Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Μεσσηνία
    Wed 19.9°C
    Clouds

    Πρώτη Μεσσηνίας: Το παραδεισένιο νησάκι με το ιστορικό ναυάγιο

    ΜΕΣΣΗΝΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Πρώτη Μεσσηνίας: Το παραδεισένιο νησάκι με το ιστορικό ναυάγιο

    Μια ανάσα από τη Μαραθόπολη Μεσσηνίας, βρίσκεται η Πρώτη, ένα μικρό νησί με μεγάλη ιστορία. Στη μία και μοναδική παραλία του νησιού, λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, υπάρχει ναυάγιο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που μπορείτε να δείτε βουτώντας στα κρυστάλλινα νερά

    Τα άγνωστα σε πολλούς νησάκια της Μεσσηνίας συμπληρώνουν την ομορφιά των ακτών της. Αυτά τα μικρά και ακατοίκητα νησιά διαθέτουν υπέροχες παραλίες με εξωτικά, τιρκουάζ νερά αλλά και «κρυμμένους θησαυρούς» για τους λάτρεις των εξερευνήσεων.

    Ένα από αυτά είναι η Πρώτη, που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Μαραθόπολης. To νησί έχει μόνο μία παραλία με λευκή άμμο και θαυμάσια νερά, τη Βουρλιά, η οποία βρίσκεται μέσα σε έναν ήσυχο όρμο. Στην είσοδο του όρμου, λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται το ναυάγιο του πλοίου Ανουάρ, μήκους 40 μέτρων, το οποίο βομβαρδίστηκε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πρώτη Μεσσηνίας: Ένα μικρό νησί με μεγάλη ιστορία

    travelgo.gr

    Αν βρεθείτε το καλοκαίρι στη Μαραθόπολη της Μεσσηνίας, αξίζει να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή μέχρι την Πρώτη. Αυτό το παραδεισένιο νησάκι με το παράξενο σχήμα (αν το δεις από ψηλά θυμίζει... μισοβυθισμένο κροκόδειλο ή γενικά ερπετό) υπήρξε κάποτε καταφύγιο για τους ναυτικούς αλλά και κρησφύγετο για τους πειρατές που συχνά έκρυβαν τους θησαυρούς τους εκεί. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ακόμα και στις μέρες μας, στον κόλπο με την ονομασία Γραμμένο, ακριβώς στη μέση του νησιού, οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι επισκέπτες έχουν ως έθιμο να χαράζουν ευχές στα βράχια για την ασφαλή αποχώρηση και πλεύση των πλοίων. Περίπου 30 επιγραφές που χρονολογούνται στη Μετακλασική, στη Ρωμαϊκή αλλά και στη Βυζαντινή εποχή, σώζονται στα βράχια του κόλπου. 

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, το νησί της Πρώτης αποτέλεσε καταφύγιο των αθηναϊκών πλοίων στην πορεία τους προς την Πύλο, όταν μια τρομερή τρικυμία ξέσπασε στο Ιόνιο, ενώ κατά την Τουρκοκρατία ήταν το λημέρι του Μανιάτη πειρατή Κατούλια, ο οποίος πραγματοποιούσε επιθέσεις σε διερχόμενα ιστιοφόρα.

    Την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, λίγα μόλις μέτρα από τη μοναδική παραλία του νησιού, στον προφυλαγμένο όρμο της Βουρλιάς, το 40 μέτρων πλοίο Anouar βομβαρδίστηκε και βυθίστηκε εκεί, ελάχιστα μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο επισκέπτης μπορεί να δει το βυθισμένο πλοίο βουτώντας στα κρυστάλλινα νερά. 

    travelgo.gr

    Το μοναδικό κτίσμα στο νησί είναι το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου της Γοργοπηγής, βόρεια της παραλίας Βουρλιά, που πήρε το όνομά του από την εικόνα που βρέθηκε στα βράχια του νησιού. Στο διάστημα 15 έως 23 Αυγούστου, πλήθος πιστών επισκέπτεται το μοναστήρι με καΐκια από τις γύρω περιοχές, το οποίο ανοίγει τις πύλες του και προσφέρει στους επισκέπτες γεύμα με ψάρια της περιοχής.

    Δείτε όμορφες εικόνες από την Πρώτη Μεσσηνίας στο βίντεο

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider