Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Νομός Χαλκιδικής
    Sun 8°C
    Clear

    Αρναία: Ανακαλύπτοντας την ορεινή γοητεία της Χαλκιδικής

    ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αρναία: Ανακαλύπτοντας την ορεινή γοητεία της Χαλκιδικής

    Γνωρίστε την Αρναία, το ορεινό στολίδι της Χαλκιδικής και ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας σύμφωνα με το CNN.

    Η Χαλκιδική δεν είναι μόνο παραλίες. Εκτός από ατελείωτες χρυσαφένιες αμμουδιές, η Χαλκιδική έχει και πανέμορφους ορεινούς οικισμούς που πολλοί δεν γνωρίζουν. Η επίσκεψη στην Αρναία, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας σύμφωνα με το CNN, είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσετε, εάν θέλετε να γνωρίσετε το άλλο πρόσωπο αυτού του τόπου.

    Χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 600 μέτρων, στους πρόποδες του βουνού Χολομώντα, περίπου 70 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 38 χλμ. από τον Πολύγυρο, η Αρναία είναι γεμάτη με όμορφα σπίτια που αποτελούν εξαιρετικά δείγματα μακεδονικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

    Αρναία: Το κόσμημα της ορεινής Χαλκιδικής

    travelgo.gr
    Τα σπίτια στην Αρναία αποτελούν εξαιρετικά δείγματα μακεδονικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής (πηγή: Shutterstock)

    Αναπαλαιωμένα αρχοντικά με χαγιάτια και παραδοσιακά σπίτια βαμμένα με έντονα λουλακί χρώματα ή ώχρες στολίζουν την Αρναία, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως «Ιστορικός τόπος» και «Παραδοσιακός Οικισμός» από το 1987 από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο οικισμός είναι χτισμένος αμφιθεατρικά μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πλούσια δάση και άφθονα τρεχούμενα νερά. Ο πυρήνας του οικισμού είναι η κεντρική πλατεία, το «παζάρι», όπου υπάρχει ένας μεγάλος πλάτανος μέσα από τον οποίο κυλά πόσιμο νερό.

    travelgo.gr
    Η Αρναία έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού «Ιστορικός τόπος» και «Παραδοσιακός Οικισμός» (πηγή: Shutterstock)

    Στα σοκάκια που ξεκινάνε ακτινωτά από την κεντρική πλατεία δημιουργώντας στο διάβα τους μικρότερες πλατείες και γειτονιές, μπορεί κανείς να θαυμάσει το πλούσιο παραδοσιακό απόθεμα που διαθέτει ο μοναδικός αυτός οικισμός. Μάλιστα, ο Δήμος έχει σχεδιάσει έξι διακριτές περιπατητικές διαδρομές με στόχο την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και την ευκολότερη γνωριμία με τον οικισμό. Το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό Γιατράδικο, το Μουσείο Υφαντικής, το περίφημο σχολείο του 1871 - η λεγόμενη «αστική σχολή Λιαριγκόβης» - που από το 1990 στεγάζει το Δημαρχείο, ο σταυροειδής με τρούλο ναός των Αγίων Αναργύρων (1919) και ο ναός του Αγίου Στεφάνου (1812), είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Αρναίας.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο ναός του Αγίου Στεφάνου είναι ο μοναδικός αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα που ενώ λειτουργεί κανονικά, ταυτόχρονα είναι χτισμένος επάνω σε σημαντικές αρχαιότητες ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, οι οποίες είναι στο μεγαλύτερό τους μέρος ορατές. Στο ανακαινισμένο δάπεδο του ναού, τα διαφανή «πάνελ» επιτρέπουν στους επισκέπτες να δουν τον ειδικά διαμορφωμένο αρχαιολογικό χώρο και τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κάτω από το ναό.

    travelgo.gr
    Η ναός του Αγίου Στεφάνου (πηγή: Shutterstock)

    Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα φημισμένα τοπικά προϊόντα της Αρναίας, όπως το μέλι, το κρασί και τη μοναδική Μουντοβίνα, ένα ξεχωριστό τσίπουρο από μέλι (προϊόν ΠΟΠ). Κοντά στο χωριό υπάρχει το πανέμορφο άλσος της Αγίας Παρασκευής και το ξωκλήσι του προφήτη Ηλία για περπάτημα μέσα στη φύση.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Αρναία αποτελεί ένα εξαιρετικό ορμητήριο για εξερεύνηση της γύρω περιοχής. Από εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε το Πάρκο του Αριστοτέλη στα Στάγειρα, τους καταρράκτες της Βαρβάρας, τον Πολύγυρο, διασχίζοντας τον ορεινό όγκο του Χολομώντα και περνώντας μέσα από τα χωριά Ταξιάρχης και Βράσταμα, τις κοντινές παραλίες (Ολυμπιάδα, Ιερισσό, Πυργαδίκια κ.ά.) το καλοκαίρι αλλά και το Άγιο Όρος.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider