Travelgo
sun-solid Αθήνα
Fri 29.2°C
Clouds

Τα πιο νόστιμα ρετρό παγωτά της Αθήνας

ΓΕΥΣΗ
Κείμενο: Χρυσούλα Κυριακοπούλου
Τα πιο νόστιμα ρετρό παγωτά της Αθήνας

Σικάγo, ice-cream soda, κλασικό παρφέ και μπανάνα σπλιτ. Κάναμε μια βόλτα στα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας και ξεχωρίσαμε τα καλύτερα ρετρό παγωτά τους.

Τα παγωτά παλιάς κοπής με τη γενναιόδωρη ποσότητα σαντιγί, το πασπαλισμένο αμύγδαλο και το κερασάκι γαρνιτούρα κάνουν θριαμβευτική επιστροφή, βγάζοντας ξανά στο προσκήνιο κλασικά ζαχαροπλαστεία και επαναφέροντας νοσταλγικές καλοκαιρινές συνήθειες.

Από τον σοκολατένιο μύθο του σικάγου και το πολίτικο εκμέκ μέχρι το old school ice cream σόδα και το τροπικό μπανάνα σπλιτ, οι ρετρό γεύσεις είναι το καλύτερο συστατικό για να υποδεχτούμε τον Σεπτέμβριο και να ανανεώσουμε τη διάθεση μας. Πιάνουμε πόστο στα όμορφα διαχρονικά ζαχαροπλαστεία της πόλης και γευόμαστε τον ρομαντισμό περασμένων δεκαετιών σερβιρισμένο με μπόλικο παγωτό, σιρόπι και τριμμένους ξηρούς καρπούς.

Τα ζαχαροπλαστεία και τα καλύτερα ρετρό παγωτά τους

Στον Βάρσο για βάρκα σπέσιαλ, κασάτο και παγωτό peches melba

travelgo.gr

Το στέκι όλων των γλυκοφαγάδων στην Κηφισιά παραμένει αναλλοίωτο από τον χρόνο, όχι μόνο όμως ως προς τη φινετσάτη αισθητική αλλά και ως προς τα παραδοσιακά καλούδια που προσφέρει και διαφυλάσσει, ώστε να παραμένουν ζωντανά. Η οικογένεια Βάρσου, με τον Κωνσταντίνο και τον Αντώνη, συνεχίζουν να μας μυούν σε γεύσεις παλιότερων δεκαετιών και να μας χαρίζουν απλόχερα αγνά και φρέσκα προϊόντα που συνομιλούν με την καρδιά μας.

Στη λίστα τους υπάρχουν σχεδόν όλα τα γνωστά και λιγότερα γνωστά νοσταλγικά παγωτά. Εννοείται έχουν εξαιρετικό καϊμάκι από πρόβειο γάλα και φτιάχνουν αφράτο παρφέ με τριμμένο αμύγδαλο εμείς όμως σας προτείνουμε μερικές από τις πιο αναπάντεχες και τρομερές old version που υπογράφουν. Η βάρκα σπέσιαλ είναι πληθωρική έχει μπάλες από σοκολάτα, βανίλια και καϊμάκι, οι οποίες καλύπτονται με κατάλευκη σαντιγί και περιχύνονται από τέλειο αμύγδαλο. Πολύ παλιό και με ωραία εμφάνιση είναι το κασάτο. Σε αυτό απολαμβάνουμε μια μπάλα σοκολάτα και μια κρέμα, ενώ ανάμεσα τους βρίσκεται καμαρωτή η σαντιγί και το κερασάκι της. Το κλου ωστόσο είναι το peches melba και αξίζει να το ανακαλύψετε. Εδώ το παγωτό βανίλια συνοδεύεται από φανταστική κομπόστα ροδάκινο, γλυκό βύσσινο, σαντιγί, αμύγδαλα και μαρέγκα. Η οδηγία είναι να πάρετε μια κουταλιά που να έχει όλα τα συστατικά και θα μας θυμηθείτε. Κασσαβέτη 5, Κηφισιά

Στους Αφούς Ασημακόπουλους για κλασικό παρφέ

travelgo.gr

Από γενιά σε γενιά περνάει η τέχνη της γλύκας και σε αυτή την οικογένεια και μοιράζεται στους πιστούς θαμώνες από το 1915. Το ζαχαροπλαστείο ορόσημο των Εξαρχείων λαμβάνει ένσημα για πολλά πράγματα όπως είναι τα σοκολατάκια και η τούρτα αμυγδάλου. Στην περίπτωση δε του παγωτού μπαίνει επάξια στη λίστα με τα καλύτερα κλασικά παρφέ της πόλης. Με εμμονή στην ποιότητα των πρώτων υλών, τόσο το παρφέ βανίλιας όσο και το παρφέ σοκολάτας έχουν τέλεια υφή, είναι γεμάτα και κρατούν την επίγευση τους. Εμείς έχουμε πάλι best seller το πρωτότυπο παρφέ με αμύγδαλο και περγαμόντο. Δεν θα το βρείτε πουθενά αλλού. Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια

Στο Desire για καϊμάκι και σικάγο

Αμετακίνητο στο πόστο του από το 1962, το ατμοσφαιρικό μαγαζί ξεκίνησε την ιστορία του από τα αδέλφια Λαζαρίδη και τη συνεχίζει με τα αδέλφια Σταθόπουλου διατηρώντας πάντα απείραχτες τις ρετρό συνταγές. Αυτές που φέρνουν κόσμο από κάθε γωνιά της πόλης στο Κολωνάκι. Όπου και αν είστε λοιπόν, αξίζει να πάτε για να πάρετε το καϊμάκι από μαχλέπι και το μυστικό είναι να μην το απολαύσετε μόνο του αλλά να το απογειώσετε βάζοντας από πάνω λίγη από τη σπιτική τους βυσσινάδα. Για τους λάτρεις της σοκολάτας, το σικάγο έρχεται σε γυάλινο κολονάτο ποτήρι πλούσιο σε σοκολάτα, σιρόπι σοκολάτας, φιλέ αμύγδαλο και πυργάκι από φρέσκια νόστιμη σαντιγί. Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι

Στη Χαρά για εκμέκ και ice cream σόδα

travelgo.gr

Αν σας αρέσει το εκμέκ και δεν έχετε δοκιμάσει το εκμέκ παγωτό της Χαράς στα Πατήσια να το κάνετε αμέσως. Από το 1969, το λιλιπούτειο ζαχαροπλαστείο με τα εξωτερικά τραπεζάκια στην πολύβουη Πατησίων σερβίρει σε τσίγκινο μπολ το σιροπιασμένο εκμέκ με παντεσπάνι, χωρίς κανταΐφι, αρκετό σιρόπι βύσσινο, παγωτό καϊμάκι, μπόλικο αμύγδαλο και σαντιγί. Είναι θεσπέσιο αλλά εξίσου ενδιαφέρον είναι το ice cream σόδα. Σε ένα από τα παλιά ποτήρια σωλήνα μπαίνει το καϊμάκι με την σαντιγί και το σιρόπι βύσσινο και ξεχωριστά έρχεται η σόδα για να προσθέσετε στο ποτήρι όσο θέλετε και να καθορίσετε την υφή του παγωτού σας. Πατησίων 339, Αθήνα

Στον Τίλλα για Μπάρμπα σαμ, αρμενοβίλ και μπανάνα σπλιτ

travelgo.gr

Κάποτε, τη δεκαετία του '60 και του '70, στη Νέα Φιλαδέλφεια υπήρχαν διάφορα καφενεία που στο ρεπερτόριο τους δεν περιορίζονταν μόνο στον καφέ αλλά εμπλούτιζαν την γκάμα τους με αρμενοβίλ ή μπανάνα σπλιτ. Ο Τίλλας από τότε μέχρι σήμερα διαιωνίζει την παράδοση και αναγνωρίζεται ως ένα από τα must μέρη για ρετρό παγωτό. Κάνει σικάγο με απλή σοκολάτα ή με παρφέ, έχει για το σιρόπι σοκολάτα υγείας και λούζει τη σαντιγί του με τρούφα και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Για το αρμενοβίλ από την άλλη χρησιμοποιεί το παρφέ κρέμας με σιρόπι σοκολάτας και τρούφα. Στα βαριά πυροβολικά και αγαπημένα που μας βγάζουν όλη την 80s νοσταλγία έχει το φημισμένο μπανάνα σλπιτ. Σε μια γόνδολα μπαίνει μια μπανάνα κομμένη κατά μήκος και προστίθενται τρεις γεύσεις παγωτού, κυρίως φιστίκι, φράουλα και βανίλια από πάνω γαρνίρεται με γλυκό κεράσι, αμύγδαλο, μπόλικη σαντιγί, σιρόπι φράουλας και τριμμένο φιστίκι αιγίνης. Αν δεν σας έχουν τρέξει ήδη τα σάλια, ακούστε και το επόμενο, το μπάρμπα σαμ, το προφιτερόλ που από πάνω γεμίζει με παγωτό σικάγο. Έκρηξη σοκολάτας και νοστιμιάς. Ελευθερίου Βενιζέλου 10, Νέα Φιλαδέλφεια

Στο Epik Gelato για αναβαθμισμένο σικάγο, αρμενοβίλ και cocktail εκμέκ

travelgo.gr

Στην urban πλατεία της Πόλης έχει εισβάλει από το 2020 μια gelateria που παίρνει όλες τις ρετρό γεύσεις και πολύτιμα υλικά από διάφορες γωνιές της Ελλάδας και τις μετατρέπει σε παγωτά που ισορροπούν ανάμεσα στο σήμερα και στο παρελθόν. Για παράδειγμα, το επικό καιμάκι γίνεται από σαλέπι Ηπείρου και από μαστίχα Χίου και μπορεί να ενισχυθεί με ό,τι toppings σας αρέσουν. Το σικάγο και το εκμέκ χτίζονται μέσα σε πλαστικό ποτήρι όπως και τα cocktails και προκαλούν κύματα δροσιάς και ευχαρίστησης. Συγκεκριμένα στο σικάγο μιξάρονται το παγωτό σοκολάτας, με σάλτσα σοκολάτας, φιλέ αμυγδάλου, σιρόπι βύσσινο, αμαρένα και σαντιγί. Στα hit είναι το αρμενοβίλ που παίζεται σε διάφορες εκδόσεις και όλες είναι άπαιχτες γευστικά. Ξεκινάμε με το κλάσικ, το παγωτό κρέμα με καραμελωμένα αμύγδαλα και σπασμένες μαρέγκες, για να πάμε μετά στην ντακουάζ αμυγδάλου, ένα σάντουιτς που ανάμεσα του έχει το αρμενοβίλ και να τελειώσουμε με την κορύφωση το σπέσιαλ όπου το σάντουιτς καλύπτεται από πραλίνα bitter, κροκάν αμυγδάλου και σαντιγί. Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη

Στην Τούλα για παγωτό πολίτικο και παρφέ royal

travelgo.gr

Το ζαχαροπλαστείο άνοιξε για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη το 1920 από την οικογένεια Καραντινάκη. Μετά τον διωγμό το 1964 ήρθαν στην Ελλάδα στο Παγκράτι και δημιούργησαν εκεί από την αρχή το μαγαζί τους φέρνοντας όλη την πολίτικη τέχνη και γεύση. Το παγωτό τους είναι αυθεντικό με φρέσκο πρόβειο γάλα, ενώ το ντουρμά καιμάκ φτιάχνεται από το καλύτερο βουβαλίσιο γάλα και σερβίρεται σε μπολ, χωνάκι ή πάνω σε εκμέκ κανταίφι. Το παρφέ τους επίσης είναι παλιού τύπου, πολύ κρεμώδες σαν αφρός. Ειδικά το παρφέ κρέμα έχει κροκάν αμυγδάλου και κερασάκι και το παρφέ σοκολάτα καραμελωμένα αμύγδαλα. Ευτυχίδου 41, Αθήνα

Πηγή: Reader.gr

Διαβάστε Επίσης

gazzetta
gazzetta insider reader insider