ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
Κείμενο: Travelgo Team

Οι περίφημες βάθρες της Σαμοθράκης είναι μικρές φυσικές πισίνες με κρυστάλλινα δροσερά νερά, που περιτριγυρίζονται από βράχια και μικρούς ή μεγάλους καταρράκτες. Οι αναζωογονητικές βουτιές στα νερά τους είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία

Η Σαμοθράκη, το νησί της άγριας ομορφιάς, είναι ο ιδανικός προορισμός στο Βόρειο Αιγαίο για να γίνετε ένα με τη φύση. Μυστηριακή, καταπράσινη και γεμάτη τρεχούμενα νερά, βγάζει μια ξεχωριστή ενέργεια που την καταλαβαίνεις από το πρώτο λεπτό.

Μπορεί τα καλοκαίρια να αναζητάμε αμμουδιές και καταγάλανες θάλασσες, όμως στη Σαμοθράκη οι πιο ωραίες βουτιές γίνονται στις περίφημες βάθρες, τις μαγευτικές φυσικές πισίνες που μαγνητίζουν τους ταξιδιώτες με την άγρια ομορφιά τους. Το κολύμπι στις βάθρες είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Διαβάστε ακόμη:

Σαμοθράκη: Βουτιές στις παραδεισένιες βάθρες

Στη Σαμοθράκη οι πιο ωραίες βουτιές γίνονται στις περίφημες βάθρες (πηγή: Shutterstock)

Οι βάθρες είναι μικρές φυσικές πισίνες με κρυστάλλινα δροσερά νερά, που περιτριγυρίζονται από βράχια και μικρούς ή μεγάλους καταρράκτες. Οι βάθρες που θα συναντήσετε στη Σαμοθράκη σας είναι πολλές. Για να τις απολαύσετε σε όλο τους το μεγαλείο, προετοιμαστείτε για αρκετό περπάτημα και σκαρφάλωμα. Εφοδιαστείτε με ένα σακίδιο πλάτης, ένα ζευγάρι κλειστά παπούτσια, μπόλικη διάθεση για εξερεύνηση και ξεκινήστε. Όσο πιο πολλές προσπερνάτε, τόσο πιο εντυπωσιακές (και με λιγότερο κόσμο) συναντάτε.

Το κολύμπι στις βάθρες είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία (πηγή: Shutterstock)

Η Γριά Βάθρα είναι μία από τις πιο γνωστές βάθρες του νησιού. Σε απόσταση 2 χλμ. από τα Θέρμα μέσα σε ένα υπέροχο τοπίο γεμάτο πλατάνια και φτέρες θα συναντήσετε μια αλληλουχία δέκα τουλάχιστον καταρρακτών και βαθρών, στην πλειονότητά τους εύκολα προσβάσιμες. Μετά από 10 λεπτά περπάτημα θα φτάσετε στην πρώτη βάθρα. Τολμήστε το πρώτο σας «βάπτισμα», μπείτε μέχρι τη μέση σχεδόν στο νερό και προχωρήστε μέχρι τη δεύτερη βάθρα, στη συνέχεια μέχρι την τρίτη και όσο αντέξετε! Όσο πιο ψηλά ανεβαίνετε τόσο η μαγεία του τοπίου θα σας συνεπαίρνει.

Καταπράσινα πλατάνια, καταρράκτες και ρυάκια συνθέτουν το ονειρικό τοπίο (πηγή: Shutterstock)

Η πιο ξακουστή βάθρα είναι αυτή του Φονιά, του ποταμού της Σαμοθράκης που πηγάζει από τις κορυφές του όρους Σάος (ή Φεγγάρι) και κυλάει σε πανέμορφα τοπία. Η πεζοπορική διαδρομή για να γνωρίσετε τις ομορφιές του Φονιά είναι εύκολη, ειδικά μέχρι την πρώτη βάθρα, την οποία θα συναντήσετε μετά από 30 περίπου λεπτά διαδρομής μέσα στο πλούσιο πλατανόδασος. Στη συνέχεια απαιτείται ορειβασία για να προσεγγίσετε τις βάθρες που ακολουθούν. Το πιο εντυπωσιακό σημείο του Φονιά είναι η Κλείδωση. Πρόκειται για έναν καταρράκτη ύψους 35 μέτρων, του οποίου τα νερά πέφτουν με εκκωφαντικό θόρυβο σχηματίζοντας μια μαγική βάθρα μέσα στους βράχους.

Πηγή: Shutterstock
Πηγή: Shutterstock
Πηγή: Shutterstock
Πηγή: Shutterstock

Διαβάστε ακόμη: