Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Μεσσηνία
    Thu 14.9°C
    Clouds

    Κορώνη: Το στολίδι της Μεσσηνίας

    ΜΕΣΣΗΝΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Κορώνη: Το στολίδι της Μεσσηνίας

    Η αρχοντική Κορώνη με το κάστρο της, το γραφικό χωριό Βασιλίτσι και οι κοντινές μαγευτικές παραλίες συνθέτουν έναν ξεχωριστό προορισμό στη Μεσσηνία που ικανοποιεί απόλυτα την προσδοκία για αξέχαστες διακοπές

    Η όμορφη Μεσσηνία, ένας τόπος αντιθέσεων και εκπλήξεων, κρύβει τους θησαυρούς της εκεί που σκάει το κύμα και μπορείς να το διαπιστώσεις με μια απόδραση στην Κορώνη. Χτισμένη στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από την Καλαμάτα, η γραφική και αρχοντική Κορώνη είναι μία από τις ωραιότερες μικρές ελληνικές πόλεις.

    travelgo.gr
    Η Κορώνη είναι μια αρχοντική κωμόπολη με νησιωτική ατμόσφαιρα (Πηγή: Shutterstock)

      Πολύχρωμη, απλωμένη στην πλαγιά, με το ενετικό κάστρο στην κορυφή και τη θάλασσα στα πόδια της, εκπέμπει μια αίσθηση γαλήνης και γοητεύει τον επισκέπτη από την πρώτη βόλτα. Τα στενά ανηφορικά δρομάκια, τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά με τις κόκκινες κεραμοσκεπές, το όμορφο λιμάνι, γεμάτο ψαροκάϊκα και ιστιοφόρα, τα γραφικά μαγαζάκια και οι υπέροχες παραλίες της περιοχής δίνουν μια νησιωτική αίσθηση που κάνει την Κορώνη μοναδική.

      Διαβάστε ακόμη:

      Αφού περιπλανηθείτε στα στενά της, θα κατηφορίσετε στην προκυμαία με τον πεζόδρομο μπροστά στο λιμάνι για να χαζέψετε την περατζάδα, να δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι και ελληνική κουζίνα με ντόπια υλικά σε κάποια από τις παραδοσιακές ταβέρνες ή να απολαύσετε τον καφέ σας με θέα τη θάλασσα και το κάστρο.

      travelgo.gr
      Τα ουζερί στο λιμάνι της Κορώνης θα σας ανοίξουν την όρεξη (Πηγή: Shutterstock)

      Το ξακουστό κάστρο της Κορώνης, που στέκει αγέρωχο πάνω από την όμορφη κωμόπολη, χτίστηκε από τους Ενετούς στα τέλη του 13ου αιώνα πάνω στα ερείπια βυζαντινού φρουρίου. Η στρατηγική του θέση -επάνω στο ψηλότερο σημείο της χερσονήσου- το καθιστούσε ιδανικό σημείο για την επίβλεψη όλης της περιοχής. Τα 300 χρόνια της επικράτησης των Βενετών είναι η χρυσή εποχή της Κορώνης αφού γίνεται εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο. Δεν είναι τυχαίο που η Κορώνη και η γειτονική Μεθώνη ονομάζονταν «Τα μάτια της Βενετίας».

      travelgo.gr
      Το ξακουστό κάστρο της Κορώνης (Πηγή: Shutterstock)

      Το επιβλητικό κάστρο είναι ένα εξαίρετο δείγμα βενετσιάνικης οχυρωματικής τεχνικής με ογκώδεις πύλες, υπόγεια περάσματα, στιβαρά τείχη και τετράγωνους πύργους. Μάλιστα, εξακολουθεί να κατοικείται ακόμη και σήμερα. Κάντε μια βόλτα στα καλντερίμια του για να δείτε τα ερείπια του ναού της Αγίας Σοφίας και το επισκέψιμο παλαιοημερολογίτικο γυναικείο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, αλλά και για να απολαύσετε τη μαγευτική θέα στην Κορώνη και στο Μεσσηνιακό κόλπο.

      Όσο για τη γνωστή φράση «Έχει μπάρμπα στην Κορώνη», η επικρατέστερη εκδοχή για την προέλευση της είναι η εξής: Επί Τουρκοκρατίας κάποιος Πασάς της Τριπολιτσάς ήταν ανιψιός του Μπέη της Κορώνης. Ο Πασάς της Τριπολιτσάς τακτοποιούσε πολλές υποθέσεις Κορωναίων όταν πήγαιναν συστατικά γράμματα από τον εκ Κορώνης μπάρμπα του.

      travelgo.gr
      H Μονή Τιμίου Προδρόμου στο κάστρο της Κορώνης (Πηγή: Shutterstock)

      Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Κορώνη ανακηρύχθηκε Εμβληματική Κοινότητα της UNESCO για την προστασία, τη διατήρηση και την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής. Όπως όλη η περιοχή, η Κορώνη είναι γνωστή για την άριστη ποιότητα των γεωργικών της προϊόντων, όπως η παγκοσμίως γνωστή ποικιλία ελιάς Κορωνέικη.

      Το γραφικό Βασιλίτσι

      travelgo.gr
      Το Βασιλίτσι είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά της Μεσσηνίας

      Αφού κάνετε τη βόλτα σας στην Κορώνη, αξίζει να επισκεφτείτε και το γραφικό Βασιλίτσι, ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά της Μεσσηνίας. Πρόκειται για ένα ημιορεινό οικισμό που εκτείνεται μέχρι τη θάλασσα, σε απόσταση 7 χλμ. νοτιοδυτικά από την Κορώνη. Εδώ θα βολτάρετε ανάμεσα σε παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, θα δείτε την ωραία εκκλησία του Αγίου Βασιλείου (χτίστηκε το 1938 και βασίστηκε πάνω στα σχέδια του ναού της Υπαπαντής της Καλαμάτας) και θα φάτε στου Νίκου, την καλύτερη ταβέρνα της περιοχής. Στα αξιοθέατα του χωριού περιλαμβάνονται οι κοντινές παραλίες, όπως το Αμμούδι με την τεράστια σπηλιά, το Καλαμάκι, ο Άγιος Νικόλαος, το Κρυονέρι με το πόσιμο νερό που αναβλύζει από την άμμο και άλλες παραλίες της ευρύτερης περιοχής νότια της Κορώνης.

      travelgo.gr
      Παραδοσιακά σπίτια στο Βασιλίτσι

      Το χωριό πιστεύεται ότι υπήρχε κατά τη βυζαντινή εποχή και αναφέρεται σε διάφορες πηγές, τουλάχιστον από την εποχή της Ενετοκρατίας, με την ονομασία Βασιλίτσι. Είναι ένα χωριό με πλούσια ιστορία, από το οποίο κατάγονται τρεις σημαντικές προσωπικότητες: ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος (ο πρώτος ορθόδοξος Έλληνας ιεραπόστολος στην Αφρική), ο διακεκριμένος παγκοσμίως δικηγόρος Γεώργιος Μπίζος (υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νότια Αφρική, ως συνήγορος του Νέλσον Μαντέλα και άλλων συναγωνιστών του, ενάντια στο ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ), καθώς και ο αντιστράτηγος Βασίλειος Μάραντος.

      travelgo.gr
      Γραφική γωνιά στο Βασιλίτσι

      Ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλιτσιωτών «Η Φανερωμένη» διοργανώνει τακτικά διάφορες εκδηλώσεις, όπως την ετήσια μουσικοχορευτική εκδήλωση κάθε τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου. Επίσης, ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα, στην πλατεία του Αγίου Βασιλείου, πραγματοποιείται η αναβίωση του εθίμου της «Αποκερασιάς», με τοπική παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και χορούς.

      Παραλίες στην Κορώνη

      travelgo.gr
      Η παραλία Ζάγκα (Πηγή: Shutterstock)

      Η παραλία Ζάγκα με την υπέροχη χρυσαφένια αμμουδιά, η οποία αρχίζει από τους νότιους πρόποδες του κάστρου και εκτείνεται σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων προς τα δυτικά, είναι η δημοφιλέστερη λύση για μπάνιο στην Κορώνη. Κατά μήκος της υπάρχουν ταβέρνες, ενοικιάζομενα δωμάτια και beach bars.

      travelgo.gr
      Η παραλία Μεμί (Πηγή: Shutterstock)

      Η δυτική της προέκταση λέγεται Μεμί και είναι εξίσου όμορφη, με χρυσή άμμο και πεντακάθαρα νερά. Πρόκειται για μία από τις παραλίες της νότιας Πελοποννήσου όπου έρχονται κάθε χρόνο μετά τον Μάιο οι χελώνες Caretta caretta για να γεννήσουν. Άλλες παραλίες που αξίζει να επισκεφθείτε είναι τα οργανωμένα Περούλια και οι ανοργνάνωτες Αμμούδι, Καλαμάκι, Αγία Τριάδα, Άγιος Νικόλαος και Κρυονέρι. Η τελευταία, μάλιστα, είναι μία από τις ιδιαίτερες παραλίες της περιοχής, καθώς από την άμμο αναβλύζει κρυστάλλινο πόσιμο νερό!

      travelgo.gr
      Η παραλία Κρυονέρι

      Διαμονή

      Τα νεόδμητα και πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα Τάκης Μπίζος, σε ένα κτήμα τεσσάρων στρεμμάτων λίγο έξω από την Κορώνη, απολαμβάνουν πανοραμική θέα στο Μεσσηνιακό κόλπο.

      travelgo.gr
      Takis Bizos Apartments

      Σε απόσταση αναπνοής από την Κορώνη, το Camvillia Resort είναι ένα συγκρότημα ανεξάρτητων κατοικιών που υπόσχεται να καλύψει τις ανάγκες κάθε επισκέπτη.

      Το Driopes Villas, ένα νεόκτιστο συγκρότημα 4 αυτόνομων διαμερισμάτων σε απόσταση 500 μ. από την πιο όμορφη παραλία της Κορώνης, αποτελεί επίσης μια καλή επιλογή διαμονής.

      Το Villa Costianna βρίσκεται σε μια ήσυχη τοποθεσία, σε απόσταση 200 μ. από την παραλία Ζάγκα και προσφέρει όλες τις ανέσεις για ξέγνοιαστες διακοπές.

      Το κλασικό Sofotel, το Hotel Diana, με θέα στο παραθαλάσσιο δρόμο της Κορώνης, καθώς και τα Zaga Milos και Αkti Zaga Apartments στην παραλία Ζάγκα είναι μερικές ακόμη καλές επιλογές.

      Τα 4 πλήρως εξοπλισμένα σπίτια Memi Houses, σε απόσταση 2 λεπτών με τα πόδια από την παραλία Μεμί, προσφέρουν όλα όσα χρειάζεστε στις διακοπές σας.

      Στην παραλία Μεμί, τα Aleka Apartments, χτισμένα σε υπερυψωμένο επίπεδο, μόλις 40 μ. από τη θάλασσα, προσφέρουν απεριόριστη θέα στον Μεσσηνιακό κόλπο μέχρι τον αντικρινό Ταΰγετο.

      Το Highest point of Koroni ''Τουρλάκι'' βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Κορώνης, προσφέροντας πανοραμική θέα στη θάλασσα, ιδιωτικότητα και ηρεμία.

      Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα Ξένιος Ζεύς ξεχωρίζουν για τη ζεστή φιλοξενία, την εξυπηρέτηση και την άνετη και οικογενειακή ατμόσφαιρα που προσφέρουν.

      Το Akritas Residences αποτελείται από 8 ευρύχωρες και ανεξάρτητες κατοικίες, αμφιθεατρικά χτισμένες σε έναν καταπράσινο λόφο του ακρωτηρίου Ακρίτας.

      Αν θέλετε να μείνετε στο Βασιλίτσι, σας προτείνουμε το Koukou House, μια όμορφη και πλήρως εξοπλισμένη διώροφη κατοικία πάνω σε λόφο, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 8 άτομα.

      Στο χωριό Κόμποι, 7 χλμ. βόρεια από την Κορώνη, μια καλή επιλογή είναι τα στούντιο και διαμερίσματα του Kombi Beach, 200 μ. από την παραλία.

      Το παραθαλάσσιο Meli Seaside Villas βρίσκεται στους Χράνους, 15 χλμ. από την Κορώνη και προσφέρει κήπο με άμεση πρόσβαση στην παραλία.

      Φαγητό, γλυκό & διασκέδαση

      Η στάση για φαγητό στη φημισμένη ταβέρνα του Νίκου, στο Βασιλίτσι, επιβάλλεται. Στην πέτρινη αυλή του θα φάτε εξαιρετικά ψητά στα κάρβουνα και μαγειρευτά με προϊόντα από τον κήπο του. Στο χωριό θα βρείτε επίσης το καφέ-ουζερί Σωτήρης για να πιείτε το κρασί, το ούζο ή το τσίπουρο σας παρέα με μεζέδες από τα χέρια του Ρούκουνα ή αλλιώς Λεωνίδα.

      travelgo.gr
      Η ταβέρνα του Νίκου στο Βασιλίτσι

      Στην Κορώνη αξίζει να δοκιμάσετε τις περιποιημένες ποικιλίες στο μεζεδοπωλείο Η Συνάντηση (Βαρβουτσής), τα ψητά κρεατικά και μαγειρευτά του Μπόγρη, τα ψαρικά στον Καγκελάριο και στον Παλιό Καγκελάριο και την προσεγμένη κουζίνα στο εστιατόριο Παρθενών.

      Στην παραλία Μεμί υπάρχουν γραφικές ταβέρνες που σερβίρουν καλό φαγητό, όπως η Κυανή Ακτή, το Λιμανάκι, το Κρυονέρι και ο Φουμαριστής.

      travelgo.gr
      Η Συνάντηση στην Κορώνη

      Για να γλυκαθείτε, επισκεφθείτε το παλιό ζαχαροπλαστείο Αθηναϊκόν που φημίζεται για το γαλακτομπούρεκό του.

      Το Coral beach bar στην παραλία Περούλια είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε τη θάλασσα. Σερβίρει από καφέ, χυμούς και cocktails μέχρι σουβλάκια και σαλάτες.

      travelgo.gr
      Το Coral beach bar στην παραλία Περούλια

      Για βραδινό ποτό, θα βγείτε στα μπαράκια της προκυμαίας Roses (o Παντελής θα σας φτιάξει τα καλύτερα cocktails), Versus, Jasmine και Senal.

      Αγορές

      Μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στο YiaMas στην Κορώνη, ένα παραδοσιακό wine shop όπου θα βρείτε περισσότερες από 25 επιλεγμένες ελληνικές ποικιλίες χύμα κρασιών και περισσότερα από 90 εμφιαλωμένα κρασιά, καθώς και φρέσκιες μπύρες, μέλι, μαρμελάδες, βιολογικό ελαιόλαδο κι άλλα προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.

      Σας προτείνουμε επίσης να επισκεφθείτε το Kiari Wine and Deli, ένα μαγαζί τοπικών προϊόντων με εξειδίκευση στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το κρασί.

      Το πιο δημιουργικό στέκι της Κορώνης είναι το βιβλιοπωλείο Χαρτί και Μολύβι, ένα μαγαζί που διακρίνεται για το γούστο του και είναι γνωστό σε ολόκληρη την περιοχή. Εκτός πολλούς τίτλους βιβλίων, θα βρείτε και πρωτόπυπα και καλόγουστα δώρα.

      Δείτε τις ομορφιές της Κορώνης στο βίντεο

      Μια πτήση με drone πάνω από το Βασιλίτσι

      Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery

      (Πηγή: Shutterstock)
      (Πηγή: Shutterstock)
      Πηγή: Shutterstock
      Πηγή: Shutterstock
      Πηγή: Shutterstock
      Πηγή: Shutterstock
      Πηγή: Shutterstock
      Πηγή: Shutterstock
      Πηγή: Shutterstock
      Πηγή: Shutterstock
      Πηγή: Shutterstock
      Πηγή: Shutterstock
      Πηγή: Shutterstock
      Πηγή: Shutterstock
      Κορώνη: Το στολίδι της Μεσσηνίας
      Κορώνη: Το στολίδι της Μεσσηνίας
      Κορώνη: Το στολίδι της Μεσσηνίας
      Κορώνη: Το στολίδι της Μεσσηνίας
      Πηγή: Shutterstock
      Πηγή: Shutterstock
      Κορώνη: Το στολίδι της Μεσσηνίας

      Διαβάστε Επίσης

      gazzetta
      gazzetta insider reader insider