Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αρκαδία
    Thu 6.5°C
    Clouds

    Πελοπόννησος: 5 ήσυχα χωριά δίπλα στη θάλασσα που αξίζει να ανακαλύψετε

    BEST OF
    Πελοπόννησος: 5 ήσυχα χωριά δίπλα στη θάλασσα που αξίζει να ανακαλύψετε

    Με θαυμάσιες παραλίες, ήσυχα λιμανάκια και ψαροτεβέρνες που σερβίρουν ό,τι βγάλει η βάρκα, αυτά τα γραφικά χωριά πλάι στη θάλασσα της Πελοποννήσου είναι ιδανικά για τις πρώτες καλοκαιρινές αποδράσεις με αυτοκίνητο

    Η Πελοπόννησος, ένας τόπος εκπλήξεων και αντιθέσεων, έχει πολλά γαλήνια χωριά, μια ανάσα μακριά από γνωστούς και αγαπημένους προορισμούς, που προσφέρονται διακοπές ηρεμίας μακριά από όλους και απ’ όλα. Εάν μετά το πολύμηνο lockdown, το μόνο που αναζητάτε είναι μια απόδραση για να χαλαρώσετε δίπλα στη θάλασσα και να αδειάσετε το μυαλό σας, ακολουθήστε μας σε πέντε θαυμάσια και χαμηλών τόνων παραθαλάσσια χωριά και λιμανάκια της Πελοποννήσου, που είναι ιδανικά για τις πρώτες καλοκαιρινές αποδράσεις με αυτοκίνητο.

    Κυπαρίσσι, Λακωνία

    travelgo.gr

    Ένα από τα καλά κρυμμένα «μυστικά» της Λακωνίας είναι το Κυπαρίσσι, ένα πανέμορφο και μοναχικό παραθαλάσσιο χωριό, εκεί όπου οι απολήξεις των βουνοκορφών του Πάρνωνα συναντούν τα γαλανά νερά του Μυρτώου. Το γραφικό χωριό που βρίσκεται ανάμεσα στο Λεωνίδιο και τη Μονεμβασιά, σε απόσταση 88 χλμ. από τη Σπάρτη, μέχρι τη δεκαετία του 1970 ήταν προσβάσιμο μόνο δια θαλάσσης ή με τα πόδια, μέσω ενός απότομου ορεινού μονοπατιού. Τα ασβεστωμένα σπίτια με τις κεραμιδένιες στέγες και τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα, που ακουμπούν κυριολεκτικά στη θάλασσα, αποπνέουν έντονα την ατμόσφαιρα αιγαιοπελαγίτικου νησιού. Η περιοχή διαθέτει πανέμορφες παραλίες όπως την πλατιά ακρογιαλιά της Μεγάλης Άμμου και την ήσυχη παραλία της Αγίας Κυριακής.

    travelgo.gr
    Παραλία στο Κυπαρίσσι (πηγή: Shutterstock)

    Γέρακας, Λακωνία

    travelgo.gr

    Ο Γέρακας βρίσκεται σε μία ήσυχη γωνιά στις ανατολικές ακτές του νομού Λακωνίας, μόλις 22 χλμ. από τη διάσημη Μονεμβασιά. Ωστόσο, είναι ένα μέρος που δεν το γνωρίζει πολύς κόσμος. Πρόκειται για ένα από τα πιο γραφικά λιμάνια της Πελοποννήσου που χαρίζει στον επισκέπτη εικόνες σπάνιας ομορφιάς. Αυτό το μικρό χωριό είναι χτισμένο μέσα σε ένα φιόρδ! Ναι, ένα φιορδ σαν κι αυτά τα πανέμορφα που μπορείς να δεις στη μακρινή Νορβηγία. Ο Γέρακας αποτελείται από τρεις οικισμούς: το Λιμάνι, το Γέρακα που βρίσκεται στο λόφο και τον μικρό οικισμό του Αγίου Ιωάννη. Το απάνεμο και γραφικό λιμάνι αποτελεί αγκυροβόλιο για ιστιοπλοϊκά και σκάφη και θυμίζει αιγαιοπελαγίτικο νησί. Η ομορφιά της φύσης, τα ασβεστωμένα σπίτια με τα γαλάζια παράθυρα και τα κόκκινα κεραμίδια και οι ψαροταβέρνες που απλώνουν τα τραπέζια τους δίπλα στα ήσυχα νερά συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό που θα σας μείνει αξέχαστο.

    travelgo.gr
    Ο Γέρακας είναι χτισμένος μέσα σε ένα φιόρδ (πηγή: Shutterstock)

    Τραχήλα, Μεσσηνία

    travelgo.gr

    Σε απόσταση 55 χλμ. από την Καλαμάτα, στη Μεσσηνιακή Μάνη, η Τραχήλα είναι ένα μικρό και άγνωστο σε πολλούς ψαροχώρι με ξεχωριστό χρώμα. Το γραφικό λιμανάκι με τις βάρκες και τα πετρόκτιστα σπίτια, περικυκλωμένα από το άγριο μανιάτικο τοπίο, στήνουν το καλύτερο αγχολυτικό σκηνικό. Αν βρεθείτε εδώ, αναζητήστε το γνήσιο, χοντρό αλάτι του χωριού, που συλλέγεται από τους βράχους της περιοχής. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν παρθένες παραλίες με βράχια και πεντακάθαρα νερά για να βουτήξετε. Εντυπωσιακή είναι η απόκρημνη ακτή Καταφύγι, με επίπεδα βράχια που λειτουργούν ως φυσικές εξέδρες.

    travelgo.gr
    Η Τραχήλα είναι ένα μικρό ψαροχώρι με ιδιαίτερο χρώμα (πηγή: Shutterstock)

    Κιτριές, Μεσσηνία

    travelgo.gr

    Σε απόσταση 12 χλμ. από την Καλαμάτα, στα ανατολικά του Μεσσηνιακού κόλπου, βρίσκεται το ψαροχώρι Κιτριές, φωλιασμένο μέσα σε έναν μικρό όρμο. Αυτός ο γραφικός οικισμός είναι ένας υπέροχος προορισμός για όσους αγαπούν τις ήσυχες διακοπές. Η μικρή παραλία στις Κιτριές έχει βότσαλο και καταπράσινα νερά, με τις κατάφυτες πλαγιές να αγγίζουν σχεδόν τη θάλασσα. Εκτός από κολύμπι, εδώ θα απολαύσετε και φρέσκο ψάρι σε ταβερνάκια πάνω στο κύμα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία του χωριού. Επί τουρκοκρατίας οι Κιτριές αποτελούσαν την έδρα των Μπέηδων της Μάνης και ήταν ο σημαντικότερος λιμένας του Μεσσηνιακού κόλπου. Μάλιστα, εδώ συντάχθηκε το ιστορικό Σύμφωνο των Κιτριών, το 1819, με το οποίο οι οικογένειες των Μαυρομιχαλαίων, Γρηγοράκηδων και Τρουπάκηδων υποσχέθηκαν μεταξύ τους ειρήνη, ομόνοια και ένωση των δυνάμεών τους στην επερχόμενη επανάσταση του 1821.

    travelgo.gr
    Οι Κιτριές από ψηλά (πηγή: Shutterstock)

    Πούλιθρα, Αρκαδία

    travelgo.gr

    Το πράσινο από τις πλαγιές του Πάρνωνα και τα καταγάλανα νερά συνδυάζονται αρμονικά στο παραθαλάσσιο χωριό Πούλιθρα, 8 χλμ. μακριά από το Λεωνίδιο, την πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Τα σπίτια με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το όμορφο λιμανάκι, οι ψαροταβέρνες και η βοτσαλωτή παραλία με τα πεντακάθαρα νερά, δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για ήσυχες καλοκαιρινές αποδράσεις που περιλαμβάνουν καλό φαγητό και διαδρομές στη φύση. Σε κοντινή απόσταση θα βρείτε την παραλία της Πλάκας, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε και την εντυπωσιακή παραλία του Φωκιανού. Κι αν έχετε όρεξη για μια εκδρομή στο βουνό, μπορείτε να οδηγήσετε μέχρι το χωριό Κοσμάς ή αλλιώς το «μπαλκόνι της Κυνουρίας».

    travelgo.gr
    Το λιμανάκι στα Πούλιθρα (πηγή: Shutterstock)

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider