Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Καστοριά
    Wed 8.6°C
    Clouds

    Στην Καστοριά για τα θρυλικά Ραγκουτσάρια

    ΚΑΣΤΟΡΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Στην Καστοριά για τα θρυλικά Ραγκουτσάρια

    Τα ξακουστά Ραγκουτσάρια, ένα καρναβάλι με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, είναι η καλύτερη αφορμή για μια απόδραση στη μαγευτική Καστοριά - Ιδανική επιλογή για το τριήμερο των Θεοφανείων

    Είναι πραγματικά πανέμορφη η Καστοριά με τη μαγευτική λίμνη της, τη γαλήνια αύρα της, τις παραδοσιακές γειτονιές με τα επιβλητικά μακεδονίτικα αρχοντικά και τις βυζαντινές εκκλησίες της. Οι λόγοι για να την επισκεφθείς είναι πολλοί. Αυτή την εποχή, τα παραδοσιακά Ραγκουτσάρια (6-8 Ιανουαρίου), το ξακουστό καστοριανό καρναβάλι με ρίζες που χάνονται στο χρόνο, είναι η καλύτερη αφορμή για μια χειμερινή απόδραση στη γραφική πόλη της Δυτικής Μακεδονίας.

    Ραγκουτσάρια: Το περίφημο καστοριανό καρναβάλι

    travelgo.gr
    Πηγή: Δήμος Καστοριάς

    Τα θρυλικά Ραγκουτσάρια της Καστοριάς επιστρέφουν, ύστερα από δύο χρόνια, από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου, για να προσφέρουν μοναδικές στιγμές ξεφαντώματος στους ντόπιους και τους επισκέπτες της πόλης. Πρόκειται για ένα τριήμερο εκδηλώσεων παραδοσιακού καρναβαλιού στο διάστημα του οποίου η πόλη της Καστοριάς αποκτά ξεχωριστό χρώμα και πανηγυρική ατμόσφαιρα. Το όνομα και η καταγωγή αυτού του εθίμου εντοπίζονται στην κλασική αρχαιότητα, από την οποία μέσω Ρώμης και Βυζαντίου μεταφέρθηκε στις μέρες μας. Στα Ραγκουτσάρια παίρνουν μέρος σε «μπουλούκια» - το καθένα με την δική του παραδοσιακή ορχήστρα χάλκινων - όλοι οι Καστοριανοί, άντρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι, μαζί με χιλιάδες επισκέπτες, που διασκεδάζουν επί τρία μερόνυχτα στους δρόμους της πόλης.

    travelgo.gr
    Πηγή: Δήμος Καστοριάς

    Στις 6 και 7 Ιανουαρίου 2023, τα μπουλούκια εκατοντάδων καρναβαλιστών θα κατακλύσουν τους δρόμους της Καστοριάς, γιορτάζοντας με χορούς, τραγούδια και πειράγματα. Το έθιμο κορυφώνεται την τρίτη μέρα, Κυριακή 8 Ιανουαρίου, με την επίσημη παρέλαση των Ραγκουτσαριών, την «Πατερίτσα». Η παρέλαση των αρμάτων και των μεταμφιεσμένων ξεκινά από το Δημαρχείο, φτάνει στην πλατεία Ομονοίας, αφού περάσει από την οδό Μητροπόλεως και καταλήγει στην πλατεία Αφοί Εμμανουήλ, στη συνοικία Ντολτσό.

    Φέτος, μάλιστα, τα Ραγκουτσάρια θα έχουν αντιπολεμικό χαρακτήρα, μεταφέροντας το μήνυμα «Κάντε Ραγκουτσάρια, όχι πόλεμο».

    Δείτε το βίντεο του Δήμου:

    Καστοριά: Τι να κάνετε

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    • Η Λίμνη Ορεστιάδα είναι ταυτισμένη με τη φυσιογνωμία, την ιστορία και την εξέλιξη της πόλης. Ο μικρός γύρος της λίμνης έχει μήκος περίπου 8 χλμ. και γίνεται ιδανικά με τα πόδια ή με ποδήλατο (υπάρχει και ο μεγάλος, που συνεχίζει προς τα χωριά της λίμνης). Όση ώρα περπατάτε, θα χαζεύετε τους πελεκάνους και τις πάπιες, αλλά και το εντυπωσιακό θέαμα των ψαράδων που κωπηλατούν όρθιοι τα «καράβια» τους.
    • Στο βόρειο τμήμα της λίμνης βρίσκεται το Σπήλαιο του Δράκου με τις δέκα επισκέψιμες αίθουσες και τις επτά υπόγειες λίμνες.
    • Απαραίτητη η βόλτσα στις γραφικές γειτονιές Ντολτσό και Απόζαρι, με τα διατηρητέα αρχοντικά εύπορων Καστοριανών, που θα σας ταξιδέψουν στο παρελθόν.
    • Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τον προϊστορικό λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1992, ενώ σήμερα στην αναπαράσταση, που αποτελείται από 8 καλύβες, ο επισκέπτης αποκτά την εικόνα ενός προϊστορικού λιμναίου οικισμού, βλέπει τα ευρήματα της εποχής εκείνης και μπορεί να καταλάβει πως ήταν ένα νοικοκυριό πριν από 7.500 χρόνια.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider