Η πιο ανερχόμενη γειτονιά της Θεσσαλονίκης σήμερα, αυτή των Δώδεκα Αποστόλων, είναι γεμάτη με νέες γαστρονομικές αφίξεις αλλά και παλιές αγαπημένες επιλογές.
Ανάμεσα στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης που γίνονται στέκια, η πλατεία των Αγίων Αποστόλων και πέριξ, κατάφερε να γίνει η πιο ανερχόμενη και δημοφιλής τα τελευταία δύο με τρία χρόνια. Μόλις λίγα βήματα από τον Βαρδάρη και δίπλα στα Δυτικά Τείχη της πόλης, η γειτονιά των Αγίων Αποστόλων, γνωστή και ως Δώδεκα Απόστολοι, είναι δημοφιλής στη νεολαία της πόλης και όχι μόνο.
Η περιοχή πήρε το όνομά της από τον Ναό των Αγίων Αποστόλων, μια βυζαντινή εκκλησία του 14ου αιώνα με εντυπωσιακά ψηφιδωτά, ενώ στα αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγονται και η βυζαντινή κινστέρνα, το Πρόπυλο και το οθωμανικό λουτρό Πασά Χαμάμ (Λουτρά Φοίνιξ).
Πριν από λίγα χρόνια η περιοχή ήταν σχεδόν έρημη, όταν ξεκίνησε σταδιακά η ανάπλασή της. Λίγα μαγαζιά έκαναν την εμφάνισή τους δημιουργώντας χρόνο με τον χρόνο μια νέα γαστρονομική πιάτσα, κοντά αλλά ταυτόχρονα μακριά από την πολυκοσμία του κέντρου. Η οδός Ολύμπου που οδηγεί στην πλατεία είναι η καρδιά της συνοικίας, ενώ αυτή εκτείνεται και μέχρι την πλατεία Μαβίλη και τα γύρω στενά. Εμείς επιλέξαμε 8 μαγαζιά για να περάσετε την ημέρα σας εκεί απολαμβάνοντας φαγητό, καφέ και ποτό.
Φαγητό
Zeme

Ακριβώς απέναντι από την πλατεία των Αγίων Αποστόλων, πάνω στην οδό Ολύμπου, το Zeme ξεκίνησε από ένα όνειρο μιας παρέας που μοιραζόταν την αγάπη για τα τσίπουρα, το καλό φαγητό και την παράδοση. Το μεζεδοπωλείο άνοιξε τις πόρτες του στις αρχές του 2024 και τα τραπέζια γεμίζουν από νωρίς το μεσημέρι με λάτρεις των αποσταγμάτων και των αυθεντικών γεύσεων. Στο μενού τα «ζεμεδάκια» όπως τα αποκαλούν είναι βασισμένα σε παραδοσιακές γεύσεις με μοντέρνες πινελιές. Δοκιμάστε από καπνιστό ταραμά και σκουμπρί με μαγιονέζα καμμένης ντομάτας, μέχρι παστουρμά φέτες και σαβόρο με ψάρι ημέρας και συνοδεύστε τα με ποικιλίες τσίπουρου από όλη την Ελλάδα που θα βρείτε στα ράφια τους. Ολύμπου 1, Θεσσαλονίκη
Άσπρο Δέντρο

Λίγο πιο κάτω στην Ολύμπου συναντάμε το Άσπρο Δέντρο -Κουζίνα Θέατρο, έναν χώρο που ξεκίνησε να λειτουργεί απόν Φεβρουάριο του 2020 από τον Αντώνη Φωτιάδη, επαγγελματία μάγειρα και ηθοποιό. Ο ίδιος δημιούργησε το εστιατόριο και το θέατρο, ώστε να αποτυπώσει τις δύο του ιδιότητες σε έναν χώρο και επιμελείται καθημερινά το μενού, αλλά και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του θεάτρου. Από το πρωί σερβίρει καφέ και brunch, και στη συνέχεια παίρνει τη σκυτάλη το μενού βασισμένο στη σύγχρονη ελληνική δημιουργική κουζίνα. Στα πιάτα συγκαταλέγονται το κοτόπουλο βουτύρου με κρέμα σκόρδο και φασκόμηλο, τα σκιουφιχτά με απάκι, ανθότυρο και μανιτάρια, το μοσχαρίσιο μπιφτέκι με χειροποίητο ψωμάκι και καπνιστό τυρί, αλλά και τα σπιτικά γλυκά τους. Ολύμπου 5, Θεσσαλονίκη
KORU Inspired Cuisine

Το KORU Inspired Cuisine είναι ένα γαστρονομικό ξεκίνημα από δύο γυναίκες προερχόμενες από άλλους επαγγελματικούς χώρους που τις ένωσε η αγάπη τους για το φαγητό. Το όνομα KORU αποτελεί παράφραση της λέξης κόρος, όπου στα αρχαία ελληνικά σημαίνει κορεσμός και αναφέρεται στο φαγητό, που θεωρούν ότι είναι η ικανοποίηση όλων των αισθήσεων. Ο χώρος του εστιατορίου συνδυάζει την industrial αισθητική με νότες από μικρό bistro και η επιλεγμένη μουσική που ολοκληρώνει ευχάριστα τη συνολική εμπειρία. Η κουζίνα τους βασίζεται σε υλικά της εποχής από τοπικούς παραγωγούς, με έμπνευση από τη Μακεδονία και τη Θράκη, μέχρι τον Πόντο, την Πελοπόννησο και τα νησιά, με πιάτα όπως το σεβίτσε γαρίδας, η μελιτζανόπιτα, η παραδοσιακή φάβα, οι παπαρδέλες με θαλασσινά και ο κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες. Ολύμπου 15, Θεσσαλονίκη
Ταβέρνα ο Θόδωρος

Μια αυθεντική οικογενειακή ταβέρνα που είχε αγαπηθεί από τους κατοίκους πολύ πριν να έρθει η ανάπτυξη στη γειτονιά, η Ταβέρνα ο Θόδωρος βρίσκεται κοντά στο ιστορικό Πασά Χαμάμ. Η ατμόσφαιρα θυμίζει παλιά Θεσσαλονίκη, καθώς η ιστορία του ξεκινά από το 1965 όταν ο παππούς Θόδωρος δημιούργησε ένα μικρό ψητοπωλείο που έγινε σιγά σιγά δημοφιλές και πλέον το έχει αναλάβει ο εγγονός του, -επίσης Θόδωρος- που συνεχίζει την παράδοση. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο θα ακούσετε ζωντανά ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, ενώ καθημερινά θα απολαύσετε τις παραδοσιακές σπεσιαλιτέ τους, όπως τα σουτζουκάκια, τους κεφτέδες, τα μανιτάρια αλα κρεμ, τα φημισμένα μπριζολάκια γεμιστά με ντομάτα και φέτα, αλλά και μια μικρή ποικιλία σε ψαρομεζέδες. Παπαρρηγοπούλου 15, Θεσσαλονίκη
Φοίνιξ Καφενείο

Μια από τις πιο νέες αφίξεις στη γειτονιά είναι το καφενείο Φοίνιξ που σε λίγους μήνες κλείνει έναν χρόνο. Το μοντέρνο καφενείο έχει καταφέρει να γίνει πολύ δημοφιλές στο νεανικό κοινό, με τη βιομηχανική διακόσμηση αλλά και τις γεύσεις του. Στο άλλοτε συνεργείο αυτοκινήτων με το εντυπωσιακό μωσαϊκό έχουν στηθεί τα τραπεζάκια καφενείου ολόγυρα και υπάρχει πάσο μπροστά στην ανοιχτή κουζίνα. Ο κατάλογος είναι λιτός βασισμένος σε ελληνικές γεύσεις με επιλεγμένα πιάτα που μαγειρεύονται με τοπικά φρέσκα υλικά. Μερικές από τις επιλογές είναι η χειροποίητη τυροσαλάτα και οι χειροποίητες πίκλες, οι γίγαντες με κουμ κουάτ, οι τσακιστές πατάτες και το κοτόπουλο μπούτι στο μαντέμι με λαδολέμονο και αρωματικό βούτυρο. Παπαρρηγοπούλου 27, Θεσσαλονίκη
Καφές και ποτό
Little Cup

Ένα από τα μαγαζιά που έκαναν την αρχή για την ανάδειξη της περιοχής σε προορισμό, το Little Cup, είναι ένα δημιούργημα ενός διδύμου με αγάπη για τον καφέ. Το self service μαγαζί έχει γίνει το πιο ζεστό στέκι της περιοχής και είναι γεμάτο όλες τις ώρες της ημέρας, καθώς είναι ανοιχτό από νωρίς το πρωί ως μετά τα μεσάνυχτα. Οι νέοι της γειτονιάς που βγάζουν τον σκύλο τους βόλτα, σταματούν εκτός από τον καφέ τους και για ένα dog friendly κουλουράκι. Στο μαγαζί συχνά διοργανώνονται πάρτι, αλλά και εκδηλώσεις με φιλοζωϊκό χαρακτήρα. Συνοδεύστε τον καφέ σας με τα μάφιν με φιστίκι ή red velvet, brownies και cinnamon rolls, ή με κάποιο σάντουιτς. Το απόγευμα επιλέξτε κάποιο από τα spritz ή τα signature cocktails τους. Ζεφύρων 20, Θεσσαλονίκη
Utopia Taproom

Λίγο πιο κάτω από το Ναό των Αγίων Αποστόλων, στην πλατεία Μαβίλη, το Utopia Taproom είναι μια μοντέρνα μπιραρία που άνοιξε το 2023. Σε ένα άλλοτε συνεργείο ανταλλακτικών, σήμερα θα δείτε ένα μοντέρνο taproom, που αποτελεί σημείο συνάντησης για όσους αγαπούν τη μπίρα και όχι μόνο. Η ατμόσφαιρα του μαγαζιού είναι χαλαρή, με ψηλά τραπέζια, χώρο στο μπαρ αλλά και έξω στο πεζοδρόμιο. Εκεί θα πιείτε μοναδικές μπίρες που δύσκολα βρίσκει κανείς αλλού από μικροζυθοποιίες, σε μπουκάλι αλλά και βαρέλι. Αν πεινάσετε, στον κατάλογο υπάρχουν επιλογές από pinsa με διάφορους γευστικούς συνδυασμούς και χιουμοριστικά ονόματα. Γλάδστωνος 11, Θεσσαλονίκη
Wagon Lit

Ένα μικροσκοπικό μαγαζί που είναι ανοιχτό από το απόγευμα, το Wagon Lit είναι το πιο ατμοσφαιρικό μπαρ στην πλατεία των Αγίων Αποστόλων. Δημιουργήθηκε από την Ειρήνη Βογιατζή, η οποία μόλις είδε το μέγεθός του, αμέσως της θύμισε βαγόνι κλινάμαξας και έτσι του έδωσε αυτό το όνομα. Η διακόσμηση θυμίζει κάτι από γαλλικό μπιστρό μαζί με jazz bar της Νέας Υόρκης, με ξύλινα έπιπλα, ζεστά χρώματα και το κόκκινο να πρωταγωνιστεί στους τοίχους, ενώ τα τραπεζάκια έξω έχουν φόντο την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Ο κατάλογος περιλαμβάνει ποικιλία σε ετικέτες κρασιών, αλλά και cocktails, ενώ μπορείτε να τα συνοδεύσετε και από ποικιλία τυριών και αλλαντικών. Αν αγαπάτε τη μουσική, μπορεί να πετύχετε και κάποια βραδιά αφιερωμένη στην jazz. Ολύμπου 3, Θεσσαλονίκη