Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αρκαδία
    Wed 14°C
    Clouds

    Ορεινή Αρκαδία: 7 ξεχωριστές ταβέρνες στα χωριά του Μαινάλου

    ΓΕΥΣΗ
    Κείμενο: Μίλτος Μιχαλάς
    Ορεινή Αρκαδία: 7 ξεχωριστές ταβέρνες στα χωριά του Μαινάλου

    Μαγική φύση, πανέμορφα χωριά, υπέροχο φαγητό. Γυρίζουμε τα χωριά του Μαινάλου και επιλέγουμε επτά από τις καλύτερες ταβέρνες για παραδοσιακές γεύσεις

    Μια απόδραση στο Μαίναλο και στα αρχοντικά χωριά του είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να πάρουμε ανάσες καθαρού αέρα και βουνίσιας ομορφιάς . Όταν μάλιστα αυτή συνδυάζεται με υπέροχες παραδοσιακές γεύσεις, το δέλεαρ είναι μεγαλύτερο. Πριν ξεκινήσετε για weekend στην Ορεινή Αρκαδία σημειώστε οπωσδήποτε τις παρακάτω ταβέρνες.


    Ζέρζοβα

    Ταβέρνα Ζέρζοβα
    Ταβέρνα Ζέρζοβα
    Πηγή: Ταβέρνα Ζέρζοβα

    Το γνωρίσαμε στο χωριό Παναγιά και εδώ και λίγο καιρό το συναντάμε σε νέο πόστο στο χωριό Μάρκου, στην κορυφή ενός λόφου σε υψόμετρο 900 μέτρων. Το παραδοσιακό ταβερνάκι Ζέρζοβα αποτελεί αγαπημένη στάση για καλοφαγάδες στην Ορεινή Αρκαδία. Ο Γιάννης και η Βαγγελιώ μαγειρεύουν θαυμάσια, χρησιμοποιώντας προϊόντα από τον τόπο τους. Εξαιρετικά πιάτα ο κόκκορας με χυλοπίτες με καμμένο βούτυρο και μυζήθρα, η ομελέτα με παστό, το αρνάκι λαδορίγανη και το αγριογούρουνο στην κατσαρόλα με κονιάκ. Για επιδόρπιο, ζεστό γαλακτομπούρεκο από τον ξυλόφουρνό τους.

    Κουμπούρης

    travelgo.gr
    Πηγή: Ταβέρνα Κουμπούρης

    Η φημισμένη ταβέρνα-ψησταριά του Κουμπούρη στο Λεβίδι αποτελεί απαραίτητη στάση για γουρνοπούλα με τραγανή πέτσα, κοκορέτσι και κοντοσούβλι. Πάνω στην κεντρική πλατεία του οικισμού, σε ένα ζεστό και παραδοσιακό χώρο, με φωτογραφίες και αντικείμενα από τα 50 χρόνια παράδοσης της ταβέρνας, θα χορτάσετε με ό,τι καλό βγαίνει από τη σούβλα και τα κάρβουνα.

    Το Χάνι της Κανδύλας

    travelgo.gr
    Πηγή: Το Χάνι της Κανδήλας

    Μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο, στο δρόμο από Λεβίδι προς Κανδήλα, το παλιό χάνι μεταμορφώθηκε σε ένα παραδοσιακό στέκι φαγητού με μοναδικές αρκαδικές γεύσεις και τοπικές παραδοσιακές συνταγές. Στο Χάνι της Κανδύλας θα γευτείτε παϊδάκια ψημένα με μαεστρία, ωραιότατο κοκκινιστό κατσικάκι με χυλοπίττες, αρνάκι γκιούλαμπασι κι άλλα πεντανόστιμα πιάτα μαγειρεμένα με αγνά υλικά δικής τους παραγωγής.

    Κληματαριά

    Ταβέρνα Κληματαριά
    Ταβέρνα Κληματαριά
    Πηγή: Ταβέρνα Κληματαριά

    Στην παλαιότερη ταβέρνα της Βυτίνας (από το 1931), μαγειρεύουν σαν στο σπίτι τους. Η κυρία Κατερίνα με τις δύο της κόρες συνεχίζουν την παράδοση και διατηρούν το όνομα της Κληματαριάς, προσφέροντας εξαιρετικά μαγειρεμένα φαγητά με παραδοσιακές συνταγές. Πίτες με σπιτικό φύλλο, κατσικάκι λαδορίγανη, κόκορας με χυλοπίτες και αρνάκι στο πήλινο είναι μερικές από τις καλύτερες γεύσεις.

    Δρυμώνας

    Στην άκρη της Δημητσάνας, στο δρόμο προς τη Στεμνίτσα, σε ένα πέτρινο παραδοσιακό κτήριο θα απολαύσετε υπέροχα παραδοσιακά πιάτα, μαγειρευτά και κρέατα της ώρας. Δοκιμάστε παστό με αυγά, τυροπιτάρι, μπιφτέκι αγριογούρουνο, κατσικάκι λαδορίγανη και μοσχάρι κοκκινιστό.

    Το Στέκι του Μωριά

    Το Στέκι του Μωριά
    Το Στέκι του Μωριά
    Πηγή: Το Στέκι του Μωριά

    Πέρα από τα διάσημα χωριά της περιοχής, αξίζει να ανακαλύψετε και το Χρυσοβίτσι, ένα ιστορικό χωριό του Μαινάλου, που απέχει μόλις 21 χλμ. από την Τρίπολη. Εκεί θα βρείτε την πολύ καλή ταβέρνα Το Στέκι του Μωριά που σερβίρει παραδοσιακές γεύσεις και κάποια special πιάτα. Ο καγιανάς με παστό, η πλεξούδα (πανσέτες μαριναρισμένες), το τραχανότο και ο κοκκινιστός χωριάτικος κόκορας είναι τα πιάτα που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σας.

    Ταβέρνα Ιωσήφ

    Αν βρεθείτε στα Μαγούλιανα, το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, αξίζει να κάνετε μια στάση στην ταβέρνα του Ιωσήφ που φημίζεται για τα κρεατικά της. Τα παϊδάκια είναι καταπληκτικά, όπως και το κοκκινιστό αγριογούρουνο, τα αυγά με σύγκλινο και το τυρόψωμο. Το τυρί είναι δικής τους παραγωγής όπως και πολλά από τα κρέατα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider