Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Tue 15.5°C
    Clear

    Οι πιο εντυπωσιακοί καταρράκτες της Ελλάδας

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Οι πιο εντυπωσιακοί καταρράκτες της Ελλάδας

    Άλλοι κρυμμένοι μέσα σε βουνά και άλλοι μέσα σε καταπράσινα δάση, οι καταρράκτες αυτοί αποτελούν μικρά θαύματα της ελληνικής φύσης.

    Είναι πολλά τα εντυπωσιακά αξιοθέατα που έχει δημιουργήσει η φύση στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους πολλούς φυσικούς θησαυρούς της είναι και αρκετοί μαγευτικοί καταρράκτες που προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα και συναρπαστικές εμπειρίες στους φυσιολάτρες. Άλλοι ξεχωρίζουν για το ύψος τους κι άλλοι για το άγριο και ονειρικό τοπίο που τους περιβάλλει. Από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Πελοπόννησο, αυτοί είναι μερικοί από τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες που αξίζει να δείτε από κοντά. Κάποιοι από αυτούς, που σχηματίζουν λίμνες μπροστά τους, είναι κατάλληλοι και για δροσερές βουτιές το καλοκαίρι.

    Κάρανος, Έδεσσα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Έδεσσα έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με τους καταρράκτες της, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα μοναδικό γεωπάρκο με λιθόστρωτα δρομάκια, πέτρινα γεφύρια και υπέροχη θέα, στα βορειοανατολικά της πόλης. Φυσικός δημιουργός ο ποταμός Εδεσσαίος, του οποίου τα νερά διασχίζουν την πόλη προτού χυθούν ορμητικά στους καταρράκτες. Ο μεγαλύτερος και πιο εντυπωσιακός καταρράκτης, ο Κάρανος, ρίχνει τα νερά του από ύψος 70 μέτρων, με δύναμη και ορμή, δημιουργώντας ένα πυκνό σύννεφο από σταγονίδια που δροσίζουν την ατμόσφαιρα.

    Νέδα, Ηλεία/Μεσσηνία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Νέδα αποτελεί ένα από τα πολλά «μυστικά» της Πελοποννήσου. Ρέει στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας και είναι το πιο γνωστό ποτάμι στην Ελλάδα με θηλυκό όνομα. Στο πέρασμά του το ποτάμι διασχίζει ένα πανέμορφο φαράγγι με στενά περάσματα και σημεία με υπέροχους καταρράκτες όπου σχηματίζονται μικρές φυσικές λίμνες με γαλαζοπράσινα νερά. Το φαράγγι της Νέδας είναι μία από τις ομορφότερες διαδρομές που αξίζει να κάνει κάθε φυσιολάτρης. Η προσέγγιση στους καταρράκτες μπορεί να γίνει και από το χωριό Πλατάνια, από την πλευρά της Μεσσηνίας.

    Πολυλίμνιο, Μεσσηνία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη της Μεσσηνίας βρίσκεται κοντά στο χωριό Χαραυγή, 34 χλμ. από την Καλαμάτα. Ονομάζεται Πολυλίμνιο και είναι ένα πραγματικά ονειρικό σκηνικό, ένα μικρό θαύμα της φύσης, με λίμνες και καταρράκτες στην καρδιά ενός καταπράσινου τοπίου. Η πιο διάσημη είναι η λίμνη Κάδη. Στα καταπράσινα νερά της, καθρεπτίζονται τα επιβλητικά βράχια που την περιβάλλουν, ενώ ο υπέροχος καταρράκτης που σχηματίζεται στη μία της πλευρά την κάνει να μοιάζει παραμυθένια.

    Παλαιοκαρυά, Τρίκαλα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σε απόσταση 25 χλμ. από την πόλη των Τρικάλων, υπάρχει ένα πανέμορφο μέρος, από αυτά που μοιάζουν σαν ζωγραφισμένα. Στη χαράδρα της Παλαιοκαρυάς με το πυκνό παρόχθιο δάσος, ρέουν τα κρυστάλλινα νερά του μικρού ποταμού Παλαιοκαρίτη. Εκεί, κοντά στην Κάτω Παλαιοκαρυά, μέσα στην εντυπωσιακή φύση, βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα γεφύρια της Ελλάδας. Οι τεχνητοί καταρράκτες που πέφτουν πίσω από το γεφύρι από ύψος 12 μέτρων και μοιάζουν με νεροκουρτίνα, αλλά και αυτοί που ρέουν ακριβώς μπροστά του, ακόμα και αν το δικό τους ύψος φτάνει μονάχα τα δύο μέτρα, κλέβουν τις εντυπώσεις.

    Σκρα, Κιλκίς

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Όσοι έχουν βρεθεί στους καταρράκτες του Σκρα στο Κιλκίς κάνουν λόγο για ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Βόρειας Ελλάδας. Στις πλαγιές του όρους Πάικο, σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων και κοντά στο ιστορικό χωριό Σκρα, ο επισκέπτης αντικρίζει ένα μικρό θαύμα της φύσης: έναν υδάτινο παράδεισο μέσα στο πυκνό δάσος. Παρθένα φύση, νερά που τρέχουν από παντού δημιουργώντας ρυάκια, μικροί καταρράκτες και μια λιμνούλα, που δίκαια ονομάζεται «Γαλάζια Λίμνη», δημιουργούν το απόλυτο σκηνικό γαλήνης και χαλάρωσης.

    Λειβαδίτης, Ξάνθη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο θρυλικός καταρράκτης του Λειβαδίτη (ή Τραχωνίου για τους Δραμινούς) είναι ένας από τους μεγαλύτερους και ομορφότερους καταρράκτες των Βαλκανίων. Βρίσκεται 7 χλμ. έξω από το ομώνυμο ορεινό χωριό, σε μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους. Για να φτάσετε εκεί, θα χρειαστεί να πεζοπορήσετε σε ένα μονοπάτι πνιγμένο στις οξιές και τις φλαμουριές. Το θέαμα είναι μοναδικό. Τα νερά πέφτουν κατακόρυφα από ύψος 60 περίπου μέτρων με τρομερό πάταγο, χαρίζοντας πλούσια βλάστηση στις σχισμές των βράχων.

    Φονιάς, Σαμοθράκη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Οι περίφημες «βάθρες» είναι ένας από τους λόγους που αγαπάμε τη Σαμοθράκη. Πρόκειται για μικρές φυσικές πισίνες μέσα στους βράχους, με κρυστάλλινα δροσερά νερά, στις οποίες χύνονται μικροί και μεγάλοι καταρράκτες. Ο πιο διάσημος είναι εκείνος του Φονιά, ύψους 35 μέτρων, που είναι προσβάσιμος μέσα από ένα μονοπάτι.

    Δίδυμοι Καταρράκτες, Άρτα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο Καταρράκτης είναι ένα χωριό στα Τζουμέρκα, σε υψόμετρο 800 μέτρων, ακριβώς μετά τα Άγναντα. Πήρε το όνομά του από το βασικό του αξιοθέατο που δεν είναι άλλο από τους εντυπωσιακούς δίδυμους καταρράκτες οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 7 χλμ. από το χωριό, ένα θέαμα όμορφο και σπάνιο. Από πάνω τους στέκονται οι βορειοδυτικές κορυφές των Τζουμέρκων, δημιουργώντας ένα μαγευτικό τοπίο.

    Δρυμώνας, Εύβοια

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Οι καταρράκτες του Δρυμώνα στη Βόρεια Εύβοια, ανάμεσα στα χωριά Δρυμώνα και Κερασιά, είναι ένας τόπος ξεχωριστής ομορφιάς. Οι καταρράκτες βρίσκονται σε υψόμετρο 620 μέτρων, 4 χλμ. από το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ. Ο ποταμός Σηπιάς δημιουργεί ένα μαγευτικό θέαμα διασκορπίζοντας το νερό του στους καταρράκτες. Το νερό πέφτει με πάταγο και ορμή από ύψος 15 μέτρων σε μια κρυστάλλινη λίμνη κυκλωμένη από βράχια και δάσος.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider