Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Mon 18.4°C
    Clear

    Μπέργκεν: Όσα δεν πρέπει να χάσετε στη μαγευτική πόλη της Νορβηγίας

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Νικόλας Ραχιώτης
    Μπέργκεν: Όσα δεν πρέπει να χάσετε στη μαγευτική πόλη της Νορβηγίας

    Ο travel blogger Νικόλας Ραχιώτης μας ξεναγεί στο πανέμορφο Μπέργκεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας.

    Η Νορβηγία σαν χώρα βρισκόταν ανέκαθεν στην κορυφή της ταξιδιωτικής μου λίστας. Θεωρούσα πως η απαράμιλλη ομορφιά της, σε συνδυασμό με τον ισχυρό χαρακτήρα της Σκανδιναβίας, μπορούσε να ανταγωνιστεί και τον πιο εξωτικό προορισμό. Είτε συμφωνήσετε μαζί μου, είτε όχι, ένα είναι σίγουρο όμως. Δεν μπορεί να υπάρξει ταξίδι στη Νορβηγία χωρίς μία στάση στο Μπέργκεν.

    Το Μπέργκεν είναι μία πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη που αγκαλιάζει την ακτή της Νορβηγίας με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Χάρη στα πολύχρωμα παραδοσιακά σπίτια της παλιάς πόλης, τα επιβλητικά βουνά που το περιβάλλουν και τη θάλασσα που το βρέχει, το Μπέργκεν είναι ένας πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις του ταξιδιού.

    Ένα μικρό μάθημα ιστορίας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Μπέργκεν έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Η πόλη έφτασε στην ακμή της την περίοδο της Χανσεατικής Ένωσης (συνομοσπονδία των συντεχνιών και των αγορών της Βορειοδυτικής και Κεντρικής Ευρώπης), όπου και αποτέλεσε μεγάλο εμπορικό κέντρο. Προφανώς, το κυριότερο εμπόρευμα της περιοχής ήταν τα ψάρια.

    Μολονότι στη συνέχεια, και με την πάροδο των ετών, η πόλη επλήγη από πυρκαγιές, αλλά και από το «μαύρο θάνατο», κατάφερνε πάντα να ανακάμπτει και να αποτελεί σημαντικό κέντρο της περιοχής. Σήμερα, το Μπέργκεν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας, ενώ παράλληλα διατηρεί τη φήμη του ως ένα κέντρο ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

    5 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε στο Μπέργκεν

    1) Κάντε βόλτα στο Μπρούγκεν

    travelgo.gr
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Το Μπρούγκεν αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και αναμφίβολα το πιο διάσημο αξιοθέατο του Μπέργκεν. Πρόκειται για μία ιστορική προβλήτα που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Μάλιστα, αποτέλεσε το εμπορικό κέντρο της Νορβηγίας για πάρα πολλά χρόνια. Ο κύριος λόγος για τον οποίο το Μπρούγκεν είναι διάσημο είναι τα πολύχρωμα ξύλινα κτίρια που δεσπόζουν στο κέντρο της πόλης. Πλέον στεγάζουν μαγαζιά, εστιατόρια και καφέ. Είναι αναμφίβολα ένα εκπληκτικό μέρος, το οποίο πρέπει να εξερευνήσετε.

    travelgo.gr
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Εκεί, θα μπορέσετε να αγοράσετε σουβενίρ, να απολαύσετε ένα παραδοσιακό γεύμα ή απλά να χαθείτε μέσα στην εντυπωσιακή αρχιτεκτονική. Για τους λάτρεις της ιστορίας έχω άλλη μια πρόταση. Στον ίδιο χώρο στεγάζονται δύο μουσεία, το Hanseatic Museum και το Schøtstuene, όπου θα μπορέσετε να εμβαθύνετε στο παρελθόν της περιοχής.

    2) Ανεβείτε στο όρος Fløyen

    travelgo.gr
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Το όρος Fløyen είναι ένα από τα βουνά που περιβάλλουν την πόλη του Μπέργκεν. Αποτελεί δε, και ιδανικό μέρος για μια πρωινή ή απογευματινή απόδραση από την πόλη. Για να ανεβείτε στο βουνό έχετε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να περπατήσετε από τον δρόμο ή κάποιο μονοπάτι. Αν θεωρείτε ότι δεν διαθέτετε τη φυσική κατάσταση για την ανάβαση, υπάρχει λύση! Λίγα μέτρα μακριά από το κέντρο της πόλης, βρίσκεται ένα τελεφερίκ το οποίο λειτουργεί από το 1918 και θα σας πάει στην κορυφή μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

    Προσωπικά, θα σας συμβούλευα να κάνετε μόνο την άνοδο με το τελεφερίκ και έπειτα να κατεβείτε με τα πόδια. Πρόκειται για μια πολύ εύκολη και γραφική διαδρομή που δεν θα σας κουράσει καθόλου. Μόλις φτάσετε στην κορυφή, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την εκπληκτική θέα της πόλης, των γύρω βουνών, αλλά και των μαγευτικών φιόρδ.

    travelgo.gr
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Το όρος Fløyen είναι το ιδανικό μέρος αν είστε λάτρεις της φύσης. Μπορείτε να κάνετε πεζοπορίες, να νοικιάσετε ποδήλατο ή να περπατήσετε σε ένα από τα πολυάριθμα μονοπάτια. Μπορείτε επίσης να ψαρέψετε στη λίμνη, να κάνετε πικνίκ ή να παρακολουθήσετε τα πουλιά. Η αγαπημένη μου, όμως, εμπειρία από εκεί, είναι με διαφορά το καγιάκ στη λίμνη. Το καλύτερο κομμάτι; Είναι εντελώς δωρεάν!

    3) Επισκεφτείτε την ψαραγορά

    bergen
    bergen
    Πηγή: lifessmallworldsbig.com

    Η ψαραγορά του Μπέργκεν είναι το ιδανικό μέρος για να ζήσετε μια αυθεντική ντόπια εμπειρία. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και αποτελεί μία από τις αρχαιότερες αγορές της πόλης. Εκεί, θα βρείτε την ευκαιρία να δοκιμάσετε παραδοσιακά νορβηγικά πιάτα, όπως ψάρια, τάρανδο, ακόμα και φάλαινα! Εκτός όμως από το φαγητό, υπάρχουν πολλά μαγαζιά που πωλούν σουβενίρ και ρούχα.

    4) Δοκιμάστε το εκπληκτικό μπέργκερ του Dirty Vegan

    Προσοχή, λάτρεις του φαγητού! Το επόμενο μέρος είναι αποκλειστικά αφιερωμένο σε εσάς. Το Dirty Vegan είναι ίσως το εστιατόριο με το καλύτερο χορτοφαγικό μπέργκερ που έχω φάει ποτέ. Πρόκειται για ένα βίγκαν φαστφουντάδικο το οποίο βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης. Το εστιατόριο είναι μοντέρνο και πολύ όμορφα διακοσμημένο, ενώ όλα τα πιάτα ήταν φρέσκα και γευστικότατα. Είναι κάτι που σας συστήνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε, ακόμα κι αν δεν είστε χορτοφάγος, αλλά απλώς θέλετε να δοκιμάσετε μια λίγο διαφορετική εμπειρία.

    5) Κάντε μια εκδρομή στο Trolltunga

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Δεν υπάρχουν πολλά λόγια να περιγράψουν το συγκεκριμένο μέρος. Μολονότι δεν αποτελεί αμιγώς μια εκδρομή που μπορεί να κάνει κανείς μόνο από το Μπέργκεν, είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους πολλοί τουρίστες (και λάτρεις της φύσης) επισκέπτονται την πόλη.

    Το Trolltunga είναι ένας εντυπωσιακός γεωλογικός σχηματισμός που βρίσκεται περίπου 3 ώρες μακριά από το Μπέργκεν. Για να φτάσετε στο βράχο, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε μία πεζοπορία 10 χιλιομέτρων. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες διαδρομές που έχω κάνει ποτέ και παραμένει όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει.

    Στο πρακτικό κομμάτι, θα χρειαστεί να επισκεφτείτε και να διανυκτερεύσετε το προηγούμενο βράδυ στην πόλη της Όντα και να κάνετε την πεζοπορία το πρωί. Μπορεί να απαιτεί λίγη περισσότερη οργάνωση, αλλά πιστέψτε με, αξίζει!

    Μπόνους δραστηριότητες

    1) Κάντε βόλτα με βάρκα στα μαγευτικά φιόρδ

    Σε περίπτωση που έχετε λίγες παραπάνω μέρες διαθέσιμες, αλλά και μεγαλύτερη οικονομική άνεση, η βόλτα με βάρκα ανάμεσα στα φιόρδ είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσετε! Πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς στο Μπέργκεν και δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό τον οδηγό.

    2) Ανεβείτε στο όρος Ulriken

    Η συγκεκριμένη δραστηριότητα απευθύνεται στους πιο έμπειρους πεζοπόρους. Το όρος Ulriken είναι το ψηλότερο βουνό στην περιοχή και, όπως και το Fløyen, αποτελεί μια φοβερή εμπειρία για αυτούς που θέλουν να αναζητήσουν τη φύση. Η πεζοπορία διαρκεί περίπου μισή μέρα, αλλά κατά την γνώμη μου πραγματικά αξίζει.

    Θέλετε περισσότερες ιδέες για ταξίδια; Επισκεφτείτε το blog του Νικόλα Ραχιώτη lifessmallworldsbig.com

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider