Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 17.9°C
    Clouds

    Φινλανδία: 8 μοναδικές εμπειρίες στην πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Φινλανδία: 8 μοναδικές εμπειρίες στην πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου

    Οκτώ μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες στη Φινλανδία, τη χώρα που ανακηρύχθηκε η πιο ευτυχισμένη στον κόσμο για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά – Από το Ελσίνκι και το χωριό του Αη Βασίλη μέχρι το άγνωστο φινλανδικό καλοκαίρι στις λίμνες

    Κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία, η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας (World Happiness Report), μια ετήσια μελέτη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, κατατάσσει τις χώρες με βάση το πόσο ικανοποιημένοι νιώθουν οι πολίτες από την ποιότητα ζωής τους. Τα φετινά αποτελέσματα δεν αποτελούν έκπληξη, καθώς η Φινλανδία βρίσκεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της λίστας με τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου. Με βαθμολογία 7.821 στα 10, η σκανδιναβική χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων προηγείται της Δανίας, της Ισλανδίας, της Ελβετίας και της Ολλανδίας που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα της κατάταξης.

    travelgo.gr
    Η Φινλανδία ανακηρύχθηκε «η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου» για 5η συνεχή χρονιά (πηγή: Shutterstock)

    Η παγωμένη χώρα του ευρωπαϊκού Βορρά φαίνεται πως έχει το «μυστικό της ευτυχίας». Πέρα από μια χώρα με καλή ποιότητα ζωής και ευτυχισμένους κατοίκους, η Φινλανδία είναι και ένας προορισμός-πρόκληση για τους ταξιδιώτες. Από το κοσμοπολίτικο Ελσίνκι μέχρι την περιοχή των Χιλίων Λιμνών και το Ροβανιέμι, αυτή η χώρα έχει πολύ περισσότερα πράγματα να σου δείξει απ' όσα φαντάζεσαι.

    Διαβάστε ακόμη:

    Φινλανδία: 8 μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες

    Ελσίνκι: Μια πόλη με ιδιαίτερη γοητεία

    travelgo.gr
    Το εντυπωσιακό λιμάνι του Ελσίνκι (πηγή: Shutterstock)

    Από το λιμάνι με τα παγοθραυστικά και τα φεριμπότ που συνδέουν τα νησάκια του αρχιπελάγους έως τα εκπληκτικά art nouveau κτήρια, τις καταπράσινες πλατείες και τις μοδάτες γειτονιές, η φινλανδική πρωτεύουσα, αν και μικρή στο μέγεθος, κρύβει πολλές εκπλήξεις. Ιστορία, φύση, αρχιτεκτονική και ντιζάιν συνδυάζονται μοναδικά εδώ. Με το ένα τρίτο της πόλης να καλύπτεται από χώρους πρασίνου, το Ελσίνκι είναι μία από τις λίγες πρωτεύουσες στον κόσμο όπου η φύση είναι τόσο κοντά στους κατοίκους της.

    Suomenlinna: To «Γιβραλτάρ του Βορρά»

    travelgo.gr
    Το νησάκι Suomenlinna, γνωστό και ως «Γιβραλτάρ του Βορρά» (πηγή: Shutterstock)

    Μόλις 15 λεπτά με το φέρι από το κέντρο του Ελσίνκι, βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια φρούρια του κόσμου. Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το φρούριο Suomenlinna χτίστηκε το 1748 κι αποτελεί ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της χώρας. Είναι γνωστό και ως το «Γιβραλτάρ του Βορρά». Έχει γραφικά μονοπάτια μέσα στο πράσινο, πλακόστρωτα δρομάκια, τούνελ και κανόνια, ενώ τα κτήρια του κάστρου φιλοξενούν επίσης 6 μουσεία και μία ζυθοποιία.

    Κυνηγώντας το Βόρειο Σέλας

    travelgo.gr
    Το βόρειο τμήμα της Φινλανδίας είναι ένα από τα μέρη όπου μπορεί να απολαύσει κανείς το Βόρειο Σέλας (πηγή: Shutterstock)

    Η Φινλανδία και συγκεκριμένα το βόρειο τμήμα της χώρας είναι ένα από τα κορυφαία μέρη για να δεις κανείς το Βόρειο Σέλας, ένα από τα πιο συγκλονιστικά θεάματα που προσφέρει η φύση. Για τους πιο περιπετειώδεις επισκέπτες, το ξενοδοχείο Kakslauttanen, μέσα στην υπέροχη φύση του Εθνικού Πάρκου Urho Kekkonen, προσφέρει τη δυνατότητα να απολαμβάνεις πεντακάθαρα το Βόρειο Σέλας από το ιδιωτικό σου ιγκλού. Μια εμπειρία… άλλου επιπέδου.

    Χαλάρωση στις σάουνες

    travelgo.gr
    Η σάουνα αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της φινλανδικής κουλτούρας (πηγή: Shutterstock)

    Πολλοί λένε ότι η σάουνα κάνει τους Φινλανδούς ευτυχισμένους. Στη Φινλανδία οι σάουνες βρίσκονται παντού - σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, χωριά διακοπών και campings. Οι Φινλανδοί τις ζεσταίνουν σε θερμοκρασία που μπορεί να φθάσει και στους 100 °C, ενώ οι πιο τολμηροί συνδυάζουν τη χαλάρωση στη σάουνα με αναζωογονητικές βουτιές σε ανοιχτές τρύπες στον πάγο.

    Λίμνη Saimaa: Μία από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ευρώπης

    travelgo.gr
    Η λίμνη Saimaa είναι η τέταρτη μεγαλύτερη της Ευρώπης (πηγή: Shutterstock)

    Με εμβαδόν 4.377 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περίπου 14.000 νησίδες, η λίμνη Saimaa είναι η μεγαλύτερη της Φινλανδίας και η τέταρτη μεγαλύτερη της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο μέρος της λίμνης είναι διάσπαρτο από πολύ μεγάλο αριθμό μικρών νησίδων που, με στενά κανάλια, την χωρίζουν σε πολλά, μικρότερα τμήματα, το καθένα με δική του ονομασία.

    Savonlinna: Καλοκαίρι στην καρδιά των λιμνών

    travelgo.gr

    Η Savonlinna είναι μια ζωντανή καλοκαιρινή πόλη, στην καρδιά της φινλανδικής περιοχή των λιμνών, με μαγευτικά υδάτινα τοπία, τεράστια δάση, ένα φημισμένο φεστιβάλ όπερας και πολλές δραστηριότητες για τους επισκέπτες. Ολόκληρη η περιοχή είναι ένας παράδεισος για όσους λατρεύουν να περνούν χρόνο στη φύση και να απολαμβάνουν δραστηριότητες όπως καγιάκ, σκι, πεζοπορία και ιππασία.

    Τούρκου: Η παλαιότερη πόλη της Φινλανδίας

    travelgo.gr
    Το Τούρκου είναι η αρχαιότερη πόλη της Φινλανδίας (πηγή: Shutterstock)

    H παλαιότερη και τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Φινλανδίας εντυπωσιάζει με τη γραφικότητά της. Ο ποταμός Aura διέρχεται από την ιστορική περιοχή του Τούρκου, σε όλη τη διαδρομή από το μεσαιωνικό κάστρο μέχρι τον κεντρικό καθεδρικό ναό που περιβάλλεται από πλακόστρωτα δρομάκια και κτήρια με κίτρινα τούβλα.

    Ροβανιέμι: Το χωριό του Άη Βασίλη

    travelgo.gr
    Το χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι (πηγή: Shutterstock)

    Με το ολόλευκο τοπίο του, τα χιονισμένα ξύλινα σπιτάκια και τα περίτεχνα γλυπτά πάγου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το Ροβανιέμι κοντά στον Αρκτικό Κύκλο είναι το ιδανικό μέρος για να μπεις στο κλίμα των Χριστουγέννων. Οι βόλτες με έλκηθρα που τα σέρνουν τάρανδοι και χάσκι και οι θεαματικές περιηγήσεις στο Βόρειο Σέλας κάνουν την ταξιδιωτική εμπειρία ακόμα πιο συναρπαστική.

    Πώς μετριέται η ευτυχία σε μια χώρα;

    Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας, μια μελέτη η οποία δημοσιεύεται εδώ και 10 χρόνια, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας των Ηνωμένων Εθνών στις 20 Μαρτίου, χρησιμοποιεί κυρίως τις δημοσκοπήσεις Gallup, στο πλαίσιο των οποίων οι κάτοικοι ερωτώνται για το προσωπικό τους επίπεδο ευτυχίας. Η γενναιοδωρία, η κοινωνική στήριξη, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και το προσδόκιμο ζωής είναι μερικοί από τους παράγοντες που αξιολογούνται για τον καθορισμό της κατάταξης των χωρών.

    Τις δέκα πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν φέτος η Φινλανδία, η Δανία, η Ισλανδία, η Ελβετία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Νορβηγία, το Ισραήλ και η Νέα Ζηλανδία. Η Ελλάδα βρίσκεται φέτος στην 58η θέση του καταλόγου που περιλαμβάνει 146 χώρες. Στον αντίποδα, η Ζιμπάμπουε, ο Λίβανος και το Αφγανιστάν - που είναι τελευταίο στην κατάταξη - θεωρούνται οι λιγότερο ευτυχισμένες χώρες στον πλανήτη. Δείτε ολόκληρη τη λίστα εδώ

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider