Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sun 21.3°C
    Clouds

    Τσεχία: Μια μέρα στο Μπρνο, εκεί που η ιστορία συναντά την επιστήμη

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Νικόλας Ραχιώτης
    Τσεχία: Μια μέρα στο Μπρνο, εκεί που η ιστορία συναντά την επιστήμη

    Ο travel blogger Νικόλας Ραχιώτης ταξίδεψε στο Μπρνο και μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας.

    Από τον Νικόλα Ραχιώτη, lifessmallworldsbig.com

    Tο Μπρνo είναι μια πολύ ζωντανή πόλη, ικανή να ενθουσιάσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη. Εκεί θα συναντήσεις από εκπληκτική αρχιτεκτονική, μέχρι ενδιαφέρουσα ιστορία και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για την απόλυτη μονοήμερη εκδρομή!

    Ένα μικρό μάθημα ιστορίας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Μπρνo έχει μια μακρά και πλούσια ιστορία που χρονολογείται αιώνες πίσω. Ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους οικισμούς στην περιοχή. Με το πέρασμα των αιώνων, η πόλη αναπτύχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά και οικονομικά κέντρα της Μοραβίας. Μάλιστα, έχει υπάρξει και κέντρο πολλών ιστορικών μαχών ανά τους αιώνες. Σήμερα, αποτελεί μία πολύ όμορφη και ζωντανή πόλη, η οποία καταφέρνει να συνδυάσει αρμονικά τον μεσαιωνικό χαρακτήρα με την μοντέρνα αισθητική.

    Πώς να πάτε στο Μπρνo

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το ταξίδι προς Μπρνo (ακόμα και για μία μέρα), είναι πάρα πολύ εύκολο. Η πόλη είναι πολύ καλά συνδεδεμένη με την υπόλοιπη Τσεχία, αλλά και τις γύρω χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Οι κύριοι τρόποι που μπορεί κανείς να φτάσει εκεί είναι με τρένο, οδικώς, ή με αεροπλάνο. Προφανώς, για την μονοήμερη εκδρομή σας οι δύο πρώτοι θα είναι πιο χρήσιμοι.

    Αν ταξιδεύετε από την Πράγα υπάρχουν δύο επιλογές - μπορείτε να πάρετε ένα τρένο το οποίο θα σας πάει απευθείας στον προορισμό σας σε κάτι περισσότερο από 2 ώρες. Αν προτιμάτε την οδήγηση από την άλλη, υπάρχει εθνική οδός που θα σας πάει κατευθείαν.

    Υπάρχει, επίσης, η επιλογή να πάτε στο Μπρνο από πόλεις γειτονικών χωρών, όπως η Βιέννη, η Μπρατισλάβα ή η Βουδαπέστη. Εμείς πραγματοποιήσαμε το ταξίδι από την Βιέννη, που αποτελεί ίσως την πιο εύκολη επιλογή. Αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε τη μονοήμερη από την Βιέννη, μπορείτε να πάρετε το απευθείας τρένο από τον σταθμό Wien HBF και θα φτάσετε στο Μπρνο σε περίπου μιάμιση ώρα. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα δρομολόγια και τα εισιτήρια στην ιστοσελίδα των αυστριακών σιδηροδρόμων.

    Πώς να μετακινηθείτε εκεί

    Μόλις φτάσετε στο Μπρνo, μπορείτε πολύ εύκολα να μετακινηθείτε τριγύρω με δημόσια συγκοινωνία, ταξί, ή με τα πόδια. Πρόκειται για μία σχετικά μικρή πόλη, οπότε τα πόδια σας θα κάνουν πολύ εύκολα τη δουλειά.

    Τι δεν πρέπει να χάσετε

    1) Το Κάστρο Σπίλμπερκ

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε την μονοήμερη εκδρομή σας στο Μπρνo είναι με μια επίσκεψη στο κάστρο Σπίλμπερκ. Το συγκεκριμένο κάστρο κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα, και η αλήθεια είναι πως έχει μια πολύπλοκη ιστορία. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και χώρος εκτέλεσης από τους ναζί. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό το καθιστά ένα αξιοθέατο ιδανικό για «σκοτεινό τουρισμό» (dark tourism). Εντυπωσιακά τείχη, υπόγειοι διάδρομοι, περάσματα και μουσειακές εκθέσεις είναι λίγα μόνο από τα πράγματα τα οποία θα συναντήσετε σε αυτό το εντυπωσιακό κάστρο. Προφανώς, λόγω του ύψους στο οποίο είναι κατασκευασμένο προσφέρει και μαγευτική πανοραμική θέα της πόλης.

    2) Το μονοπάτι του Μέντελ

    Το μονοπάτι του Μέντελ είναι ιδανικό για κάθε λάτρη των θετικών επιστημών. Περιλαμβάνει όλα τα μέρη τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή του Γκρέγκορ Μέντελ, πατέρα της μοντέρνας γενετικής. Αν αυτό το όνομα σας λέει κάτι, είναι επειδή βρίσκεται συνεχώς στην βιολογία της τρίτης λυκείου! Πρόκειται για έναν μοναχό, τραπεζίτη, μελισσοκόμο και επιστήμονα (λίγα πράγματα έκανε γενικά), ο οποίος μέσω πειραμάτων που έκανε με μπιζέλια, κατάφερε άθελά του να ανακαλύψει νόμους της γενετικής. Εντυπωσιακό; Το μονοπάτι θα σας οδηγήσει σε 16 σταθμούς, ενώ πινακίδες θα εξηγούν την σημασία των σημείων αυτών για την εξέλιξη του μεγάλου επιστήμονα.

    3) Το μουσείο του Μέντελ

    Mendel Museum
    Mendel Museum
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Το μουσείο του Μέντελ αποτελεί για μένα ίσως το πιο όμορφο αξιοθέατο της πόλης. Εκεί, μπορείτε να εμβαθύνετε τις γνώσεις σας σχετικά με την δουλειά του Μέντελ, η οποία έφερε πραγματική επανάσταση στον τομέα της γενετικής. Μέσα στο μουσείο θα μπορέσετε να βρείτε αυθεντικές σημειώσεις, γράμματα και φωτογραφίες. Δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι ανατρίχιασα κοιτώντας τις σημειώσεις των αποτελεσμάτων από τα πειράματα του. Ο εξωτερικός χώρος του μουσείου είναι εξίσου όμορφος, καθώς κοσμείται με καλλιέργειες μπιζελιών, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο φόρο τιμής στον Μέντελ και στα πειράματα του. Αναμφίβολα, το μουσείο του Μέντελ αποτελεί ένα από τα καλύτερα μουσεία που έχω επισκεφτεί στη ζωή μου και σίγουρα θα το επισκεπτόμουν ξανά.

    4) Η εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου

    travelgo.gr
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Καμιά επίσκεψη στο Μπρνo δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί πλήρης χωρίς την εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου. Βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της πόλης και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της. Η εκκλησία είναι διάσημη για τους δύο πανομοιότυπους πύργους της, καθώς και για τα μουμιοποιημένα σώματα των μοναχών Capuchin που βρίσκονται εντός της. Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε την υπόγεια κρύπτη, αλλά και να ανέβετε στην κορυφή των πύργων.

    Αν θέλετε να συνδυάσετε την επίσκεψη στην εκκλησία με μία άλλη όμορφη εμπειρία, κατευθυνθείτε στην κύρια λαϊκή αγορά της πόλης. Εκεί θα βρείτε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, αλλά και καρυκεύματα. Τι κάνει όμως αυτή την αγορά ξεχωριστή; Ακριβώς από κάτω, υπάρχει ένας υπόγειος λαβύρινθος, με περάσματα που χρονολογούνται από τον μεσαίωνα!

    5) Το παλιό δημαρχείο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο, το οποίο έχει μετατραπεί πλέον σε πολιτιστικό κέντρο. Εντός του χώρου θα βρείτε μία γκαλερί, ένα κέντρο πληροφοριών και μία μόνιμη έκθεση που αφορά στην ιστορία του. Το καλοκαίρι μάλιστα σας δίνεται η δυνατότητα να ανεβείτε στον ύψους 63 μέτρων (!) πύργο και να απολαύσετε εκπληκτική πανοραμική θέα του Μπρνο!

    Τι να φάτε στο Μπρνo

    travelgo.gr
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Καθώς θα έχετε μόλις λίγες ώρες στην πόλη, θα καταλάβετε πως δεν θα μπορείτε να εξερευνήσετε όλα τα εστιατόρια της πόλης. Εμείς κατευθυνθήκαμε προς την πλατεία της ανεξαρτησίας και βρήκαμε μία σειρά από Street Food μαγαζιά. Αυτό που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε είναι το Χαλσούσκι, δηλαδή νιόκι με ξινολάχανο, τυρί και πιθανώς μπέικον. Είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό πιάτο της ανατολικής Ευρώπης και θα σας συμβούλευα να μην χάσετε την ευκαιρία να το γευτείτε. Μην ξεχάσετε να τα συνοδεύσετε με pancakes πατάτας και μία τοπική μπύρα.

    Κάποιες τελευταίες σκέψεις

    Το Μπρνo αποτελεί μια αξιοθαύμαστη πόλη την οποία θα πρέπει να έχετε σίγουρα στα πλάνα σας αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η πανέμορφη αρχιτεκτονική του, σε συνδυασμό με την πλούσια πολιτισμική του κληρονομιά το καθιστούν έναν υπέροχο προορισμό για μία μονοήμερη εκδρομή.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider