Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Κιλκίς
    Fri 19°C
    Clear

    Δοϊράνη: Η άγνωστη λίμνη των συνόρων

    ΚΙΛΚΙΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Δοϊράνη: Η άγνωστη λίμνη των συνόρων

    Γνωρίστε τη λίμνη της Δοϊράνης, ένα τοπίο ηρεμίας και γαλήνης και έναν σπουδαίο υγροβιότοπο στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία

    Στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία υπάρχει ένας τόπος με μεγάλη ιστορία και φυσικό πλούτο που πολλοί αγνοούν. Η λίμνη της Δοϊράνης αποτελεί ένα από τα (σχετικά) άγνωστα «διαμάντια» της Βόρειας Ελλάδας και του νομού Κιλκίς. Είναι ένας ξεχωριστός και αυθεντικός τόπος που αξίζει να ανακαλύψετε αν αναζητάτε μια απόδραση από την πολυκοσμία και την επαφή με τη φύση. Η ηρεμία του τοπίου θα σας καθηλώσει.

    Κιλκίς: Απόδραση στη Λίμνη Δοϊράνης

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η λίμνη της Δοϊράνης βρίσκεται στα βόρεια του νομού Κιλκίς, σε απόσταση 75 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και αποτελεί φυσικό σύνορο με τη Βόρεια Μακεδονία. Έχει έκταση περίπου 40 τ.χλμ. και το 1/3 της λίμνης ανήκει στην Ελλάδα (το κομμάτι της λίμνης στη Βόρεια Μακεδονία είναι μεγαλύτερο και πιο ανεπτυγμένο τουριστικά). Το βουνό Μπέλες ρίχνει την επιβλητική σκιά του στα βόρεια της λίμνης, ενώ στα ανατολικά τα Κρούσια όρη τη διαχωρίζουν από την Κερκίνη. Η Δοϊράνη είναι μια ρηχή λίμνη, με βάθος που πλέον φτάνει στα 3-4 μέτρα. Πιστεύεται πως είναι κατάλοιπο της αρχαίας λίμνης Παιονίας, που καταλάμβανε πολύ μεγαλύτερη έκταση.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η λίμνη Δοϊράνη αποτελεί σπουδαίο υγροβιότοπο, με 19 είδη ψαριών να ζουν στα νερά της (γριβάδια, τσιρόνια, πλατίτσες, χέλια, πέρκες, κυπρίνοι κ.ά.), ενώ έχουν καταγραφεί περί τα 36 είδη πουλιών, με σημαντικότερα τη λαγγόνα και τον αργυροπελεκάνο. Ένα μεγάλο μέρος της λίμνης Δοϊράνη έχει ανακηρυχθεί ως προστατευόμενος βιότοπος του δικτύου Natura 2000.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Δοϊράνη έχει μεγάλη ιστορική σημασία, καθώς στην περιοχή διεξήχθη η Μάχη της Δοϊράνης μεταξύ ελληνικών και βουλγαρικών στρατευμάτων το 1913, καθώς και μια δεύτερη μάχη κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου μεταξύ των ελληνικών συμμαχικών και βρετανικών στρατευμάτων, που επιτίθονταν από το νότο και των βουλγαρικών στρατευμάτων που βρίσκονταν στα ανατολικά της λίμνης.

    Τι θα δείτε στη Λίμνη Δοϊράνης

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    • Στο μικρό χωριό Δοϊράνη, στην όχθη της λίμνης, υπάρχουν εγκαταστάσεις για περίπατο αλλά και για ψάρεμα. Σήμα κατατεθέν του χωριού είναι ο γραφικός παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, που χτίστηκε το 1896 και λειτουργούσε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Μην παραλείψετε να γευματίσετε στις γραφικές ψαροταβέρνες που προσφέρουν μεζέδες και νόστιμο γριβάδι.
    • Σε έναν λόφο μερικές εκατοντάδες μέτρα νότια της λίμνης, δεσπόζει το μνημείο που υπάρχει σε ανάμνηση της μάχης της Δοϊράνης. Επίσης, υπάρχουν δύο κοιμητήρια, το ελληνικό και το βρετανικό.
    • Επισκεφθείτε το Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης που βρίσκεται δίπλα στα νερά της λίμνης, για να δείτε τη μόνιμη έκθεση για το φυσικό περιβάλλον της λίμνης και να μάθετε την ιστορία της περιοχής.
    • Πάρτε τον δρόμο κατά μήκος της λίμνης προς το χωριό Μουριές και κάντε μια στάση στην τοποθεσία «Χίλια Δέντρα». Το δάσος με τις υπεραιωνόβιες βελανιδιές έχει χαρακτηριστεί Μνημείο της Φύσης.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider