Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sun 23.8°C
    Clear

    Γραμμένη Οξυά: Το μαγευτικό, παγωμένο δάσος

    ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Γραμμένη Οξυά: Το μαγευτικό, παγωμένο δάσος

    Γνωρίστε το νοτιότερο δάσος οξυάς στην Ευρώπη. Εκεί ο παγωμένος αέρας δεν σταματά ποτέ και συνεχώς υπάρχει μια πυκνή ομίχλη που θυμίζει παραμύθι.

    Η Γραμμένη Οξυά είναι ένας ορεινός όγκος που εκτείνεται στα σύνορα των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, ο οποίος περιβάλλεται από τα βουνά Βαρδούσια και Γκιώνα στα νοτιοανατολικά, το Βελούχι στα βόρεια και την Καλιακούδα στα δυτικά.

    Το βουνό πήρε το όνομά του από το δέντρο φυτρώνει εκεί και το δάσος με οξυές που βρίσκεται στις πλαγιές του ορεινού όγκου είναι το νοτιότερο δάσος οξυάς στην Ευρώπη.

    A post shared by BEAUTIFUL DESTINATIONS (@beautifuldestinations)

    Στα 1.923 μέτρα υψόμετρο βρίσκεται η ψηλότερη κορυφή του, η Σαράνταινα που δέχεται όλο το κρύο από τα ρεύματα του βουνού Βελούχι και έτσι θεωρείται ως ένα από τα πιο κρύα μέρη σε όλη την Ελλάδα. Λέγεται ότι το όνομά της το πήρε όταν σαράντα άτομα που γύριζαν από έναν γάμο έχασαν τη ζωή τους από το κρύο. Ο παγωμένος αέρας δεν σταματά ποτέ και συνεχώς υπάρχει μια πυκνή ομίχλη που θυμίζει παραμύθι.

    Σε υψόμετρο 1.740 μέτρων βρίσκεται το ορειβατικό καταφύγιο της Οξυάς. Το καταφύγιο “Λ. Ευταξίας” είναι δυναμικότητας 40 ατόμων, έχει οργανωμένη κουζίνα, εσωτερικές τουαλέτες και βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

    Πώς να πάτε

    Για να επισκεφθείτε το μέρος χρειάζεται να φτάσετε μέχρι το χωριό Γαρδίκι Ομιλαίων, όπου για να πάτε εκεί θα πρέπει να πάρετε τον δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου και αφού περάσετε τη Μακρακώμη, θα κατευθυνθείτε προς Γαρδίκι από έναν δρόμο με στροφές. Εναλλακτικός τρόπος είναι να πάτε ανεβαίνοντας από Ναύπακτο μέχρι το χωριό Γραμμένη Οξυά, αλλά η δημοφιλέστερη αφετηρία για το καταφύγιο είναι το Γαρδίκι.

    Πηγή: Reader.gr

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider