Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Θεσσαλονίκη
    Tue 24.6°C
    Rain

    Θεσσαλονίκη: 6 ταβέρνες με μεγάλη ιστορία

    ΓΕΥΣΗ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Θεσσαλονίκη: 6 ταβέρνες με μεγάλη ιστορία

    Μια βόλτα σε έξι ιστορικές ταβέρνες της Θεσσαλονίκης που αντέχουν στο χρόνο. Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν όμως οι γεύσεις εδώ παραμένουν ίδιες

    Σε μια πόλη που διαρκώς αλλάζει, υπάρχουν μερικά μέρη που είναι πάντα εκεί. Μετρούν πολλές δεκαετίες λειτουργίας και συνεχίζουν να σερβίρουν καλό φαγητό σε ντόπιους και επισκέπτες. Με ταυτότητα, αυθεντικό χαρακτήρα και μοναδική ατμόσφαιρα, οι παρακάτω ταβέρνες έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στον γαστρονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης. Καθεμία έχει να διηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες.

    Τσινάρι

    Τσινάρι Θεσσαλονίκη
    Τσινάρι Θεσσαλονίκη
    Πηγή: Τσινάρι

    Αν θέλετε να ανακαλύψετε μια άλλη Θεσσαλονίκη, βγαλμένη από το παρελθόν, δεν έχετε παρά να ανηφορίσετε προς την Παλιά Πόλη. Στην πλατεία Τσιναρίου, σε μια από τις πιο ιστορικές και διάσημες γειτονιές της Θεσσαλονίκης, θα συναντήσετε το καφέ-ουζερί Τσινάρι, ένα μέρος που παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο. Η ιστορία του ξεκινά το 1885, όταν ένας Τούρκος άνοιξε έναν καφενέ σε αυτό το σημείο, στη σκιά ενός μεγάλου πλάτανου («τσινάρ» στα τουρκικά είναι ο πλάτανος). Μετά τη μικρασιατική καταστροφή, το μαγαζί πέρασε σε ελληνικά χέρια και ξεκίνησε να λειτουργεί ως καφενείο-ουζερί. Μικρασιάτικοι ουζομεζέδες, σουτζουκάκια σμυρνέικα, χειροποίητα ντολμαδάκια και τζιγεροσαρμάδες είναι μερικές από τις σπεσιαλιτέ του.

    Ίγγλις

    travelgo.gr
    Πηγή: Ίγγλις

    Η ιστορία του Ίγλλις ξεκινά το 1914. Το μαγαζί πρωτοάνοιξε στην οδό Πλάτωνος, κάτω από τα γραφεία της εφημερίδας Φως και μεταφέρθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '70 στην Άνω Πόλη, λίγο πιο πάνω από την πλατεία Καλλιθέας, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Εδώ μαγειρεύουν σε γάστρες και λαδόκολλες, διατηρώντας τις παραδοσιακές τεχνικές. Το μενού παραμένει σε ύφος ταβέρνας, ενώ περιλαμβάνει και διάφορα πιάτα ημέρας με υλικά εποχής. Μη χάσετε τα τσιγαριαστά χόρτα, τα σουτζουκάκια, τη σπαλομπριζόλα και τα μαγειρευτά στη γάστρα. Το μαγαζί έχει μπει και στον οδηγό Lonely Planet.

    Παλιά Αθήνα

    travelgo.gr
    Πηγή: Παλιά Αθήνα

    Η οικογένεια του Μανώλη Γεωργακάκη άνοιξε τη δεκαετία του ‘60 ένα ταβερνάκι σε ένα στενό της Κάτω Τούμπας. Σήμερα, η Παλιά Αθήνα εξακολουθεί να βρίσκεται στο ίδιο σημείο και να σερβίρει πενταντόστιμα πιάτα με εκλεκτά κρέατα, μαζί με εξαιρετική βαρελίσια ρετσίνα που φτιάχνουν οι ίδιοι. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η λίστα με κρασιά απ' όλο τον κόσμο. Εδώ θα απολαύσετε από ζουμερά σουτζουκάκια και παϊδάκια μέχρι bisteca fiorentina!

    Διαγώνιος

    Διαγώνιος Θεσσαλονίκη
    Διαγώνιος Θεσσαλονίκη
    Πηγή: Διαγώνιος

    Ένα εμβληματικό γαστρονομικό στέκι της Θεσσαλονίκης. Η Διαγώνιος άνοιξε τον Μάιο του 1977 και με το πέρασμα του χρόνου, εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς τόσο για τους Θεσσαλονικείς όσο και για τους επισκέπτες, αλλά και για επιφανείς προσωπικότητες οι οποίες το επισκέπτονται κάθε φορά που βρίσκονται στην πόλη. Τα πιάτα που διέδωσαν τη φήμη της Διαγωνίου είναι τα χειροποίητα σουτζουκάκια και ο λαχταριστός γύρος. Συνοδέψτε τα με σπιτική ρώσικη σαλάτα και πολίτικη μελιτζανοσαλάτα.

    Πήρε και βραδιάζει

    travelgo.gr
    Πηγή: Πήρε και Βραδιάζει

    Αν σας αρέσουν τα κουτούκια, εδώ πρέπει να έρθετε. Το μαγαζί «Πήρε και Βραδιάζει» είναι μία από τις πιο ιστορικές ταβέρνες της πόλης. Λειτουργεί από το 1944 και είναι γνωστό για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του, τις βραδιές με ζωντανή λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική αλλά και για τα πιάτα του. Σουτζουκάκια, λουκάνικα, συκώτι αλλά και θαλασσινά, ενώ υπάρχουν και πιάτα ημέρας, χειροποίητα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα κ.ά.

    Κρόνος

    travelgo.gr
    Πηγή: Κρόνος

    Η ταβέρνα Κρόνος λειτουργεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από το 1961. Σπεσιαλιτέ της είναι τα σουτζουκάκια, ενώ πολύ δημοφιλή πιάτα είναι και ο γύρος, η σουβλιστή μπριζόλα, αλλά και τα μαμαδίστικα μαγειρευτά. Εδώ φτιάχνουν τη δική τους ρετσίνα, την οποία φιλοξενούν σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider