Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 16.7°C
    Clear

    Ζαγοροχώρια: Οι τοπ διευθύνσεις για φαγητό

    ΓΕΥΣΗ
    Κείμενο: Μίλτος Μιχαλάς
    Ζαγοροχώρια: Οι τοπ διευθύνσεις για φαγητό

    Ταξιδέψαμε στα Ζαγοροχώρια, δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε ταβέρνες και εστιατόρια με εξαιρετικό φαγητό

    Από τους πιο αγαπημένους ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας, τα Ζαγοροχώρια έχουν να προσφέρουν στον ταξιδιώτη κάτι ξεχωριστό κάθε εποχή. Κάθε φορά που επιστρέφεις στον «τόπο πίσω από το βουνό», όλα είναι εκεί και σε περιμένουν: τα χωριά με την καλοδιατηρημένη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα μοναδικά τοπία, η ζεστή φιλοξενία, τα εστιατόρια και οι ταβέρνες που τιμούν την ντόπια κουζίνα.

    Είναι σχεδόν αδύνατο να μην αγαπήσεις τις αυθεντικές γεύσεις αυτού του τόπου. Οι παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες είναι γευστικά αριστουργήματα. Θα τις απολαύσεις μαζί με εξαιρετικής νοστιμιάς ντόπια κρέατα, αχνιστές σούπες και άλλα πιάτα γνήσιας ηπειρώτικης κουζίνας. Επισκεφθήκαμε μερικά από τα πιο όμορφα χωριά του Ζαγορίου και σας παρουσιάζουμε τις ταβέρνες και τα εστιατόρια που αξίζει να δοκιμάσετε.

    Salvia

    Aristi Mountain Resort
    Aristi Mountain Resort
    Πηγή: Aristi Mountain Resort

    Πήρε το όνομά του από τη σάλβια (φασκομηλιά) και είναι το εστιατόριο του πολυτελούς Aristi Mountain Resort & Villas. Εδώ τα τοπικά προϊόντα έχουν την τιμητική τους όλες τις εποχές. Λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας από τη μικρή φάρμα του ξενοδοχείου, ολόφρεσκα άγρια χόρτα, ντόπια τυριά, εκλεκτά κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής, αλλά και εξαιρετικές πέστροφες από τα ποτάμια της περιοχής, συνδυάζονται σε συνταγές με γνώση και μεράκι. Το γιουβέτσι με σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα γάλακτος, το κοτόπουλο ελεύθερας βοσκής με σάλτσα από ελληνικό καφέ και το αρνάκι φρικασέ με τσιγαριαστά χόρτα είναι μερικά από τα πιάτα που ξεχωρίζουν στο φετινό μενού. Απαραίτητο ορεκτικό η διάσημη χειροποίητη ζαγορίτικη πίτα. Επιλεγμένα κρασιά και αποστάγματα από τον τοπικό αμπελώνα συνοδεύουν τα πιάτα, ενώ η θέα στο μαγευτικό τοπίο της περιοχής προσθέτει στη συνολική εμπειρία.

    Άστρα

    Άστρα Πάπιγκο
    Άστρα Πάπιγκο
    Πηγή: Ξενώνας Άστρα

    Μετά από τις βόλτες σας στο Πάπιγκο, πιάστε τραπέζι στο εστιατόριο Άστρα, του ομώνυμου ξενώνα, για νόστιμο σπιτικό φαγητό που μαγειρεύεται καθημερινά με προϊόντα δικής μας παραγωγής, δίπλα στο τζάκι. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις χειροποίητες πίτες και να τις συνοδεύσετε με το δικό τους τσίπουρο.

    Λίθος («στου Τάκη»)

    Λίθος Δίλοφο
    Λίθος Δίλοφο
    Πηγή: Λίθος

    Το παραδοσιακό καφενείο-εστιατόριο Λίθος ή «στου Τάκη» (όπως είναι γνωστό), βρίσκεται στο Δίλοφο, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα χωριά του Ζαγορίου. Εδώ θα γευτείτε υπέροχες πίτες με φύλλα πλασμένα στο χέρι και φαγητά μαγειρεμένα με μεράκι, βασισμένα σε παλιές συνταγές. Δοκιμάστε το χειροποίητο σουβλάκι και τα ρεβύθια με μελιτζάνες στο φούρνο. Για το φινάλε υπάρχουν υπέροχα γλυκά ταψιού.

    Κανέλα & Γαρύφαλλο

    travelgo.gr
    Πηγή: Κανέλα & Γαρύφαλλο

    Το Κανέλα & Γαρύφαλλο στη Βίτσα είναι ένα ξεχωριστό θεματικό εστιατόριο αφιερωμένο στα μανιτάρια. Πολλά είδη μανιταριών, άγρια χόρτα, λαχανικά από το μποστάνι τους και τυριά από τοπικούς παραγωγούς συνθέτουν ένα μενού που αλλάζει ανάλογα με την εποχή και αναδεικνύει τις εκλεκτές πρώτες ύλες του τόπου. Το ριζότο Ρουαγιάλ με 5 άγρια μανιτάρια και τρούφα, ο κόκκορας με πορτοκάλι, άγρια μανιτάρια και κοφτό σιτάρι και τα ζυμαρικά με άγρια μανιτάρια και λευκό κρασί Ζίτσας, είναι μερικά από τα καλύτερα πιάτα.

    Στα Ριζά

    Στα Ριζά
    Στα Ριζά
    Πηγή: Στα Ριζά

    Το γνωρίσαμε στο χωριό Ελάτη, το ξεχωρίσαμε για τη γνήσια ηπειρώτικη κουζίνα του και πλέον το βρίσκουμε ανανεωμένο σε νέο χώρο στη Βίτσα. Σε ένα όμορφο πετρόχτιστο οίκημα με μεγάλη αυλή, το γνωστό εστιατόριο Στα Ριζά σερβίρει καλοφτιαγμένα πιάτα από την τοπική κουζίνα με φρέσκα υλικά. Δοκιμάστε μοσχαράκι κοκκινιστό με μανιτάρια, ζυγούρι γιουβέτσι και προβατίνα στη λαδόκολλα.

    Βιργινία

    travelgo.gr
    Πηγή: Ξενώνας Βιργινία

    Στο μικρό εστιατόριο του ξενώνα Βιργινία στους Ασπραγγέλους, θα δοκιμάσετε νόστιμες πίτες (κοτόπιτα, λαχανόπιτα, τυρόπιτα, μανιταρόπιτα και αλευρόπιτα) και παραδοσιακά πιάτα σε χορταστικές μερίδες. Πεντανόστιμες επιλογές οι γίγαντες με χόρτα, το χοιρινό πρασοσέλινο και το αγριογούρουνο στιφάδο.

    Μικρή Άρκτος

    travelgo.gr
    Πηγή: Μικρή Άρκτος

    Αν βρεθείτε στο αρχοντικό Τσεπέλοβο, αξίζει να κάνετε μια στάση στην ταβέρνα Μικρή Άρκτος που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Στο μενού θα βρείτε πολλά νόστιμα παραδοσιακά πιάτα, αλλά αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε είναι το «πιάτο της αρκούδας» με χοιρινό, δαμάσκηνα και ξηρούς καρπούς.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider