνεται η πολυσύχναστη προκυμαία με τα εστιατόρια, τα καφέ, τα καΐκια που ξεφορτώνουν την ψαριά της ημέρας και τα ιστιοπλοϊκά που δένουν στη μαρίνα. Στον κόλπο μπροστά από την πόλη δεσπόζει το μικροσκοπικό νησάκι της Κουκουμίτσας, το οποίο συνδέεται με τη στεριά με γέφυρα και προσφέρεται για απολαυστικούς περιπάτους.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στις ψαροταβέρνες του παραλιακού δρόμου μπορείτε να γευτείτε τα φημισμένα ψάρια του Αμβρακικού, νόστιμες σαρδέλες, κουτσομούρες και τρυφερές γάμπαρες, παρέα με ουζάκι και αγναντεύοντας το γαλήνιο τοπίο. Προτείνουμε το Μαϊστράλι και τη Μαρίνα.

    Βόνιτσα: Η γοητευτική θαλασσινή πολιτεία του Αμβρακικού
    Μια βόλτα στον παραλιακό πεζόδρομο επιβάλλεται (πηγή: Shutterstock)

    Όσο για μπάνιο, στην περιοχή θα βρείτε παραλίες με καταγάλανα και ρηχά νερά, ιδανικές για οικογένειες. Εκτός από την παραλία που εκτείνεται δίπλα στο λιμάνι, μπορείτε να κολυμπήσετε στη μικρή ακρογιαλιά του Σωτήρα και στην παραλία της Παναγιάς. Επίσης, από τη Βόνιτσα μπορείτε εύκολα να επισκεφτείτε τις διάσημες παραλίες της Λευκάδας και της Πρέβεζας.

    Το βενετσιάνικο κάστρο

    Βόνιτσα: Η γοητευτική θαλασσινή πολιτεία του Αμβρακικού
    Το ενετικό κάστρο της Βόνιτσας δεσπόζει σε έναν πευκόφυτο λόφο πάνω από την πόλη (πηγή: Shutterstock)

    Το κορυφαίο αξιοθέατο της πόλης είναι το κάστρο της, το οποίο είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα της Ελλάδας. Χτίστηκε στις αρχές του 11ου αιώνα (γύρω στα 1070) από τους Ενετούς, όταν αυτοκράτορες του Βυζαντίου ήταν οι Κομνηνοί που τους παραχώρησαν το προνόμιο να χτίσουν το φρούριο και να εκμεταλλευτούν εμπορικά το λιμάνι. Το κάστρο βρίσκεται σε έναν πευκόφυτο λόφο πάνω από την πόλη, με απρόσκοπτη θέα στον Αμβρακικό κόλπο. Σήμερα, επισκέπτης μπορεί να δει τη σπάνιας αρχιτεκτονικής εκκλησία της Αγίας Σοφίας, η οποία φιλοξενείται σε ένα, σχεδόν, κυκλικό κτήριο βορειοδυτικά της ακρόπολης, καθώς και τα ερείπια διάφορων οικοδομημάτων.

    Το νησάκι Κουκουμίτσα

    Βόνιτσα: Η γοητευτική θαλασσινή πολιτεία του Αμβρακικού
    Το νησάκι της Κουκουμίτσας συνδέεται με την απέναντι στεριά με μια πέτρινη πεζογέφυρα (πηγή: Shutterstock)

    Η Κουκουμίτσα είναι μια πευκόφυτη νησίδα η οποία βρίσκεται μέσα στον Αμβρακικό κόλπο λίγο πριν την ανατολική είσοδο της Βόνιτσας και συνδέεται με την απέναντι ακτή με μια πέτρινη πεζογέφυρα. Αφήστε το αυτοκίνητο στην παραλία και περάστε με τα πόδια τη γέφυρα για μια απογευματινή βόλτα στο καταπράσινο νησάκι. Απολαύστε τη θέα στην πόλη και στο κάστρο την ώρα του ηλιοβασίλεματος και επισκεφτείτε το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου που είναι «κρυμμένο» μέσα στα πεύκα και τους ευκάλυπτους. Τους καλοκαιρινούς μήνες η Κουκουμίτσα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

    Στα πέριξ

    Βόνιτσα: Η γοητευτική θαλασσινή πολιτεία του Αμβρακικού
    Θέα από το κάστρο της Βόνιτσας (πηγή: Shutterstock)

    Η Λίμνη Κομήτη είναι η μεγαλύτερη από μια σειρά από λίμνες που απλώνονται η μία μετά την άλλη κοντά στη Βόνιτσα, στον «ίσκιο» των μεγάλων υγροτόπων του Αμβρακικού. Θα τη συναντήσετε 1,5 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης, στο δρόμο προς Λευκάδα. Η ονομασία της λίμνης έχει να κάνει με το κυκλικό σχήμα της. Πολλοί λένε πως δημιουργήθηκε από την πτώση κάποιου μετεωρίτη, γι’ αυτό πήρε και το όνομα αυτό. Η αλήθεια είναι ότι τα Λιμνοβρόχια μαζί με τη λίμνη Κομήτη είναι καρστικής προέλευσης και τροφοδοτούνται από επιφανειακές απορροές.

    Νοτιοδυτικά της Βόνιτσας βρίσκεται η Λίμνη Βουλκαριά που συνδέεται μέσω μιας στενής διώρυγας με τη θάλασσα. Η λίμνη αποτελεί διάδρομο μετανάστευσης πουλιών, ενώ ο υγρότοπός της είναι διεθνούς σημασίας. Μαζί με τη Λίμνη Σαλτίνη, κοντά στο αεροδρόμιο του Ακτίου, είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000.

    Νοτιοανατολικά από τη Βόνιτσα οι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν ένα γραφικό χωριό των Ακαρνανικών Ορέων, το Μοναστηράκι, μέσα στα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά. Το χωριό είναι πνιγμένο στο πράσινο και έχει γραφικά δρομάκια. Αν σας αρέσουν οι βόλτες στη φύση, ακολουθήστε το μονοπάτι που οδηγεί στον μαγευτικό καταρράκτη του Σεπετού.

    Λίγο πριν τη Λευκάδα, ταξιδεύοντας από τη Βόνιτσα προς το νησί, πάνω σε έναν βραχώδη λόφο υψώνεται ένα άγνωστο σε πολλούς κάστρο, το οποίο έχει τη δική του μεγάλη ιστορία. Ο λόγος για το Κάστρο του Γρίβα ή Φρούριο του Τεκέ, που χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Αλή Πασά. Το κάστρο προσφέρει υπέροχη θέα προς τον Αμβρακικό, το Ιόνιο, αλλά και τη Λευκάδα, και υπέροχες εικόνες κατά το ηλιοβασίλεμα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider