Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Κάρπαθος
    Thu 16.8°C
    Clouds

    Κάρπαθος: Αφιέρωμα του National Geographic στο νησί με τους ανεξερεύνητους θησαυρούς

    ΚΑΡΠΑΘΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Κάρπαθος: Αφιέρωμα του National Geographic στο νησί με τους ανεξερεύνητους θησαυρούς

    H Κάρπαθος κίνησε το ενδιαφέρον του National Geographic το οποίο έφτασε έως τα Δωδεκάνησα για να εξερευνήσει το νησί που καταφέρνει να «ισορροπεί τον ανερχόμενο τουρισμό με τη διατήρηση των αρχαίων παραδόσεών του»

    Με ένα μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας, χωριά με πλούσια παράδοση και παρθένες παραλίες άγριας ομορφιάς, η Κάρπαθος δεν θα μπορούσε να μην κινήσει το ενδιαφέρον του ξένου Τύπου. Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, μεταξύ Ρόδου και Κρήτης, παρουσιάζεται συχνά σε ξένα μέσα ως ένας ανεξερεύνητος προορισμός για ήρεμες διακοπές.

    Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στην Κάρπαθο έκανε πρόσφατα το National Geographic, με τίτλο «Μπορούν οι κρυμμένοι θησαυροί αυτού του ελληνικού νησιού να δελεάσουν τους ταξιδιώτες;». Η Κάρπαθος, που παραβλέπεται ακόμη και από τους Έλληνες ταξιδιώτες, καταφέρνει να ισορροπεί τον ανερχόμενο τουρισμό με τη διατήρηση των αρχαίων παραδόσεών της, αναφέρει στην εισαγωγή του αφιερώματος η δημοσιογράφος Fahrinisa Campana που ταξίδεψε στο νησί.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η Κάρπαθος στο National Geographic

    travelgo.gr
    Η γραφική Όλυμπος Καρπάθου (πηγή: Shutterstock)

    «Παρόλο που η Κάρπαθος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων μετά τη Ρόδο, υπάρχει μία έντονη αίσθηση απομόνωσης εδώ», γράφει η δημοσιογράφος, η οποία σχολιάζει επίσης τη μεγάλη διάρκεια του ταξιδιού με το πλοίο από τον Πειραιά και το γεγονός ότι το διεθνές αεροδρόμιο του νησιού συνδέεται με ελάχιστες απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό.

    travelgo.gr
    Η παραλία Άπελλα (πηγή: Shutterstock)

    «Οι Καρπαθιώτες έχουν καταφέρει να διατηρήσουν μια βαθιά αίσθηση αυτάρκειας και ανεξαρτησίας, ειδικά στη βόρεια πλευρά του νησιού όπου οι περισσότερες οικογένειες εξακολουθούν να ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σε πολλά νοικοκυριά, το τυρί και το βούτυρο παρασκευάζονται με γάλα από δικά τους πρόβατα και κατσίκια, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο οι οικογένειες να παράγουν το δικό τους μέλι, κρασί και ελαιόλαδο», σημειώνει το άρθρο.

    travelgo.gr
    Παραδοσιακός φούρνος στην Όλυμπο (πηγή: Shutterstock)

    Ωστόσο, όπως αναφέρει το National Geographic, τα τελευταία χρόνια τα πράγματα στο νησί αλλάζουν. Η Κάρπαθος προσελκύει όλο και περισσότερους ταξιδιώτες που αναζητούν εμπειρίες εκτός πεπατημένης μακριά από την πολυκοσμία των διάσημων ελληνικών νησιών. Κάποτε, οι μοναδικοί καλοκαιρινοί επισκέπτες αυτού του νησιού ήταν τα παιδιά και τα εγγόνια των ντόπιων, σχολιάζει η δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι το 2019 η Κάρπαθος υποδέχθηκε περίπου 190.000 επισκέπτες. Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, όπως η έλλειψη νερού αλλά και το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών που αυξάνονται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

    travelgo.gr
    Η γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά της Ολύμπου (πηγή: Shutterstock)

    Στο National Geographic μίλησε η κα Ευαγγελία Αγαπίου, η οποία ασχολείται με τον οικοτουρισμό στο νησί. Η ίδια ίδρυσε το 2016 την Ecotourism Karpathos, όταν είδε ότι η Κάρπαθος άρχισε να δέχεται περισσότερους επισκέπτες από το εξωτερικό, οι οποίοι ενδιαφέρονται για υπαίθριες δραστηριότητες (wind surfing, πεζοπορία, παρατήρηση πουλιών) και για τις τοπικές παραδόσεις όπως ο τρόπος που γιορτάζεται το Πάσχα με τους ντόπιους να φορούν παραδοσιακές στολές. «Το όραμά μου είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους εδώ στην Κάρπαθο - που δεν είναι ένα τουριστικό νησί όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη ή η Ρόδος - να δουν μια διαφορετική πλευρά του τουρισμού», εξηγεί η ίδια στο National Geographic.

    travelgo.gr
    Το ψαροχώρι Διαφάνι (πηγή: Shutterstock)

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider