Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Mon 18°C
    Clear

    Trolltunga: Πεζοπορία στον πιο εντυπωσιακό βράχο της Νορβηγίας

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Νικόλας Ραχιώτης
    Trolltunga: Πεζοπορία στον πιο εντυπωσιακό βράχο της Νορβηγίας

    Η πεζοπορία προς το Trolltunga στη μαγευτική Νορβηγία είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Ο Νικόλας Ραχιώτης επισκέφθηκε τον εντυπωσιακό βράχο και μας μεταφέρει εντυπώσεις.

    Η πεζοπορία αποτελούσε ανέκαθεν μία από τις αγαπημένες μου δραστηριότητες στα ταξίδια και ένα πολύ σημαντικό κριτήριο για την επιλογή προορισμού. Αναμφίβολα, λοιπόν, πολλές από τις πασίγνωστες διαδρομές στην Ευρώπη (και όχι μόνο) βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας μου. Αυτή που ξεχώριζε πάντα, όμως, ήταν η πεζοπορία προς το Trolltunga, στη μαγευτική Νορβηγία.

    Τι είναι το Trolltunga;

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Trolltunga, επίσης γνωστό ως «Η Γλώσσα του Τρολ», είναι μια εντυπωσιακή βραχώδης προεξοχή πάνω από τα νορβηγικά φιόρδ. Η διαδρομή προς τα εκεί δε, αποτελεί μια από τις πιο μοναδικές και αξέχαστες πεζοπορίες της Ευρώπης. Το Trolltunga βρίσκεται περίπου 700 μέτρα πάνω από το έδαφος, προσφέροντας απίστευτη θέα στα γύρω φιόρδ, βουνά και κοιλάδες. Εντοπίζεται στη γραφική περιοχή του Hardanger και ξεπροβάλλει οριζόντια από μια πλαγιά. Στην πράξη θυμίζει μια τεράστια γλώσσα πάνω από την εντυπωσιακή λίμνη Ringedalsvatnet.

    Πώς να φτάσετε εκεί

    Πού θα είναι η βάση της εξόρμησής σας

    travelgo.gr
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Το ιδανικό μέρος να μείνετε πριν από την πεζοπορία σας είναι το γραφικό χωριό Odda. Πρόκειται για έναν πραγματικό παράδεισο για τους λάτρεις της φύσης. Βουνά, παγετώνες και φιόρδ το καθιστούν τον τέλειο (εκτός από βολικό) σταθμό πριν την εκδρομή σας.

    Άφιξη στην Odda

    travelgo.gr
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Το Μπέργκεν είναι η πλησιέστερη μεγάλη πόλη στην Odda. Ορίστε μερικές επιλογές για το πώς να πάτε από το Μπέργκεν:

    Με αυτοκίνητο: Ο πιο άμεσος τρόπος για να πάτε από το Μπέργκεν στην Odda είναι οδηγώντας. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 2-2,5 ώρες. Στον δρόμο σας θα διασχίσετε εκπληκτικά ορεινά τοπία, οπότε αξίζει σίγουρα τον κόπο, αν υπάρχει η δυνατότητα να νοικιάσετε αυτοκίνητο.

    Με λεωφορείο: Αν δεν έχετε αυτοκίνητο ή αναζητάτε μια πιο οικονομική λύση, μπορείτε να πάρετε λεωφορείο. Η Skyss, η τοπική εταιρεία λεωφορείων (αυτή χρησιμοποιήσαμε κι εμείς για το ταξίδι μας) στην περιοχή του Μπέργκεν, πραγματοποιεί αρκετά δρομολόγια καθημερινά προς την Odda. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 3 ώρες και τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν online ή στον σταθμό του λεωφορείου.

    Το σύστημα εισιτηρίων της Skyss είναι χωρισμένο σε ζώνες, που καθορίζουν την τιμή του εισιτηρίου σας. Ο αριθμός των ζωνών εξαρτάται από την απόσταση που διανύετε. Το ταξίδι από το Μπέργκεν στο Odda διασχίζει αρκετές ζώνες, οπότε το κόστος θα είναι υψηλότερο από ένα εισιτήριο για μια ζώνη. Το εισιτήριο σας μπορεί επίσης να περιλαμβάνει διαδρομή με βάρκα - μία αναμφίβολα ξεχωριστή εμπειρία.

    Πού να μείνετε στην Odda

    Καθώς η πεζοπορία δημιουργεί και την κύρια πηγή εισοδήματος της πόλης, υπάρχει μία πληθώρα καταλυμάτων στα οποία μπορείτε να μείνετε. Αντικειμενικά, το πιο βολικό είναι το Trolltunga camping. Μολονότι είναι κατά βάση κάμπινγκ, παρέχει και αρκετά ιδιωτικά δωμάτια, αλλά με κοινόχρηστο μπάνιο. Διαθέτει κουζίνα όπου μπορείτε να μαγειρέψετε τα δικά σας γεύματα, κάτι που είναι εξαιρετικά βολικό. Το κάμπινγκ βρίσκεται δίπλα σε μία λίμνη που το καθιστά ιδανικό μέρος για βόλτα την προηγούμενη της εκδρομής ή και ως αποθεραπεία την επόμενη.

    Πώς να φτάσετε στο μονοπάτι

    Προτού ξεκινήσετε την πεζοπορία σας, θα πρέπει να φτάσετε στο χώρο πάρκινγκ που συνδέεται με το μονοπάτι. Για καλή σας τύχη, υπάρχει ένα λεωφορείο το οποίο φεύγει από την πόλη δύο φορές την ημέρα (05:45 και 07:10) με προορισμό τον χώρο στάθμευσης. Μία από τις στάσεις είναι και ο χώρος του κάμπινγκ που θα μένετε.

    Το λεωφορείο έκανε το ταξίδι μας πολύ πιο εύκολο και για αυτό το συστήνω ανεπιφύλακτα. Ωστόσο, έχει περιορισμένες θέσεις, οπότε βεβαιωθείτε ότι θα κλείσετε τα εισιτήριά σας εκ των προτέρων. Το λεωφορείο θα σας πάει στο Skjeggedal, επίσης γνωστό ως P2. Από εκεί, θα πρέπει να φτάσετε στο P3, το σημείο εκκίνησης του μονοπατιού για το Trolltunga.

    travelgo.gr
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Εκεί, θα έχετε δύο επιλογές. Μπορείτε να περπατήσετε ή να πάρετε κι άλλο λεωφορείο. Η διαδρομή οδικώς διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά και θα σας εξοικονομήσει περίπου 2-3 ώρες πεζοπορίας. Το κόστος του εισιτηρίου μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την εποχή, αλλά η τιμή όταν πήγαμε ήταν περίπου 100 NOK.

    Η αλήθεια είναι πως θέλαμε να πραγματοποιήσουμε όλη την πεζοπορία με τα πόδια, όμως όταν συνειδητοποιήσαμε ότι το συγκεκριμένο τμήμα της ήταν απλώς ένας δρόμος, πήραμε κι εμείς το λεωφορείο. Από το P3 και την έναρξη του μονοπατιού, η απόσταση προς την κορυφή είναι περίπου 10 χλμ.

    Το μονοπάτι

    Trolltunga
    Trolltunga
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Τα πρώτα χιλιόμετρα του μονοπατιού είναι αρκετά εύκολα, ενώ το υψόμετρο δεν αυξάνεται ιδιαίτερα. Μετά από περίπου 45 λεπτά πεζοπορίας, θα φτάσετε στο περίφημο πέρασμα Gryteskaret. Αυτό είναι και το πιο ζόρικο σημείο της διαδρομής. Το υψόμετρο αυξάνεται απότομα, και η αλήθεια είναι πως το έδαφος δε βοηθάει τόσο. Μόλις ολοκληρώσαμε το συγκεκριμένο κομμάτι, πραγματικά έμεινα έκπληκτος με το πόσο μικρή ήταν η αντικειμενική απόσταση που είχαμε διανύσει.

    Ωστόσο, από εκεί και πέρα, η πεζοπορία γίνεται πολύ πιο εύκολη. Θα περάσετε μέσα από λίμνες, ρυάκια (το νερό είναι πόσιμο, οπότε μπορείτε να γεμίσετε και το μπουκάλι σας) και καταρράκτες. Η φύση είναι πραγματικά μοναδική.

    travelgo.gr
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Λίγες ώρες μετά θα φτάσετε και στον περιβόητο βράχο. Εκεί, θα πρέπει να περιμένετε σε μία μεγάλη ουρά (αναλόγως πάντα και την ώρα που θα φτάσετε) και θα έχετε λίγα λεπτά για να βγάλετε την αναμνηστική φωτογραφία σας. Το σημείο είναι ανοιχτό προς όλες τις πλευρές και η θέα (αν δεν έχει ομίχλη) απλά ανεπανάληπτη. Εκεί θα νιώσετε γαλήνη, μια επιβράβευση του κόπου σας. Τα συναισθήματα που προκαλούνται είναι απλά μοναδικά. Η επιστροφή γίνεται από τον ίδιο δρόμο, με τη διαφορά ότι είναι πολύ πιο εύκολη. Μάλιστα, ήταν και λιγότερο χρονοβόρα.

    Πρακτικές συμβουλές για την πεζοπορία

    1. Κάντε κάποια φυσική προετοιμασία: Το να έχετε μία καλή γενική φυσική κατάσταση θα σας διευκολύνει πάρα πολύ στην εκδρομή σας. Για παράδειγμα, μερικούς μήνες ή εβδομάδες πριν από το ταξίδι σας, προσπαθήστε να κάνετε κάποια άλλη πεζοπορία σε βουνό ή να περπατήσετε μεγάλες αποστάσεις.
    2. Να έχετε ορειβατικά παπούτσια: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ορισμένα τμήματα της διαδρομής είναι πιο απαιτητικά και μπορεί να είναι καλυμμένα με νερό και χιόνι. Έτσι, έχοντας τα κατάλληλα παπούτσια, θα εξασφαλίσετε σταθερότητα στο βήμα σας, δεν θα βραχείτε και θα μειώσετε πολύ τον κίνδυνο κάποιου τραυματισμού.
    3. Να έχετε μαζί σας ρούχα για κάθε περίσταση: Ο καιρός στα βουνά μπορεί να αλλάξει γρήγορα, ακόμα και σε λίγες ώρες. Η δικιά μας πεζοπορία ξεκίνησε με βροχή, συνεχίστηκε με πολύ έντονη ομίχλη και ολοκληρώθηκε με λιακάδα. Καλό θα ήταν να έχετε πάντα αδιάβροχο εξοπλισμό και μια δεύτερη αλλαξιά ρούχων. Ο καιρός είναι απρόβλεπτος και πρέπει να είστε καλυμμένοι.
    4. Πάντα να ελέγχετε την πρόβλεψη του καιρού: Όπως ανέφερα παραπάνω, οι καιρικές συνθήκες στο βουνό μπορούν να αλλάξουν ταχύτατα. Θα πρέπει πάντα να έχετε δει την πρόβλεψη από το προηγούμενο βράδυ. Καλό θα ήταν να πραγματοποιήσετε την πεζοπορία σας μόνο αν το επιτρέπουν καιρικές συνθήκες. Κατά την επιστροφή μας, συναντήσαμε μια μεγάλη καταιγίδα που δυσκόλεψε πολύ την κατάβαση. Μια καλή ιδέα για να αποφύγετε κάτι τέτοιο είναι να εξασφαλίσετε μία επιπλέον μέρα στην Odda. Έτσι, μπορείτε να αλλάξετε την ημέρα της πεζοπορίας σας αν ο καιρός το επιβάλλει. Μπορείτε να ελέγχετε τη σελίδα στο Facebook Trolltunga trail information για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με τον καιρό και τη διαδρομή.
    5. Μην απογοητευτείτε αν κάτι πάει στραβά: Λόγω της ομίχλης, την ώρα που φτάσαμε στο βράχο, δεν μπορούσαμε να δούμε τη θέα για την οποία είχαμε έρθει. Παρά ταύτα, η διαδρομή για το Trolltunga αποτελεί μία από τις πιο όμορφες πεζοπορίες που έχω κάνει μέχρι σήμερα. Να έχετε πάντα θετική σκέψη, η φωτογραφία δεν είναι το παν.
    6. Πάρτε αρκετό φαγητό και νερό: Καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας μπάρες δημητριακών, μπανάνες και ένα πλήρες μεσημεριανό γεύμα. Η πεζοπορία προς το Trolltunga θα πάρει πολύ χρόνο και θα κάψετε πολλές θερμίδες. Η υπογλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, οπότε να είστε προετοιμασμένοι!
    7. Να έχετε χαρτί υγείας και σακούλες απορριμμάτων μαζί σας: Το μονοπάτι δεν έχει καθόλου τουαλέτα και κάδους απορριμμάτων. Η φύση είναι φίλη σας, αλλά θα πρέπει να τη σεβαστείτε. Μην αφήσετε καθόλου σκουπίδια στο βουνό, προκειμένου να μπορούν να το απολαύσουν και υπόλοιποι αναβάτες.

    Κάποιες τελευταίες σκέψεις

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η αλήθεια είναι πως η πεζοπορία προς το Trolltunga ήταν λιγότερο απαιτητική από ό,τι περίμενα μετά τα όσα είχα διαβάσει. Μολονότι έχει μερικά δύσκολα σημεία, είναι αρκετά βατή για κάποιον με μία βασική πεζοπορική εμπειρία. Η διαδρομή είναι εκπληκτική και η θέα από άλλο πλανήτη. Είναι μία πεζοπορία που συστήνω ανεπιφύλακτα και θα πραγματοποιούσα ξανά με την πρώτη ευκαιρία.

    Θέλετε περισσότερες ιδέες για ταξίδια; Επισκεφτείτε το blog του Νικόλα Ραχιώτη lifessmallworldsbig.com

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider